Silmät auki ja pää pois hanurista

  • Mikko Salasuo

Kansainvälisten tietotoimistojen kautta levisi tänään uutinen, jossa kerrotaan 149-271 miljoonan ihmisen käyttävän laittomia huumeita. Lancetissa julkaistu artikkeli käsittelee huumeiden globaaleja terveyshaittoja. Sen mukaan maailmassa on 15-39 miljoonaa amfetamiinin, kokaiinin ja opioidien käyttäjää, joista 11-21 miljoonaa tuuttaa suoneen. 125-203 miljoonaa käyttäjistä on hamppumiehiä tai -emäntiä.

Kuten olettaa saattaa, on suurin osa käyttäjistä Yhdysvalloissa, Euroopassa sekä Oseaniassa. Juurin niissä maissa, jotka aikanaan (1961) julistivat globaalin huumesodan ja sanelivat muulle maailmalle toimivan taistelustrategian - ei ole sittemmin se homma mennyt ihan putkeen.

Lancetin raportti tietää kertoa myös seuraavaa:
"Studies in high-income countries, with high levels of cannabis use, have reported a common temporal ordering of drug initiation--alcohol and tobacco, followed by cannabis use, and then other illicit drugs. This pattern persists after control for possible confounders."

Alkoholi ja tupakka ovat siis portteja huumeisiin - se on minun tapani lukea tuota lausumaa (jos joku ei havaitse, on tämä lausahdus porttiteoriaa kokonaisuudessa ironisoiva).

Uutinen tutkimuksesta levisi nimenomaan länsimaisten uutistoimistojen välityksellä, joka selittää miksi artikkelin kiinnostavin osuus jätettiin raportoimatta. Alkoholi aiheuttaa globaalisti vuodessa 1,8 miljoonan, tupakka vaatimattoman 4,8 miljoonan ja huumeet 197 000 ihmisen kuoleman (mukana laskemassa yliannokset, sairaudet, tapaturmat ja itsemurhat). Kyyti on länsimaisesta vinkkelistä todella patologian laitoksen kellarikylmää, kun lailliset päihteet otetaan mukaan tarkasteluun.

Hiljan kuulin jonkun kansalaisen kutsuneen minua "huumeiden käyttöä mainostavaksi" tutkijaksi - "hilarious" mietin tuolloin mielessäni. Sama "ratkiriemukasta" -kela rullaa taas päässäni. Pyrkimys suhteellistaa huumausaineiden paikkaa länsimaissa nähdään mainostamiseksi - suhteellistaminen viittaa sellaisten politiikkojen pohtimiseen - siis pohtimiseen - jotka alentaisivat huumeista aiheutuvia kustannuksia ja vähentäisivät haittoja. Tuo edellinen lause kannattaa tavata uudelleen, mikäli sana huume on ajattelussa sokea piste.

Sen sijaan se joukko ihmisiä, joka vikisee aina alkoholin tai tupakan hintaan koskettaessa, voi jossakin välissä pohtia päänsä kaivamista esiin pakaroidensa välistä. Tupakka tappaa vuodessa 4,8 miljoonaa ihmistä, alkoholi 1,8 (ja on Suomessa yleisin työikäisten miesten kuolinsyy) ja huumeet 197 000. Mikä on näissä oloissa oikea kohde suursodan julistamiselle? (Jos sota on jonkun mielestä hyvää ja älyllistä politiikkaa millään ihmisen toiminnan saralla).

War, what is it good for? Absolutely nothing!

Kirjoitettaessa soi War - Edwin Starr

18 kommenttia

Anonyymi

6.1.2012 16:34

Täyttä asiaa joka sana!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.1.2012 17:18

On se hyvä että meillä on Mikko Salasuon kaltaisia besserwissereitä jotka kertovat meille miten meidän kaikkien pitää elää, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kiitos Mikko tästä ripityksestä. Miten kirjoittaminen onnistui kun jouduit koko ajan pitämään etusormea pystyssä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Leccare

6.1.2012 18:20

Kyllä, kannabis tappaa äärimmäisen harvoin. Kannabis kuitenkin aiheuttaa muita vaivoja, jotka käyvät kalliiksi yhteiskunnalle. Tosin, olisi kiva tietää ovatko ne ongelmat kalliimpia kuin alkoholin aiheuttamat? Skitsofreeniset, psykoottiset sekä vainoharhaiset kannabispotilaat eivät kuitenkaan ole aivan ideaalia asia yhteiskunnan kannalta. Myös aivokapasiteetin lasku on aika tylsä asia talouden kannalta, jonka eteenpäin viemiseen saatetaan tarvita toimivia aivoja. Käytön ikäraja pitäisi pitää korkealla aivan kuten alkoholinkin käytön ikärajaa pitäisi korottaa, sekä valvoa tiukemmin, jotta kehittyvien aivojen tuhoutuminen ei vaikuttaisi negatiivisesti kansakunnan toimintakykyyn.
Sinänsä kannabissavu ei myöskään ole liian terveellistä hengitettynä siinä missä tupakkakaan. Kun vielä muistetaan hiilidioksidipäästöt, ei kannabiksen polttamista voi ainakaan suositella.
Toisaalta kannabiksen puolesta puhuu se, että space cake on pirun huono lyömäase baaritappelussa, kannabiskuskit ajavat vähemmän kolareita kuin rattijuopot ja kannabiksen kerta-annosten kuljettaminen aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin oluen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 12:38

UNODCP on tarjoillut samaa arvioita huumeiden käyttäjien määrästä niin pitkään, että maapallon väkiluku on ehtinyt kyseisenä aikana miltei kaksinkertaistua. Totuus on se, ettei huumeiden käytön määrästä osata sanoa ns. kolmansissa maissa yhtään mitään, koska asiaa ei niissä edes yritetä tilastoida. Venäjän ja Kiinan käyttäjämäärien arviointiin vaikuttaa muut poliittisen tavoitteet ja arviot vaihtelevat näiden tavoitteiden vaihtuessa.

Maailmassa on takuulla vähintään kaksinkertainen määrä huumeiden käyttäjiä verrattuna Lancetissa esitettyyn arvioon. Asia on tietysti myös määrittelykysymys. Lasketaanko esimerkiksi lääkeaineiden väärinkäyttäjät mukaan? Esimerkiksi USA:ssa juhlittu huumeiden käytön väheneminen tarkoittaa todellisuudessa vain sitä, että ns. perinteiset huumausaineet ovat vaihtuneet lääkefirmojen nappeihin, jotka ovat halvempia ja helpommin saatavilla kuin vaikkapa heroiini.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 13:23

"Uutinen tutkimuksesta levisi nimenomaan länsimaisten uutistoimistojen välityksellä, joka selittää miksi artikkelin kiinnostavin osuus jätettiin raportoimatta. Alkoholi aiheuttaa globaalisti vuodessa 1,8 miljoonan, tupakka vaatimattoman 4,8 miljoonan ja huumeet 197 000 ihmisen kuoleman (mukana laskemassa yliannokset, sairaudet, tapaturmat ja itsemurhat). Kyyti on länsimaisesta vinkkelistä todella patologian laitoksen kellarikylmää, kun lailliset päihteet otetaan mukaan tarkasteluun."

No onko joku ihme? Alkoholia ja tupakkaa kun käytetään HIEMAN SUUREMMASSA mittakaavassa kuin heroiinia. Jos jokainen suomalainen vetäisi perjantai-iltana piikin suoneen/viivan nekkuun niin takaan, että alkavat huumekuolemat kasvamaan. Derrrrr.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 13:39

käytännössä kannabis ei tapa koskaan. kohtuukäytöllä ei myöskään aiheuttane mitään negatiivisia vaikutuksia, ainoastaan positiivisia, kuten tietoisuuden heräämistä, olemuksen harmonisoitumista jne, etenkin jos ympäröivät olosuhteet sellaista tukevat. länsimaisen riisto/kulutus/kontrolli/kusetus/-kapitalismin jatkumisen kannalta kannabiksen vaikutukset tietysti ovat ongelma. mutta koska kyseinen järjestelmä kun on silkassa mahdottomuudessaan jo itsessään tuhoontuomittu, ei sekään ongelma ole todellinen, vaan päinvastoin: mikä tahansa totuuden meille paljastaakin, ja mitä pikimmin, sen parempi. kysehän tässä kaikessa on siitä että ihminen itse selvittää missä tässä maailmassa mennään.

skitsofrenia, psykoosi ja vainoharhaisuus ovat kannabiksen tolkullisessa käytössä olemattomia tekijöitä/riskejä. aivokapasiteetti ei myöskään laske, vaan sen sen sijaan kannabiksen käyttö, tutkimusten mukaan, vaikuttaa lisäävän mm. aivosolujen kasvua. valtavista muista lääkinnällisistä ym hyödyistä puhumattakaan!

ns. alaikäisille en toistaiseksi lähtökohtaisesti kuitenkaan suosittelisi kannabista. kuten en myöskään kahvia, energiajuomia, jne - etenkään myrkyllisen puhdistetun sokerin ja vielä vaarallisempien keinotekoisten makeutus- ym aineiden vuoksi! joskin lääkkeenä kannabis toimii hyvin, iästä riippumatta.

kannabissavu saattaa olla jossain määrin karsinogeenista, mutta haitat eivät liene juuri missään määrin vertailukelpoisia esim tupakansavun kanssa.

ja jos hiilidioksidipäästöt otetaan puheenaiheeksi, niin toisekseen voidaan todeta että hampun kasvukierto tasaa tämän asian suvereenisti, ja ensikseen on painotettava että nykyään vallalla oleva luotu käsitys että ihmisen hiilidioksidipäästöt olisi jokin ongelma on vähintäänkin ongelmakokonaisuuden väärään päähän keskittymistä.

on syytä muistaa esimerkiksi se, että jäätikkökairaukset osoittavat että ilmakehän kohonnut hiilidioksiditaso on SEURAUSTA kohonneesta lämpötilasta - ei tähän johtanut syy. viive on noin 500 vuotta. niinpä tämänhetkistä hiilidioksidineutralisoimisvillitystä voidaan pitää modernina anekauppana, missä tietyt tahot rikastuvat - asialla millä ei ole kuitenkaan todellista merkitystä, mutta jolle masinoitu kollektiivinen usko luo olosuhteet toimia. voidaan puhua keinottelusta sekä harkitusta suuresta valheesta.

jokaisen joka on kiinnostunut oppimaan lisää ihmiskunnan tuhansia vuosia menestyksekkäästi käyttämästä äärimmäisen monikäyttöisestä hyötykasvista, kannabis sativasta, eli hampusta, (jota on välillä ollut laitonta kasvattaa, välillä olla kasvattamatta) kannattaa tutustua Jack Herer:in erinomaiseen tietokirjaan The Emperor Wears No Clothes.

The Emperor Wears No Clothes. - http://www.jackherer.com/thebook/

Keisarilla ei ole vaatteita! [koko kirja suomennettuna, selaimella luku luvulta luettavissa] - http://emperor.wikidot.com/

Keisarilla ei ole vaatteita! [koko suomennettu kirja pdf-muodossa] - www.students.tut.fi/~laine87/keisari-a4-2.pdf

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 14:13

ja sitä vikinää ei kuule kukaan kun pilven hinta hyppäsi taivaisiin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 14:58

Tämmöstä tekstiä tuskin näkyy missään etusivuilla, onneksi tulee seurattua tuskya ja sky sivuja aktiivisesti. Mutta kerranki oikeesti joka on asiaa. Minun mielestä päihteitten käyttö jos menee riippuvuudeksi, se ei ole täysin käyttäjän vika, vaan myös sen joka on tehnyt sen saatavilla, että sen myös että elämäntilanne on ajautunut siihen. Yhteiskunta pitstää muutenkin liian kovat paineet nuorille, jotka ei ole vielä oikeastaan sopeutuvaisia nykyiseen hektiseen elämään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 17:19

Alkoholia ja tupakkaa puolustavat teollisuuden miljardit, joten niiden sääntely on täysin herran hallussa. Kannataa siis osoittaa syyttävällä sormella jotain muuta, kuten huumeita, sillä niitä kaikkien on helppo kauhistella! Logiikka on aika ilmeinen: huumeet ovat tapa siirtää huomio alkoholista ja tupakasta muualle - puuhaillaan kovasti huumeita vastaan, niin kukaan ei huomaan poliitikkojen koplaavan alkoholi-, lääke- ja tupakkateollisuuden pussiin. Minusta hyvä kirjoitus, joka tekee näkyväksi kaksinaismoralistisen kontrollipolitiikkan mädänneisyyden. Ei huumeitakaan pidä laillistaa, mutta miten alkoholin ja tupakkan voi noilla haittatasoilla sokeasti hyväksyä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2012 17:32

"On se hyvä että meillä on Mikko Salasuon kaltaisia besserwissereitä jotka kertovat meille miten meidän kaikkien pitää elää, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kiitos Mikko tästä ripityksestä. Miten kirjoittaminen onnistui kun jouduit koko ajan pitämään etusormea pystyssä?"

Luin juttua huolella ja huomasin vain yhden elämänohjeen. Käskettiin asioita huonosti näkeviä ottamaan pää pois pyllystä. Tuo toinen kommentoija ei halua ottaa päätä sieltä poijens. Minustakin hänen pitää saada pitää pää pyllyssä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2012 11:11

"No onko joku ihme? Alkoholia ja tupakkaa kun käytetään HIEMAN SUUREMMASSA mittakaavassa kuin heroiinia. Jos jokainen suomalainen vetäisi perjantai-iltana piikin suoneen/viivan nekkuun niin takaan, että alkavat huumekuolemat kasvamaan. Derrrrr."

Et ymmärtänyt jutun pointtia ollenkaan. Minä en sitä tähän sulle kirjoita. Lue uudestaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2012 12:18

On erittäin positiivinen seikka, että uskalletaan ja osataan esittää kriittisiä näkemyksiä ja mielipiteitä tämän päivän yhteiskunnassa. Ajattelen niin, että mitään kehitystä ei tapahdu, jos asioista ei ole lupa tai ei uskalleta kyseenalaistaa.

Olen tässä äskettäin lukenut useita lääkäri Antti Heikkilän kirjoittamia kirjoja. Hän esittää erittäin kriitisiä näkemyksiä nykylääketiedettä kohtaan. Häntä on jopa uhkailtukin.

Suora lainaus Heikkilän kirjasta "Siunattu kipu" : " Eräs psykiatriystäväni katsoo nykyajan psykiatrian olevan rappiotilassa. Mielestäni koko lääketiede on uhkaavasti rapautumassa suuren rahan paineesta. Nykyajan psykiatria, kuten arkipäivän lääketiede, on pääasiassa puuhastelua eri kemikalien kanssa. Hoitomenetelmissä ei ole siten tapahtunut mitään merkittävää sitten Freudin. Tuolloin käytettävät aineet olivat morfiini, heroiini ja kokaiini. Saa nähdä, koska kokaiini kokee renessanssin, kun masentuneitakin on niin paljon. Kokaiinissa on potkua. Se piristää ja antaa vauhtia. Kokaiinin ja amfetamiinin avulla moni jaksaisi työssäkin pitempään, joten voi vain ihmetellä, miksei kukaan ole vielä keksinyt tätä käyttöä. " Sitten seuraa kriittinen kuvaus serotoniinista, joka liittyy masennuslääkkeisiin. Aivojen serotoniinipitoisuutta tai kyseisen aineen puuttumista ei pystytää millään tavalla mittaamaan. " Monen markkinoilla olevan lääkkeen todellisista vaikutuksista ei tiedetä mitään. Ihmiskuntaa käytetään erilaisten teorioiden kokeilukenttänä. Kun elämä ei kulje, niin se on vain serotoniinin puutetta nykylääketieteen mukaan. "

Nykyään on ilmeisesti vaikeaa sietää pienimpiäkin pettymyksiä tai vastoinkäymisiä elämässä. Sitten vaan "onnellisuuspilleriä" peliin, niin johan alkaa taas kulkea lujaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2012 17:50

"Kuten olettaa saattaa, on suurin osa käyttäjistä Yhdysvalloissa, Euroopassa sekä Oseaniassa. Juurin niissä maissa, jotka aikanaan (1961) julistivat globaalin huumesodan ja sanelivat muulle maailmalle toimivan taistelustrategian - ei ole sittemmin se homma mennyt ihan putkeen."

Hmmm, et ehkä ihan suoraan viittaakaan siihen, että huumeongelma olisi huumesodan seuraus, mutta tosiaan, ei asia niin mustavalkoinen ole. Se on kyllä totta, että monissa maissa ja maanosissa, joissa huumeidenkäyttöä ei yhtä paljon tuomita tai syynätä, niin ongelmistakaan ei hirveästi kuulu mitään. Olen myös pohtinut, että ompa kumma, kun kehitysmaissa, esim. Afrikassa ei niin paljon raportoida kovien huumeiden käytöstä. Ehkä homma on myös niin, että ei jää mitään käytettävää kun kaikki viedään ahdistuneille länsimaalaisille. Onko se sitten niin, että siellä, missä täytyy oikeasti taistella ruuan ja hengissäpysymisen eteen, ihmisillä ei ole tarvetta huumeille?

Mitä esim. kannabikseen tulee, niin tuntuu siltä, että monen kohdalla käyttö ja puolustuspuheet on identiteetin rakennupalikoita. Ja ehkei minkään aineen, kuten ruuan, tupakan, kahvin, alkoholin, pilven tarviis määritellä sitä, mihin porukkaan ihminen kuuluu.

"Alkoholi ja tupakka ovat siis portteja huumeisiin - se on minun tapani lukea tuota lausumaa (jos joku ei havaitse, on tämä lausahdus porttiteoriaa kokonaisuudessa ironisoiva)."

Tässä en ymmärrä, miks porttiteoriaa pitäis ironisoida? Ihan kuten mikä tahansa teoria, niin sekin on vain teoria: eli se pitää joskus paikkansa, mutta poikkeuksia on aina. Voi alkoholi olla portti huumeisiin jollekin. Ehkä toi portti sana on ymmärretty vähän väärin, mun mielestä se ei tarkoita sitä, et esim. pilven poltto johtais kovempiin huumeisiin, mut kyl se tarkottaa monelle sitä, et silmät avautuu ja usein avautuu mahdollisuuksia hankkia mitä haluaa, jos haluaa. Onneks useimmat ei halua.

Anteeks, jos tuli vähän sekavaa tekstiä näissä kofeiinipärinöissä :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2012 18:42

Ymmärsin lukemani oikein hyvin, kiitos. Ei vain ole juurikaan loogista verrata huumekuolemia alkoholikuolemiin määrällisesti, vaan pitäisi katsoa ongelmia prosentuaalisesti eli kuinka monta PROSENTTIA alkoholinkäyttäjistä saa ongelmia aineesta ja kuinka monta PROSENTTIA kovan kaman vetäjistä. Veikkaanpa, että keskikaljan juominen aiheuttaa suhteessa vähemmän probleemia kuin heroiinin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2012 01:50

Tupakoimalla aiheuttaa todennäköisesti erinäisiä sairauksia itselleen ja ympärillään oleville. Todisteet ovat melko kiistattomat. Alkoholilla on erittäin suuri väärinkäyttöpotentiaali ja suomalaisessa kulttuurissa tuon lamaavan liuottimen jäljet näkyvät ainakin viikonloppuöissä ja lehtien palstalla. Muut päihteet ja päänsekoittimet taas ainakin täälläpäin kutsutaan nimellä huumeet. Todella todella todella moni niitä käyttää, mutta harva niistä puhuu. Taitaa olla nimeltämainitsemattoman tahon intresseissä pitää kansa tupakoivana ja humalassa ja ylläpitää miljardien miljardien pimeitä markkinoita pystyss...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2012 07:28

"Kansainvälisten tietotoimistojen kautta levisi tänään uutinen, jossa kerrotaan 149-271 miljoonan ihmisen käyttävän laittomia huumeita."

"Kuten olettaa saattaa, on suurin osa käyttäjistä Yhdysvalloissa, Euroopassa sekä Oseaniassa. "

Intian kiertäjille kysymys. Paljonko arvioisitte kannabiksen käyttäjiä olevan väestöstä? 20% tarkottaisi 240 miljoonaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.1.2012 09:36

hmmm huumesota on auttanut köyhdyttämään, täyttämään vankiloita väkivallattomilla käyttörikkojilla jotka eivät muuta ole tehneetkään ja ei ole vähentänyt huumeiden käyttöä ollenkaan. Ainoat jotka tästä hyötyy ovat järjestäytyneet rikolliset sun muut pikkutekijät sillä he saavat verottoman tulon ja heitä ei kiinnosta "asiakkaiden" hyvin vointi. Mutta rahat voitaisiin käyttää vaikka mieluummin näiden henkilöiden oikeaan auttamiseen, narkoottien tarkkailtuun jakeluun verollisesti. Olen nähnyt tämän porttiteorian ihan omin silmin joka toimii oikeastaan väärinpäin sillä itse ajauduin kovempiin vain sen takia että se mistä cannabista saa monet tyrkyttää myös kokeilemaan tai ainakin on mahdollisuus ostaa muutakin. että jospa kaivaisitte päänne perseestä tajuaisitte mikä oikeasti auttaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.2.2012 01:45

"Ymmärsin lukemani oikein hyvin, kiitos. Ei vain ole juurikaan loogista verrata huumekuolemia alkoholikuolemiin määrällisesti, vaan pitäisi katsoa ongelmia prosentuaalisesti eli kuinka monta PROSENTTIA alkoholinkäyttäjistä saa ongelmia aineesta ja kuinka monta PROSENTTIA kovan kaman vetäjistä. Veikkaanpa, että keskikaljan juominen aiheuttaa suhteessa vähemmän probleemia kuin heroiinin."

Veikkaisin että annosmäärissä on vastaus. Mutta heräsi vain kysymys, kuinka moni juo heroiinia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi