Suhteet

Se huonompi puoli?

Maailmassa on kolme tunnettua äitipuolta: Tuhkimon, Lumikin ja Hannun ja Kertun äidit.

45 000 perhettä Suomessa on uusperheitä. 90 000 lasta, lähes joka kymmenes, elää uusperheessä. Yhä useampi suomalainen tuo uuteen suhteeseen muiston eksästään.

Äitipuolen asema on vaikea. Uutta vaimoa edeltää joko lapsen äidin kuolema tai avioero. Avioero ja vanhemman kuolema aiheuttavat lapselle eniten stressiä. Lapsen maailmaa järkytetään edelleen, kun kuvioihin ilmestyy uusi aikuinen.

Uuteen perheeseen sopeutumiseen menee keskimäärin viisi vuotta.

”Minulla ei ole ollut ongelmia mieheni lapsen kanssa”, kertoo 35-vuotias äitipuoli Sanna.

”Pidän mieheni lapsista, mutta olisi tosi tekopyhää sanoa, tunnettuani lapset noin vuoden, että rakastaisin heitä kuin omiani. Uskon, että ajan myötä toisen lapsiin voi kiintyä syvästikin. En katso kuitenkaan olevani lasten äiti, vaan turvallinen ihmissuhde.”

Sannan miehen lapset pitävät äitipuolestaan.

”Mieheni edellinen tyttöystävä oli mustasukkainen pojille, joten olin tervetullut yllätys. Pojat sanoivat heti tavattuaan minut, että olen mukava.”

Mielistellä ei tarvitse. Tutkimuksen mukaan hyvä äiti-lapsipuoli-suhde syntyy pienistä asioista: ”Lähdetkö kauppaan kanssani, haluatko lainata huulipunaani, onnea syntymäpäivänäsi”.

”Olemme sopineet, että silloin kuin lapset ovat täällä kylässä, meillä on samat säännöt kummankin lapsille. Komentelen mieheni lapsia niin kuin omiani. Kun lapset ovat täällä viikonloppuna, ostamme samoja tavaroita kaikille lapsille. Arkena, kun lapset eivät ole yhdessä, voimme kummatkin ostaa omille lapsillemme mitä haluamme.”

Ja lasten äidinkin, eli ex-vaimon, kanssa Sanna tulee toimeen.

”Istumme joskus kahvilla ja keskustelemme. On ihan luonnollista, että ihminen haluaa tietää, millaisen ihmisen kanssa hänen lapsensa viettää aikaa. Meillä on pitkälti samanlaiset lastenkasvatusperiaatteet.”

Sanna tietää, että välttämättä asiat eivät aina ole yhtä hyvin. Oman isän uusi vaimo muistutti pikemminkin satujen äitipuolta.

”Isäni meni uudestaan naimisiin, kun olin jo aikuinen. Pikkusiskoni kuitenkin asui silloin vielä kotona. Äitipuoleni saattoi repiä tytön keskellä yötä sängystä ja heittää hänet ulos, ilman mitään syytä.”

Myös Sanna sai osansa äitipuolen huomiosta.

”Hän saattoi tiputtaa keskellä yötä postilaatikostani paheksuvia kirjeitä tai valokuviani revittyinä. Kerran hän soitti esimiehelleni ja kertoi, että minua pitää tarkkailla.”

Tsekkaa jos et usko

Elokuva: Aina vierelläsi
Julia Roberts on äitipuoli, josta lapset eivät pidä.

Sarja: Salatut elämät
Aleksi-poika rakastui äitipuoleensa.

Kuukauden vinkki: Näe äitipuolesi tai lapsipuolesi uudessa asemassa

Kapinallinen, ahkera, kiltti lapsi, tuhma lapsi, prinsessa, murjottaja, uneksija, laiska, nalkuttaja, poikatyttö, toivoton tapaus. Mieti, kuinka roolittaminen vaikuttaa suhtautumiseesi äitipuoleesi tai lapsipuoleesi. Se, miten roolitat äitipuolesi tai lapsipuolesi, vaikuttaa myös siihen, miten hän sinuun suhtautuu: jos pidät häntä nalkuttajana, hän aistii negatiivisen asenteesi ja se vahvistaa hänen negatiivista käyttäytymistään. Asenteista tulee helposti itseään toteuttavia ennusteita.

Lisää tehtäviä: Suzie Hayman: Sinun minun meidän, opas uusperheille

Lukijoilta

”Äitipuoleni ei ole ilkeä, hän kasvatti minut kuin omat biologiset lapsensa (niitäkin hänellä on) ja hän rakasti ja rakastaa minua kuin ikiomaa lastaan. Nyt olemme hyvät ystavat ja hän on isoäiti omille lapsilleni, ei mikaan ‘puolikas’.”
Kokonainen tytar, 29 v.

”Seurustelin miehen kanssa, jolla oli kaksi lasta. Lapset näkivät minua enemmän kuin isäänsä, kun he tulivat vierailemaan. Toisen lapseen voi kiintyä liikaakin... Nyt kun emme enää ole yhdessä, käyn silti säännöllisesti tapaamassa ex-poikaystäväni lapsia.”
Melena, 21 v.

”Äitipuoleni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Hän on kouluttamaton, alkoholisoitunut ja epämiellyttävä. Suhteemme on ollut inhoa ensisilmäyksestä.”
Nainen, 23 vuotta

”Äitipuoleni on minulle paljon parempi kuin oma äitini. Oma äitini on kylmä ja itsekeskeinen ja me lapset olemme hänelle taakka, mutta kun heikko hetki sattuu, niin olemme maailman kultaisimmat lapset... Äitipuoleni on taas vilpittömästi kiinnostunut meistä.”
Ellu, 22 v.

”Oma äitipuoleni antoi minulle hyvän naisen mallin murrosikäisenä. Oma äitini antoi isälleni aina periksi, äitipuoli sen sijaan sanoo omat mielipiteensä ja selvästi. Äitipuoleni oli juuri luonani kylässä ja siivosi asuntoani sillä aikaa kun olin töissä.”
Nainen, 21 v.

”Luulin, ettei toisen lasta voi tuntea samoin kuin omaa lastaan kohtaan. Erehdyin, suuttumus, syyllisyys, häpeä, suru, kiukku ja pettymys samoin kuin ilo, myötätunto, samastuminen, jälleennäkemisen riemu, valittaminen ja monet muut tunteet ovat aivan samanlaisia tunteita kaikkien lasten kanssa. Kaikki lapset ovat meidän lapsiamme.”
Mies, 37 v.

”Asun ulkomailla, eikä isäni saa edes soittaa mulle, sähköpostista nyt puhumattakaan. En edes muista miltä velipuoleni näyttävät.”
Nainen, 21 v.

”Äitipuoli ei voi koskaan rakastaa toisen lasta kuin omaansa! Lapsi on aina ylimääräinen rasite suhteessa, jonka mielihyvin voisi pistää roskiin. Äitipuoli pistää aina omat lapsensa etusijalle. Veri on vettä sakeampaa!”
Tytöntyllerö, 17 v.

”Jouduin äitipuoleksi, koska olin rakastuneena niin sini-silmäinen, että luulin lapsikammoni katoavan. Minulla ei ole lapsia, enkä sellaisia ole ajatellut hankkia. Yritin aluksi enemmän kuin olin, mutta romantiikka iloisena äitipuolena olemisesta karisi hyvin pian, kun pyykkäsin avuttoman ja allensa laskeneen mukulan vaatteita ja siivosin hänen sotkujaan.”
Kaarina, 32 v.

4 kommenttia

"äiti"

8.12.2002 09:16

On rankkaa todistella vuodesta toiseen koululle, sosiaalivirastolle, lasten biologisen äidin puolen sukulaisille, jne., että olen ihan "kunnollinen" nainen ja lasten äidiksi kelvollinen. Meillä menee ihan mukavasti, rakastan lapsia ja asiat ovat hyvin, mutta kaikilla ulkopuolisilla tuntuu olevan kova vimma uskoa, että meillä on vaikeaa ja kauheaa??!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Himpsu

27.12.2002 12:02

Mixi ei saa pimpsua"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

äitipuoli

31.12.2002 18:05

Olen nyt ollut muutaman vuoden äitipuolena ja uskallan sanoa rakastavani kaikkia mieheni lapsia. Paha vaan, että vanhimmat lapsista ovat päättäneet inhota minua koska en ole oikea äiti. He muistavat edelleen kehua (alholistia, joka ei huolehtinut lapsistaan ja varasti jopa lasten rahat pankkitililtä) äitiään. Se on sitten ihan sama mitä siihenkin sanoo, aina väärä vastaus. Paskaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"äiditön"

2.1.2003 01:46

oon adoptiotiolapsi rakastan molempia ihan sairaasti,silti on hetkiä ku vituttaa myös veljeäni.veli on 2 vuotta vanhempi,eli on näyttäny suunnan.parhaat hetket on ku ollaan koko perheen voimilla kalassa ja tehdään muuta mukavaa.isän kans käyn metsällä ja oon ollu osana mettästysseeuraa koko ikäni.mukavaa on se mulla on lupa joka tykkiin.se on sitä vastuun kantamista!!!!aas--aseilla aina selvinpäin.happy new year!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi