Blogi

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2009.

Lisää ydinvoimaa?  25

Eduskunnan käsittelyyn on luultavimmin ensi talvena tulossa kysymys lisäydinvoiman rakentamisesta. Käsittelyyn on jätetty peräti kolme lupahakemusta lisäydinvoiman rakentamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö parhaillaan pohtii, pitäisikö lupia myöntää. Ja jos pitäisi, niin tarkoittaisiko se yhtä, kahta vai kolmea uutta voimalaa.

Itse olen lähtenyt siitä, että parasta olisi, jos lisäydinvoimaa ei tarvittaisi. Siitä huolimatta ennen kuin lyön kantani lukkoon haluan katsoa, pystymmekö vastaamaan ilmastohaasteeseen ilman lisäydinvoimaa. Haastavaa se voi olla. Meidän on joka tapauksessa vähennettävä lähivuosina merkittävästi etenkin kivihiilen ja öljyn käyttöä. Energiateknologiaan ja energian säästöön on myös panostettava. Parhaillaan työn alla on uudet arviot Suomen energiantarpeen tulevaisuudesta.

Eikä tuo lisäydinvoiman rakentaminenkaan kovin helpolta näytä. Eurajoen Olkiluodossa parhaillaan rakenteilla oleva Suomen viides ydinreaktori on jo pari vuotta rakentamisaikataulustaan myöhässä, ja homma tökkii edelleen. Käsittääkeni rakenteilla on muuten maailman suurin reaktori, vaikka siitä ei kovin paljon ääntä ole pidettykään.

Parasta ydinvoimassa on se, että siitä ei juurikaan synny ilmastopäästöjä. Huonoin puoli on ydinjäte, joka jää ikäväksi perinnöksi tuhansiksi vuosiksi eteenpäin. Sellaista perintöä ei ainakaan kovin paljoa haluaisi jättää.