Potilas J

  • Aapo Puskala
Jahve
Jahve

Skitsofrenian tärkeimpiä tunnusmerkkejä ovat harha-aistimukset, "äänten kuuleminen", harhat yli-inhimillisistä voimista ja kuvitelmat siitä, että muut lähettävät ajatuksia potilaan aivoihin. Muita merkkejä ovat vaikeasti ymmärrettävä ja epälooginen puhe, mykkyys, puheen katkeilu, aloitekyvyttömyys, päämäärättömyys, sisäänpäinkääntyneisyys ja apatia. Skitsofreenikko elää omassa maailmassaan, jossa vallitsevat hänen omat sääntönsä. Hänen käyttäytymisensä vaikuttaa epäloogiselta ja omituiselta.

On eräs potilas J, jonka oireet sopivat skitsofrenian kriteeristöön hämmästyttävän hyvin.

Potilas J:lle läheiset ihmiset eivät ole koskaan päässeet yhteisymmärrykseen hänen tarkoitusperistään tai motiiveistaan. Tämä edellyttäisi potilaan mielikuvamaailman ja sen mielivaltaisen, todellisuudelle vieraan säännöstön omaksumista. Potilas J:n toiminta vaikuttaa täysin päämäärättömältä. Hänen läheisillään onkin tapana sanoa "Potilas J:n tiet ovat tuntemattomat".

Potilaalla on voimakkaita harhoja yli-inhimillisistä kyvyistä. Sosiaalisesti hän on hyvin eristäytynyt. Häntä ovat nähneet vain muutamat ihmiset ja hekin harvoin. Potilas J ei ole koskaan saapunut tapaamiseen lukuisista pyynnöistä huolimatta eikä hän ole vastannut yhteenkään lähetettyyn viestiin.

Suhtautuminen naisiin on sekä kontrolloivaa että alistavaa. Intohimoinen siveysvimma lienee gynefobian (naiskammo) ilmentymä. Tarkoitus on pitää naiset ja miehet erillään toisistaan koska potilas J:lläkään ei ole koskaan ollut puolisoa tai pitkäaikaista naisystävää. Potilas J:llä oli lyhytaikainen naissuhde, jonka tuloksena syntyi poika. Sekä äiti että lapsi asuivat koko ikänsä toisen miehen kanssa, mistä potilas J lienee katkera.

Epävarmuus konkretisoituu potilas J:n muussa elämässä epäjohdonmukaisena ja ehdottomana säännöstönä, joita hänen “valitun kansansa” tulee noudattaa. Jos potilas J:n kanssa aikoo olla tekemisissä, tulee sen tapahtua täysin hänen tavallaan ja hänen ehdoillaan. Jäykkyys, ehdottomuus ja neuvottelukyvyttömyys ovat tyypillisiä merkkejä epävarmasta, harhaisesta ja jäsentymättömästä maailmankuvasta.

Potilas J:n hauras persoona edellyttää välitöntä huostaanottoa ja ehkä pysyvää hoitoa. Täten siis määrätään potilas J, oikealta nimeltään Jahve tai Jehova (kutsumanimeltään Herra tai Jumala) toimitettavaksi terveydenhuollon piiriin heti tavattaessa. On mahdollista ja todennäköistäkin, että potilas J on menehtynyt, sillä hänestä ei ole olemassa yhtäkään täysin luotettavaa yhteydenottoa.

8 kommenttia

Aapo Puskala

21.11.2009 14:15

Eihän tässä Jeesuksesta puhutakaan, vaan Jahvesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.11.2009 19:45

Erittäin hyvä kirjoitus. Kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Annelie

24.11.2009 23:57

Erittäin huono kirjoitus! Mikä ihme siinä on, että Cityssä on niin trendikästä pilkata Jumalaa tai uskonasioita? Jos Jumalaa ei kerran ole olemassa niin mitä varten Häntä pitää pilkata?
Jos huoneessasi kerran ei ole vaikkapa sohvaa, niin miksi haukut sen ominaisuuksia??

Jumalaan uskominen tai uskomatta oleminen on kumpikin uskonasioita omalla puolellaan. Usko siihen, että maailma on pamahtanut tyhjästä, vaatii todella paljon uskoa! Autonikaan ei pamahtanut pihalleni itsekseen, kyllä uskon, että sen joku suunnitteli ja teki, sen verran monimutkainen kapistus se on. Puhumattakaan maailmasta, ihmisestä tai eläimistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

25.11.2009 00:26

Citystä en tiedä, tämä oli ihan omia ajatuksiani. Jumalaa en pilkannut, vaan arvioin vaan hänen psyykettään. Miksi sinä tästä loukkaannuit, enhän sinusta tai uskovaisista muutenkaan sanonut sanaakaan.

Kirjoituksen varsinaiseen sisältöön ei tullut minkäänlaista kommenttia. Sinulla ei siis ole kommenttia kirjoituksen sisällöstä, vaan vain se, että olet loukkaantunut? Jos uskosi antaa sinulle voimaa tms (vai antaako se?), kuinka ihmeessä reagoit noin voimakkaasti? Pikemminkin tuosta saa kuvan, että uskosi ei anna lainkaan voimaa, vaan korkeintaan jumittaa ajatuksesi kulun. Onko uskosi niin heikoissa kantimissa, ettei se kestä edes näin pientä kyseenalaistamista? Usko on mielipide, jota ei saa kyseenalaistaa.

Alkuräjähdysteoria ei liity suoranaisesti mitenkään kirjoitukseeni, ja vielä vähemmän sinun täysin virheellinen käsityksesi siitä (että sen voisi rinnastaa siihen, että auto ilmestyisi tyhjästä). Jos kuvittelee kaikelle luojan, se luoja taas on kertaluokkaa monimutkaisempi kuin kaikki luotu, joten hänen kuvittelemisensa vasta onkin hataralla pohjalla. Jos autovertauksesi olisi järkevä alunpitäenkään, Jumalan ottaminen mukaan tarkoittaisi, että pihalle ei ilmestyisi autoa, vaan täysin automatisoitu autotehdas, joka tuottaisi autoja liukuhihnalta, ohjaisi itse itseään, olisi näkymätön, äänetön, hajuton, sisältäisi äärettömästi energiaa ja raaka-aineita eikä koskaan menisi epäkuntoon.

Niin, tieteellinen näkemys EI ole uskon asia. Sen erottaa uskosta se yksinkertainen totuus, että tieteellistä näkemystä voi muuttaa. Minä rupean uskomaan Jumalaan heti, kun näen siitä sellaiset todisteet, että ne kumoavat jo olemassaolevat todisteet esimerkiksi evoluutiosta. Uskovaiselle taas ei ikinä voi esittää todisteita uskon kumoamiseksi. Sehän uskon idea juuri on, uskoa todisteista huolimatta tai peräti niitä vastaan. Vai osaatko sanoa jonkin ulkoisesti mitattavan kriteerin, jolla luopuisit uskostasi?

En kuitenkaan rupea väittelemään uskonnosta. Tiedämme kaikki, kuinka mielekkäitä väittelyitä uskonasioista seuraa. Ja syykin on selvä: uskossa päättelyn tulos on ennalta päätetty ja muuttumaton. Mikään ei voi olla hedelmättömämpi keskustelu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.12.2009 12:20

Kaikkien valheiden jälkeen on aivan sama mihin uskoo koska mitään uskottavaa ei ole. Käytännössä Nykäsen lohkaisu elämä on kattaa aika pitkälle kaiken. Mitä tulee sanontaan Jumalan tiet ovat tutkimattomat pitänee sekin paikkansa. Se miten kukakin haluaa elämänsä elää ei ole kenenkään muun asia. On olemassa tietyt peruskäsitteet siitä miten turvataan maa jalkojen alla sanoi jojopotilas hirressä. Jos on hauskaa niin on hauskaa. Lämpimät selitykset epämääräisestä käsitteestä kuten rakkaudesta ovat kristinuskossa anteeksiantoineen ja muineen varsin vaivaista kamaa. Ironisesti on huvittavaa seurata nykymaailman menoa sinne minne se on menossa muutenkin, no, myönnettävä on että joskus ei naurata, esimerkkinä se kun käy jossain syömässä ja joku on vääntänyt eritteensä pizzatäytteeseen tai vastaavasti kahvilanpitäjä tekee päivän jointit vääntämällä joko kuset tai paskat keittimeen. Kahvi maistuu ja asiakkaat hymyilevät.
Mutta hei, ei noin mitään noin vakavaa, aina voi löytää sen oikean kunhan oikein kunnolla etsii ja hakee, sen jonka avulla selviää kaikesta tai ainakin päivästä toiseen. Sitähän varten on apteekit ja luontaistuoteliikkeet, kaikenlaista pilleriä sun muuta hyllyt notkuen. Ja ai niin sitten on vielä se spesiaali, mutta se maksaa vähän, ja jos on oikein kiltisti niin voi saada lisääkin. Tosin suhdanteista ja kiinnostuksesta riippuen välillä on huono olo ja joskus vähän parempi. Mutta ei, hei, ei hätää. Pienellä kirurgisella leikkauksella voi saada päähänsä toisin sanoen aivoihinsa klipsin jolla poistetaan tietyt tunteet kokonaan. Jos nyt hiukan "fillari sutii" ja päässä heittää niin se tarkoittaa vain sitä että olet tosi sopeutuja ja elät hyvää elämää voittajien seurassa. Mutta lisää on luvassa, ei aikaakaan niin kaikilla on kohta elämä kuin kauniissa unessa sanoi LSD kauppias kiiltokuvia katsellessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.2.2010 20:03

Uskon asioita ovat evoluutio ja alkuräjähdyskin. Se,että näitä tapautuma-ajankohtia siirretään aina uuden tieteellisen tiedon tultua julkisuuteen, ei sen paremmin osoita niiden todenperäisyyttä. Sitäpaitsi, myös aika on suhteellinen käsite: Jumalalle on yksi päivä kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä, sanotaan Raamatussa.
Henkilökohtaisesti tunnen oloni huomattavasti turvallisemmaksi, kun uskon, että jokin, ihmistä ja hänen vaatimuksiaan suurempi äly on olemassa ja luonut tämän kaiken. Se, että kaikki ei onnistu täällä, ei ole
Jumalan syytä, muitakin vaikuttajia on: perimmäinen personifioitunut
Paha vaikuttajieen ja typerä ihminen itse.
Parasta lohtua saan, kun minun ei tarvitse äänestyttää kenelläkään olemassaoloni merkitystä.
Herra sanoo: Minä olen mikä minä olen ja minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta
minun armoni ei sinusta väisty.
Panepa paremmaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

21.2.2010 20:38

"Uskon asioita ovat evoluutio ja alkuräjähdyskin."

Eivät ole. Kyse on vain todistusaineistosta, ei mistään muusta. Tuo on vain heikko yritys saada mikä tahansa todiste vaikuttamaan uskon asialta.

Uskon erottaa siitä, että uskonasiaa ei mikään todiste voi muuttaa. Kukaan uskovainen ei toistaiseksi ole kyennyt esittämään tilannetta, jolla hänet saisi kieltämään jumalansa. Sen sijaan mikä tahansa tieteellinen teoria voidaan kumota varsin yksinkertaisesti.

"Jumalalle on yksi päivä kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä, sanotaan Raamatussa."

Ja mitähän asiasta sanotaan Aku Ankassa?

"tunnen oloni huomattavasti turvallisemmaksi, kun uskon, että jokin, ihmistä ja hänen vaatimuksiaan suurempi äly on olemassa"

Ihan vapaasti. Koita toki ymmärtää, että turvallisempi olosi ei ole minkäänlainen todiste Jumalan olemassaolon puolesta.

"Paha vaikuttajieen ja typerä ihminen itse."

Eikös ihminen ole Jumalan luoma? Ja Jumala kaikkitietävä, joten Jumala tiesti täsmälleen mitä tulee tapahtumaan ihmisen kanssa. Jumala siis loi typerän ihmisen ja tietää etukäteen kaikki siitä seuraavat ongelmat. Ei tämä logiikan soveltaminen ole oikeasti ollenkaan vaikeaa, eikä sitä kannata pelätä.

"minun ei tarvitse äänestyttää kenelläkään olemassaoloni merkitystä."

Mitä tuo tarkoittaa? Ei minunkaan tarvitse. Sitä paitsi, tiede ei ole äänestystä muutenkaan.

"Panepa paremmaksi."

Tehty jo :) Usko satuihisi jos haluat, mutta se ei tee niistä totta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.2.2010 18:19

Usko siitä, että näennäiskaikkivoipa jumala on putkahtanut tyhjästä vaatiikin jo aika paljon enemmän mielikuvitusta. Tiede ei keksi, tiede tutkii ja päättelee. Uskonto? Perustuu vanhoihin uskomuksiin ja vääristymiin. Vaikka miljardi ihmistä uskoisi valheeseen, se on silti valhe.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi