Ihmeet ovat mahdollisia

  • Maria Guzenina-Richardson

Ystäväni Heikki Karhu on upea mies. Hän on tehnyt hienon uran työttömien järjestöissä, muun muassa toiminnanjohtajana Nurmijärven työttömissä. Hän totesi eräässä haastattelussa: ”Kahvittelun ja syrjäytymisen eston lisäksi on oltava myös toimintaa.”
Viisaasti sanottu.

Heikin tausta on kaikkea muuta kuin tyypillisen järjestöpomon. Miehellä ei ole korkeakoulututkintoa, eikä vielä muutama vuosi sitten ollut edes asuntoa. Heikki eli metsien miehenä itse kyhäämässään majassa - ja veti päänsä pehmeäksi kaikilla käsille sattuvilla aineilla.

Syynä alamäkeen oli rikki mennyt rakkaus ja siitä alkanut elämän hallinnan pettäminen. Heikillä oli pohjaan törmätessään vain kaksi vaihtoehtoa: kuolla tai elää. Heikki valitsi elämän. Onneksi. Elämän valitessaan hän päätti eheyttää myös rikki menneet välit poikaansa ja on pystynyt auttamaan monen muun kaltaisensa löytämään tukevamman maan jalkojensa alle.

Nurmijärven työttömien yhdistyksessä on työskennellyt parhaimmillaan 40 henkilöä: osa työskentelee palkkatuella, osa on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa. Yhdistyksessä on myös muutama kriminaalihuollon kautta yhteiskuntapalvelua suorittava. Yhteistyötä tehdään myös seurakunnan kanssa. Työntekijät kunnostavat huonekaluja, auttavat muutoissa, siivoavat, maalavat, melkein mitä tahansa.

Onneksi Heikki ei ole ainoa, joka on oivaltanut, että syrjäpolulle eksyneen elämänhallinnan palauttamiseen tarvitaan enemmän kuin vain sympatiaa.

Espoolainen FC Askel on asunnottomien jalkapallojoukkue. Sen taustamiehenä on toiminut Kaijus Varjonen. Mies työskenteli pitkään Espoon kaupungilla asunnottomien palveluiden kehittäjänä. Nykyään hänen työnantajansa on Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus.

Kaijus on saanut työssään ihmeitä aikaan. Yksi näistä ihmeistä on juuri tuo edellä mainittu FC Askel, jonka pelaajista osa on löytynyt Olarinluoman alkoholistien vastaanottokodin porukasta. Joukkue on toiminut paitsi elämässä kiinni pitävänä voimana, myös uskomattomana ponnahduslautana kohti valoa. Espoolaisena olen erityisen ylpeä, että juuri FC Askeleen pelaaja Johan Enkenberg valittiin viime vuoden Suomen asunnottomien MM joukkueeseen, jonka riveissä hän edusti kunniakkaasti Melbournessa Australiassa! Suuri ihme, saattaisi joku Johanin heikon hapen aikoihin tuntenut sanoa.

Kunnissa on mietitty kuumeisesti koko syksy, mistä säästää, kun kasvava työttömyys ja verotulojen väheneminen vaikeuttavat palveluiden järjestämistä. Liian usein säästöjen kohteiksi ovat joutuneet juuri ne toiminnot, jotka ovat mahdollistaneet Heikin, Johanin ja Kaijuksen kaltaiset upeat tarinat. Lyhytnäköistä säästämistä sanon minä.

17 kommenttia

Anonyymi

23.10.2009 10:37

Hienoa kuulla päättäjältä, että nykyinen palveluista säästäminen kunnissa on lyhytnäköistä. Olisipa kiva kuulla lisää siitä, miten tältä väärältä säästämiseltä voitaisiin välttyä. Eikö tosiasia kuitenkin ole se, ettei rahaa ole, vai tehostetaanko ja supistetaanko ja lakkautetaanko nyt kuntien palveluita keinotekoisesti? Ehkä lama ei olekaan niin paha kuin annetaan ymmärtää. Onko tämä kaikki pelkkää politiikkaa, sitä että nyt vallassa olevat puolueet pääsevät toteuttamaan omia ideologioitansa?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.10.2009 11:32

Hyvä kirjoitus! Lisää tälläisia!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.10.2009 14:13

Ei oppositiossa mitään päättäjiä ole. Hyvä kirjoitus kuitenkin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ksym

23.10.2009 21:32

Kirjoitat aiheesta. Mutta toiseen suuntaan on suomen valtio mennyt jo vuosia. Ois tosi kivaa jos valtio tukisi isommalla volyymillä syrjäytyneitten aktivoimista. "Raha käteen ja kylmää kättä" on kuitenkin se tapa miten meidän sosiaaliturva pääasiallisesti toimii. Sääli.

Ja koko sosiaaliturva lakkautetaan ennenkuin suuria muutoksia edes toteutetaan. Amerikanmalliin mennään, kohta on kadut täynnä kodittomia pummeja joita paimennetaan isoihin halleihin pois ihmisten silmistä. Mulla ei oo enää uskoa että tilanne voi parantua. Kaikki on menetetty.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.10.2009 15:36

elmaili pliis... älä käytä sanoja, joiden merkitystä et tunne :D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

25.10.2009 10:09

Parhaimmat ja toimivimmat viisaudet elämisen suhteen tulevat mielestäni juuri ruohonjuuritasolta.

Virheitähän me kaikki teemme, mutta niiden myöntäminen tuntuu olevan todella tiukan ponnistelun takana.

Ihmeellistä on ollut seurata korkeasti koulutettujen päättäjiämme edelleen jatkuvaa pullikointia vaalirahoituksen avaamista vastaan.

Autathan Sie Maria ruohonjuuritasosta kauas erkaantunutta sdp:tä avautumaan 2003-2007 hallitusohjelman kaikkien tekijöiden osalta?

Pliis! ---> http://vivalarevolution09.wikispaces.com/message/view/Etusivu/15026766

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.10.2009 21:29

Foucault tarkoitti diskurssi-käsitteellä kunkin aikakauden kielessä ilmenevää ymmärrystä todellisuudesta. Foucault'n mukaan "diskurssit ovat käytäntöjä, jotka systemaattisesti muokkaavat puhuntansa kohteita".[1] Diskurssin sisäiset säännöt määrittävät, mitä jostakin aiheesta on mahdollista sanoa, miten siitä voidaan puhua. Diskurssit ovat tässä ajattelussa myös tieto-opillisia järjestelmiä, jotka sisältävät tietyt ontologiset uskomukset. Esimerkiksi länsimainen tiede tai jotkut oppijärjestelmät, kuten vaikkapa marxismi, voidaan nähdä omina diskursseinaan.

Diskurssit nähdään usein vangitsevina siten, että diskurssin omaksuneen on vaikea ajatella toisin. Diskursseihin liittyy vahvasti vallan aspekti, koska erilaiset yhteiskunnalliset diskurssit määrittelevät, mikä on totta, mistä asioista voi puhua, ja miten asioista puhutaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.10.2009 00:45

Kunnissa on mietitty kuumeisesti, sanoo hän. Kovin kuumeisesti ei ole mietitty, jos ainoa karsimisen paikka on tätä päihde- ym. empatiaa herättävää työtä suorittava porras.

Katselin aikani kuluksi Espoon kaupungin nettisivuja. Löysin pelkästään keskushallinnon hommista toistakymmentä erityyppistä tiedottajaa. En paheksu tiedottajien olemassaoloa, mutta olisikohan esimerkiksi kunnan hallinnosta parin päihdetyöntekijän tai päivähoitajan palkkaamiseen tarvittavat varat jostain nipistettävissä?

Guzeninan kirjoituksia lukee lähinnä siksi, että ne ovat niin läpinäkyvän populistisia. Tässäkään kirjoituksessa ei oteta kantaa siihen, mistä olisi sallittua säästää, kun kerran päihdetyöntekijöiden kohdalla ei saa. Rahaa kun ei pään pensaaseen työntämällä tule lisää. Ja please, älkää tarjotko vastaukseksi että veronkorotukset ovat ainoa tie.

Tehtäköön vielä selväksi, että itse oikein mielelläni heittelisin vähän avokätisemminkin verorahoja näille päihdetyöntekijöille, jos kaikki löysä saataisiin sieltä hallinnon syövereistä putsattua. He ovat hieno esimerkki monelle, jopa tietyssä mielessä menestyneisiin yrittäjiin verrattavia esikuvia.

Alkaa tuntua siltä, että suorittavaan portaaseen kohdistetut säästöt ovat joku poliitikkojen salajuoni sen varmistamiseksi, että veroja ei ainakaan tiputeta. Kuka nyt haluaisi leikata rahaa sympaattisilta ex-juopoilta tai pikku pilttien päivähoidosta vain siksi, että suurituloiset eivät halua maksaa enempää veroja. Yhtälöstä unohdetaan iloisesti ne 8.45-15.45 työajastaan 50% kahvilla istuvat ties minkä tasoiset virkamiehet, jotka eivät vastaa puheluihin ja jotka ehdoin tahdoin tilailevat tarpeettomia tuotteita budjetin käyttämiseksi tilikauden sisällä. Näistä oikeuksistahan ei meillä hallintoalamaisilla ole varaa valittaa, eikä luonnollisesti tule mitenkään kyseeseen karsia ylimääräistä hallintoa.

Guzeninan kirjoituksista tulee mieleen ikäistään valveutuneemman yläasteen oppilaan ainekirjoitus. Sellainen, jota opettaja pitää symppiksenä vaikka siinä vähän jääkin aukkoja logiikkaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.10.2009 08:55

Ehkä Maria hakee täällä kommentoivien kautta avoimella kirjoituksella vinkkejä ja kertaa ongelman luonteesta.
Suurempana ongelmana näen nykyhallituksen miljardipuheet elvytyksestä ja työnantajia suosivasta tukilinjasta ja kuntia rankaisevasta linjasta, jolla kunnat pakotetaan tämän laman maksajiksi. Kuntien ja kunnallispäättäjien käsissä oleva osa ei ole kadehdittava, teet sitten niin tai näin niin aina johonkin suuntaan pyllistät.

Laskevassa taloudessa on lähinnä ihmistä oleva osa hallintoa, kunnat laitettu pahaan rakoon, työttömyyden lisääntyessä verotulot laskevat ja valtionavut pienenevät ja kuitenkin erityisesti sosiaalipuolen kulut kasvavat. Vaikea ellei mahdoton yhtälö - eipä ihme jos menee ihmetyksen sormi kummastuksen suuhun.

Tässä apatiassa on kiva joskus lukea myös kannustavia juttuja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.10.2009 12:52

Olisiko järjestö- ja kuntatoiminta siksi niin heikkoa, että se korkeakoulututkinto täytyy olla. Tutkitaan toimintaa, mutta tekeminen jää vähemmälle.

http://esapeso.vuodatus.net

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kiteloop

31.10.2009 22:13

Mä taas uskon että M.G. Kirjottaa tätä sellaisille, joita opettaja pitää symppiksenä vaikka siinä vähän jääkin aukkoja logiikkaan. Ei kukaan kenenkään gradua halua täältä citystä lukea, vaan yläastetasoista kannanottamista. Me tavalliset pallinaamat tajutaan sanoma paremmin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2009 12:53

Kiteloop, minäkään en kaipaa tänne gradua, mutta toivoisin kansanedustajalta ainakin hieman pidemmälle vietyjä ajatuksia. Vähäosaisilla ratsastaminen ja jäsentelemätön säästötoimien surkuttelu - ilman ensimmäistäkään toimenpide-ehdotusta koko kirjoituksessa - eivät auta lukijaa ymmärtämään, millaisissa vaikeuksissa kunnat ovat ja miten niitä voisi ruveta ratkomaan. Toki MG:tä varmaan äänestivätkin henkilöt, joille riittää pateettinen sanailu ilman ensimmäistäkään omaa toimenpidettä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2009 14:40

mikä propaganda juttu. kokeiles tehdä jotain yksinhuoltajien hyväksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.11.2009 09:01

No joo, eiköhän puhuta Maria ennemmin tutusta kuin ystävästä. En oikein jaksa uskoa että tuo mainitsemasi Karhu on ystäväsi. Ystävä sana kokee pahaa inflaatiota kun sitä viljellään tilanteissa jossa ei ole todellisuudessa mitään tekemistä minkään ystävyyden kanssa. Työtuttu voisi olla tässä tapauksessa olla paremmin soveltuva ilmaisu, en usko että vanhaa juoppoa ottaisit kotiisi istumaan kahville tms.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.11.2009 14:26

Rikollisuus kasvaa jos työttömyys jatkuu. Mistä maria hyvä tänne pohjoiseen töitä? Nälättä on helppo helsingissä (mariankin) heilua ja tehdä nenäpäivä afrikkaan. ..tai kirjoittaa pyhyysjuttuja omaa egoaan pönkittäen. Suomi sitä apua nyt tarvitsee.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.11.2009 16:41

3.11. joku kommentoi Marian kirjoitusta toteamalla, etten ole, tai ettei Maria olisi ystäväni. Ainakin minä koen Marian ystäväkseni ja uskon, että myös Maria pitää minua ystävänään. Täytyy sanoa, että harva poliitikko on niin Ihminen kuin Maria on.

Merkittävästä asemastaan huolimatta hän kyllä huomaa pienenkin ihmisen. Sitä eivät tee edes kaikki "tavalliset" kanssaihmiset. Sydämestäni toivoisin, että maailmasta löytyisi enemmän Marian kalataisia ihmisiä ja eikä pahitteeksi olisi jos heitä löytyisi myös sieltä, missä lakeja säädetään!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:44

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus