Lasse Lehtisen pää halutaan pölkylle tupakkalobbauksesta

Emeritusprofessori Erkki Aurejärvi valitsi tupakanvastaisessa sodassaan tällä kertaa Lehtisen kohteekseen.

Lasse Lehtisen väitetään valehdelleen tupakan terveyshaitoista.
Lasse Lehtisen väitetään valehdelleen tupakan terveyshaitoista.

Lasse Lehtinen on ehtinyt Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontotöiden lisäksi moneen mukaan. Lehtinen on häärinyt politiikan taustavoimana, niin Martti Ahtisaaren, Kalevi Sorsan, Mauno Koiviston kuin Urho Kekkosenkin aikoina. Nyt miestä vaaditaan tilille sanomisistaan tupakkateollisuudelle tekemästään lobbauksesta, kertovat Yle ja STT.

Tupakkalobbarin roolissa Lehtinen toimi 1990-luvun alussa työskennellessään Amer-Tupakan viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtajana. Nyt joukko nimekkäitä juristeja on tehnyt tutkintapyynnön, jonka mukaan Lehtinen on julkisesti valehdellut tupakan terveysvaaroista, pyrkinyt harhauttamaan kuluttajia ja viemään pohjan terveysviranomaisten varoituksilta.

Juristijoukon kärjessä toimii Erkki Aurejärvi, jolle kamppailut tupakkaa vastaan ovat tuttua puuhaa. Mies on taistellut nimittäin tupakkayhtiöitä vastaan oikeudessa kahteen kertaa, yhteensä 22 vuoden ajan. Ensimmäisellä kerralla Aurejärvi hävisi juttunsa ja toissa vuoden kevytsavukejuttu päättyi sopimukseen.

Aurejärvi sanoo STT:lle, että Lehtinen on otettu kohteeksi siksi, että hän on ainoa, joka on esiintynyt omalla nimellään markkinoinnissa.

Tupakkalobbarin homma ei ole helppo. Tämän toteaa esimerkiksi Aaron Eckhardtin näyttelemä Nick Naylor erinomaisesti aihetta käsittelevässä elokuvassa Thank You for Smoking (2005):

"Vain muutamat ihmiset tällä planeetalla tietävät, mitä on olla todella halveksittu… Tienaan elantoni 1 200 ihmistä päivässä tappavan organisaation nokkamiehenä. Tuhatkaksisataa ihmistä. Puhumme nyt kahdesta jumbojetillisestä miehiä, naisia ja lapsia. Tarkoitan vain, että on Attila, Tsingis… ja minä, Nick Naylor. Tupakan kasvot, nikotiinin eversti."

Voisi kuvitella tupakkalobbareiden palkkojen olevan kohdallaan. Valitettavasti palkan vastineena saattaa perästä kuulua, kuten Lasse Lehtiselle kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi