Blogi

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2009.

Sähköautot tulevat  12

10 vuoden päästä joka toinen uusi auto voi olla sähköauto. Vai voiko? Vielä ei sähköautoja löydy kaupan hyllyltä, eikä laajemmassa mittakaavassa vielä parin seuraavan vuoden aikanakaan. Mutta kyllä ne sieltä tulevat, olen siitä varma.

Varmuus lisääntyi sähköautomessuilla, jossa olin puhumassa ja paneelikeskustelussa viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa. Messut olivat lajissaan ensimmäiset koko Euroopassa. Uskon, että messujen suosio tulee tulevaisuudessa huomattavasti kasvamaan. Nyt paikalla oli lähinnä alan toimijoita ja innokkaimpia asiasta kiinnostuneita.

Hybridiautojahan on jo tarjolla. Hybridit ovat yleisimmin bensamoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmiä. Mutta puhtaat sähköautot vielä odottavat tuloaan.

Suomen kannattaisi mielestäni panostaa voimakkaasti sähköautojen tutkimukseen ja kehitykseen. Uudessakaupungissa aloitellaan Fisker Karma -sähköauton valmistusta, mm. Valmet Automotivella on oma sähköautoprojektinsa ja Varkaudessa avattiin juuri akkutehdas. Myös muuta tuotekehittelyä on huomattavat määrät. Tutustuin messuilla mm. teknologiaan, jossa auton vanhan polttomoottori vaihdetaan suoraan sähkömoottoriin akkuineen. Suomessa on osaamista ja potentiaalia, joka kannattaa hyödyntää.

Ensin pitää tosin luoda olosuhteita sille, että sähköautot voisivat yleistyä. Tämä edellyttää ainakin sähköautojen verotuksen oleellista keventämistä. Ympäristöystävällisyys pitää huomioida verotuksessa.

Sähköautot saattaisivat senkin puolesta sopia Suomeen erityisen hyvin, että meillä on jo niiden lataukseen sopiva verkosto hyvin pitkälle olemassa. Maassa on valtava määrä autojen talvilämmitykseen tehtyjä sähkötolppia, joita voi aivan hyvin käyttää jatkossa myös autojen lataukseen.

Sähköautojen kehitystyö on maailmalla juuri nyt lähdössä kovaan vauhtiin. Suomen ei kannata jäädä jälkijunaan.