Juhlapuheista konkretiaan ilmastotalkoissa

  • Timo Heinonen

Kirjoittelin täällä viimeksi siitä, että ympäristöpolitiikassakin pitäisi välillä kiinnittää huomiota myös niihin pieniin asioihin, tekoihin ja mahdollisuuksiin. Nyt onkin sitten aika maalailla hieman suuremmalla siveltimellä. Tämä kevät meneekin sitten siinä työssä ympäristövaliokunnassa. Työpöydällä ei yhtään vähempää kuin maamme tulevaisuuden energiaratkaisut.

Maamme ottaa siis tänä kesänä merkittävän askeleen. Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä siirrytään Suomessa nyt juhlapuheista tekoihin. Vuonna 2007 sovimme EU:n huippukokouksessa, että tulemme yhdessä vähentämään kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä ja samaan aikaan tulemme lisäämään uusiutuvan energian käyttöä 20 prosentilla. Annoimme myös sitoumuksen, jonka mukaan olemme EU:ssa valmiita suurempiinkin päästövähennyksiin, jos muut maailman maat lähtevät mukaan merkittäviin päästöjen vähennystalkoisiin.

Vuoden 2050 tavoitteet ovat maallemme vielä paljon kovempia. Ne vaativat meitä vähentämään päästöjämme vähintään 80 prosenttia. Tiekartta on selvä ja periaateratkaisu on tehty.

Nyt onkin aika siirtyä tekoihin. Käsittelemme eduskunnassa koko tämän kevään ja alkukesän maamme energiahistorian ylivoimaisesti suurinta energiaratkaisujen kokonaisuutta. Olemme tarttuneet itse tekoihin siis ensimmäisten joukossa Euroopassa tavoitteena saavuttaaksemme 20-20-20-tavoitteen kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Meitä energiankäyttäjiä tämä muutos koskettaa ihan jokaista ja me jokainen teemme itse ja jokainen yritys tekee itse energiankäytön ja säästämisen valinnat.

Energiaratkaisujemme kokonaisuus on mittakaavassaan siis poikkeuksellisen suuri ja kunnianhimoinen. Tässä ratkaisussa erityisen mittavia ovat uusiutuvan energian lisäpanostukset. Kaikki toimenpiteet viedään nyt lain tasolle seuraavien kuukausien aikana ja näin siirrymme juhlapuheista ja julkilausumista sitoviin päätöksiin. Otamme siis vahvan vastuun kasvihuonepäästöjen vähentämisestä.

Tehtyjen ratkaisujen ja toimenpiteiden jälkeen voimme tuottaa kaiken meillä tarvittavan sähkön itse Suomessa. Tämä on meille kokoomuksessa tärkeä periaatteellinen ratkaisu. Nykyisinhän tuomme maahamme yhden ydinvoimalan verran sähköä Venäjän ydinvoimaloista ja toisen verran vielä muualta. Tämä on siis vahva viesti meille kaikille suomalaisille, mutta myös viesti markkinoille. Haluamme, että Suomi on kilpailukykyinen huomennakin. Haluamme, että tänne kannattaa ja uskaltaa investoida huomennakin. Tässä tavoitteessa tärkeässä roolissa ovat merkittävät lisäpanostukset uusiutuvaan energiaan mutta myös ydinvoiman käyttö ja erityisesti energiatehokkuuteen panostaminen.

Ydinvoimapäätös on merkittävä askel pyrittäessä omavaraiseen sähköntuotantoon. Tulevat TVO:n ja Fennovoiman laitokset tulevat tuottamaan sähköä omakustannushintaan mm. elinkeinoelämän tarpeisiin, mikä vahvistaa merkittävästi teollisuuden toimintaedellytyksiä maassamme.

Maamme tulee nostamaan uusiutuvan energian osuuden kokonaiskulutuksesta 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Merkittävimmät toimenpiteet tässä ovat suuret lisäpanostukset metsähakkeeseen, liikenteen biopolttoaineisiin, tuulivoimaan ja lämpöpumppuihin. Näillä toimenpiteillä saamme maahamme myös merkittävästi uusia investointeja ja työtä.

Näillä päätöksillä – kokonaispaketilla – otamme vahvan ensiaskeleen kohti vähähiilistä ja hiilineutraalia Suomea. Yhdistävä tekijä tässä kokonaisuudessa on siis päästöjen vähentäminen, omavaraisuuden lisääminen, talouskasvun vahvistaminen ja työllisyysedellytysten turvaaminen.

Aivan ratkaisevassa roolissa tässä kaikessa on siis energiatehokkuuden parantaminen. Tällä tavalla mm. lämmönsäästöllä vähennämme tehokkaimmin kasvihuonekaasuja. Toimenpiteillä tulemme saavuttamaan vuoteen 2020 menessä ilmasto- ja energiastrategian mukaiset energian käytön tehostamistarpeet. Suurimmat energiasäästöt tulemme saavuttamaan teollisuuden ja palvelujen, mutta myös liikenteen osa-alueilla. Myös jokaisessa kodissa on mahdollisuus saavuttaa merkittäviäkin säästöjä arjen valinnoilla. Siksi haluammekin nyt panostaa aivan uudella tavalla mm. lämpöpumppuihin ja kotien energiaratkaisuihin.

Jokainen meistä voi olla osaltaan mukana näissä talkoissa ja ympäristöfiksuja tekoja voi jokainen tehdä arjen keskellä. Yksi hyvä, erittäin ympäristöfiksu teko, joka ei vaadi paljoa, on kodin lämpötilan tiputtaminen yhdellä asteella tai vaikkapa jätteiden lajittelu. Tai kun tehdään valintoja uuden auton hankinnasta tai kodin remontoinnissa, niin mietitään myös, mikä olisi se ympäristön kannalta fiksu vaihtoehto. Yhä useammin se ympäristöfiksu teko on paras vaihtoehto muutenkin. Ja hyvä niin.

3 kommenttia

WilleWau

20.5.2010 16:43

Ihan hyviä juttuja. Tosin päästätavoitteiden mittaaminen on käsittääkseni aika haasteellinen tehtävä.

Ilman esimerkiksi Intian, Kiinan, Venäjän ja Brasilian todellisia toimia sitä ihteensä virtaa maalla, merellä ja ilmassa varsin uskomattomia määriä.

Ydinvoimalapäätökset pitää mielestäni alistaa sitovan kansanäänestyksen piiriin. Keskustan risupakettien kytkentäkuvio on ihmeellinen.

Siksi odotankin, että edes ministereiden omien vaalikampanjoiden vaalirahoittajien nimet saadaan viimeinkin tietoisuuteen.

Lakihan sallii vaalirahoittajien nimeämisen. Takautuvasti, ilman eurorajoja ja mikä parasta; ilman sanktioita.

Lisätiedot avoimen internetin hakukoneilta:

vaalirahoituksen abcde
institutionaalinen korruptio
kaiken takana vaalirahoitus

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.5.2010 09:24

Otan tämän kirjoituksen vakavasti heti kun Kokoomus alkaa ajaa edes pääkaupunkiseudulla tehokkaseen kaupunkirakenteeseen ja joukkoliikenteeseen pohjautuvaa yhteiskuntaa. Ei taida olla tällaista näköpiirissä >;P

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus