Blogi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2010.

Junaa odotellessa  2

Junankäyttäjien hermoja on koeteltu tänä talvena poikkeuksellisen paljon. Junankäyttö iloineen ja murheineen on tuttua itsellenikin. Harrastan ns. liittymäpysäköintiä, eli menen usein autolla kotoa asemalle ja siitä hyppy junaan ja kohti Helsinkiä. Järvenpään, Keravan, Haarajoen ja Nuppulinnan asemien pysäköintipaikat (joita on liian vähän..) ja asemat ovat tulleet tutuiksi.

En ole ainoa junamatkustaja, jonka on ollut viime viikkoina vaikea ymmärtää junien myöhästelyjä. Erityisen vaikeaa sitä on hyväksyä, kun kipakassa pakkaskelissä ja sivutuulessa katselee kiskojen suuntaan, että jokohan se sieltä jo tulisi. Eikä sitä itsekään mielellään töistä tai sovituista palavereista myöhästyisi.

Onko täysin mahdotonta virittää VR:n kalustoa sellaiseen iskuun, että se toimii myös talvella? Ei tämä ole ensimmäinen, eikä viimeinenkään talvikeli Suomessa. On onnetonta, jos lumentulo tai pakkanen hyydyttää junamme niin usein, kuin nykyisin tapahtuu, varsinkin pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä.

Voin kuvitella, että moni konduktööri on saanut kuulla asiakkaiden vihaista palautetta. Väärää puuta ei kuitenkaan kannata haukkua, eivät myöhästelyt heistä johdu. Ongelmat ovat ennen muuta kalustossa ja rataverkossa.

Uusissa kalustohankinnoissa on otettava huomioon se, että talvet eivät ole Suomesta ainakaan vielä kokonaan loppuneet. Junien on toimittava talvellakin. Lisäksi nyt on tehtävä kaikki se, mikä on tehtävissä nykykaluston, ratojen ja vaihteiden toiminnan varmistamiseksi.

Pääradan lisäraiteiden rakentamista Keravalta pohjoiseen on syytä kiirehtiä. Alueen kansanedustajana olen pitänyt tätä asiaa jo pitkään ja sinnikkäästi esillä. Nyt valtiokin on lämpenemässä asialle, ja asian suunnittelu on lähtenyt liikkeelle. Lisäraiteet mahdollistavat aikanaan sujuvamman liikenteen ja vuorojen lisäämisen pääradalla.

Jatkuvat lähijunien myöhästymiset aiheuttavat pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien junankäyttäjille alituista haittaa. Jätin junaliikenteen ongelmista äskettäin myös kirjallisen eduskuntakysymyksen hallitukselle. Asiat on korjattava, ja ripeästi.