Ruotsissa kaikki on paremmin

  • Kimmo Laakso

No ainakin yksi asia : Tukholmassa on nyt elokuvateattereissa tämä elokuva.

Se on vuonna 1977 syntyneen, brittiläisen Richard Ayoaden esikoisohjaus. Ayoadehan on tuo viileän humoristinen veikko,Lontoon hipsteri. Hänellä on värikäs, norjalais-nigerialainen tausta. Hänessä on sellaista nolostuttavaa surumielisyyttä josta minä pidän. Ne jotka pitivät Mossista It-porukassa tietävät ketä tarkoitan. Ja en todella tiedä nähdäänkö tätä leffaa Helsingissä.
Tukholma-Helsinki 1-0.
Helsinki= paska paikka.

Ayoade on tehnyt aiemmin monia musavideoita Arctic Monkeysille. Ja nyt Arctic Monkeysin laulaja on tehnyt soundtrackin Submarineen. Ja tämä Sheffield-soundi elokuvassa kuulostaa kyllä hyvältä. Se sopii kuin kypärä päähän elokuvan retroon, epämääräisen 1970-lukulaiseen ulkonäköön. Kyllä Alex on päällikkö. http://www.youtube.com/watch?v=Ou1iMvB64oc&feature=related

Tietysti minua hiukan mietityttää tämä musabisnes-leffabisnes-kytkös. Tai siis tämän elokuvan kaikkinaiset kytkökset. Ensinnäkin siis: tämän elokuvan on tuottanut sama firma, Warp Films joka on tuottanut Ayoaden musavideoita. Pieni Wikipedian pöyhintä osoittaa, että Warp Films oli alun perin firma, joka perustettiin levy-yhtiöksi vuonna 1989. Sitten yhtiö on tuottanut mieleenpainuvia elokuvia: Shaun Meadowsin This is Englandin ja terroristikomedia Four Lionsin.

Toiseksi, näyttää olevan yhteys Arctic Monkeysin laulajan suosiman vanhalta kuulostavan laulusaundin ja Ayoaden leffan henkisen kodin kanssa. Submarinen ulkonäöstä tulevat ehkä hiukan mieleen kitchen sink -draamat 1960-luvulta. Näissä keittiönpöytä-draamoissa usein seikkailee tavallisia nuoria joillla on haaste: kuinka kasvetaan aikuiseksi maailmassa, jossa se ei näytä vaivan arvoiselta. Eräs aikakauden merkkiteos oli Tom Courtenayn Billy Liar-niminen romaani. Siitä tehtiin hyvin menestynyt keittiönpöytädraama. Amerikassa ehkä jotain vastaavaa oli Dustin Hoffamannin debyytissä, Miehuuskokeessa.

Kaikki merkit näyttäävät viittaavaan, että Ayoadesta on pakko tulla tärkeä elokuvantekijä. Tai mitä voi tarkoittaa että mies jota musalehti NME nimitti ”Lontoon cooleimmaksi” aikoo seuraavaksi ohjata elokuvan tästä: http://www.otava.fi/kirjat/suomennettu/2011/fi_FI/kaksoisolento/

Kirjoitettaessa soi Alex Turner: Piledriver Waltz

2 kommenttia

Anonyymi

29.8.2011 19:53

tää leffa suomeen ja heti kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

29.8.2011 22:19

Heippa, selvittelin asiaa tänään: Submarinelle on syyskuussa 3 näytöstä Rakkautta & Anarkiaa -festareilla. Ei Helsinki olekaan ihan paska. Sinne siis!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi