Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on perussuomalaiset.

Työväenluokkaisen imagon takana yrittäjäpopulismia  33

erussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin valmistellessa 1,5 vuoden ajan [ctrl-c][ctrl-v] -näppäinyhdistelmän painamista ilmastolinjan vetämiseksi, hänen kenttäväkensä on häärännyt omien askareiden kimpussa. “Työväenpuolue ilman sosialismia” esittelee jatkuvasti yhä erikoisempia ajatuksia työväen edun ajamisesta. Selvää on, että siirtolainen ei täytä puolueen kriteereitä työläisyydestä. Viimeisimmän linjauksen mukaan ei myöskään ikääntynyt.

Jo aiemmin on käynyt selväksi, että eläkeiän nostaminen ei ole ongelma perussuomalaisille. Nyt puolueen yrittäjistä koostuvan muutosryhmän mukaan ikääntyneiden kohdalla ei tarvitsisi noudattaa työehtosopimuksiakaan: ”Työntekijän ja työnantajan on mahdollisuus sopia joustavasti työajoista ja työkorvauksesta molempien intressien mukaisesti sen jälkeen kun henkilö on täyttänyt 60 vuotta.” Itselleni on varsin käsittämätön ajatus, että olisi työntekijän ja työnantajan etu maksaa sopimuksia alempia palkkoja tai, että työväen puolustaminen tarkoittaisi palkkojen alentamista.

Muutosryhmän linjaus ei tosin erityisemmin yllätä kun lueskelee muiden perusehdokkaiden vaalimateriaalia. Eräs perusslogan kuuluukin: ”Tiesitkö, että Kokoomuksen voi korvata, äänestä perusporvaria.”

Jussi Halla-aho sanoi vaalikampanjansa avauksessa haluavansa pienentää työnantajamaksuja. Niitä samoja, joita nykyhallitus on jo keventänyt miljardilla eurolla vuositasolla lakkauttamalla työnantajan KELA-maksun. Tämä on linjassa hänen Kauppalehden vaalikoneelle antamien vastausten kanssa. Halla-aholla ei ole mielipidettä eläkeiän nostamisesta, hänen mielestään ansiosidonnaisen päivärahan kestoa pitää lyhentää ja yli tavoiteajan opiskelevilta voidaan periä lukukausimaksua. Lisäksi hän haluaa laskea yritysveroa ja kasvattaa tasaveroja kulutuksen verottamisen muodossa. Työehtosopimuksiakaan ei tarvitsisi miehen mielestä kunnioittaa (lähde: Kauppalehden vaalikone katsottu 14.2.).

Ilmeisesti kaikki voimavaransa maahanmuutton keskittävillä ehdokkailta puuttuu kyky selvittää mitä työnantajamaksut pitävät sisällään. Kun katsomme halvan yrittäjäpopulismin taakse huomaamme, että työnantajan sivukulut koostuvat valtaosin TyEL-vakuutusmaksusta, eli työntekijöiden eläkemaksuista. Vertailun vuoksi todettakoot, että TyEL on keskimäärin 22,4 prosenttia palkasta. Työnantajan sosiaaliturvamaksu (2,12 % palkasta) ja työttömyysvakuutusmaksu (0,8% palkasta) muodostavat siis ainoastaan noin 10% työnantajamaksuista. Kivalta kuulostava palkkaamisen helpottaminen ja sivukulujen pienentäminen tarkoittavat siis käytännössä työeläkkeen rahoituksen leikkaamista.

Suuri osa Perussuomalaisten ehdokkaista täysin samoilla linjoilla oikeistosiiven kanssa; työntekijöiden oikeuksia halutaan polkea. Tämä ei kuitenkaan saa huomiota, koska maahanmuuttajista, EU:sta ja vanhoista puolueista pidetään niin paljon meteliä ja uutisointi keskittyy puolueen kannatuslukemiin eikä politiikkaan.

Lopuksi vielä puolueen vasenta laitaa edustavan puheenjohtajan Timo Soinin näkemyksiä. Persupomo ei ole Kauppalehdelle perustellut mitään näkemyksistään, eikä hänellä ole mielipidettä lukukausimaksuista, yritysverotuksesta tai työehtosopimusten noudattamisesta. Etenkin jälkimmäinen tuntuu erikoiselta henkilöltä, joka telkkarissa joka väliin huutaa ”suomalaisen työmiehen puolesta.” Työväen eduista puhuminen onkin puolueelta pelkkää fuulaa. Tämä on syytä pitää mielessään kun tekee lopullista äänestyspäätöstään.