Lue kun vielä voit!

  • Jussi Rauvola

Oletko seurannut keskustelua lukukausimaksuista? Jos et, olet saattanut välttyä tukehtumasta bullshittiin.

Facebookissa on pari viikkoa ollut ryhmä nimeltä ”Vastustan Kokoomuksen suunnitelmia muuttaa opiskelu maksulliseksi!”. Ryhmän seinällä käyty keskustelu näyttää koruttomasti, miten poliitikkojen keskeinen työkalu eli valh… eikun suhteelliset totuudet uskotaan kyselemättä kunnes on kattavasti todistettu, että asia on täysin päinvastoin. Todistelu tapahtuu ns. vakavissa tiedotusvälineissä, joiden ilmaisessa viinassa korviaan myöten liotetut toimittajat ovat viivyttäneet heille itsestään selvien tietojen julkaisua pahimmillaan vuosia.

Sillä on toki oma viihdearvonsa, kun näkee miten puolueiden broilerit ovat kukin oman puolueensa edesottamuksista niin täydellisen pihalla, että musta uskotaan valkeaksi vielä sittenkin, kun asia on Hesarin etusivulla. Siinä vaiheessa aiheesta on julkaistu jo ministeriön raporttikin, mikä ei tällä alalla ole kehityksen alku- vaan loppupiste.

Kaikki jotka ovat olleet lähelläkään suomalaista koulutuspolitiikkaa, ovat tienneet jo monta vuotta, että maksutonta koulutusta yritetään nuijia maan rakoon. Kaikki yliopistojen rehtorit ja johtajat, kaikki opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön virkamiehet ministereistä puhumattakaan, kaikki ylioppilaskuntatoimijat, kaikki politiikantoimittajat, kaikki työmarkkinajärjestöjen pamput – kaikki tietävät! Erästä Facebook-kommentaattoria mukaillen: jos väittää toisin, joko ei ole ollut tehtäviensä tasalla tai valehtelee. (Molemmista löytyy varmasti esimerkkejä.)

Itse asiassa ainoa syy miksi korkeakoulutus ylipäätään on vielä maksutonta, on se, että kaikki fakta on aukottomasti maksuttomuuden kannalla. Kukaan ei ole keksinyt järkeviä perusteluja maksujen taakse, vaikka aikaa on ollut vuosia ja työvoimaa satoja ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja konsulttiyhtiöiden palkollisia. Eikä heitä voi syyttää yrityksen puutteesta!

Siksi on pakko valehdella. Psykologisen sodankäynnin opit on jalostettu taitavasti tilaustyönä, jotta valehtelu menisi läpi riittävän pitkään kaikille tarvittaville tahoille.

Arvovaltainen ja tuhlaileva vaivannäkö johtuu siitä, että koulutus on vaa’ankieliasemassa. Millään muulla luokkayhteiskuntaan suuntaavalla toimella ei ole yhtä pysyviä ja radikaaleja (suom. juurille meneviä) vaikutuksia. Se poistaa 90-luvulla kuopatun hyvinvointivaltion kiusalliset rippeet nopeasti ja pysyvästi. Maksullisella koulutuksella saa kaiken, ilman sitä ei mitään.

Terveydenhuollon asiantuntijatehtävissä työskentelevät tutuntutut ottaisivat kuulemma mieluummin USA:n mallin terveydenhoitoon kuin maksullisen koulutuksen – vaikka tietävät, että terveydenhoito tuhoutuu ensinmainitusta.

Pelleilyä tästä tekee se, että eduskuntaa ja suurta yleisöä lukuun ottamatta kaikki tietävät jo, mihin junaa ajetaan ja kuka on puikoissa. On yhtä aikaa järkytys ja positiivinen yllätys, että Suomesta löytyy vielä tuhansia asiasta kiinnostuneita kansalaisia, joille tuoreilla otsikoilla on (negatiivista) uutisarvoa.

Harmi kyllä, kaikki heidän kanssaan samaa mieltä olevat puolueet ovat pelanneet itsensä ulos päätöksenteosta jo vuosia sitten. Toisin kuin ulkopolitiikassa, koulutuspolitiikan värisuora ei tarkoita vain kolmea henkilöä.

3 kommenttia

Anonyymi

8.3.2010 12:41

No tämä nyt on yksinkertaisesti sellainen juttu että opiskelijat itse voivat tämän kaataa. Maksuttomuus on erittäin tärkeä asia. Lakkoon vaan jos ja kunnes maksuja alkaa tulemaan. Ei tällaista voi päästää tapahtumaan.

Mites nyt samaan aikaan tulee maksuttomuus ja pääsykokeet poistuvat? Tyhmille kokkaripennuille varmat opiskelupaikat, paljon vähemmän valmistuneita (miten valmistut kun pitää töissä käydä että elää ja saa maksettua opintomaksut) että saadaan eliitin palkat nousuun...? Ei kai tää voi olla näin;)

Ja tottakai KAIKKI opintotuet poistetaan, niin ei varmasti valmistu enää kuin rikkaitten kakaroita.

Niin ja vielä on pakko sanoa että taitaisin itse kyllä kuulua sekä niihin joilla olisi varaa valmistua että niihin joitten lapsilla olisi varaa valmistua...no riippuu vähän maksuista, ainakin hiukan tinkimällä ne klaarattaisiin. Suurella (suurimmalla?) osalla suomalaisista opiskelu loppuisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2010 17:11

Eikös tämä kuvio mennyt sillä tavalla että tuosta noin vuodesta 2004 alkaen puskaradio alkoi pikkuhiljaa kaikumaan yhä kovempaa ja kovempaa että Suomi-nimisessä maailmankolkassa koulutetaan ihmisiä ilmaiseksi ja tyhmät suomalaiset jopa maksavat opiskelusta (opintotuki), josta johtuen muualta maailmasta on vuosi vuodelta lirunut maahan yhä enemmän ja enemmän opiskelijoita, jotka ottavat ilmaisen koulutksen ja painuvat tyytyväisinä kotimaihinsa tienaamaan fyffeä. Tämä tulee pikkuhiljaa aika kalliiksi, joten opetusministeri Virkkunen (kok) oli valmistelemassa jotain, jolla asialle tehtäisiin jotain (ilmeisesti nimellisiä lukukausimaksuja jolla suurin tulijaryntäys saataisiin tukittua tai suunnattua muihin maailman maksajamaihin).

Mutta koska valmisteleva ministeri oli Kokoomuslainen, SDP:n junnusarjan poliitikot (nuoriso-osasto) keksivät uuden asian josta räksyttää, ja nyt koko uudistusta ollaan hautaamassa jotta oppositio ei saisi aseita vaaleihin ensi vuodeksi. Politiikkaa seuraamaton uusi sukupolvi oppiikin tässä kätevästi tämän SDP:n vuosikymmeniä vanhan mantran, että paha porvari haluaa luokkayhteiskuntaa ja tuloerot nousevat, jos et äänestä demareita.

Vaikeaa kyllä enää sanoa, mitä mieltä mikäkin kolmesta suuresta puolueesta on mistäkin asiasta. Puhe ja teot kun eivät ole enää täsmänneet ollenkaan toistensa kanssa. Mietinnöissä väläytelty 1 000 euron lukukausimaksu KAIKILLE opiskelijoille on toivottavasti joku sairas vitsi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.3.2010 13:08

Tähän vielä se että ei pysty ymmärtämään miksi koulutamme muita kuin suomalaisia ilmaiseksi? Siihenkään ei ole yhtään hyvää syytä. Oppilasvaihto ulkomaisten opinahjojen kanssa tyyliin 50-50 on tietenkin ihan jees.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi