Joutilaat

Raportti nuorista, joille ei työ nappaa

Makella on vapaapäivä – yksi 365:stä tänä vuonna.
Makella on vapaapäivä – yksi 365:stä tänä vuonna.
Ei terve mies työtä kaipaa, tai ainakaan mitä tahansa työtä, tuumaavat Heikki ja Make. Heidän sponsorinsa on valtio ja työnsä oleilu.

Sehän ei oo vuoteen maksanut yhtään laskua, ja mä järjestin sille häädön maistraatin kautta, et poliisit tulis hakee sen.”

Istun ällistyneenä upean ydinkeskustassa sijaitsevan jugend-kaksion olohuoneessa. Häädön järjestämisestä puhuu korkean kaakeliuunin edessä istuva sievä nuori nainen. Hän on Heikin, varsinaisen haastateltavan, tyttöystävä.

“Tai fuckbuddy.”

Tyttö puhuu Heikistä kuin tämä olisi ilmaa, istuskelisi jollakin lähikuppiloiden jakkaroista eikä vastapäätä olevalla sohvalla kahvimukia sormeillen.

Tyttö pyytää anteeksi kämpän sotkuisuutta.

“Täällä on sen musiikkivehkeitä joka paikka täynnä, eihän täällä mahdu olemaan.”

Se istuu vieressäni.

Heikki, 25, on elänyt sosiaalituilla ja työttömyyskorvauksella kaksi vuotta. Hän pitää itseään muusikkona, josta todisteena korkean huoneen keskellä huojuu valtava valtava kasa piuhoja ja soittimilta näyttäviä häkkyröitä. Hyllyillä on arviolta 800 CD-levyä.

Heikki halusi aikanaan Sibelius-lukioon käytyään kymmenen vuotta peruskoulua musiikkiluokilla.

“Ajattelin, etten kuitenkaan pääse, vaikka kyllä mä kai sitten olisinkin.”

Lukion sijaan Heikki opiskelikin ammattikoulussa tietoliikenteen perustutkinnon, kävi armeijan soittokunnan riveissä, ja “tuli kysyneeksi yhtä kesätyötä”. Tuloksetta.

Vuoden työttömyyden jälkeen Heikki meni henkilöstöpalvelufirman kautta töihin erääseen tehtaaseen, jossa hän työskenteli kuukauden.

“Se oli todella epämiellyttävä paikka, tyyliin jos joku kone hajosi, siitä syytettiin vain työntekijää.”

Artisti ei maksa

Eipä sillä, että Heikki olisi ollut kauhean pahoillaan paikan menetyksestä.

“Työ antaa taloudellista tukea ja turvaa. Mutta kun on taiteilijaluonne, muun kuin oman alan työn tekeminen syö taiteellista identiteettiä.”

Heikin mielestä yhteiskunnan tulisi tukea “taiteellisten henkilöiden vapautta”, ja maksaa heille kansalaispalkkaa. Noin 800 euroa olisi Heikin mielestä sopiva määrä.

“Mutta heti kun alkaa puhua tällaisesta, niin syytetään kommunistiksi ja saa leiman otsaan”, Heikki sanoo ja vaikuttaa kiukkuiselta. Hänen mielestään Suomen sosiaalitukijärjestelmä ei ole lainkaan kunnossa. Kelan hakemusten täyttämistä ja luukuilla juoksemista Heikki pitää nöyryyttävänä, ja “ne rahathan on laskettu juuri sen suuruisiksi, että kukaan ei niillä rikastumaan pääse.”

Nyt Heikki “tienaa” noin 400 euroa kuukaudessa Kelan työmarkkinatukena. Hulppean kämpän selittää se, että asunnon omistaa Heikin tyttöystävän isä.

Filosofian maisteriksi valmistunut tyttöystävä käy töissä – ja maksaa talouden laskut.

“Onhan se kiusallista elää toisen kustannuksella”, Heikki sanoo. Mutta ei ehkä kuitenkaan riittävän kiusallista, sillä töitä Heikki ei ole henkilöstöpalvelun jälkeen hakenut. Tiukkoina aikoina pariskunnan talous on ollut tyttöystävän keräämien pullojen varassa.

“Se ei tee mitään kotitöitä”, tyttöystävä sanoo, “vastuuta voi ottaa muutenkin kuin tuomalla rahaa kotiin”.

Heikki on saanut jäädä asuntoon syksyyn saakka sillä verukkeella, että hän on hankkinut itselleen opiskelupaikan Porista musiikkialan koulusta. Heikin tavoitteena on päästä säveltämään elokuvamusiikkia tai soittamaan jatsia keikkamuusikkona.

Heikki myöntää itsekin, että säällisen toimeentulon saavuttaminen elokuvasäveltäjänä on Suomen oloissa äärimmäisen vaikeaa. Leipää olisi siis hankittava keikkamuusikkona, mutta sekin näyttää Heikistä lähtökohtaisesti hankalalta, koska “artistit ovat ohjelmatoimistojen ja levy-yhtiöiden orjia” ja monet keikkamuusikot joutuvat tekemään muita töitä soittamisen ohella.

Musiikkikin hiertää pariskunnan rahattomuuden rapauttamia välejä tyttöystävän kanssa.

“Se tykkää eri musiikista kuin mä. Mä tykkään hevistä, toi jatsista”, tyttöystävä sanoo.

Tee mitä haluat - ja vain sitä

Heikki sanoo, että vaikka rahattomuus syö miestä, kenenkään ei pidä ottaa vastaan työtä, jota ei aidosti halua tehdä. Siksi hän ei käy hanttihommissakaan.

“Siinähän joutuu ihan sirkusorjaksi. Kannattaa ennemminkin miettiä, mitä todella haluaisi tehdä työkseen. Jokainen on jossain asiassa hyvä, ja ihmiset pitäisi ohjata ammattiin, jossa he pääsevät toteuttamaan lahjakkuuttaan.”

Heikin päivät kuluvat nukkuessa, lukiessa ja musiikkia tehdessä. Ja tylsistyessä.

“Kun on työ- tai opiskeluelämän ulkopuolella, sosiaaliset suhteet kärsivät. Työttömyys verottaa pahasti omanarvontuntoa”, Heikki sanoo.

Heikki kuvailee monelle nuorelle työttömälle tuttua kierrettä: kun ei ole työkokemusta, ei pääse töihin. Ja koulutuskin on Heikin mielestä laskevan tähden ala.

“AMK-insinöörejä koulutetaan suoraan kortistoon. Työvoimapulasta puhuminen on ihan huuhaata. Sitä mukaan kun porukkaa siirtyy eläkkeelle, heidän paikkansa vain lakkaavat olemasta.”

Heikin äiti patistelee poikaansa “hoitamaan asiansa kuntoon”.

Onneksi opiskelupaikka on nyt hallussa, ja kolmen vuoden päästä Heikin pitäisi olla valmistunut muusikoksi. Sen jälkeen hänellä on vielä mahdollisuus jatkaa opintoja alan opettajaksi.

Kesän aikana Heikin pitää etsiä Porista asunto. Taloudellista tilannetta petraa opintotuen piiriin pääseminen. Toisaalta kahden kaupungin välissä reissaaminen saattaa tulla kalliiksi, Heikki pohtii ja siirtyy istumaan tyttöystävänsä viereen.

“Ei sen, joka käy työssä, velvollisuus ole kustantaa toiselle lomamatkoja ja huveja”, tyttöystävä sanoo.

20 miljoonaa - paljon vai vähän?

Sosiaaliturvan väärinkäytöksiä on tutkittu viimeksi vuonna 2000 sosiaali- ja terveysministeriön tilauksesta. Tällöin havaittiin, että sosiaaliturvaa käytettiin vuoden aikana noin 25 000 tapauksessa väärin. Kustannuksia arvioitiin olevan noin 21 miljoonan euron edestä.

Luvut eivät sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelevän sosiaalineuvos Martti Lähteisen mukaan ole dramaattisesti muuttuneet.

“Ongelma on moraalista laatua, kansantaloudellinen merkitys näillä luvuilla on hyvin pieni, vaikka tietysti 20 miljoonaa on sinänsä paljon rahaa”, Lähteinen sanoo.

Lähteisen mielestä veronmaksajat “taitavat sietää väärinkäytöksiä paremmin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää.”

“Tutkimusten mukaan ihmiset maksavat veroja yllättävänkin mielellään. Sosiaaliturvaa arvostetaan, enkä usko väärinkäytösten sinänsä heikentävän veronmaksumoraalia.”

Lähteisen tuntuman mukaan väärinkäytökset eivät ainakaan näyttäisi olevan lisääntymässä.

“Eiköhän se ole päinvastoin niin, että nuoret tekevät nykyisin liikaakin töitä. Ehkä 90-luvulla oli enemmänkin vallalla tällainen suuntaus, että sapattivuosia ja vastaavia pidettiin systeemin kustantamana itsestäänselvyytenä.”

Yhteiskunta ei pakota ketään töihin, mutta se pitää huolen siitä, ettei laiskottelunhaluisen toimeentulo ole kaksinen.

“Jos tämän vaihtoehdon valitsee, niin onhan se mahdollista, joskaan ei tietenkään valtion taholta toivottavaa tai mitenkään kannustettavaa toimintaa.”

Henkeä kohden laskien Suomen ostovoimakorjatut sosiaalimenot ovat EU-maiden alhaisimpia. Sosiaalimenot olivat noin 27 prosenttia bkt:sta vuonna 2003.

Työn vieroksujat elävät työttömyyskorvauksen ja toimeentulotuen varassa.

Vuonna 2003 toimeentulotukea myönnettiin 261 430 kotitaloudelle ja 424 126 henkilölle, eli maamme väestöstä 8,1 prosenttia sai toimeentulotukea.

Jos tarkastellaan aikuisia tuensaajia, eniten heitä oli määrällisesti ja suhteellisesti 20-29 -vuotiaiden ryhmässä. Toimeentulotukea saaneiden suurin väestöosuus oli kuitenkin 20-24 -vuotiailla ( 17,4 %). Seuraavaksi suurin väestöosuus oli 25-29-vuotiailla (11,4 %).

Sossu rules ok

Kop-kop! Sossu pistää Makelle elämän.
Kop-kop! Sossu pistää Makelle elämän.
“Yhteiskunnan takaama perustoimeentulotuki on kyllä mielestäni riittävän hyvä. Ja sieltä saa neuvoteltua extraa jos vaan osaa vetää oikeista naruista”, kirjoittaa 25-vuotias Make.

Mutta ensin hän kertoo, miten narunveto alkoi.

Make meni suoraan peruskoulun jälkeen töihin pelimyymälään. Kun ketjusta tarjottiin franchising-mahdollisuutta, Make ja hänen kaverinsa tarttuivat tilaisuuteen.

Jonkun ajan kuluttua yrittäjän poika havaitsi kuitenkin, että bisnes ei enää kannattanut. Make myi osakkeet markalla kaverilleen, ja käveli viereiseen talopakettimyymälään töihin.

Sen jälkeen Maken työhistoriaan on merkitty lukuisia töitä rakennushommista patenttikehittelyyn. Rekisteristä löytyy myös katkaisuhoitoa ja asunnottomuutta, mutta niistä Make ei mielellään puhu.

Matkan varrelta Makelle on kertynyt maksamattomia elatusmaksuja, verorästejä ja postimyyntilainoja. Kun ulosottomies alkoi pidättää Maken palkasta kolmasosan velkojen hoitoon, tuli Maken työhalukkuus tiensä päähän.

“Mitään pointtia työssäkäymiseen ei ole, koska mulle jää ulosoton vuoksi aivan saman verran rahaa käteen, käyn töissä tai en. Jos en ole töissä, sossu maksaa elarit, vuokran ja antaa 300 euroa rahaa”, Make perustelee. Muuten pelkkä vuokra olisi jo vajaat 500 euroa.

“Valitsin kämpän itse, en ottanut ensimmäiseksi tarjottua. Ehdoton vaatimus mulla oli, että siellä pitää olla sauna. Mä saunon monta kertaa päivässä.”

Saamansa rahat Make käyttää taiten tarjousruokaan (“tiedätsä, yks päivä S-marketissa oli jauhelihaa 70 senttiä kilo!”), nettiin (25 e), puhelimessa puhumiseen (90-100 e), sätkiin ja bisseen.

Moraalisia ongelmia ei pummailu Makelle aiheuta.

“Mä olen maksanut kymmenen vuotta veroja, ja tulen vielä maksamaan tälle yhteiskunnallemoninkertaisesti takaisin ne pennoset, jotka nyt kulutan”, Make sanoo.

Velat vanhenevat neljässä vuodessa, jotka Make on päättänyt käyttää opiskeluun. Hän on hakenut Liikemiesten Kauppaopistoon lukemaan tietojenkäsittelyä.

“Mä istun 16 tuntia päivässä tietokoneella, joten yhtä hyvin mä voisin ansaita sillä hommalla”, ikäistään huomattavasti nuoremman näköinen Make sanoo.

Nokkela rassukka

Eloonjäämissuunnitelma on tarkoin harkittu. Virallisin termein Make harrastaa “sosiaalisuunnittelua.”

Sosiaalisuunnittelu on sosiaaliturvan maksimointia muodollisesti laillisilta näyttävillä perusteilla, vaikka järjestelyjä voidaan epäillä keinotekoisiksi.

Näin ymmärrettyä sosiaalisuunnittelua pidetään yleisenä ja ongelmallisena erityisesti Kelan toimistoissa, jossakin määrin myös työttömyyskassoissa. Sosiaalitoimistoista vain viisi prosenttia katsoi sosiaalisuunnittelua esiintyvän yleisesti.

“Opiskelen hissun kissun niin, että minut lasketaan päätoimiseksi opiskelijaksi, jolloin olen oikeutettu toimeentulotukeen. Joudun muodon vuoksi hakemaan opintolainaa, mutta sitähän ei tulla mulle myöntämään luottohäiriöiden vuoksi. Aion pitää häiriöitä yllä myös tulevaisuudessa, jottei lainaa heru vastakaan.”

Sossu on luvannut maksaa asunnon, jos Make pääsee kouluun.

Opiskeluaikana Makelle ei tule kertymään uutta vero- tai elatusmaksuvelkaa, ja vanhatkin rästit häviävät ajan myötä. Postimyyntilainoista tullutta velkaa Makella on noin 4000 euroa, josta hän on ajatellut maksaa korot, ettei summa enää suurenisi.

Make vaikuttaa tyypiltä, joka pystyy vastaamaan kiperimpiinkin Kelan kaavakkeiden täyttämistä koskeviin kysymyksiin.

“Systeemi tuli tutuksi, kun asuin entisen tyttöystävän kanssa vielä yhdessä”, Make sanoo.

Hän tietää myös miten sossun tätejä käsitellään. Myyjän työ opetti ihmistuntemusta.

“Monet tyypit menee luukulle elvistellen. Mun taktiikkani on lähestyä nöyrästi ja olla kilttiä poikaa. Kerron virkailijalle, jos olen ollut aktiivinen jossain asiassa tai jos minulle on tapahtunut jotain positiivisia juttuja. Ne pitää mua ressukkana, jota pitää auttaa.”

Vain kerran Make meni liian pitkälle.

“Pyysin niiltä rullaluistimia, mutta virkailijani sanoi, ettei se kyllä käy. Mutta jos hoidan asiani muuten hyvin, he voivat kustantaa minulle syksyllä salikortin.”

Maken mielestä sosiaalivirkailijat ovat mukavia ihmisiä, jotka ovat empaattisia ja auttavat asiakkaita jopa enemmän kuin systeemin säännöt edellyttävät.

“Mähän tässä se ikävä ihminen oon”, Make sanoo ja sytyttää ties kuinka monennen tupakkansa.

Make sanoo, että periaatteessa hän olisi valmis menemään töihin. Itse asiassa hän oli siihen liiankin valmis peruskoulun jälkeen.

“Olisin ihan valmis mikrotukihenkilö, mutta paperit puuttuvat. Ja jos vaan saan mahdollisuuden tehdä pimeitä hommia, niin en epäile hetkeäkään. Verottaja on ihan syvältä”, Make sanoo ja perustaa pääsponsorinsa valtion haukkumisen mm. sille, että verottaja on kaatanut hänen isänsä yrityksen kahteen kertaan.

On uskomattoman kaunis keväinen perjantai-ilta, ja Maken kännykkään on tullut haastattelun aikana neljä viestiä. Metro vie hänet niihin bileisiin, jotka hän katsoo parhaaksi.

Pummin unelma on lottovoitto.

“Mut jos ollaan reaalimaailmassa, niin se ois lapsi, jolle voisi olla joka päivä isänä, ja vaimoakin siinä kai tarvittaisiin. Oma kämppä ja kesämökki. En mä mitään kuuta taivaalta hae.”

Maken koulupaikka ei ole vielä varmistunut. Jos hän ei saa sitä – niin mitä?

“En halua ajatella sitä.”

Pummaus on petos?

Luotettavan tiedon saaminen väärin perustein maksetuista summista on ilmiön luonteen vuoksi hankalaa, joten summa saattaa olla suurempikin. Mm. työministeriön 90-luvun puolivälissä tekemä selvitys väärinkäytöksistä työttömyysturvassa antoi viitteitä, että kyse olisi huomattavasti laajemmasta ilmiöstä kuin Stakesin tutkimus näyttäisi.

Maken perustelut systeemin hyväksikäytölle ovat omalla tavallaan perusteltuja. Mutta hän on kuitenkin terve nuori mies – miksei hän mene töihin? Saatika Heikki, jolla ei ole velkaongelmiakaan niskassaan? Onko kysymys huijaamisesta, jos terve ihminen ei mene töihin?

“Kysymys on hankala. Ylipäätään väärinkäytön määritteleminen on vaikeaa. Etuuden nostaminen tietoisesti vääriä tietoja antamalla, esimerkiksi työssä käynti ja samanaikainen työttömyysturvan saaminen, on selkeä tapaus ja se voidaan rinnastaa rikoslaissa määriteltyyn petokseen”, sanoo Stakesin tutkija Tuukka Lahti.

Lahti on haastatellut sosiaalietuuksia käyttäviä ihmisiä heidän näkemyksistään väärinkäytöksistä ja niiden tuomittavuudesta. Yleisesti ottaen väärinkäytöksiä pidettiin tuomittavina, mutta ne oltiin myös tietyissä oloissa valmiita hyväksymään. Perusteluina saatettiin käyttää esimerkiksi väärin perustein saadun summan pienuutta tai saatettiin viitata omiin huonoihin kokemuksiin asioinnista sosiaaliviranomaisten kanssa, jolloin väärinkäytöksiä oikeutettiin logiikalla “jos ne kerran huijaa meitä, voidaan mekin huijata niitä”.

Lahden mukaan Stakesin selvityksessä etuuksia myöntävät viranomaiset arvioivat väärinkäytösten syiksi muun muassa sekavan ja vaikeasti valvottavan sosiaaliturvajärjestelmän, etuuksien alhaisen tason, yleisen moraalin heikentymisen ja tietämättömyyden.
“On myös tutkimuksia, joiden mukaan väärinkäytökset eivät aina ole kovinkaan suunnitelmallisia. Tilaisuus tekee varkaan -teoriassa saattaa piillä siis ainakin osa totuutta.”

Systeemiä ei koskaan saada aukottomaksi. Kaukaa katsottuna kasvottomalta koneelta näyttävää sosiaaliturvajärjestelmää käyttävät ja pyörittävät ihmiset – toiset aidosti vaikeuksissa olevat, toiset vain tavallista katunokkelammat.
“Mielestäni väärinkäytöksissä ei ole kyse pelkästä taloudellisesta ahdingosta tai moraalin rappiosta, kuten toisinaan yksinkertaistaen väitetään. Ilmiö on huomattavasti moniulotteisempi.”

52 kommenttia

Sanjuro

26.5.2005 19:43

Pojat tarttis ihan oikeita ongelmia - jos vaikka sitä kautta saisivat hommat perspektiiviin. Ei se mitään että syövät yhteistä leipää, mutta toi viidenpennin virittely on kaikinpuolin niin tarpeetonta. Kaverit tiedostavat itsekin taantuvansa ihmisinä, ympäristön hylkivän ja kaikkien maailman mahdollisuuksien valuvan sormien välistä kun päivä koostuu halvan jauhelihan metsästämisestä. Mä en vihaa sosiaalipummeja, mutta ihmiset, jotka eivät ymmärrä kurottaa korkeammalle ovat niin surkeita!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Iknow

26.5.2005 22:07

Tiedän niin ton tunteen.. Kaveri puhu suurinpiirtein mun omasta elämästä. Vuokravälitysfirmat jne. ja muu valtiollinen setti. Ei muutaku rispektii sulle, oon muuten kans melkein mikrotuki, paperit vaan puuttuu =) mutta vedinkin ässän hihasta viime metreillä ja nyt ei tartte enään ikinä tehdä mitään mikä ei nappaa tipan tippaa.

kiitos hei

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nobody2005

26.5.2005 23:21

Siis ihan uskomattomia luusereita! Suomi on täynnä työtä tekevälle, sosiaaliturva on aivan liian hyvä! Sais lähettää vaikka Marokkoon tollaset! Hah! :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Missy83

27.5.2005 21:51

Ei voi helkutti sentään olla totta! Kyllähän mä tiedän, että meidän armaassa maassa on tollaisia perkuleen lusmuja, mutta pitääkö niiden elvistellä asemallansa. Toisaalta teksti oli kirjoitettu hyvinkin provoon sävyyn. Tästä herää varmasti paljon keskustelua. Joka tapauksessa mä jatkan opiskelija tason ylläpitämistä:(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

inc

28.5.2005 19:47

Musta tulee tuollanen kun en saa duunia, työkkärissä kaikki paikat paitti mäkit & kumppanit ja siivois haussa. Ja opiskelemaan en pääsen minnekkään :P Joten täs oon ollu "joutilaana" jo 2 vuotta! Sanottakoon et ei ole herkkua, varsinkin kun on yksin, ei ole MITÄÄN sosiaalista elämää kun ei ole rahaa lähtee ulos! Eli miten olis jos ryhtysin painostaa hallitustamme samoilla keinoilla mitä baskit käyttää Espanjassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tyty__

29.5.2005 02:01

Itsekin ajattelin ryhtyä idealistiksi, joutilaaksi, rikolliseksi..Taas veromätkyjä kaksisataa euroa. Työntekeminen maksaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihjealifj

29.5.2005 02:47

Eipä mahdu tähän päähän noiden ihmisten ajattelumaailma...
Jollakin on opiskelijan elettävä eikä se duuni ole mitään herkkua. Mutta rahat ovatkin itse ansaittuja. Nostan hattua siivoojille ja mäkin&hesen myyjille, respekt!
Pummit pääsevät aivan liian helpolla. Pääsispä vaan sinne sossun luukulle niitä rahoja pihtailemaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Make__

29.5.2005 07:21

Sanjuro sulla ei varmaan ole hajuakaan oikeista ongelmista. Kyllä mä olen aika polun käynyt tähän päästäkseni. prkl otahan asioista selvää ennen kirjottamista. Aika ihme on jos sulla on jotain ongelmia enemmän ollut...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

joona_

29.5.2005 10:52

Suotta te kavereita siinä haukutte. Makekin esitti aivan asiallisen kysymyksen; miksi olla töissä jos valtio maksaa saman tyhjästä? Mitä tekään edes tiedätte noista kavereista muuta kuin, mitä artikkelissa lukee? Onko mitään kummempaa tietoa taustoista? Toinen kaveri oli jopa ex-yrittäjä, kuten tuolla luki

Heikki kuulosti mielestäni lähinnä joltain vitun pelleltä. Haluaa elokuvasäveltäjäksi ja ei suostu menemään töihin ja makaa kotona kaikki päivät Voi morjens. Toi make sentään on käynyt töissä 10v ja nytkin yrittää päästä opiskelemaan, ettei oo sentään samanlainen luuseri kuin Heikki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

smythe

29.5.2005 15:51

Se ei ota patkaakaan paahan etta jatkat elavat tuolla tavoin, vaan se etta se on tehty mahdolliseksi. Itse olen saman ikainen kun nuo kaverit ja kaynyt ainoastaan peruskoulun, kun kerran isilla ei ole firmaa mihin olisin paassyt toihin, niin ensimmainen tyotehtavani oli pesta mc donald'sin vessa. Nyt 9 vuotta myohemmin, paivaakaan opiskelematta palkkaa maksetaan 4000/kk, asunto, puhelin ja polttoaine. Yksinkertaisesti verojen maksaminen yhteiskunnalle kavi sietamattomaksi ajatukseksi, kun miettii mihin ne rahat tosiaan menevat, taman vuoksi kerasin itse matkalaukun ja lahdin Suomesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pleijjeri

30.5.2005 11:57

No ei voi ..tu kun ihmetellä mitä luusereita! On mullakin muutama kaveri ihan samanlainen. Omasta mielestään elävät "hyvää elämää", mut kyllä se nyt 25v. alkaa näkymään sosiaalisessa elämässä. Muut kaverit reissaavat kesällä, lomilla ja vkl:n aikoihin ympäri Suomea ja maailmaa, ja noi kaverit kaatavat himassa "vikoilla hiluilla" kaupan ale-hintaista bisseä, sääli! Jokasen oma valinta, mutta et joku vielä haukkuu valtiota "systeemin huonoudesta", hoh hoh! Menkää töihin ni henkinen kapasiteetti kasvaa. Kyllä mua ainakin vituttaa maksaa edes promille veroista terveiden ihmisten ylläpitämiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kitty__

30.5.2005 12:20

Mielenkiintoiseen sävyyn kirjoitettua tekstiä.. Poikien tarinat hieman eroavat toisistaan. Toisaalta ihmettelen että miten Heikin fuckbuddy jaksaa katselle tuommoista menoa ja toisaalta taas toivon et Make löytäisi vaimon, joka ymmärtäisi tuommoisen touhun päälle jotain.. Sääliksi käy poikia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sakelius

30.5.2005 18:10

Koittakaa ny edes jumalauta ottaa itseä niskasta kiinni. Voi helvetti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kirsikka79

31.5.2005 23:33

Aika uskomatonta tekstiä sekä joutilailta että kommentoijilta. Itse olen kokenut molemmat puolet eli ollut sekä työttömänä että duunarina. Sosiaalitoimisto tuli tutuksi n. puolen vuoden ajan, nyttemmin olen vakituiseen toimeen palkattu. Ja maksan veroni kiltisti.

En ymmärrä ns. joutilaana oloa, se on toki elämässä ns. helpompi vaihtoehto. Mitkään aikataulut ei paina, voi tehdä mitä itse haluaa. Mutta lopulta tuo helppous kääntyy itseensä vastaan, se mikä ennen oli hauskaa, on lopulta keskenkertaista tai jopa tylsää. Elämä menettää merkityksensä, koska sillä ei ole merkitystä. Mukaan tulee mielenterveysongelmat+ päihteet, lopulta työttömyyden/b-luokan kansalaisen kierre onkin valmis.

Toisaalta taas maksan myös veroni kiltisti, sillä haluan antaa mahdollisuuden vähempiosaisillekin. Itsekeskeisyys+ ajattelemattomuus ja kylmyys ovat valittavan yleistä nykyaikana... Onni ei ole ostettavissa.

Ei vika ole ihmisissä vaan globaalissa ilmapiirissä, jossa elämän arvoja voisi punnita uudestaan rankemmalla kädellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pisarat

1.6.2005 16:05

Soskun tädit on kyllä helposti huijattavissa. Eräs tuttavani kävi (käy) harva se viikko luukulla ruikuttamassa rahaa että "lapsi tarvitsee vaatteita ja ruokaa" vaikka ne kuluivat oikeasti ryyppäämiseen, tupakkaan, huumeisiin ja ravintoloissa syömiseen. Hänellä on merkintä luottotiedoissa, rikosrekisteri ja velkaa ulosotossa huimat summat, joita hän tuskin koskaan saa maksettua.

sosku maksoi hänelle keskustassa sijaitsevan 60 neliön asunnon vuokran, koulumatkat, lapsen päivähoidon, toimeentulotukea ja hän saa vielä opintotuet siihen päälle. J lapselle tietysti lapsilisät.

hän "opiskeli" itselleen ammattia, eli kävi koulussa vain niinä päivinä opinto-ohjaajan kanssa juttelemassa, kun koulun oli määrä ilmoittaa kelalle niistä opiskelijoista jotka eivät käy koulua (jottei opintotukea makseta turhaan).

Tavalla tai toisella tuttavani selviytyi aina voittajana ja rahasta harvoin oli pulaa.

Ihmettelen, millaisia ihmisiä sosiaalitoimistoissa on töissä? Nämä "selviytyjät" jotka käyttävät verorahojamme kaikkeen muuhun kuin arjessa selviytymiseen ovat vuosien kokemuksella oppineet pehmittämään soskun tätejä ja tietävät hyvin mistä narusta sitä vetää jotta rahaa tulee.
Onhan sosiaalialan työntekijöilläkin varmasti jo vuosien tuntumaa ja havainnointikykyä erottaa todelliset avuntarvitsijat noista jokaviikkoisista "pummeista".

---------------------------------------------
mutta miksi he ovat silti niin helposti johdateltavissa? ja miksi kukaan ei tee asialle mitään, jotta saataisiin tämä touhu aisoihin?
---------------------------------------------
Tajuaisi varmasti myös tämä tuttavanikin ettei raha puussa kasva. Ja että elantonsa eteen on tehtävä töitä, kuten me muutkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sdfsadfjh

2.6.2005 16:04

jumalauta tollaset paskapummit pitäis TAPPAA!!!

Mekin maksamme noiden persereikien lomailusta. Vittu, pesismaila käteen ja mennään hakkaamaan paskat pihalle noista mulkuista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

manutd78

2.6.2005 16:15

Työtä tekevälle riittää oli hyvin sanottu. Kyllä sitä huomaa kun tulee sisältöä ja merkitystä duunista samalla ja paranee varmasti muutkin alueet elämässä. Voi olla aluksi vaikea tajuta jos on tottunut muuhun mutta niskasta vain kiinni.Ollessani töissä maalitehtaalla ja maustetehtaalla tapasin ihmisiä ketkä olivat jättäneet taakseen kyseisen vaiheen ja olivat tyytyväisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

paskat

2.6.2005 21:52

Nämä jutussa esitellyt pummit ovat työttöminä omasta valinnastaan mutta älkää nyt jumalauta luulko että kaikki sossun asiakkaat on työn vieroksujia. Itse olen 46 v akateemisesti koulutettu ja kokenut, mutta vakituista työtä en ole koskaan saanut ja enää ei pätkiäkään. Työllistämiskelpoisuus alenee radikaalisti viimeistään kun täyttää 35v.

Niille jotka hokee että työtä kyllä tekevälle riittää tiedoksi vaan ettei perkele riitä! Ette tiedä mistä puhutte ja tollaset kommentit on ylemmyydentuntoista asioista tietämättömien paskapuhetta. Haistakaa perkele vittu!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

verypoor

3.6.2005 18:47

kyllähän työtä tekeville riittää se on varmaa, mutta sen palkan kanssa ei oo hurraamista. mulla on ikää 26 ja tähän mennessä ollu 2 vakituista työtä; molemmissa kusetettu, jos ei rahasta niin sitten jostain muusta. molemmat firmat olen vieny käräjille liiton kautta ja saanu sentään jotain omiani pois niiltä v-tun paskiaisilta.

valmistuin 90-luvun lopulla amiksesta alalle jossa on ikuinen työvoimapula, päivääkään en ole päässy tekemään koulutuksen mukaisia töitä - koska mulla ei ole työkokemusta?!? missähän **tussa sitä on myytävänä! ****ANA! Tällähetkellä yritän itse työllistää itseni tavalla jos toisellakin aika pirun huonolla menestyksellä, tiesittekös että yrittäjät maksaa valtiolle melkein puolet siitä mitä saavat raavittua kasaan???? että älkää ruvetko vinkumaan verojenne kans mitään, kyllä niitä muutkin maksaa, minäkin ihan mielelläni, olenhan saanut ainakin lähes ilmaisen koulutuksen valtiolta. Ja mun mielestä ainakin "oikeilla" opiskelijoilla on ihan täys oikeus käydä luukulla, ei se opiskelijaelämä niin herkkua oo -vai monestiko olette nähneet jonkun opiskelijan olevan ruokakaupassa niitä pihvihyllyjä selaamassa. kyllä ne taitaa olla sikariportaan kultalusikka-perseessä-syntyneitten kusipää kakaroitten eväitä. on se minusta niin saatanan väärin että teitä edes näkee täällä vinkumassa jotain puuta-heinää-paskaa pummeista. kaikki tietää niitä olevan te vaan pidätte niistä suurinta melua kun TEIDÄN vähät rahat menee niitten elättämiseen! enkä muuten tarkoita ylläolevalla mitenkään kirjoittajaa nim. PASKAT

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pummitperkele

4.6.2005 04:25

Mä teen hitosti töitä ja maksan hitosti veroja. Korkeisiin veroihin on syynä se, että joutuu elättämään tommosia vitun luusereita jotka on pahempia kun kommunistit. Ne sentään teki jotain palkkansa eteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pliks

4.6.2005 10:51

Onneksi toimittajalla oli selkeä asenne...
Miten on ihminen joka asuu vuokra-asunnossa, ei tee pimeitä töitä, ei ole kenenkään tiellä, mutta nostaa "etuutensa"? Ns. piilo "pummi". Onko se nyt niin väärää loppupeleissä? Ei siinä mitään ilojakaan ole. Kyllähän niillä rahoilla elää... juuri ja juuri. Kaikissa yhteiskunnissa on tämänlaatuisia tapauksia muodossa jos toisessa.
Ei teistä kukaan maksa liikoja veroja näiden "pummejen" takia. Yleensä kysymys toimeentuloturvalle on aivan toinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pliks

4.6.2005 17:16

Mitä jos ei tiedä mitä haluaa tehdä? On vielä hieman "hukassa"? Pitääkö sitten väkisten opiskella jotain vai käydä töissä työpaikassa jota EI ole olemassa? Tehdä jompaakumpaa ja sitten sairastua "mieleltään"? Esittää hyvin voivaa? Näissä kommenteissa (artikkelissa) ollaan menty aivan äärimmäisyyksiin. Kertoo vain siitä, ettei ole elämältään järin kokekeita, henkisesti kasvaneita persoonia. Sääli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vapaaehtoinen

5.6.2005 23:02

Työstä pois jättäytymistä työkykyisenä ei voi pitää moraalisesti vääränä toimintana kun työvoiman ylitarjontaa on, kuten tänä kesänä. Monelta nuorelta on jäänyt kesätyöpaikka saamatta, joten luovutin työpaikan vapaaehtoisesti jollekin joka sen oikeasti haluaa. Ne kaikki työt tulee kyllä tehtyä ilman mun panostani. Pitäkää sitten vaikka vuorotteluvapaana.
Eri asia on jos sossusta lypsetään fyrkkaa. Työttömyystuilla tulee toimeen vallan mainiosti jos hieman suunnittelee talouttaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

YksiDuunari

6.6.2005 03:03

Mä teen töitä, kahta vuoroo. seittemästä kolmeen tai kolmesta yhteentoista. Tarvittaessa päivä venyy jopa 16 tuntiseksi. Palkka maksetaan, ja mitä ennemmän teen töitä, sitä enemmän maksan veroa. Ja minkä takia? Tälläisten sosiaalipummienko??? Alkaa pinna palamaan kun lukee tälläisista elämäntapaintiaaneista sun muista hipeistä, luonnonlapsista ja taiteilijoista. Olen 14 vuotiaasta asti ollut joka kesä töissä, ja ammattikoulun jälkeen vietin tasan yhden lomapäivän, ennenkun aloitin nykyisessä työssäni. Ja tasan yhdessä työpaikassa olen oikeasti viihtynyt, kaikki muut ovat olleet sellaisia, että aamulla on vituttanut lähteä. Mutta rahaa on pakko saada. Ilmeisesti olen liian tyhmä, kun kerran käyn töissä, koska rahaa saa näköjään ilmaiseksikin. Vanhempani opettivat, että kun mitään ei saa ilmaiseksi. Vain ja ainoastaan kun tekee jotain, siitä saa palkkion. Ottakaa nyt herranjumala itteenne niskasta kiinni, 8 tuntia päivässä jotain pientä harrastelua ei tee kenelläkkään pahaa, päinvastoin, pitää virkeänä kun on jotakin tekemistä. Ja sillä harrastuspalkkiolla voitte sitten ostaa välttämättömät hyödykkeet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jazz79

6.6.2005 09:35

Ärsyttää helvetisti tän jutun toinen tyyppi, joka väittää olevansa joku vitun taiteilija.

Itse olen melkein valmistumassa musiikin alalle (siis nk. taidemusiikin ammattilaiseksi), ja lähinnä tällaiset tyypit, jotka selittävät jostain vitun taiteilijaluonteista ovat pelkkiä tyhjäpäisiä paskoja, jotka eivät oikeasta tämän alan työstä tiedä mitään.

Kerrottakoon tässäkin väärinkäsitysten oikemiseksi, että tämä "taiteilijan työ" ei ole mitään löysäilyä ja viinan ja aineitten vetämistä. Työpäivä saattaa hyvinkin kestää aamukahdeksasta iltakymmeneen, joten mitään löysäilyä tämä ei ole. Ärsyttää nämä "artistityypit", sitä ollaan muka niin eteviä ja mahtavia, mutta eipä niitä tuloksia tunnu vaan näkyvän.

Ei tälläkään alalla pääse eteenpäin, jollei tosissaan tee töitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vapaaehtoinen

6.6.2005 14:37

Arvoisa YksiDuunari
Monilla ihmisillä on riittäväti harrasteita ilman kahdeksan tunnin työpäivääkin. Kaikki ihmiset eivät vietä työttömyyspäiviään tarjoustuopin tai telkkarin ääressä. Itsensä ja yhteiskunnan kehittämiseen voi osallistua ja opiskella vaikkei olisikaan päässyt valtion laitokseen kirjoille ja puuhailla jopa yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä asioita. Jos itse haluat tehdä kuusitoistatuntisia päiviä, annan sinulle mielelläni sen mahdollisuuden ja käytän itse energiani asioihin, jotka myöhemmin voivat kantaa hedelmää, enkä tylsistytä päätäni liukuhihnan ääressä.
Lisäksi kannattaa ottaa huomioon että ne maksetut työttömyyskorvaukset palaavat kyllä sinne isoon kirstuun taas loppujen lopuksi. Moraalisista seikoista saa kullakin olla oma kantansa, mutta käytännössä jokaista työtöntä ei voi pitää loiseläjänä sen enempää kuin opiskelijaa tai sairauden vuoksi työkyvytöntäkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Luuserila

6.6.2005 14:53

Olen henkilökohtaiseti valmis maksamaan siitä että tämmöiset luuserit pysyvät poissa:
A) viemästä kenenkään työtä haluavan työpaikkaa
B) viemästä kenenkään haluamaa opiskelupaikkaa
C) aiheuttamasta yleistä pahennusta toimillaan

Näillehän voisi perustaa jonkun oman kommuuni-kaupungin, jotta pysyvät poissa "normaali-ihmisten" elämästä/jaloista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vapaaehtoinen

6.6.2005 15:52

Hyvä nimim. Luuserila
A)yhdyn edelliseen
B)onko niin että epäilyttävien tyyppien tuleekin pysyä yhteiskunnan ulkopuolella eikä hankkia itselleen yhteiskunnassa hyväksyttyä asemaa esim. maisterin papereilla (hehän saattavat vaikka muuttaa jotain)
C)ymmärtääkseni pahennusta herätettiin useissa johtavissa piireissä myös silloin kun tätä hyvinvointivaltiota perustettiin ja naisille myönnettiin äänioikeus (katso edellinen kohta). muutos johonkin suuntaan herättää aina jossain muodossa pahennusta (siis kaikki eivät jaa samoja arvoja).

viimeistä ajatusta kannatan myös.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qwertttttty

8.6.2005 12:10

Pitkään aikaan ei ole niin paljon alkanut ottaa aivoon, kuin luettuani kyseisen jutun.

Varsinkin tämä Heikki, jonka mukaan taiteellisten ihmisten ei tarvitsisi tehdä ollenkaan töitä. ARGH! Onneksi ei Jampasta ollut kuvaa jutun yhteydessä...

Toimeentulotuet ja muut yhteiskunnan työttömille tarkoitetut mm. Itseni maksamat verorahat eivät ole tarkoitettu Kännykkälaskuihin, nettiin, bissenjuontiin ja loiselämään josta ei ole edes tarkoitus päästä pois. Mikäli tuet ovat sen verran korkeita, että niillä kykenee tuollaista tekemään, niin sitten tukia tulisi leikata.

Ja tätä Makeakaan on aivan turha kenenkään sääliä. Itse hankittuja postimyyntivelkoja, katkaisuhoitoja, verorästejä, lapsikin hankittu vaan eipä ole osattu elää parisuhteessa, - tällaista kaveriako sitten pitäisi yhteiskunnan hoivata. Ennemminkin joku elämäntaitojen peruskurssi.

Itse en ole päivääkään yhteiskunnan ylimääräisiä tukia nostanut. Ekojen työpaikkojen hankinta oli joo kiven alla, mutta no - niinhän ne on kaikilla. Pitää vaan tehdä vähän aikaa "jotain paskahommaa paskalla palkalla" ja sitten siitä työkokemuksesta onkin jo yksi paperi ja jos hommat hoitaa hyvin, niin siitä se lähtee. Ei kukaan tule toimarin paikkaa kotiin tarjoamaan, duunissakin on kivuttava alhaalta ylös.

Ja ennen kun kukaan alkaa kiukuttelemaan takaisin mielipiteistäni sanonpa vaan, että sen verran kovan koulun olen itse käynyt läpi elämässäni että moisten kavereiden ruikutus lähinnä naurattaa.

-J-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Smythe

8.6.2005 22:12

Miksi tyytyä soskulta pummattaviin almuihin, jos kovaliksaisen duunin saa isosta firmasta sopimalla rekrytoijan kanssa lahjuksista?

Seuraavan kerran duunihaastattelussa sopikaa heti kättelyssä että palkka on sitten 4500e/kk ja sulle rekry tulee eka vuosi 30-40% bruttopalkasta verottomana joka kuukausi.

Se on niin helppoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Platonon

8.6.2005 23:28

Loser tahi ei,sama polku ja polun pää meillä kaikilla.Mikäpä on lopulta edes tärkeää...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BlackMamba1

9.6.2005 21:29

hallelujah fellows!!!hankkikaapa elämät,mahd.nopeesti!teidät tekis mieli heittää seinään!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

maamursu

13.6.2005 07:58

Taiteilija-Heikki hahahaha. Jotenkin tuntuu, etta taiteenkin teko vaati muuta kuin sohvalla lojumista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fckr

14.6.2005 05:33

ihmeen luusereita taitaa tosiaan olla Suomikin pullollaan nykyaan. Itse tyossakayvana en voi sietaa moista keinottelua minun osittain maksamillani veroeuroilla! Kannatankin ehdottomasti tiukkaa linjaa - jos ei tyonteko maita, niin eipa tarvitse rahaakaan hakea. Kuulin kerran mukavan jutun kuinka pummit kuulemma lennatettaisiin USAssa ilmaiseksi Hawaiille ja jatettaisiin sinne. Tarinahan tuo tietenkin on, mutta erittain houkutteleva sellainen. Kannatan ehdottomasti vastaavaa menettelya Suomeenkin: siellahan voivat luuserit asua mukavan lampimassa ilmastossa vaikka taivasalla ilman paleltumisen pelkoa ja luonnosta loytyy syotavaa - voisivat siis viettaa oikeaa Robinson Crusoen elamaa eivatka elaisi toisten loisina!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pohtija_vm78

14.6.2005 11:28

Moni on keskittynyt nyt aivan epäoleelliseen, tosin eikö niin käy aina. Moni syytti poikia, mutta ei huomannut tai tajunnut, että heillä tuntui olevan tulevaisuuden suunnitelmia. He sentään yrittävät.

Aivan turha täällä on itkeä, että painaa niska limassa duunia, että saa rahaa. Miksi? Itse käyn töissa 8-16 arkisin. Palkkani ei ole järsittyvä, mutta siitä huolimatta pystyn palkallani tekemään sitten sellaista mitä sosiaalituilla elävät eivät pysty.

Se on oma henkilökohtainen valinta kuinka paljon uhraa elämästä työhön ja tottakai verot kasvavat, kun tulee lisää liksaa. Verot ovat korkeat, mutta jos ei kiinnosta niin tervemenoa mualle.

P.S Työttömyyskorvausta on tullut yhdeltä kuulta nostettua opiskelujen jälkeen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Wednesdae

15.6.2005 12:53

Eikös siinä jutussakin sanottu, että näitä ns. pummeja on lopun viimeksi aika vähän... Tämä taas johtuu siitä, että suurin osa ihmisistä voi henkisesti paremmin, kun tuntee tekevänsä jotain hyödyllistä. Sen takia Suomen kansantalous ei noihin joutilaisiin kaadu nyt eikä myöhemmin, huomattavasti suurempiakin taloudellisia epäkohtia löytyy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Niinpaniin

17.6.2005 06:25

Ainahan se ei oma vika ole, jos ei työpaikkaa jostain ole saanut.. ja kaikilla ei ole vaan yksinkertaisesti varaa vaihtaa paikkakuntaa työpaikan takia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Furmu

22.6.2005 02:53

Fakta: jos kaikki tukiin oikeutetut vaatisivat niitä, olisivat menot moninkertaiset verrattuna näihin "pummien" tuottamiin menoihin. Kyllä Suomessa töitä tehdään ja huonommissakin oloissa pidetään siitä kiinni että turhaan ei luukulle mennä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Uraa_uurtava

23.6.2005 03:52

Miksi tehdä työtä? Uraihmiset tuskailevat työtä tehdessään ja vievät työt kotiinsa asti. Elämän alussa ihmiset joutuivat tekemään työtä vain omien tarpeittensa vuoksi, millainen olisi maailma, jos kaikki olisi tasa-arvoista? Kaikkien työmotivaatio ei pysyisi samana jos palkkaa maksettaisiin kaikille saman verran. Menestyneitä ihmisiä työelämässä ei synny, jos ei ole niitäkin jotka eivät laita tikkua ristiin asioden eteen. Ilman työttömiä palkkatason arvostus jäisi minimaaliseksi eikä tiedettäisi elämän piristävistä hedelmistä. TEHKÄÄ TYÖTÄ JOSTA PIDÄTTE!!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihmettelenvaan

27.6.2005 05:32

On se vaan kumma... Oma isä rikko selkänsä 60-luvun lopulla rekkahommissa ja joutuu vetää vielä 50 ikäsenä hommia ku sairaus-eläkkeellä ei todellakaan elä, ja sit tällaset jazz muusikot itkee sitä et kuukauden työ jossain tehtaassa ei maistunu?!? mikä helvetti siinä on et ei porukalla taivu selkä "paska" hommiin et elättäs ittensä rehellisesti. Ei kai sitä miljoonia tienaa tehtaan laadunvalvojana tai siivoojana, tai tyhjentämässä roskiksia jonkun kaupungin puhtaanapito virastolle, mutta itse aion ainakin tulevaisuudessa kattoo itseeni joka aamu peilista ja hymyillä, riippumatta töistä. Ite oon noi hommat käyny läpi ja nyt oon tyytyväinen kaupan tarjoamiin hommiin. Palkka ei oo sama ku nokian päätoimitusjohtalla, mutta laiskottelusta mua ei päästä haukkumaan.
Toivotan erittäin hyvää kesää kaikille rehellisen työntekijöille ja palkkansa ansainneille.
Terveisin: minä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kiukkuinen

28.6.2005 23:58

Pisti sitten niin vihaksi tuo artikkeli ja nuo saakelin vellihousut! Suomen sosiaalijärjestelmä voitaisiin lakkauttaa, niin katsotaan sitten mitä nuo äo-apinat keksii kaljaa kitatakseen. Tekisi mieli sanoa, että ihmiselämä voi olla kuin ollakin hyödytön!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Missy81

29.6.2005 00:06

Itse nostin 2 kk työttömyysturvatukea ja meinasin tulla hulluksi! Itkin, masennuin, itkin ja tunsin olevani huono ihminen. Ja sitten nämä jurpot paistattelee päivää niillä rahoilla joilla voitaisiin parantaa sairaita lapsia tai pelastaa luontoa tai ihan mitä muuta vaan, mutta ei antaa urpoille, jotka ei niitä ole ansainneet!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dfgdfg

1.7.2005 20:43

Suomessakin pitäisi helpottaa yritysten perustamista ja toimimista vero- ym. helpotuksin. Sillä tavalla tähänkin maahan saataisiin lukemattomia yhden hengen yrityksiä ja harmaa talous vähenisi. Harva sitä Suomeen uskaaltaa näillä kiskuriverotuksilla yritystä perustaa. Antti Piippo ja kumppanit ovat aivan oikeassa puhueessaan Suomessa vallitsevasta yrittämisen vastaisesta ilmapiiristä.

Ja sosiaalitukien myöntämisperusteita ja varsinkin summia pitäisi kiristää huomattavasti. Ei Suomen talous jostain loisista konkurssiin mene mutta pummit ja pubikärpäset eivät ole kenenkään etu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

popporoo

12.7.2005 04:08

Joku ihmisiä töiden tekemisessä vituttaa, kun noin ärsyynnytään siitä kun joku ei tee töitä.

Työn teosta on hyötyä vaan porvareille ja muilta menee vaan hermot ja elämä sekasin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Turtlez

23.7.2005 17:11

On kyllä todellakin uskomatonta miten Suomessa hyysätään terveitä, nuoria ihmisiä, joita ei vain huvita mennä töihin. Omastakin lähipiiristä löytyy muutama rikkaan perheen 25-30 v. lapsi, joille vanhemmat ovat ostaneet asunnot, autot, vaatteet ja huonekalut. Lapsi saattaa olla työttömänä ja maata himassaan monta vuottakin peräkkäin. Työttömyyskorvaus juoksee ja Kela maksaa yhtiövastikkeet. Vanhemmat "auttavat" jos rahat loppuu. Yhdenkin tällaisen tapauksen mamma lupasi lapselleen uuden tv:n jos tämä siivoaa asuntonsa. No siivoamisen tarpeessa se kyllä olikin kun nurkissa oli helvetisti likaa, tiskit tiskaamatta ties kuinka monetta viikkoa ja se kuukausi aikaisemmin lattialle kaatunut limsakin oli muuttunut kumman tahmeaksi.

Pakostikin herää kysymys siitä että mihin suuntaan Suomen valtio kannustaa kansalaisiaan elämäänsä rakentamaan. Lisäksi ihmetyttää se, että Suomessa on taloudellisesti kannattavampaa olla työtön kuin opiskelija.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

StraightFem61

17.8.2005 17:23

Joo-oh! Elinkeinonsa kullakin. Vaan sen sanon, että itsepä kupistaan nuolevat myöhemmin. Maine ja kunnia ei tuossa kävele käsitysten, joten ei passaa itkeä vanhempana/vanhana, kun "ei oo mittään eikä oo kettään..." Jos jotain haluaa ( niinkuin nuo tuntuivat kovastikin haluavan) niin sen eteen pitää sitten kyllä tehdä työtä.
Enkä ihan heti menisi Suomen valtiota tai systeemiä syyttämään näiden lusmujen toiminnasta. Kääntäisin fokuksen kyllä kotiin ja vanhempiin, tai niihin henkilöihin, jotka ovat nämä "tapaukset" laittaneet maailmaan/kasvattaneet.
...toisaalta, jos tulisi sota, niin olispa ainakin etulinjaan tykinruokaa: turhahan sinne on lypsäviä lehmiä laittaa kun mahoja ja ehtyneitäkin on pilvin pimein. Siinä teille "sosiaalisuunnittelua"!
Jos oikein joku hyvä puoli pitää kaivamalla kaivaa ja hakea, niin jotkut vähän vähemmän reppanat voivat näiden rinnalla tuntea ylemmyydentunneta.... Huoh...
Kaikki avun varassa elävät eivät tosin ole lusmuja/luusereita jne...joillekin vaan on annettu lusikalla, ja silloin heiltä ei voi odottaa kauhallista panostusta.
Ja eihän nämä tässä artikkelissa esillä olleet "poikabimbot" ole kuitenkaan sieltä räikeimmästä päästä....valitettavasti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Finboy

3.9.2005 22:02

"Verottaja on ihan syvältä”, Make sanoo ja perustaa pääsponsorinsa valtion haukkumisen mm. sille, että verottaja on kaatanut hänen isänsä yrityksen kahteen kertaan."

Mista vitusta sa luulet sun rullaluistimes ja salikorttis tulevan? Verorahoistahan tota sun pelleilya kustannettaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Esa Pakarinen

24.4.2006 23:40

http://alatie.com/roctum/Roctumania.swf

Uusi MULLISTAVA rokkilevy tulossa kesällä ulos.... NÄITÄ POIKIA ON SYYTÄKIN JUOSTA PAKOON!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Olkoon ja eläköön

25.2.2008 01:59

Miettikääs nyt miten paljon menettävät elämästään, kun eivät tee töitä. Nuo ihmiset jäävät aika sille tasolle, missä olivat peruskoulun jälkeen. Nuo tyypit eivä kehity mihinkään. Säälittäviä tapauksia.

Toi bostailu valtion rahoilla oli vain oman pahan olon pönkittämistä. Pohjimmiltaan he häpeävät itseään, saamattomuuttaan ja surkeuttaan. Kukapa ei haluaisi tehdä juuri sitä omaa työtään. On vain joskus tehtävä töitä ensin sen eteen, että pääsee tekemään omaa työtään. Eli vaikka sit ensin opiskella, että voit olla vielä parempi siinä missä olet jo hyvä. Jokainen meistä on jossain hyvä. Noistakin tapauksista on tullu jo erinomaisia, siis sossunluukulla. Vois tuota piirrettä käyttää hyödyks jossain muussakin, ihan oikeassa työssä esimerkiksi.

Silti mua etoo tollasen tapaukset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ylimielinen

21.3.2008 01:38

Kateelliset suomalaiset tsuhnajuntit kirjoittelevat taas. Jos kadehditte pummeja niin ruvetkaa pummeiksi itsekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zippedippedaablaa

1.7.2008 23:51

Ihan pakko tulla kommentoimaan, kun tämä artikkeli nyt tuli mieleen.

Eli siis olen artikkelin Make. Koulu tuli käytyä ja valmistuin stipendin kanssa, kuten suunnittelinkin ja nyt on edessä teknillinen korkeakoulu, jota ennen pidän kuitenkin vuoden tauon. Tämän tauon kulutan pimeissä töissä ja ulkomailla.

Elatusmaksuja ja veroja vanhenee joka päivä, joten kun teku joskus loppuu, olen periaatteessa aloittamassa puhtaalta pöydältä. Ehkä sitä dippainssinä saa mieleistään työtä.

- Make

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

terveisia ulkomailta

8.10.2008 18:00

Suoraan sanottuna v*tuttaa tommoset vellihousut! Mutta viela enemman ottaa paahan tama Suomen 'loistava' sosiaaliturva, joka takaa etta tommonen on mahdollista. Ei todellaakaan kiinnosta mun verorahoilla maksaa jonkun saatanan pummin salikorttia.

Siksi muutinkin pois Suomesta. Pienemmat verot, isommat tulot taalla. Ei vaan enaa kiinnostanut touhu Suomessa, enka sinne kylla takasin ole tulossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi