Verkosta tilatut huumeetkin liikkuvat fyysisinä paketteina

“Jos ei ole fyysisesti kosketuksissa huumausaineen kanssa, niin on pienempi riski, että joutuu viranomaisten kanssa tekemisiin”, Tullin tutkinnanjohtaja sanoo.

Tulli kertoo takavarikoineensa Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa Iso-Britanniasta lähetetystä kirjeestä 900 LSD-lappua. Esitutkinnassa selvisi, että kyseisen lähetyksen vastaanottaja oli pääkaupunkiseudulla asuva nuori mies. Hän oli tilannut useita kertoja Tor-verkon välityksellä LSD:tä, ekstaasia ja amfetamiinia. Aikaisemmat LSD-lähetykset oli salakuljetettu Iso-Britannian lisäksi Hollannista ja amfetamiini-lähetys saapui Saksasta epäillyn kiinnioton jälkeen.

Epäilty oli myynyt kesän aikana 1 700 LSD-lappua ja 600 ekstaasitablettia Tor-verkkoon perustamansa kaupan kautta pienissä erissä. Asiakkaina oli kymmeniä henkilöitä eri puolilta Suomea. Juttu eteni Itä-Uudenmaan syyttäjälle.

“Päädyimme perinteisten tutkintamenetelmien kautta tähän käsiksi. Meillä on aiemmin ollut joitain tällaisia juttuja, joissa Tor-verkon kautta on myyty huumausaineita. Ei tämä vielä kauhean yleistä ole ilmitulleiden tapausten valossa. Tietysti saattaa olla paljon sellaisia, jotka eivät jää kiinni ja monet ulkomailta postitse tulevista takavarikoista saattaa liittyä tällaiseen toimintaan”, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Janne Kallio Tullista.

Tullin takavarikkoon päätyi 974 LSD-lapun, 887 ekstaasitabletin ja 256 amfetamiinigramman lisäksi rahaa. Takavarikoitavaksi ei kuitenkaan päätynyt euroja, vaan 83 bitcoinia, joiden arvo on tämänhetkisen kurssin mukaan noin 17 000 euroa.

“Rahaliikenteeseen on ehdottomasti hankalampi päästä käsiksi, jos käytetään bitcoinia”, Tullin Kallio sanoo.

Viime viikolla julkaistussa Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen Riisuttu Suomi -kirjassa haastatellaan yhtä Tor-verkossa operoivista huumekauppiaista. Tullin tutkinnanjohtaja Kallio tuntee kirjassa mainitun Douppikaupan, mutta kertoo ettei epäilty toiminut kyseisessä organisaatiossa.

“En ollut kuullutkaan siitä, mutta nyt heräsi mielenkiinto ja pitää lukea se kirja”, Kallio sanoo.

Kirjan nettihuumekauppias vaikuttaa itsevarmalta toimiensa suhteen. Hajautettu organisaatio, salatut yhteydet ja bitcoinin käyttö sekä kasvokkaisten tapaamisten välttäminen tuovat hänelle turvallisuudentunnetta. Onko tähän itsevarmuuteen aihetta?

“On totta, että verkona kautta anonymiteetti on vahvempi. Jos ei ole fyysisesti kosketuksissa huumausaineen kanssa, niin on pienempi riski, että joutuu viranomaisten kanssa tekemisiin”, Kallio sanoo.

Ulkomailta tilattujen huumeiden pitää kuitenkin ylittää rajat jossain vaiheessa ja silloin viranomaisilla on mahdollisuus päästä niihin käsiksi ihan perinteisillä menetelmillä.

“Jossain vaiheessa tavara muuttuu fyysiseksi. Rajallakin on postitullissa paketteja, mitkä on melko varmasti Tor-verkkojen kautta hankittu, mutta se ei meidän esitutkintaa muuta paljoakaan”, Kallio kertoo.

1 kommentti

settings

19.10.2015 21:45

Milläköhän perusteella tulli takavarikoi bitcoinit? Käsittääkseni bitcoinit ovat ihan laillisia vaikkeivät virallisesti hyväksyttyä valuuttaa ainakaan suomessa.
Eihän kukaan SEPA-tilisiirtoakaan tule takavarikoimaan kun raha virtuaalisesti ylittää rajan. Onkohan tullin näyttö siitä, että bitcoinit hankittu epämääräisin menetelmin riittävän vahva tähän takavarikkoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi