"Se on vain silpomista" - kokeen tulokset järkyttävät ihmisoikeusaktivistia

Leyla Hussein päätti kokeilla, allekirjoittaisivatko ihmiset vetoomuksen tyttöjen ympärileikkauksen puolesta. Yllättävän moni allekirjoitti.

Leyla Hussein on myös yksi Daughters of Eve -ihmisoikeusjärjestön perustajista.
Leyla Hussein on myös yksi Daughters of Eve -ihmisoikeusjärjestön perustajista.

Brittiläinen naisten oikeuksien puolestapuhuja ja tyttöjen ympärileikkausta vastaan kampanjoiva aktivisti Leyla Hussein päätti kokeilla, miten ihmiset reagoisivat pyyntöön allekirjoittaa vetoomus tyttöjen sukupuolielinten silpomisen puolesta. Hussein halusi selvittää, "kuinka överiksi poliittinen korrektius on mennyt."

London Evening Standard -lehti kirjoittaa, kuinka nainen lähestyi adressilla ihmisiä ostoskeskuksen ulkopuolella, ja kertoi haluavansa suojella "kulttuuriaan, perinteitään ja oikeuksiaan." Somalitaustainen Hussein, joka ympärileikattiin pikkutyttönä perheen perinteitä kunnioittaen, järkyttyi kokeen tuloksista - puolen tunnin sisällä peräti 19 ihmistä 20:stä suostui allekirjoittamaan ympärileikkausta puoltavan adressin. Ainoastaan yksi henkilö kieltäytyi kunniasta.

"Sanoin heille, että 'se on vain silpomista', ja he vastasivat, että 'kyllä, olet oikeassa'. Miten kukaan voi kuvitella, se on okei?" Daughters of Eve -järjestön perustajiin kuuluva Hussein kauhistelee.

Naisten ympärileikkauksessa eli sukupuolielinten silpomisessa osa tytön tai naisen ulkoisista sukuelimistä leikataan pois. Tyttöjä ympärileikataan eniten Länsi-Afrikassa, mutta käytäntöä harjoitetaan myös osissa Lähi-itää ja Kaakkois-Aasiaa. Länsimaissa ympärileikkauksia tehdään lähinnä maahanmuuttajaväestön keskuudessa. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että Afrikassa kolme miljoonaa tyttöä on vaarassa joutua ympärileikatuksi joka vuosi.

Hälyyttävintä Husseinin kokeessa ei ollut ihmisten tietämättömyys ympärileikkauksen haitoista - osa kertoi tyttöjen sukupuolielinten silpomisen olevan mielestään väärin, mutta allekirjoittavansa vetoomuksen silti, koska uskoi toimenpiteen olevan osa naisen kulttuuria. Yksi allekirjoittaneista oli itse raskaana.

"Silpomisessa ei ole kyse kulttuurista, se on pahoinpitelyä. Lopettakaa kulttuuri-sanan käyttäminen. Tätä tehdään lapsille. Olemme ihmisiä, emmekä voi seurata sivusta, kun lapsia silvotaan. En välitä, mihin kulttuuriin kuulut", Hussein toteaa.

Naisten ympärileikkaus on vuosisatoja vanha perinne, jota harjoitettiin jo ennen kristinuskoa tai islamia. Nykyään tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta vastaavat usein kylän naiset, ja sitä perustellaan kulttuurisin ja yhteisöllisin syin. Toimenpiteen kautta tytöstä tulee yhteisön jäsen.

"Neljä naista piteli minua paikoillaan ja leikkasivat klitorikseni", muistelee Hussein omia kokemuksiaan.

"Tunsin jokaisen viillon. Huusin niin paljon, että pyörryin."

Sukupuolielinten silpominen voi terveyshaittojen lisäksi aiheuttaa pysyviä henkisiä vaurioita. Itse leikkaus tehdään usein epäpuhtaissa olosuhteissa, mikä lisää tulehdusriskia. Toimenpiteen jälkeen virtsaaminen ja sukupuoliyhdyntä ovat tuskallisia, ja lapsen synnyttäminen hengenvaarallista.

"On uskomatonta, että Britannian kansalaiset allekirjoittaisivat vetoomuksen lasten kaltoinkohtelun puolesta", toteaa Daily Mail -lehden haastattelema Equality Now -järjestön edustaja, ihmisoikeusaktivisti Efua Dorkenoo.

"Ihmisten on aika lopettaa muiden mielipiteistä välittäminen, sillä ainoastaan se, ettemme tee mitään suojellaksemme tyttöjä ympärileikkaukselta, on oikeasti rasistista."

Lähde: London Evening Standard, Daily Mail, WHO

27 kommenttia

ei uusi asia

30.10.2013 23:01

Ei mitenkään uusi asia. Ihmiset allekirjoittavat lähes minkätahansa puolesta, jos vain hyvin perustelee. Samanlainen on esim. divetymonoksidihuijaus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Divetymonoksidihuijaus

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mami87

30.10.2013 23:39

Mua suututtaa etta lasta eteenkin tyttoja leikellaan noin julmasti ja vain miesten takia. Sairasta enka ymmarra mika kunnia on laittaa ihminen karsiin noin paljon. Jos voisin itse vaikuttaa asiaan menisin afrikkaan ja estasin moiset touhut ja selittasin mita siita voi seurata pahinmassa tapauksessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Namme

31.10.2013 09:26

Ei sitä miesten takia tehdä vaan "kulttuurin ja uskonnon" takia.

Doc.

31.10.2013 17:23

Itse asiassa - paradoksaalista kyllä - alueilla, joissa toimintaa harrastetaan - nimenomaan ÄIDIN mielipide on ratkaiseva - ei isän. Jos äiti halusi toimenpiteen, mutta isä ei, ympärileikkaus tehtiin. Jos isä halusi, mutta äiti ei - ympärileikkausta ei todennäköisesti tehty.

Eeli79

31.10.2013 19:53

Et tainnut, mami87, lukea artikkelia tai sitten luetun sisäistämisessäsi on pahoja puutteita.

vain yksi

19.12.2014 04:22

Voit vaikuttaa.. Jeesus oli vain yksi ihminen. Mohammed oli vain yksi, Ghandi, Aiti Theresa jne. Yksi ihminen voi muuttaa maailman...

kissakalakissamau

31.10.2013 00:49

Ihan uskomatonta, mutta samaa harjoitetaan koko ajan täälläkin. Joku sanoo, että on homofobinen, koska sellaiseksi hänet on kasvatettu ja se on osa hänen kulttuuriaan. Ei sitä silti tarvitse todellakaan hyväksyä, vaan päinvastoin, voi avartaa hieman toisen näkemystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hellureijahei

31.10.2013 09:01

Homofobinen on hieman eri kun tuo verinen kidutus jota harjoitetaan.
Meillä on ollut jopa homo pressa ehdokas.Suomessa

ihmiset sentään muutuvat eri kuin islamin maissa. Koraani kirja on tehty joskus vuonna 0 ja sitä luetaan niin että silmiä kirvelee!!!!!!!!!!!!!!! Kirjekurssi imaamit ovat niin jumalaa. Tekopyhää touhua ja toisaalla panevat taas vaikkapa 8 vuotiasta tyttöä.

Naiset vie lapsensa toimenpiteeseen se on kovaa painostusta.
Se on aivan hirvittävää.
Miehet panee eläimiä kun seksi on niin kiellettyä, vain miehet saavat nauttia ja panna. Ja lapsia syntyy kun torakoita.

Ja tytöt myydään vanhoille ukoille.

VarttiHullu

31.10.2013 09:55

Typerä leikki, 25 v mies: mutta uskonnollinen ympärileikkaus on uskonnollista, ei terveydellistä ja se rikkoo lapsen koskemattomuuden.

Jos samalla logiikalla leikattaisiin korvalehti, koska "uskonnollinen traditio", niin eipä sekään haittaa kuulemista. Olisiko tuomittava, koska näkyvä haitta.

Ajatusleikki

31.10.2013 07:59

Ajatusleikki.
Poista kirjoituksesta naisten ja tyttöjen -etuliitteet ja lue teksti uudestaan siten että se käsittelee yleisestiottaen ympärileikkauksia.
Miksi on oikein ja hyväksyttävää vain silpoa miehiä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Typerä leikki

31.10.2013 08:50

Vaikka miehen ympärileikkaus tehtynä kulttuurillisita syistä on vähintäänkin kyseenalaista, ei se vammauta miestä loppuelämäksi kuten naisen silpominen. Usein miehen esinahan poisto tehdään myös lääketieteellisistä syistä esim. jos se on liian tiukka. Naisen solpomiselle ei ole mitään lääketieteellistä perustaa ja se on vain barbaarista toimintaa.

MuuMuu

31.10.2013 10:39

Se, että ylläolevassa tekstissä puhutaan spesifisti tyttöjen ja naisten ympärileikkauksista, ei johda siihen että miesten silpominen olisi oikein tai hyväksyttävää.

Ympärileukattu

31.10.2013 12:51

No siksi että miehelle se ei ole silpomista ja monesti helpottaa elämää, kunhan se on tehty lääkärin toimesta.

Itse teetin operaation 25v iässä, kun seksi ei oikein onnistunut liian kireän esinahan vuoksi.

Antti Laine

31.10.2013 13:10

Se, että joillekin on hyötyä lääketieteellisistä syistä tehdystä ympärileikkauksesta ei missään nimessä tarkoita sitä, että samat hyödyt pätisivät myös kaikille uskonnollisista syistä silvotuille. Ympärileikkauksella on myös monia terveydelle haitallisia vaikutuksia, ja vastoin omaa tahtoaan silvotuille myös psyykkisiä haittoja.

Operoitu

31.10.2013 13:21

Typerä leikki, 25 v mies, kukin toki tavallaan.

Minulla oli lapsena tiukka esinahka, ja se operoitiin. Mutta tadaa! Esinahkani on edelleen tallella. Nykypäivänä ei tarvitse koko esinahkaa poistaa, vaan siihen voidaan tehdä vain yksi viilto, jonka jälkeen esinahka toimii normaalisti.

Eli edes poikien ympärileikkaukselle ei ole mitään perusteita. Saa olla aika spesiaalitapaus, että jos liian tiukka esinahka aiheuttaa sen, että koko esinahka pitää poistaa.

Valitettavasti yleensä poikalapset "unohdetaan" kovin herkästi ympärileikkauksista puhuttaessa. Esinahkan poisto kuitenkin on lähes lopullista. Tosin palautus taitaa olla mahdollista, joskin ilman operointia aika työn takana, ja ilman takuuta onnistumisesta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreskin_restoration

pikkuaate

31.10.2013 16:34

Miehen/pojan ympärileikkaus ei ole suomessa laitonta, jos on hyvät verukkeet. Uskonto lasketaan yhdeksi niiksi. Myös juutalaiset tekevät tämän.
Jos se tapahtuu kotona kellarissa omissa käsissä, se on laitonta.

Tyttöjen "ympärileikkausta" eli silpomista ei mainita missään uskonnossa, tai ole mitenkään hyödyllistä, siksi se on laitonta ja hyi olkoon, jokaikisen pitäisi se tajuta se haitta mikä siitä on. Ja kyllä, monille tehdään tämä toimenpide tavallaan tulevalle miehelle, kun vielä voidaan ommella kaikki kiinni jotta neitseys taataan.

Hyvääkin

31.10.2013 17:45

Miesten ympärileikkaus on hygienian kannalta hyödyllinen, ei toki välttämätön mutta tietyissä oloissa parempi vaihtoehto kuin leikkaamatta jättäminen. Ympärileikkaus esim. laskee HIV-tartunnan riskiä 80 prosentilla ja sitä on alettu promota erityisesti Afrikassa niillä alueilla missä AIDSia on eniten.

Operoitu

31.10.2013 20:33

Sama täällä. 11 vuotta takaperin tehtiin pieni viilto ja sillä selvittiin. Ei nykyään ympärileikata kireän esinahan takia. Maailmaa muuttuu parempaan suuntaan...

Hankiikaa tietoa

31.10.2013 11:56

1. ympärileikkausta eivät yleensä ensisijaisesti vaadi miehet -miehet harrastavat seksiä mieluummin ympärileikkaamattoman tytön kanssa. Vanhat naiset -ja jopa tytöt itse- ovat ne, jotka perinnettä kiihgkeimmin ylläpitävät. Perusteina on esim. että ympärileikkaamaton nainen on likainen ja ruma.
2. Naisten ympärileikkaus on perinteenä paljon vanhempi kuin islam uskontona. Islam ei vaadi naisten ympärileikkaust.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vivirose

31.10.2013 12:06

Mikä tahansa toimenpide ilman lääketieteellistä syytä on silpomista. Jotkut ihmiset silpovat jopa itseään, mutta vastoin toisen tahtoa tehtävä silpominen on AINA väärin - eikä sitä voi perustella mitenkään!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tera52

31.10.2013 15:24

Älkää nyt vaan taas täälläkin puolustako sitä islamia. Miksi sitten nimenomaan islamilaisessa kulttuurissa silvotaan eniten? Siksi, että nainen ei tuntisi seksuaalista mielihyvää ja näin ollen lähtisi vieraisiin. Se liittyy siihen naisten alistamiseen ja epäinhimilliseen kohteluun. Lisäksi tulevat lapsivaimot, peittäminen hunnulla, ulkonaliikkumiskielto ilman miesseuraa, vaimojen kurittaminen (Koraani nimenomaan siihen kehottaa) ja koulunkäynnin kieltäminen. Naisilla ei ole muslimimaissa mitään oikeuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hallari

1.11.2013 07:05

Tuo silpominen on huomattavasti vanhempi perinne, kuin Islam. Se on vanhempi perinne kuin Kristinusko. Joten islamia on tästä(kin) turha syyttää. Vajakki.

no jo nyt

1.11.2013 01:20

miksi ei näitä salakavalasti ympärileikkauksella silvottuja miehiä ole kertomassa kokemastaan kauheudesta ensimmäistäkään?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miesten oikeudet?

1.11.2013 11:02

Poikien ympärileikkaus on yhtä tuomittavaa kuin tyttöjen ympärileikkaus, mitä tulee uskonnollisiin syihin. Jos operaatiolle on lääketieteellistä tarvetta, sen tietää lääkäri. "Uskonnollinen" sukuelinten silpominen on väkivaltaa, ja erityisen raskauttavaa, kun se kohdistuu puolustuskyvyttömiin lapsiin.

Jos uskontoon vetoamalla saa oikeuden leikata sukuelimiä, sama oikeus pitäisi antaa myös korvalehtien leikkaamiselle ynnä muille "harmittomille asioille". Mutta "uskonnollinen oikeus" ei voi mennä yksilön ruumiillisen koskemattomuuden edelle. Kun on täysi-ikäinen, voi sitten halutessaan leikata itseään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Honeybunny11

2.11.2013 07:51

Uskonto ja kulttuuri - ah, ihanat tekosyyt!

En ympärileikkauttaisi lastani ellei lääketieteellistä syytä siihen olisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ympärileikattu

5.11.2013 14:59

Se esinahka on kehittynyt evoluution myötä. Jos se olisi haitallinen, niin sitä ei olisi. On uskontojen perinteistä aivopesua kääntää ihmiset ajattelemaan, että alunperin taikauskon takia tehty sukupuolielinten leikkely olisi jotenkin perusteltua ja hyödyllistä. Mikään ei muuta sitä faktaa, että syy on täysin järjetön taikausko. Millainen sairas tyyppi keksii, että aletaan leikellä lasten sukupuolielimiä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

arvoton katukysely

30.10.2017 16:27

No ne yllättävän monet ei tienneet mitä silpominen tarkoittaa ja varsinkin jos käytettiin sanaa ympärileikkaus, (mikä siis voidaan tehdä VAIN miehelle ja on vanhan testamentissa veriliitto Abramin ja Jumalan välillä) saattoivat sekoittaa ihmisten ajattelua. Jos haluaa tehdä puolueettoman "tutkimuksen" on käytettävä myös oikeaa nimeä, eli "tyttöjen sukupuoli elinten silpominen" eli mutilaatio ja tarvittaessa selittää, mitä se tarkoittaa käytännössä ennen kuin voi puhua luotettavasta tutkimuksesta tai katukyselystä. Jos kansa ei tiedä mitä joku asia tarkoittaa, eivät he ota siihen myöskään oikeaa kantaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi