Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Satama.

Inhimillisyydelle erävoitto Pajusesta  15

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen romanivastainen kampanja jatkui torstaina 24.3. sosiaalikeskus Sataman pihassa Satamassa. Kun Pajunen ei ole normaalissa poliittisessa päätöksenteossa onnistunut häätämään romaneja hän on pistänyt virkamiehiä asialle.


Tällä kertaa Pajusen apuna oli pelastuslaitoksen johtoporrasta, jotka uhkasivat häätää romanileirin klo 10.00 alkaen. Paikalla oli kuitenkin myös runsaasti romanien tukijoita, tiedotusvälineiden ja kaupungin edustajia, mikä antoi tilaa keskustelujen jatkamiselle. Neuvottelujen jälkeen päästiin väliaikaisratkaisuun yli viikonlopun. Maanantaina kokoontuu kaupunginhallitus, joten Jussi Pajusella olisi jälleen paikka osoittaa edes alkeellista demokratian kunnioitusta ja käsitellä romanien majoitusasiaa. Jos sosiaalikeskuksen piha ei kerran kelpaa voi kaupunki osoittaa vaihtoehtoisen paikan.

Häätöuhan poliittinen luonne ja paloturvallisuuspuhe tekosyynä käy hyvin ilmi torstain tapahtumista. Jo aiemmin Sataman väki oli ilmoittanut halukkuudestaan paikata mahdollisia epäkohtia sähköjen suhteen. Täysin samanlainen prosessi on jo aiemmin käyty läpi ympäristömääräyksistä. Tiedotusvälineissä tehtiin näyttävä juttu siitä, että Sosiaalikeskuksen käyttäjät rakensivat barrikadia estääkseen romanileirin häätöä. Huomattavasti vähemmälle huomiolle jäi pelastuslaitoksen vaatimus rakentaa oma barrikadinsa tilalle. Se, että pelastuslaitos omalla ajoesteellä estää ajoneuvojen ajamisen pihaan, jotta pihaan ei ajettaisi lisää ajoneuvoja osoittaa koko operaation tarkoitusperän olevan ainoastaan romanien häätäminen, eikä paloturvallisuus. Pelastussuunnitelmat tuskin suosittelisivat ainoan pihaanajoreitin tukkimista.


Puheet auttamisesta Romaniassa tai heidän suojelu itseltään viranomaistoimenpitein peittää alleen romanisiirtolaisten oman toimijuuden ja oikeuden ihmisarvoiseen elämään, eikä ole mikään ratkaisu liikkeellä olevien ihmisten elämään. Maanantaina osoitamme jälleen mieltämme romanien oikeuksien puolesta ja Jussi Pajusta ja Helsingin kaupungin ahdistelupolitiikkaa vastaan.