Sovellus auttaa seksityöntekijöitä uudella tavalla: “Jos otat suihin asiakkaalta, niin sä et voi painaa mitään nappulaa”

Anna Kontulan mukaan vertaisverkosto on seksityöntekijän turva.

Erilaiset turvasovellukset ovat yleistyneet Yhdysvalloissa esimerkiksi opiskelijakampuksilla. Sosiaaliasema X:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna Kontula on mukana uuden suomalaisen sovelluksen luomisessa.

“Artemiksen sateenvarjo on tehty yhdessä seksityöntekijöiden kanssa ja heidän toiveitaan kuunnellen. Sitä on testattu alustavasti Pro-tukipisteen avulla. Laajempi pilotointi käynnistyy tänä syksynä Mumbaissa”, Kontula kertoo.

Maailma on täynnä samankaltaisia sovelluksia, mutta yleensä ne suunnataan keskivertokäyttäjille, ilman seksityönäkökulmaa. Seksityöntekijät ovat ihmisryhmänä hyvin kaukana sovellussuunnittelijoista.

“Suurin osa turvasovelluksista perustuu paniikkinappulaan. Kuljet opiskelijakampuksella illalla kotiin ja joku hyökkää sun kimppuun, niin sä painat sitä nappia. Jos otat suihin asiakkaalta, niin sä et voi painaa mitään nappulaa”, Kontula jatkaa.

Artemiksen sateenvarjo on kuin ajastin, joka hälyttää ystävän tai luotetun ihmisen paikalle, mikäli sitä ei ole asetettu pois päältä tietyn ajan kuluessa. Kansainväliset turvasovellukset ottavat monesti yhteyttä viranomaisiin, mikä ei useissa maissa ole turvallista seksityöntekijöille.

“Sovellus ei tallenna mitään tietoja puhelimeen. Tässä hyödynnetään uutta teknologiaa ja seksityöntekijöiden harvoja keinoja pysyä turvassa, eli vertaisverkostoa. Seksityöntekijät
ympäri maailmaa ovat virallisten suojajärjestelmien ulkopuolella”, Kontula kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa seksin ostaminen ja myyminen on laillista, niin kauan kun siihen ei liity ihmiskauppaa tai parittamista. Myös julkisilla paikoilla seksin myyminen on laitonta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä tapahtuisi.

Kontulan Facebookista löytyy linkki sovellukseen, josta voi antaa palautetta ja kehitysehdotuksia:

2 kommenttia

rinssessa

24.9.2017 01:23

Miksi Artemiksen sateenvarjo? Eikö Afroditen sateenvarjo olisi osuvampi nimi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anonymous....

2.10.2017 17:45

Onko prostituoitu oikeasti korkean väkivallan riskissä? Vai onko kyseessä enemmän urbaani legenda?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi