Herrakerhojen aika on ohi – Miksi kukaan edes haluaisi jäseneksi tunkkaiselle Pörssiklubille tai Suomalaiselle klubille?

Soini-äänestyksessä naisia halveksuneiden edustajien herrakerhosta eroamiset ovat säälittävää oman kilven kiilottamista.

Kuva: GeraKTV / Fotolia

Helsingin Pörssiklubi äänestää tänään siitä, pitäisikö myös naisille sallia oikeus klubin jäsenyyteen. Koko asetelma kertoo tasa-arvokehityksessä auttamatta jälkeenjääneiden instituutioiden kipuilusta muuttuneessa maailmassa. Herrakerhojen aika on ohi ja on hyvä, että laineet lyövät vihdoin myös näihin viimeisiin rantoihin.

Suomalainen klubi ja Pörssiklubi ovat esimerkkejä herrakerhoista, jotka eivät hyväksy naisia jäsenikseen. Suomalainen klubi on saanut alkunsa jo vuonna 1876 ja Pörssiklubillakin on ikää jo yli sata vuotta. Ajatukset tasa-arvosta vaikuttavat olevan vähintään yhtä kaukaa.

Pörssiklubi äänestää naisjäsenien sallimisesta tänään ja muutoksen läpivieminen vaatii 2/3 enemmistön sekä tämänpäiväisessä että toisessa myöhemmässä äänestyksessä. Maaliskuisen mielipidekyselyn mukaan vain reilu puolet jäsenistä kannatti naisten mukaanottamista, mutta julkinen keskustelu saattaa heilauttaa näkemystä.

1910 perustetulle Pörssiklubille naiset olivat pitkään tervetulleita ja vasta vuonna 1997 yhdistyksen sääntöihin tehtiin naiset kieltävä muutos.

Vielä viime vuoden lopulla Pörssiklubin viestinnästä vastaava Juhani Mäkinen sanoi Kauppalehdelle, ettei näe klubin syrjivän naisia.

”Ei syrji. Pörssiklubin jäsenet ovat olleet toistaiseksi sitä mieltä, että jos he haluavat keskustella keskenään ilman, että siellä on muita kuin jäseniä paikalla, heidän täytyy voida tehdä niin.”

”Maailma muuttuu, mutta voi käydä niinkin, että todetaan, ettei tasa-arvoa pidä kaikkiin nurkkiin ängetä.”

Nilviäiset kilpeä kiillottamassa

Kokoomuksen miesedustajat ovat Timo Soinin luottamusäänestyksen jälkimainingeissa osoittaneet, että nilviäisilläkin voi olla selkärankaa siinä vaiheessa, kun on aika kiillottaa omaa kilpeään. Ensin halveksutaan naisten oikeuksia merkittävässä yhteiskunnallisessa kysymyksessä antamalla luottamus Soinille ja välittömästi sen jälkeen astutaan aplodeita odottaen julkisuuteen eroamalla herrakerhosta.

Näin teki juuri Kokoomuksen sisäministeri Kai Mykkänen eroamalla Suomalaisesta Klubista. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja puoluesihteeri Janne Pesonen eivät heittäytyneet ihan yhtä kapinallisiksi kuin Mykkänen, vaan vasta uhkasivat eroamisellaan, jos naisia ei oteta mukaan.

Oppositiosta on helppo nähdä, että homma haisee.

“Kyllähän tässä haiskahtaa tekopyhyys kilometrien päähän. Vaikuttaa siltä, että kokoomuksen johdossa on nyt kova paniikki päällä ja tässä yritetään epätoivoisesti peitellä sitä tosiasiaa, että kokoomus äänesti sellaisen ministerin puolesta, joka iloitsee naisten oikeuksien polkemisesta”, SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta sanoo tiedotteessa.

Suomalainen Klubi voi muuttaa sääntöjään seuraavan kerran marraskuun kokouksessaan. Kokoomuspomojen painostus ei Klubin johtoa juuri hetkauta.

“Se on poliittista show'ta, en tuollaisen perässä lähde ikinä juoksemaan. Se on hermostuneisuutta kun vaalit ovat tulossa”, Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Matti Viljanen sanoo Iltalehdelle.

Jos Kokoomus oikeasti haluaisi painostaa Suomalaista Klubia muutokseen, löytyisi siltä järeämpiäkin keinoja. Kokoomus nimittäin majailee Helsingin ydinkeskustassa Suomalaisen Klubin omistamassa kiinteistössä, josta se maksaa 20 000 euron kuukausivuokraa Klubille. Ehkä 240 000 euron vuotuisen vuokradiilillä uhkaaminen toimisi yksittäisten poliitikkojen kilven kiillotusta paremmin?

Jos tunkkaiset klubit koskaan päättyvät tälle vuosituhannelle, on niille helppo todeta Groucho Marxin viisaus, olit sitten mies, nainen tai muunsukupuolinen: "En halua kuulua mihinkään klubiin, joka hyväksyy kaltaiseni ihmisen jäsenekseen."

5 kommenttia

muka-tasa-arvoa

26.9.2018 18:27

Onpas tageja, tasa-arvosta kun lähdetään, miksei intin pakollisuutta, linnaan joutumista kaivata itku silmissä? Onhan kaiken sorttista naisille ainoastaan suunnatua kuntosalia, kerhoa, mutta ei sanallakaan niistä puhuta? Mikä mättää? Uhriutumista, yksipuolista, pintaa hädin tuskin raapivaa argumentointia, trendikkäiden termien yliviljelyä, sitä itseään. Lisätkää siis artikkeliin mukaan tagi moderni feminismi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Proventus

26.9.2018 23:42

Ihan naurettavaa tehdä siitä jokin ongelma, jos pari klubia ei hyväksy jäsenekseen naisia. Kyllä se suurin ongelma on silloin tällaisesta asiasta valittavan henkilön korvien välissä. Voivathan naisetkin perustaa klubeja joihin ei hyväksytä miehiä. Ja perustakoon vaan - ei kyllä haittaa pätkääkään. Maailma on kyllä mennyt järkyttävän suuntaan jos tällaista asiaa pitää edes nostaa esiin. Tällä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jji

27.9.2018 14:24

On hienoa, että on naisten ja miesten yhteisiä seuroja ja klubeja. On yhtä hienoa, että miehillä on omia seuroja ja naisilla omia.
Surullisin tässä on katsoa Pörssisäätiön Sari Lounasmeren painostusta ja uhkailua julkisuudessa Pörssiklubia kohtaan. Miksi hän ei ole perustamassa naisten klubia tai vaikkapa naisten ja miesten yhteistä klubia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HyvätSisarukset

28.9.2018 04:45

29.11.2017:
https://www.aamulehti.fi/uutiset/tampereella-toimii-suomen-suurin-nuorkauppakamari-joka-ei-ota-naisia-lainkaan-jasenekseen-puheenjohtaja-meidan-kohdallamme-tama-on-historiakysymys-200564548/

"Tampereella toimii Suomen ainoa nuorkauppakamari, joka ei ota naisia jäsenikseen."
--
"Meidän kohdallamme tämä on historiakysymys, sen syvempää taustaa asialla ei ole, sanoo Tampereen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Lauri Oksanen. Hän lisää, että Suomessa on 70 nuorkauppakamaria ja Tampereellakin on kolme muuta kamaria, joten valinnanvaraa on."
--
"Suomen Nuorkauppakamarin kansallinen puheenjohtaja Jenni Rajahalme sanoo, että Helsingissä on myös yksi vain naisille tarkoitettu nuorkauppakamari, Havis Amandan Nuorkauppakamari, jossa on 60 jäsentä.
Rajahalme sanoo, että kokee Suomen nuorkauppakamarien olevan tasa-arvoisia ja tarjoavan tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistumiseen sukupuolesta riippumatta.
–Meillä on kaikissa nuorkauppakamareissa Suomessa jäseninä noin puolet naisia, Rajahalme sanoo."

-----

”iloitsee naisten oikeuksien polkemisesta”, SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta sanoo tiedotteessa.”

28.05.2018:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201805282200975632/

"Päivi Räsänen järkyttyi ministeri Virolaisen aborttipuheista - kieltääkö ministeri mielipidevapauden?
Kansanedustaja, ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sanoo puolustavansa vahvasti ulkoministeri Timo Soinin (sin) oikeutta ilmaista kantansa Irlannin aborttilinjauksesta."
"Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) kommentoi aikaisemmin Soinin kirjoitusta toteamalla, että "aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys".
Räsänen ei Virolaisen kantaa niele.
- Olen järkyttynyt muutoin arvostamani ministeri Virolaisen tuoreesta kannanotosta Soinin lausuntoon. Kieltääkö ministeri mielipidevapauden näin syvästi vakaumuksellisessa asiassa? Minäkin olen sitä mieltä, että aborttikeskustelussa on kyse ihmisoikeuksista, mutta huomioiden kaikki osapuolet, myös kohdussa kehittyvä lapsi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Suomen perustuslaki

11 §
"Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan."

12 §
"Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pekka8

29.9.2018 16:23

Voi voi olen näiden klubien jäsen ! Naisilla on omat minne miehille EI ole asia !!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi