Mummoista viis?

  • Maria Guzenina-Richardson

Perhekäsite on ollut viime aikoina jälleen keskustelun aiheena, kun 64-vuotias egyptiläinen isoäiti joutuu nähtävästi lähtemään Suomesta, vaikka hänen lähimmät sukulaisensa asuvat täällä. Lehtitietojen mukaan isoäiti Eveline Fadayelilla ei ole Egyptissä ketään läheistä, jonka apuun hän voisi tukeutua, mutta hänen Suomessa asuvat poikansa olisivat valmiita pitämään hänestä huolta omalla kustannuksellaan. Isoäidin kaikki kuusi lastenlasta ovat syntyneet Suomessa.

Suomen viranomaiset eivät miellä isovanhempia osaksi ydinperhettä.
Ulkomaalaislain mukaan ”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeiseen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa”.

Suomessa moni aikuinen lapsi kantaa vastuunsa iäkkään vanhempansa tai vanhempiensa hoivasta. Omaishoidontukea hakee huomattavasti suurempi määrä kuin mitä kunnat sitä myöntävät.

Onko oikein evätä maahanmuuttajilta mahdollisuus kantaa vastuunsa omista iäkkäistä vanhemmistaan?

Tulkitsevatko maahanmuuttoviranomaiset lakia liian tiukasti?
Pitäisikö ydinperheen käsitteeseen sisältää myös mummot ja vaarit muuttamalla lakia niin, ettei asiaan jää tulkinnanmahdollisuuksia?

42 kommenttia

Anonyymi

9.7.2009 09:17

Ydinperheen nykyisessä käsitteessä (lapset, sisarukset, vaimo, aviomies) on tarpeeksi haastetta ja ongelmia (mm. henkilöllisyyden ja sukulaissuuden todistaminen vilppiyritysten vuoksi), joten siltä osin laki sisältöineen ja siihen pohjautuva viranomaistoiminta olisi ensin saatava kuntoon ennen kuin käsitettä pitäisi laajentaa koskemaan isovanhempia. Jos nyt lakia tulkittaisiin löperösti, se kuormittaisi lisää maahanmuutto- ja ulkomaalaisviranomaisia, lisäisi vilppiyrityksiä, pidentäisi käsittelyaikoja ja saattaisi jopa herättää turhia toiveita turvallisissakin, mutta köyhissä maissa, joissa on Suomessa asuvien maahanmuuttajien/pakolaisten vanhempaa sukua. Inhimillisesti katsoen olisi oikein, mikäli Eveline Fadayel voisi jäädä Suomeen, mutta voidaanko lakia tulkita tapauskohtaisesti - senhän tulee olla lähtökohtaisesti kaikille sama.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.7.2009 11:07

"Pitäisikö ydinperheen käsitteeseen sisältää myös mummot ja vaarit muuttamalla lakia niin, ettei asiaan jää tulkinnanmahdollisuuksia?"

Kyllä.

Monissa muissa maissa suku pitää omistaan parempaa huolta mitä suomessa. Muualla ei ole niin paljon laitoksia joihin vois tunkea biojätevanhukset piiloon odottamaan siirtoa monttuun. Asenteissa se isoin ero on ja se tietysti näkyy myös lainsäädännössä ja sen tulkitsemisessa. Meillä raha ratkaisee, eikä se niin ihmeellistä ole jos inhimillisyys jää siinä hötäkässä jalkoihin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hurmurihaussa

9.7.2009 13:05

Kyllä Evelinen on pakko saada jäädä Suomeen!!! Ei ole mitään järkeä, että ihminen jonka lähimmäiset pitäisivät hänestä huolta, karkotetaan yksinäisyyteen ja kaiken esim. romanialaiset saavat ryövätä kaduilla ja näemmä myös kodeissa (ovat käyneet kimppuuni kun erehdyin antamaan rahaa ja ruokaa) koska ovat EU-kansalaisia!

Järki käteen päättäjät, Maria olet poliitikko tee jotain!!! Jookos!

T: Isä Mitroa äänestänyt kokoomusnuori

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.7.2009 14:25

Eiks voitas heittää koko perhe samalla maasta ulos, tulis kaikille halvemmaks

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.7.2009 14:45

"Työnantajani on Suomen valtio. Isoäitini kuoli kuukausi sitten, ja anoin virkavapaata hautajaisia varten. En saanut, sillä valtion virkaehtosopimuksen mukaan palkallista virkavapaata myönnetään ainoastaan lähiomaisten sekä puolison vanhempien hautajaisia varten"

Otitko palkatonta? Miks siitä olis pitäny palkkaa saada? Jos ei mummo ole palkattoman arvoinen, niin älä nyt vaan mene hautajaisiin. Elämäsi aikana voit käytännössä joutua ottamaan peräti 4pv palkatonta jos kaikki isovanhemmat ovat elossa JA hautajaiset osuvat työpäivien kohdalle.

On ihmisillä ongelmia!

Marialle: ei Suomella ole varaa olla koko maailman sosiaalitoimisto! Mites jos vaikka ensiksi laittaisitte siellä Espoossa SUOMALAISTEN sosiaalipalvelut edes lain vaatimalle tasolle ennenkuin alatte itkemään egyptiläisvanhuksen kohtaloa! Eikö ole tarpeeksi mediaseksikästä? Eikö vetoa sinun kannattajakuntaasi?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nimimerkkinen

9.7.2009 17:15

Isoäiti kuuluu perheeseen, ja lisäksi hänen elatuksensa ilmeisesti on perheestä riippuvainen.Mahdollisten tulevien kustannusten eliminoimiseksi voidaan vaihdossa lähettää Egyptiin joku näsäviisas suomalainen mieshenkilö, joka luultavasti kuluttaisi terveydenhuollon resursseja paitsi itseensä, myös lisäämällä muissa ihmisissä stressitason nousun aiheuttamia sairauksia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.7.2009 22:50

Maria, tee jotain!
Tämän äidin pojat ovat asuneet Suomessa, tehneet työtä ja maksaneet veroja jo vuosia, ainakin yksi heistä jo 17 vuotta.Ilmeisesti muutkin.Vaimot ovat suomalaisia,lapset samoin.He kasvattavat uusia veronmaksajia Suomeen.He ovat juuri sellaisia maahamme muuttaneita, joita Suomi tarvitsee.
Kun he ovat lähteneet Egyptistä, heiltä jäi sinne sekä isä että äiti, yhdessä.Välittömästi kun isä kuoli, lähti yksi pojista Egyptiin hoitamaan asioita äidin puolesta ja toi äidin mukanaan kotiinsa.He ovat maksaneet/maksavat kaikki äidin hoidot yms täysimääräisinä, ilman mitään Suomen sosiaaliturvaa.He eivät vaadi Suomelta mitään!Vain saada pitää äidin luonaan.
Äidillä ei ole yhtään sukulaista Egyptissä,hän on sairas, sekä lisäksi taustaltaan palestiinalainen ja ortodoksikristitty,joiden seikkojen vuoksi nuo yksilölliset inhimilliset syyt luulisi täyttyvän.Lisäksi hän on yli kaksi vuotta elänyt kiinteää perhe-elämää poikansa perheessä.

Tietenkin tiesitkin nämä tosiseikat -
Tuntuu niin väärältä karkottaa tällainen Suomen kansalaisten äiti maasta!! Ainahan voidaan tehdä yksilöllisiä päätöksiä tosiasioiden pohjalta - kai??

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

10.7.2009 00:45

Pari kysymystä mihin tarina ei vastaa: Elättävätkö pojat edes itsensä vai meneekö kaikki valtion kassasta. Pitävätkö pojat myös perheensä leivässä? Missä mummo asuu? Asian voi muotoilla niin että jos pojat ovat töissä, maksavat itse laskunsa ja kustantavat mummonsa täällä olon niin sama se meille on vaikka jäisikin.

Enemmän minua silti kiinnostaa se että miksi maahan otetaan jatkuvasti reippaasti yli sadan vuositahdilla pakolaisia joista ehkä prosentille annetaan kansalaisuus kun se arvion hetki koittaa ja ne loput...niitä ei edes yritetä saada pois maasta. Käytännössä siis maahan tulee yli sata pakolaista vuosittain joista prosentti saa kansalaisuuden, ehkä töitä jos kiinnostaa tehdä ja lopuille annetaan kaikki mahdolliset tuet joihin olisivat oikeutettuja mikäli olisivat kansalaisia "and then some". Näistä joiden kansalaisuus ei heitä koskaan tule kirkastamaan suurimmasta osasta tulee rikollisia...joita jälleen ei edes yritetä palauttaa takaisin kotimaahansa.

Suomesta on tulossa samanlainen viemäri kuin esimerkiksi Ruotsista vaikka kauheasti väitettiin että muiden maiden virheistä opittiin. Näin jälkiviisaana kansalaisena on pakko todeta että Suomen kadut, kujat ja puistot ovat turvattomampia kuin koskaan eikä vika ole kantaväestössä vaikka niin koitetaankin uskotella. Muiden maiden virheet siis toistettiin, hiukan eri nimikkeillä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tassu

10.7.2009 09:32

Inhimillisyyttä peliin, kun omaiset asuu täällä niin kyllä isovanhemmillakin pitää olla oikeus asua läheistensä luona.
Pitäisi vähitellen päästä siitä vainoharhasta, että kaikki käyttävät väärin suomen sosiaaliturvaa, joka itse asiassa on euroopan heikompia, ei sen takia kukaan tänne tule, jos muualle pääsee, ilmastokin on aika tyly.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Guzenina-Richardson

10.7.2009 09:58

Kiitos ajatuksia herättävistä kommenteista.
Pidän hieman mustavalkoisena sellaista ajattelua, jonka mukaan maahanmuuttajataustaisten perheiden ulkomailta Suomeen muuttavat isovanhemmat olisivat lähtökohtaisesti uhka Suomen sosiaali- tai terveydenhuollolle.

Monissa kulttuureissa isovanhemmat esimerkiksi auttavat lastenlastensa hoidossa enemmän kuin meillä Suomessa. Näin lapsella on koulupäivän jälkeen vastuullinen aikuinen kotona katsomassa läksyjen teon perään ja muutenkin. Aivan pienten lasten kohdalla mummon hoivan ansiosta taaperon ei tarvitse olla vanhempien työnteon vuoksi tuntitolkulla päiväkodissa.

Jos tahtotilaa löytyy, löytyy myös ratkaisuja. Jos pelätään, että suomalainen terveydenhuolto kuormittuu maahanmuuttaja mummoista ja papoista, heidän pysyvän oleskelulupansa edellytyksenä voisi tietyissä tapauksissa olla terveysvakuutus. Sellaisia myydään niin maailmalla kuin Suomessakin. Esimerkiksi ulkomailta Suomeen tulevien opiskelijoiden kohdalla tällainen on toiminut hyvin.

Mutta ennen kaikkea pidän tärkeänä inhimillisyyden mahdollistamista.
Tokkopa Suomeen tulisi mitään mummo/pappatulvaa, vaikka lakia tulkittaisiin hieman väljemmin ja käytettäisiin sen suomaa harkintamahdollisuutta. Nythän lakia tulkitaan erityisen tiukasti, mistä tässä egyptiläisen mummon tapauksessa on kyse.
Voidaan myös kysyä, jos kyseessä olisi yhdysvaltalainen isovanhempi, joutuisiko hän hakemaa kirkon huomasta turvaa saadakseen olla osa lastenlastensa elämää.

Yleisesti poliittisista linjauksista on todettava VeliSkeptiselle: Vanhasen kakkoshallitus on runnomassa läpi esimerkiksi hyvätuloisten pitkäaikaissäästämiseen verohelpotuksia, eli vähentämässä valtion verotuloja ja näin heikentämässä budjetin liikkumavaraa. Tällainen on mielestäni etenkin tässä ajassa kestämätöntä, kun samaan aikaan tiedetään, että yleisiltä veronkorotuksilta ei voida pian välttyä. Viestissäsi toteat: ” Olet johdonmukaisesti jakamassa yhteistä niukkaa rahaa ulos kaiken maailman omituisuuksiin. … Onko sinulla oikeus tuhota tämän maan ja sen kansalaisten hyvinvointi täysin taloudellisesti kestämättömillä linjauksillasi?”
Noinkohan se on, että inhimillisyyden mahdollistaminen on kestämätöntä ”kaiken maailman omituisuutta" ja tuhoaisi tämän maan? 

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.7.2009 12:18

Lähtökohtia voisi hakea myös muusta lainsäädännöstä. On jonkin aikaa kun perehdyin perintölainsäädäntöön, muistikuvani on että edullisimpaan verotusryhmään perintöjen osalta kuuluvat myös isovanhemmat (poikkeuksellinen tilannehan on jos joutuu perimään lapsenlapsiaan, ei kuitenkaan täysin tuntematonta tänä päivänä). Miksi laki eri kohdissa kohtelee kansalaisia eri tavoin, eikö sen pitäisi olla looginen kaikilta kohdin ja kohdella ihmisiä samalla tavalla kaikissa tilanteissa ?

Tässä egyptiläisten tapauksessa samoin kuin edellisessä joka koski venäläisperäistä mummoa, on kuitenkin pohjalla se suomalainen tapa että lapset huolehtivat pitkälti omista vanhemmistaan, tämä on se perusmalli ja kyllä mummot ja vaarit ovat myös lapsenlapsille rakkaita.
Evelinen pojat ymmärtääkseni tekevät työtä Suomessa ja maksavat veroja kuten meistä suurinosa, saavat mielestäni pitää äitinsä tai mummonsa täällä ja on vain kaunis ja hyvä asia jos pitävät itse huolta niin pitkään kuin pystyvät.

Muuttakaa lakia ja pian, sen pitää olla linjassa muun lainsäädännön kanssa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.7.2009 12:51

MIten niin halvemmaksi??? Valtio menettää 5 ihmisen verotulot, näin aluksi. Kymmenen vuoden kuluttua tässä perheessä on jo 11 veronmaksajaa, kun lapsetkin pääsevät työelämään. Entäpä jos yksi pojista lähtee äidin kanssa Egyptiin, tänne jä yksi yksinhuoltajaäiti kolmen lapsen kanssa, nostaa asumistuet, lapsilisien yksinhuoltajakorotukset ja elatusmaksut. Tällä hetkellä perhe ei saa mitään tukia mistään, kun molemmat vanhemmat ovat työssä. Että mikä tässä nyt sitten tulee halvemmaksi?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.7.2009 14:51

"Suomessa asuvat poikansa olisivat valmiita pitämään hänestä huolta omalla kustannuksellaan"

Poikien pitäisi olla todella äveriäitä, jotta he kykenisivät maksamaan, jos se tarpeelliseksi tulee, äitinsä sairaala- tai laitoshoidon kustannukset. Kuten uutisissakin on jaksettu mainita, naisen terveydentila ei ole nytkään paras mahdollinen. Eipä ole edes olemassa mitään laillista keinoa periä kustannuksia pojilta tai äidiltä itseltäänkään (hoitopäivämaksut ovat pieni murto-osa kokonaiskustannuksista), jos äiti saa oleskeluluvan ja tulee näin suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Mikään laki ei myöskään estä häntä hakemasta muita etuuksia, ilmeisesti omia tuloja ja varallisuutta hänellä ei mainittavasti ei ole.

En sano, etteikö oleskeluluvalle olisi inhimillisiä perusteita, mutta on pilvilinnojen rakentelua sanoa, ettei tämä joko merkitse lisää verorasitusta tai todennäköisemmin hieman huonompaa hoitoa alueen muille vanhuksille, kun samat resurssit venytetään kattamaan taas yksi hoidettava lisää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jouni

12.7.2009 21:02

Laki antaa myös mahdollisuuden näissä puitteissa maahan jääntiin. Kyse on vai tulkinnasta..... "muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi"

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.7.2009 03:52

suomenmaa jossa ei tartte kantaa vastuuta sen voi hukata aina halutessaaan viranomaislle jokka tietää systeemin mitenkä hukata vastuuta. Perhe ja suku käsitetään jonain hoidolla. hoitoon joutaa koko helvetin tasaarvoinen demokratttinen byrokratia joka mahdollistaa sen, että ihmiisten on helvetin vaikeeta erottaa enää valhetta totuudesta vaikka tuijjottaids peiliin. Vastuu on sellainen jutska joka pystyy ehkä vielä kitkemään koruption, mutta kun kaikki päällekkäisyydet ja pakolliset kiertoilut yritysten pystyssä pitämiseksi on säädetty tähän pisteeseen joka on teoriassa totta, mutta yhtä hyvin valhettas. rehellisyys toimii saunassa ku se on meitin kirkko, mut perhe on se joka antaa arvot jos niitä on tai sit sitä' perhettä eees---en ihmettele mitään -perhe on valtion tärkein yksikkö ja sen toiminta on usein kaupunkien taajamissa jotain joka oli joskus....miksi se ei ei enää toimi. yhterisöllisyys ja auktoriteetit joita joku haluaa ohjeistamaan omaa induvidualismiaan tai mitä weetä se on. Yhdessä pystyy tekemään jotain suurempaa, mut jengi kai halöuu hajota atomeix visssiin...halveksin kukkahattutätien sun muitten höpönassujen yhteistä demokratiaamme joka on enempi hajpottava kuin yhdistävä tekijä.

kyl kansa ja ihmiset arvostaa ihmisiä joilla on maalaisjärkeä, viisautta, mielikuvitusta, nuoruudenintoa, kärsivällisyyttä, ja tietty vahvaa johtajuutta ja karismaa.kaikilla on o,ma virka -käsitän näin. mut en oo enää siitä ihan varma----jokkut ovat enemmän apua tarvivia jne. mut ihmiset ei enää pian muista edes ettyä nuoren kulttuurimme tärkein keksintö on ihan tasavarmaa sauna. Muisti tai poliittinen muisti on lyhyt kuin kyky ajatella omilla metodeillaaan ja päätellä asioita tai kysyä vanhemmilta niitä vanhan kansan viisauksia jokka katoavat parhaillaan kaikkeen muuhun paskaan joka on etupäässä muovia tai jotain mitä ei voi ees korjata työkaluilla. ihmisillä on muutenkin maailamasta käsitys, mut se ei auta
sisustaan mitenkään silleen et kodissa on smat tavarat kuin muittenkin.....ai mikkä ihmiset -ne on hyvä pitää jossain muualla -maalla ei oo yhtään sen erilaisempaa pian kaikki on verkossa kloonatuissa formaateissa säilöttönynä ja väritetään jotain omaa formaattia. arvomaailma? on hienoo kun jokkut puhuu ihmisten todellisista tatrpeista ja arvoista. Tekemättömyyskin ahdistaa kuin muu tuuteista tuleva pitemmän päälle, mut jokkut ei pysähdy ees kuuntelemaan kelaamaanmitä ne todella on ja minkä takia. mennään vaan formaateis sa ja näissä jtskissa säätäen ja pidetään jonkilaista vauhtia yllä siksi, et on pakko tehdä rahaa. emmä tiedä mitä se auttaa jos ei mee itteensä ja syvälle ja aölaa kuunella itseään...käydä sisäistä dialogia ja koittaa kasvaa henkisesti kypsemmäksi. nykyään ihmiset on taantuneet enempi kuin pitäis ja eivät tajua että kuinka paljon kapasiteettia me jätämme käyttämättä typerian verukkeiden vuoksi jokka ei johda mihinkään muuhun kuin suurempaaan ojaan yleensä. kiitos. perhe, ystävät, lapset ja yhdessä olo ja tekeminen sekä jakaminen pitäs olla kotoa ja ystäväpiiristä jo lähtöisin ellei oo jotain muuta säätöö niin kuin erillinen työ joka erottaa sinut perheestä, ystävistä yms. jonnin verran -kannattaa miettiänäitten asioitten oikeaa arvojärjestystä aika monelta kantilta, sillä . voihan joku tulla toimeen yhteisöllisessä muusakin ympäristössä silleen et se tuntuu himalta ja siellä on hyvä olla.tai mikä onkin, mut verisiteistä kannattaa pitää huolta jos niistä kannattaa pitää. kyl mä pärjään ilman rahaa kun mul on vanhaa dataa tarpeex ja metodeja sekä mielikuvitusta -joskus tuntuuet tällee artistina joka on oikeestaan loinen muitten silmisssä tuntee sillee, et
on niin paljon tehtävää, et pitää työllistää enempi ainaki kavereita joilla on vielä pää kunnossA JNE.

Kaikki lähtee itsekkkäästä ih,misestä joka ei tajua , et jos osoittaa jotain , kannattaa osoittaa eka itteensä ja olla satavarma, ettei jauha ittelleen paskaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.7.2009 11:36

"Pidän hieman mustavalkoisena sellaista ajattelua, jonka mukaan maahanmuuttajataustaisten perheiden ulkomailta Suomeen muuttavat isovanhemmat olisivat lähtökohtaisesti uhka Suomen sosiaali- tai terveydenhuollolle."

Maria, kirjoitat vakuuttavasti ja vaikutat yleensä kaikin puoli fiksulta, mutta tämä on kyllä aika heikkoa. Jos pysähdyt hetkeksi oikeasti miettimään, niin tajuat kyllä, että vanhukset ovat aina kuluerä. Jos kerran Suomalaiset vanhukset ovat mikseivät ulkomaalaiset olisi? Monilla ihmisillä vaan tuppaa logiikkapiiri kytkeytymäään pois päältä aina kun puhutaan maahanmuuttajista.

Yksi tai kaksi mummoa ei tosiaankaan Suomen julkista sektoria kaada, mutta ongelma on se että suurimalla osalla maahanmuuttajista on mummoja. Kun nyt pohditaan sitä, että maahanmuutolla pitäisi myös helpottaa työvoimapulaa (=parantaa huoltosuhdetta) niin maahanmuuttakien huoltosuhten pitäisi olla siis karkeasti 1:2:een tai parempi (yksi työssäkäyvä yhtä ei-työssäkäyvää kohti). Nykyäänkään tämä ei onnistu, koska niillä muutamilla Intialaisilla insinööreilä ja Filippiiniläisillä sairaanhoitajilla ei pystytä kattamaan humanitäärisen maahanmuuton suuria nettokuluja. Jos tähän lisättäisiin vielä, että maahanmuuttajat toisivat mukanaan isovanhempansa, niin paraskin työperäinen maahanmuutto alkaisi tarkoittaa Suomelle persnettoa.

Ja kyllä niistä vanhuksista tulee aina kuluja, vaikka lapset maksaisivatkin elantoa. Harvalla lapsella on sitten enää varaa maksaa kun tarvitaan laitoshoitoa tai sairaalahoitoa. Eikä sitä oikein voida täällä edellyttääkkään. Suomen "maksuton" sairaanhoito on kuitenkin aika hiton kallista. Vakuutus voisi olla vaihtoehto, mutta onko oikeasti saatavilla sellaisia vakuutuksia, jotka kattavat koko tien hautaan asti?

Eli kyse on rahasta. Ei säästämäinen näissä asioissa ole kivaa, mutta jos käytetään rahaa tähän, se on pois muualta. Tässä tapauksessa Suomalaisten vanhusten hoidosta, jotka sentään ovat sen koko elämänsä aikana maksamillaan veroilla itse maksaneet.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.7.2009 13:23

Aikoinaan pelättiin saksalaisten ostavan kaikki suomen järvitontit, nyt pelätään mummotulvaa.
Keskustelu on nyt tässä mummoasiassa mennyt vähän överiksi. Suomen laki mahdollistaa jo nyt tietyin edellytyksin maahanmuutajaperheen isovanhemman muuton Suomeen. En ole huomannut, että kukaan tälläkään keskustelupalstalla on vaatimassa kaikkien maahanmuuttajien ulkomailla asuvien mummojen siirtoa Suomeen.
Mutta viranomaisten hieman inhimillisempää suhtautumista muutamiin tapauksiin kyllä.
Mummotulvasta antaa aika realistisen kuvan se, että viime vuosina näitä tapauksia on ollut vain muutama.
Eikä ne saksalaisetkaan tänne muuten tulvineet.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.7.2009 15:48

Suomen valtion tulisi turvata ensisijaisesti omien kansalaistensa olot, eikä se tällä(kään) hetkellä kykene edes siihen. Miksi ihmeessä meidän tulisi asettaa muualta tulleiden etu ensisijaiseksi, he kun eivät ole tämän hyvinvoinnin eteen tehneet yhtikäs mitään saati penniäkään veroa maksaneet.

Tämänhetkinen vihervasemmistolainen muumi-ideologia on törkeä rikos älyllisyyttä kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.7.2009 12:24

Suomalaisia vanhuksia on kymmeniä tuhansia Espanjan aurinkorannikolla kuormittamassa Espanjan terveyden huoltoa. Sama koskee Floridaa. Eikös tasapuolisuuden vuoksi suomen pitäisi ottaa takaisin kaikki nuo vanhukset Floridasta ja Espanjasta koska eihän se ole oikein että suomalaiset vanhukset ovat taakkana Espanjan ja USA:n terveydenhuollolle.
Tosiasiassa suomesta on lähtenyt vanhuksia kymmeniä tuhnasia enemmän muihin maihin kuormittamaan heidän terveydenhuoltoaan verrattuna siihen kuinka monta on suomeen tullut.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

14.7.2009 14:36

hyvä pointti:)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.7.2009 15:32

"Suomalaisia vanhuksia on kymmeniä tuhansia Espanjan aurinkorannikolla kuormittamassa Espanjan terveyden huoltoa. Sama koskee Floridaa. "

Tervetuloa tännekin rikkaat espanjalaiset ja USA:laiset vanhukset jotka elättävät itsensä omilla ELÄKKEILLÄÄN. Näin ainakin tekee oma mummo ja pappani Costa Del Solissa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.7.2009 15:34

"Näin lapsella on koulupäivän jälkeen vastuullinen aikuinen kotona katsomassa läksyjen teon perään "

Jos egyptiläinen mummo osaa auttaa suomalaista lasta suomenkielisissä kotitehtävissä, niin lupaan maksaa tämän supermummon matkan ihan itse. Yhtä varmasti kuin tämän lapset maksavat elatuksen ja sairauskulut yms.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.7.2009 12:39

"Näin lapsella on koulupäivän jälkeen vastuullinen aikuinen kotona katsomassa läksyjen teon perään ja muutenkin. Aivan pienten lasten kohdalla mummon hoivan ansiosta taaperon ei tarvitse olla vanhempien työnteon vuoksi tuntitolkulla päiväkodissa."

Tämä perustuu nyt vain siihen aika yleiseen ajatukseen, että "varsinaisilla" maahanmuuttajilla (siis ei esim. Ruotsalaisilla tai Australialaisilla) on joitain mystisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta kaikki tunnetut fysiikan ja kansantalouden lainalaisuudet kumoutuvat. Niinpä työtön somali jotenkin mystisesti helpottaa työvoimapulaa ja Egyptiläinen eläkelläismummo ei aiheutakkaan valtiolle yhtään kuluja.

Miettikääpä hetken jos kyse olisi tässä ollut köyhästä valkoisesta yhdysvaltalaisvanhuksesta, joka olisi samoilla perusteilla pyrkinyt Suomeen (USA:n ilmaiset terveyspalvelut ym. eivät taida olla juurikaan Egyptiä paremmat. Mummu olisi käännytetty ilman mitään sen kummempia ihmettelyjä.Olisiko yksikään lehti tehnyt juttuja asiasta? Olisiko yksikään blogikirjoittaja kohauttanut olkaansakkaan? Tuskin.

Miksiköhän näin?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.7.2009 13:41

"Vakuutus voisi olla vaihtoehto, mutta onko oikeasti saatavilla sellaisia vakuutuksia, jotka kattavat koko tien hautaan asti?"

Oleellisempaa kuin saatavuus on se, että Suomen lainsäädäntö ei tunne perhesiteisiin perustuvalle oleskeluluvalle sellaista ehtoa, että yksityinen vakuutusturva voitaisiin vaatia.

(Jos mummolla nykyinen terveydentila ei ole "liian kallis" niin varmaan maailmasta löytyy vakuutusyhtiö, joka moisen vakuutuksen myöntäisi; kuukausimaksu voi toki olla aika korkea)

" Vanhasen kakkoshallitus on runnomassa läpi esimerkiksi hyvätuloisten pitkäaikaissäästämiseen verohelpotuksia"

Kysehän on siitä, että veroedun saisi muutenkin kuin maksamalla vakuutusyhtiöiden korkean "suojelurahan". Meillä kaikilla ei ole kansanedustajien poskettoman hyviä eläke-etuja.

Jos tässä maassa haluttaisiin tutkia korruptiota aktiivisemmin, hyvä kohde olisi selvittää, kuinka paljon suomalaiset rahoituslaitokset ovat maksaneet suurimmille puolueille sen nykyisen järjestelmän rakentamisesta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.7.2009 14:54

Se on kylläkin "Mummoista kuus", ei "mummoista viis"!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BunBun

16.7.2009 13:47

Ihmisille on raha aina tärkeämpää kuin jonkun elämä. Jos laitetaan samaan vaakaan muutama euro ja jonkun elämä raha painaa enemmän. Raha on olemassa rahaa varten, ihmiset elävät siinä sivussa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.7.2009 15:50

"Suomalaisia vanhuksia on kymmeniä tuhansia Espanjan aurinkorannikolla kuormittamassa Espanjan terveyden huoltoa. Sama koskee Floridaa. Eikös tasapuolisuuden vuoksi suomen pitäisi ottaa takaisin kaikki nuo vanhukset"
Kannattanee ottaa yhteyttä Espanjan ja USA:n viranomaisiin. Ensimmäiseksi tulee kysyä, millä nuo suomalaisvanhukset noissa maissa elävät. Jos vastaus ei ole, että kyseisten maiden sosiaaliturvalla, vastaus kysymykseesi on: ei pitäisi.

Toinen asia on sitten se, että miten Suomen valtio edes voi ottaa heidät takaisin. Suojelupoliisi ja armeija lähettävät kaappauspartioita?

"Tosiasiassa suomesta on lähtenyt vanhuksia kymmeniä tuhnasia enemmän muihin maihin kuormittamaan heidän terveydenhuoltoaan verrattuna siihen kuinka monta on suomeen tullut."
Hyvä juttu Suomen kannalta. Vielä parempi saldo tulee, kun pidetään muun maailman persaukiset pois täältä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.7.2009 19:54

Miljoona suomalaista leipäjonossa alistettuna kerjäläisen asemaan

Ajakaa kaikkien kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia riittävään perusturvaan ja toimeentuloon, ensin oman maan kansalaisille, sitten muut. Hallitus rikkoo perustuslakia, miljoona Suomalaista köyhyysrajan alapuolella.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.7.2009 19:55

Miljoona suomalaista leipäjonossa alistettuna kerjäläisen asemaan

Ajakaa kaikkien kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia riittävään perusturvaan ja toimeentuloon, ensin oman maan kansalaisille, sitten muut. Hallitus rikkoo perustuslakia, miljoona Suomalaista köyhyysrajan alapuolella.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Scorppari_Ab

16.7.2009 21:36

Miksei se mumma sano olevansa vaan kylässä:)

Hassua muten, kun on niin paljon anonyymejä liikkeellä..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.7.2009 11:39

"Jos laitetaan samaan vaakaan muutama euro ja jonkun elämä raha painaa enemmän."

Raha on elämää, koska ilman rahaa elämää ei ole. Siinä on aika iso ero siihen verrattuna että palvoisi rahaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.7.2009 13:28

BunBun,

Oletko koskaan ajatellut, että sitä rahaa tarvitaan aina johonkin. Ei siitä rahasta kukaan välitä vaan siitä mitä sillä saadaan. Ei kai kukaan täällä olisi huolissaan vanhusten aiheuttamista kuluista jos rahaa kasvaisi puissa. Mutta kun ei kasva, ja vanhustenhoidon resurssit ovat (aivan liian) rajalliset, niin jos tänne tuodaan ulkomaalaisia vanhuksia, on heidän hoitoonsa laitettu raha pois suoraan Suomalaisten vanhusten hoidosta (jotka kuitenkin ovat koko ikänsä veroina tuota hoitoa etukäteen maksaneet). Onko sinulla isovanhempia julkisin varoin ylläpidettyjen hoitopalveluitten piirissä? Jos on, niin haluaisitko sinä käydä kertomassa heille, että "nyt tästä eteenpäin ei henkilökuntaa enää riitä siihen, että pääsisitte ulkona käymään, kun Suomen pitää ottaa hoitaakseen myös muiden maiden vanhukset"?

Miksi ihmeessä ei muuten pohdita noitten muitten maiden vastuuta? Miksi ei odotettaisi heidän huolehtivan omista vanhuksistaan?

Ja ei, kyse ei ole vain tästä Egyptiläismummosta. Lakeja ei voida säätä yksittäistapauksittain.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BunBun

21.7.2009 14:45

"lakeja ei voida säätää yksittäistapauksittain"

Kyllä voidaan jos tarvetta ja tahtoa on. Eikä se että me pidetään huolta yhdestä egyptiläisestä mummosta ole automaattisesti pois mistään. Suomi on pahuksen rikas maa. Ongelma ei ole tuo mummo vaan se miten ylipäänsä asiat hoidetaan täällä. Ei ole mitään syytä miksei voitaisi hoitaa pari ulkomaalaista mummoakin ja omat vanhukset. Tuon egyptiläisen vanhuksen karkoitus ei paranna yhdenkään suomalaisen vanhuksen asemaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.7.2009 15:13

Mummot hyökkää kimppuun, AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KoSiru

21.7.2009 20:48

Niinpä

Se että Suomessa on tämän suuntainen lainsäädäntö ja toimintakulttuuri, johtuu päättäjien tai niiden tahojen toiminnasta jotka päätäntää ohjaa. Tämä mummo asia on suoraan lainsäädännöllinen pulma johon ei haluta puuttua, koska täällä on muitakin käännytettäviä mummoja ja mummoja tulee tulevaisuudessakin. Jos halutaan mummot Suomeen perheidensä luo, lakia pitää muuttaa ja tarkentaa koskemaan mummoja, eli lain tulkintaa ydinperheen käsitteestä on silloin muutettava lainsäädännöllisesti.

Sirkka-Liisa Pinola
Kempele

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.7.2009 21:09

Saanen tässä käyttää tilaisuutta hyväksi ja pyytää Mariaa kirjoittamaan sosiaalidemokraattisen näkemyksen eduskunnasta. Tulisiko ehkä kansanedustajien määrä laskea järkevälle tasolle. Leikkaamalla lomat järkevälle tasolle voisi työtunteja saada lisää? Saa kai sitä ihmetellä.

Mitä tulee Egyptiläiseen isoäitiin tai yleisemmin ko. aiheeseen. pakkoko sitä on kansalaisuutta jakaa. Ottakaa mallia esim. jossa saa tehdä työviisumilla töitä ja ku panos ei enää kelpaa niin maasta pois. Ei jää turhia kuluja nurkkiin pyörimään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.8.2009 01:44

Jos nämä kaverit oikeasti välittävät äidistään niin mikseivät muuta egyptiin hoitamaan äitiään? Yhteiskunta tarjoaa vuorotteluvapaita yms työssäkäyville. Miten he kuvittelivat ulkomailleen lähtiessään vanhempiensa elävän terveinä ikuisesti?

Mun eno muutti Ruotsista takaisin Suomeen isoisän edesmentyä hoitamaan skitsofreniaa ja diabetestä sairastavaa äitiään Pudasjärvelle. Hän oli asunut Ruotsissa suurimman osan elämästään.

Omaishoitajana Suomessa enoni sai vähemmän rahaa, mitä esimerkiksi työtön Ruotsissa. Isoäitini ikänsä työkyvyttömänä ei myöskään saanut kuin surkeaa kansaneläkettä.

Meidänkin perhe olisi muuttanut Espoosta sinne korpeen omaa isoäitiämme hoitamaan, molemmat vanhemmat ottaneet vuorotteluvapaa ja etsineet uutta työtä siltä alueelta. Äitinikin on täällä Espoossa asunut 17 vuotiaasta asti.

Minä siskoni kanssa totuttu siihen 10km koulumatkaan, jonka äitini teki aikoinaan talvisin -30 pakkasilla hiihtäen. Ja ymmärtääkseni siellä suunnilla on paljon huonommat työllistymis- ja koulutusmahdollisuudet kuin täällä Espoossa. Se oli se alkuperäinen syy äitini ja enoni poismuuttoon.

Tässä ei selkeästi ole kyse mistään yhteiskunnallisesta ongelmasta vaan siitä etteivät kyseisen naisen lasten perheet ole valmiita itse uhraamaan elämäänsä, työ- ja opiskelupaikkoja, ystäviään yms. oman äitinsä puolesta.

Heidän olisi pitänyt ajatella lähtiessään mitä he tekevät kun heidän vanhempansa tarvitsevat heidän apuaan vanhetessaan eikä nyt huutaa yhteiskuntaa julmaksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.8.2009 10:23

""lakeja ei voida säätää yksittäistapauksittain"

Kyllä voidaan jos tarvetta ja tahtoa on""

Lakeja nimenomaan ei voida säätää yksittäistapauksiin, ne kun automaattisesti sitten koskevat muitakin jotka ovat samassa tilanteessa. Etkö nyt tajua?

Vain kumoamalla lain heti sen jälkeen kun sitä on siihen yksittäistapaukseen sovellettu, voidaan kikkailemalla säätää "yksittäislakeja". Poikkeuslakeja toki on mutta niiden soveltuvuusala ja tarkoitus onkin jo hieman toinen ja ne ovat luonteeltaan määräaikaisiksi tarkoitettuja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.8.2009 18:13

Kaikki vaan tänne. Kyllä me huolehdimme. Siksi maksamme veroja, että saamme eläkkeen:

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.8.2009 18:13

Kaikki vaan tänne. Kyllä me huolehdimme. Siksi maksamme veroja, että saamme eläkkeen:

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.8.2009 16:05

Ihanaa kuinka mummot on suosiossa. Lisää aääniä kannatusjoukoille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:46

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus