Raivo kuriin

Vihanhallintabisnes rantautui Suomeen.

Vihaisia ihmisiä on opetettu purkamaan raivoaan aggressiivisella toiminnalla, kuten huutamalla tai hakkaamalla nyrkkeilysäkkiä. Nykykäsityksen mukaan se ei auta, vaan ainoastaan vahvistaa vihaa.
Vihaisia ihmisiä on opetettu purkamaan raivoaan aggressiivisella toiminnalla, kuten huutamalla tai hakkaamalla nyrkkeilysäkkiä. Nykykäsityksen mukaan se ei auta, vaan ainoastaan vahvistaa vihaa.

Riehuitko liikenteessä? Terapiaan. Raivositko töissä? Vihanhallintaharjoitteita. Löitkö kaveria? Sakot ja psykologille. Yhdysvaltalaisissa sarjoissa ja elokuvissa päähenkilöt yrittävät elää ihmisiksi vihanhallintakurs­sien avulla. Myös tosielämässä työpaikka tai oikeuslaitos voi määrätä raivopään terapiaan, anger management. Nyt kaupalliset vihanhallintakurssit ovat saapuneet Suomeen.

Lars Granskog lanseerasi maksulliset vihanhallintakurssit viime vuonna. Granskogin mukaan useimmat ihmiset oppivat parissa tunnissa "eheyttävän viitekehyksen, jossa ei ole tilaa vihalle".

"Ihmisessä, joka vihastuu tai suuttuu helposti, ei ole mitään vikaa. Hän on vain joskus lapsuudessa oppinut toimintatavan, jota kutsun syyllistäväksi viitekehykseksi. On aika oppia uusi tapa. Viha on valinta", Granskog sanoo. 98 euron peruspaketti sisältää kahden tunnin aloitusistunnon, vihanhallintaharjoituksen ja kotitehtävät sähköpostitse. Vihanhallintaryhmä kustantaa 10 euroa kerralta.

Vihanhallintaratkaisuja tarjoavan Intrapersonan terapeutti Björn Brunou suosittelee yksilöterapiaa. Kertahinta on 70 euroa.

"Jotkut pärjäävät viidellä kerralla, toiset käyvät vuoden", Brunou kertoo. Suuttumus tulee monilla automaattisesti, ja syyt saattavat piillä lapsuudessa.

"Monet ovat oppineet tukahduttamaan tunteensa, jotka sitten pomppaavat kuin rantapallo vedestä."

Terapia auttaa löytämään vihan lähteen.

"Laukaisevat tilanteet ovat usein vähäpätöisiä ja suuttumus ylireagointia. Alkoholi on yleensä mukana tässä. Itse voi valita lyökö vai tekeekö jotakin muuta."

Väkivaltatilastojen valossa Suomi on vihan maa. Monet vihaiset tai väkivaltaiset eivät halua myöntää ongelmaansa edes itselleen. Häpeä, syyllisyys tai ylpeys estävät avun hakemista. Vihaisista vain murto-osa saa tunteidensa hallintaan apua, ja heistäkin vain osa hakee terapiaan tai vihanhallintakurssille itse. Usein aloite tulee poliisilta, sosiaalitoimelta tai läheisiltä. Pääosan kotimaisesta vihanhallinnasta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

RAY:n tukema Miessakit ry tarjoaa maksutonta apua lähisuhdeväkivaltaongelmasta kärsiville pääkaupunkiseudun miehille. Helsingin toimiston kolme kokopäivätyöntekijää tapaa 100–150 asiakasta vuodessa. Yksilökeskusteluissa selvitetään yhteyksiä tunne-elämän ja toiminnan välillä, yritetään tiedostaa, milloin päässä naksahtaa sekä opetellaan kontrolloimaan käytöstä ja tunteita.

Lyömätön linja Espoossa ry auttaa noin sataa miestä vuodessa Väkivallan katkaisu -ohjelmallaan. Tarjolla on yksilökeskustelua (keskimäärin 10 käyntiä) ja ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä (15x1,5 h viikoittain). "Ryhmäkerroille on etukäteen määritellyt teemat, jotka koskettavat muun muassa mieheyttä, lähisuhdeväkivaltaa ja parisuhdetta. Puolet ajasta käytetään miesten esiin tuomien asioiden käsittelyyn ja puolet teemaan", valottaa ohjaaja Salla Hyvärinen.

"Väkivaltatyön vaikuttavuuden seuraaminen on haastavaa. Yleistäen voi sanoa, että fyysinen väkivalta loppuu hyvinkin nopeasti, mutta henkisen väkivallan kanssa tehdään enemmän töitä."

RAY:n tukema Maria Akatemia auttaa naisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

"Tavoitteena on purkaa tabuja ja pureutua varhaisiin vuorovaikutussuhteisiin sekä henkisen ja fyysisen väkivallan dynamiikkaan. Tunteensa kohtaamalla nainen oppii ehkäisemään väkivaltaisia impulsseja ja ottaa vastuun käytöksestään." Avoimeen Linjaan soittavat (noin 100 vuodessa) ohjataan yksilökeskusteluihin ja ammatillisesti ohjattuihin vertaisryhmiin Helsingissä ja Tampereella. Palvelut ovat maksuttomia.

"Tutkimme väkivallan syntyä sukupolviketjussa sisäisen käsikirjoituksen menetelmällä. Toivo ja kestävän muutoksen alku on oivalluksessa, että väkivalta on syntynyt ja voi myös korjaantua vuorovaikutuksessa. Tarvitaan jopa vuosia kestävä sisäisen kasvun prosessi", sanoo projektikoordinaattori Tanja Harju.

USA:ssa kehitetty ART-menetelmä (aggression replacement training) opettaa epäsosiaalisesti ja aggressiivisesti käyttäytyville nuorille ja nuorille aikuisille valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Suomen ART rekisteröitiin 2005. Vihanhallintaa harjoitellaan ryhmässä kolmella tasolla: tunne, käyttäytyminen ja ajattelu. Sosiaalisia taitoja ja ongelmatilanteiden kohtaamista opetellaan konkreettisten esimerkkien ja näyttelemisen sekä kotitehtäväksi saatujen itsehillintäharjoitusten avulla. Ihannerytmi on 30 ryhmätapaamista 10 viikossa. Ryhmä on maksuton. ARTia käyttävät mm. TAYSin nuorisopsykiatria ja Helsingin kaupungin Nuorisoasiainkeskus.

Onko kursseista hyötyä? Turun yliopiston psykologian professori Hannele Räihä ei usko helppoihin ratkaisuihin vakavissa vihanhallintaongelmissa.

"Tärkeää on, että hakee apua. Oma motivaatio tarvitaan. Vakavasta persoonallisuushäiriöstä kärsivä tarvitsee apua pidempään. Pienemmissä ongelmissa voi lyhytkin kurssi auttaa, jos on itse oivaltanut asioita ja sopiva henkilö onnistuu oikealla hetkellä avaamaan asiaa."

Räihän mukaan mistään kurssista tai terapiasta ei voida antaa sadan prosentin takuuta.

3 kommenttia

vihainenvaivihainen

14.5.2012 17:09

Jos on täysin negatiivinen ja katekeroitunut ei mikään lyhyt kurssi muuta luonnetta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

muutosonainamahdollinen

30.5.2012 20:59

mutta ihmisen täytyy itsensä haluta sitä. Apua saa vain jos pyytää sitä. Olen kuullut monen nph:n sanovan ettei voi koskaan "nöyrtyä" pyytämään apua siis kohtaamaan itseään ja omaa heikkouttaan. On helpompi löytää viat itsensä ulkopuolelta, tai selitellä ne sinne ja vihata sitä, mitä itsessään ei voi muuttaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Länsi-Pasila

1.9.2013 14:46

Miksi puhutaan vain alkoholismista ja parisuhdeväkivallasta? Miksi ei monikulttuurisuuden aiheuttamasta vihasta, jota ei voi parantaa kuin poistamalla monikulttuurin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi