Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2007.
Edellinen

Miesten ja naisten rooleista islamissa  1

Kirja nimeltään ”Jihadin sydämessä” pysäytti katseeni kirjastoauton hyllyllä.

Sitten katseeni tarkentui kannen ingressiosuuteen – Elämäni al - Qaidan taistelijana ja sen vakoojana.

Jatkoin kirjojen katselua, kunnes alitajuntaani palautui kirjan, karskin miehinen, kansikuva ja palasin ottamaan kirjan lainattavakseni.

Kirjan lukemiseen hulahtikin helposti muutama kuukausi, vaan kesken ei hyviä kirjoja jätetä ja onneksi Helmetissä lainat voi helposti uusia.

Omar Nasiri – niminen henkilö kirjoittaa Jihad - aiheesta terävästi ja uskottavasti. Ei ole tämän kirjan tietojen mukaan Bushin ja Putinin ”terrorisminvastainen” sota ihan heti loppumassa.

Islam ei ole yksiselitteinen eikä tarvitsekaan olla, mutta vihan siemen tuntuu olevan tiukkaan kylvetty. Myös muslimien itsensä keskuudessa. Ja se luo aikamoisia uhkakuvia globaalin jihadin suhteen. Tuo maailma on hyvin miehinen ja tappamiskeskeinen.

Näkökantoja ja erilaisia kokonaisuuksia on muslimien keskuudessa pilvin pimein.

Muun muassa maat kuten Bosnia, Marokko, Algeria, Libya, Egypti, Iran, Irak, Afganistan, Tšetšenia, Pakistan, Intia, Palestiina, Jemen ja Saudi-Arabia muodostavat sellaisen kasvualustan erilaisille jihadeille, että voi vain todeta sen, että hiljalleen täyttyvät ruutitynnyrit eivät näissä maissa pääse ihan muutamaan sukupolveen loppumaan.

Noissa maissa isojen valtioiden kuten Venäjä, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Espanja intressit ovat moninaiset. Ja valtaosin suurelta yleisöltä piilossa.

- - - - - - - - - - - -

Toinen muslimimaailmaan liittyvä kirja osui myös käteeni.

Nyt ensivaikutelma kirjan lainaamiseksi syntyi kansikuvassa olevien varpaiden ja sormien somasta sommitelmasta.

Kirjassa nimeltä Manteli, kertoo Nedjma – niminen kirjailija naisen näkökulmaa rakkauden ja eroottisen elämän mahdollisuuksiin arabimaailman sekä miehisen islamin uskon pyörteissä.

Mikä ihmisarvo naisella loppujen lopuksi muslimiyhteisössä on, on ehkä ainakin itselleni vielä toistaiseksi arvoitus. Saako nainen nauttia luonnon suomista antimista ollenkaan?

- - - - - - - - - - - -

Voin suositella molempien kirjojen lukemista aihepiiristä kiinnostuneille.

Sillä yksi läntisen ihmiskuntamme suurimpia tulevaisuuden haasteita on oppia ymmärtämään entistä paremmin ja tarkemmin islamista voimavarojaan ammentavien muslimiyhteisöjen toimintaa. Samoin kuin erilaisuutta myös toisin päin. Mitä ovat oikeudet ja mitä ovat velvollisuudet erilaisuuden fuusioissa?

Voidaanko islaminuskoisissa maissa valtiota erottaa uskonnosta? Onko ylipäätään mahdollista elää sovussa vai jatkammeko sotaisissa ilmiriidoissa kulloinkin niskanpäällä valtataisteluissa olevien komennon mukaan?

Nyky - aseiden puhuessa ja ammusten osuessa. Järkevätkin ihmiset vaikenevat. Ilman suunvuoroa. Lopullisesti. Molemmin puolin.

- - - - - - - - - - - -

Muuten. Saataisiinko maailmassa parempaa jälkeä aikaiseksi Amorin nuolin?


Minne menivätkään SPR:n tsunamikeräyksen rahat?  1

Tämän kirjoituksen linkkien taakse liittyy mielestäni erittäin merkittävä periaatteellinen juttu.

Miten hyväntekeväisyyteen lahjoitetut varat päätyvät siihen kohteeseen, johon niitä ilmoitetaan kerättävän?

Onko tapahtunut valitettava väärinkäsitys vai eräänlainen varojen puhallus toiseen kohteeseen?

Perheensä tsunamissa menettänyt ja pysyvästi vammautunut naishenkilö kertoo tämän päiväisessä Iltalehdessä rohkeasti kokemuksistaan tsunamin jälkeen.

Tsekatkaa seuraavat Iltalehden linkit jossain vaiheessa:

- Tsunamin uhreille tyly lahja -
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712217008724_uu.shtml

- Rahat menevät Thaimaahan -
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712217008726_uu.shtml

- Mikä tsunami? -
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712217008919_uu.shtml

Iltalehden keskustelupalstalta jo näkee, että virkamiehet/SPR-henkilöt tulevat osallistumaan keskusteluun puskista tuikkien hyvin aktiivisesti. Ja se on ihan hyvä, että hekin voivat kertoa anonyymisti näkemyksiään.

Iltalehden keskustelufoorumi
http://www.iltalehti.fi/keskustelu/forum.jspa?forumID=2335

Punainen Risti, onko liki 30 mij.€:n avustusrahat jo jaettu ?
http://www.iltalehti.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=249203&tstart=0

- - - - -

Vaan toivoa sopii näin joulun alla, että edelleen taloudellista, henkistä tai aineellista tukea sekä lääketieteellistä hoitoa että kuntoutusta tarvitsevat suomalaiset tsunamin uhrit sitä myös saavat.

Ilman mitään selityksiä ja viiveitä. Tarvittaessa loppuelämänsä ajan.


Pekingissä  1

Hommat hoituvat varmasti olympiaperheen sisäisessä ringissä.

Olympialaisten avulla ei saa tehdä politiikkaa. Kuitenkin politiikkaa tehdään täysillä olympialaisten avulla.

Kiina on varmasti yksi erikoisimmista paikoista olympiakisojen historiassa. Niin kooltaan kuin olosuhteiltaan.

Sport is pure business. Speed king is the king also in Beijing.

- - - - - - - - - -

Ainakin ympäristöasioiden takia olisi hienoa jos KOK pystyisi viimeinkin sopimaan maanosittain kiinteät paikat kesä- ja talviolympialaisille.

Ne täyttäisivät nykymaailman rakastamien sertifikaattien määräykset mennen tullen.

- - - - - - - - - -

Samaa ympäristöystävällisten kiinteiden paikkojen systeemiä voitaisiin kokeilla jalkapalloon.

Telkkaristahan meistä valtaosa kisoja kuitenkin katsoo.

- - - - - - - - - -

Tosin beach – volleyn seuraamista paikan päällä harva meistä silmäniloista nauttivista panee pahakseen.Joulun 2007 megahitti - Nokialta?  1

LVI-alalla joskus aikanaan työtä tehneenä; olen kauhistellut Nokian vesiepisodia. Varsinkin lapsiperheiden ja vanhusten kokemukset osoittavat, että kuluttajan sekä myös yritysten toimintakyvyn turvaavissa takuuehdoissa on vielä Suomessakin paljon tarkistettavaa.

Vakuutusyhtiöt ovat varmasti osanneet sorvata liiketoiminnan keskeytyksestä tai kansalaisten sairastumisesta aiheutuneiden kustannusten korvausvastuunsa sellaiseksi, että loppulaskua maksamme kaikki veromaksajat yhteisvastuullisesti.

- - - - - - -

Kuinkahan monta vastaavaa tapausta on Suomessa vielä laittomasti kytketty odottamaan ns. inhimillistä tekijää? Vastuunkantajiahan Suomesta ei löydy yleensä kuin se tehtävän suorittanut duunari, jolla yleensä on selkärankaa tunnustaa tekonsa.

Eihän tuollaisen liitoksen tekeminen pitäisi olla edes mahdollista. Harvassa ovat ne ammattinsa osaavat LV-asentajat, jotka suostuvat tekemään liitoksen paska- ja käyttöveden välille.

- - - - - - -

Erilaiset nettiyhteisöt ovat tulleet toimimaan yhteiseksi hyväksi.

Toivottavasti tuon Nokia- episodin johdosta mitataan suomalaisen johtavan virkamieskunnan vastuukysymykset oikeutta myöden sekä käydään mahdolliset kauhuskenaariot läpi muuallakin kuin paperilla.

Vai oliko Nokia-episodissa kyseessä poliittisen kähmintäpelin hananvääntö Nokian kunnallista valtatilannetta varten? Kunnallisvaalithan ovat jo syksyllä 2008?

- - - - - - -

Sähköpostiini saama linkin takaa löytyvä musiikkisessio lienee tämän joulun instrumentaalikappaleista se kovin? Taikka sitten löysin.

Saakohan ladattua kännykkään soittoääneksi Nokialta ja milloinka?

Kappaleessa käy aikamoinen nokiamainen henkäys vai sanoisinko terhakka töräys talvisäässä. Ja komppikin on melkein kohdallaan.

http://fi.netlog.com/go/videos/videoid=619

Pieruhuumorikin näköjään globalisoituu; tämä edellinen juttu on käsittääkseni ranskalaista tuotantoa. Itse mietin solistin paikalle ex-presidentti Chiraccia, sillä harva suomalainen pystyy minuutin ajan töristämään tuolla tavoin pakkia.


Piileviä juttuja varmasti lisää  1

Lakisääteisen vakuutusturvan tuorein näyttö tulee Turusta.

Oikeutta ei saa erityistuomioistuinjärjestelmästä, joka on vakuutusalan rahoittama, hallinnoima ja vakuutuslääkärien miehittämä.

Vaan avoimessa käräjä-ja hovioikeussysteemissä, jossa oikeusturvan takeena on jo se, että tuomioistuinkäsittelyn perusteena olevat asiakirjat yksilöidään eikä vakuutuslääkärin lausumia voida piilottaa tuomarin neuvottelusalaisuuden piiriin.

Vakuutetulla on myös oikeus saada vakuutusyhtiön edustajia suullisesti kuultaviksi. Valan velvoittamana.

- - - - - - -

"Turun hovioikeuden tuomio korvauksesta aivovamman saaneelle on ennakkotapaus monille liikenneonnettomuuksissa, väkivallan seurauksena tai tapaturmaisesti päänsä lyöneille.

Hovioikeus määräsi vakuutusyhtiö Pohjolan maksamaan vammautuneelle loimaalaismiehelle vahingonkorvaukset, jotka nousevat miehen eläkeikään mennessä puoleen miljoonaan euroon.

Sen jälkeen maksut käsittävät 60 prosenttia vuonna 1948 syntyneen miehen työeläkkeestä koko eliniän.

Korvaukseen sisältyy ansionmenetyskorvaus, joka määrättiin maksettavaksi taannehtivasti kymmenen vuoden ajalta.

Kelakorvausten varassa eläneen miehen jutussa käytiin vuosia lääkäreiden tiukkaa kädenvääntöä. Lääketieteellinen näyttö oli keskeistä jutussa, jonka eri oikeusvaiheissa kuultiin kahdeksaatoista lääkäriä ja neuropsykologia."

- - - - - - -

Artikkeli kokonaisuutena luettavissa osoitteessa:
http://www.turunsanomat.fi/
> Arkisto

Hakusanat:
Hovioikeus hyväksyi harvinaisen työkyvyttömyysperusteen
tai
Päävamma voi aiheuttaa väkivallan tai kolarin uhrille pysyvän masennustilan


Ohranasta kallellaan Tervoon  1

Yksi paljon kuultuja elämänviisauksia menee jotenkin sen sorttisesti, että menneisyydessä ei kannata elää ja piehtaroida. Kuitenkin se itse elää keskuudessamme täysillä tänäänkin.

- - - - - -

Jari Tervon kirjallinen tuotanto hakee vertaistaan. Lauserakenteet ja kielikuvat saavat varmasti monen äidinkielen opettajan haukkomaan henkeään. Kääntäjiä varten on olemassa haaste, johon heistä ei liene kovin moni vielä tarttunut.

Harvalla suomalaisella kirjailijalla on myöskään olemassa nimensä mukaista kuntaa Suomessa.

- - - - - -

Lukemisen suhteen jokainen Tervon kirjoista asettaa mielestäni haasteen myös lukijalleen. Ainakin itselleni. Joskus Tervon kirjat viipyvät kuukausia luettavina olevien kirjojen pinossa. Jotkut taas ovat todella nopeasti kirjastoon palautettavien kasassa. Kokonaan luettuina.

Vaan erittäin verevää on Tervon viljelemä kieli, tapahtumat ja Tervon kuvaamat ihmishahmot. Kuin luotuja valkokankaalle projisoitaviksi tai kuunnelmien kutkuttaviksi äänneyhtymiksi.

- - - - - -

Jari Tervon Ohrana – nimisen kirjan lukemista voin suositella lämpimästi kaikille, sillä se kertoo mitä peliä politiikassa on Suomessa aina ollut oleman ja tulee olemaan. Kansallisen turvallisuuden ja etujen nimissä. Toisilleen entuudestaan tuntemattomien yksilöiden kohtaloiden tanssiessa pirunripaskaa. Eri aikaan ja kuitenkin samaan tahtiin yhtyen.

- - - - - -

Ohrana - kirjaan sisältyy myös mielestäni yksi kauneimmista kirjallisuuden naissukupuolen rintojen kuvauksista, jonka laitan tähän jokaisen Teistä mielessänne visualisoitavaksi:

”Zinaida halusi kuulla vankila-ajastani, mutta kieltäydyin kertomasta ellei häntä näytä minulle rintojaan. Niitten ajatteleminen piti minua hereillä yöt ja ne olivat vahvemmat kuin unipilleri.

Ne olivat planeetan ihmeellisimmät elimet synnyttimien jälkeen.

Tyrmäävän pehmeinä ne tulvivat ravintoa. Ne liikkuivat ja ne tuntuivat tuijottavan miestä yhtaikaa sekä kiihottaen että lohduttaen. Ne julistivat elämää ja sen runsautta. Nainen on ihmisistä lähimpänä jumaluutta ja ainoa jumala jota olen kumartanut sadan kuuden vuoden likana.

Zinaida nojasi olkapää edellä karmiin ovensuussa ja myönsi, että osaapa vanha mies lämpöisiä puhua eikä varmasti ensimmäistä kertaa, ja kun hän oli pessyt toisen kerroksen kerhohuoneen ikkunat, hän näytti rintansa raukean auringon valossa.

Ne hymyilivät minulle.”

- - - - - -

Toisekseen se pitää Ohranan lukemisen jälkeen myöntää, että pilkkujen käytön ja paikkojen suhteen Jari Tervo on selvä anarkisti. Vieläpä hauska ja katu-uskottava sellainen. Myös naisellisten rinnanmuodostusten kuvaamisen suhteen.


Itsenäisyyspäivän tapahtumien raportoinnista  1

Monenlaista kuvaa ja tekstiä pukkasi tiedotusvälineistä itsenäisyyspäivän tapahtumista.

Kaikkein kiinnostavimmat kommentit jäivät kokonaan kuulematta tai minä en niitä ainakaan valtavirran tiedotusvälineistä huomannut.

"Mustien tonttujen" - kulkueessa marssineiden ajatusmaailmaa olisi voinut mielestäni valottaa tarkemmin.

Ihmetyttää, ettei Hakaniemen torille riittänyt edes yhtä television kuvausryhmää selvittämään glamuurista pöhöllään olevien Linnan juhlien katsausten lomaan, minkälaisia ajatuksen siemeniä yhteiskunnan tilasta ja asioista heillä olisi ollut kerrottavanaan.

Erittäin surullisista Jokelan tapahtumista on sentään vielä todella vähän aikaa.

- - - - - -

Toisekseen maahanmuuttajien itsenäisyyspäivän juhlat ovat ihan hieno asia.

Vaan onko tulevaisuuden skenaario sellainen, että tämän presidentti Halosen lanseeraamassa "sosiaalisen oikeudenmukaisuuden" malliyhteiskunnassa kaikki lokeroitavissa olevat ihmistyypit juhlivat Suomen itsenäisyyspäivää omista lähtökohdistaan.

Tiukasti erillään ja oman sorttista yhteenkuuluvaisuuden tunnetta tavoitellen?


Valtakunnassa kaikki hyvin?  1

90-vuotias Suomi on juhlansa ansainnut.

Se vain jatkuvasti ihmetyttää, että sotiemme veteraaneille pitää kerätä edelleen kansalaisilta rahaa.

Jo vuonna 1979 puhuttiin armeijan keräyksissä, että on viime hetket auttaa veteraanejamme selviytymään.

Viesti piti tietysti hyvin paikkansa elinkaarensa loppupäässä olevien veteraanien suhteen.

- - - - - - - -

Vuonna 2007 luulisi jo sotiemme veteraanien joukon olevan sen verran harvalukuinen, että valtion budjetista löytyy kaikki tarvittavat rahat niin veteraaniemme laitos- ja kotona-asumisen tukemiseen kuin toimintakykyä turvaavaan kuntoutukseen sekä apuvälineisiin niin sanotusti heittämällä.

Lottiamme ja kotirintamalla arkipäivän elämää hoitaneiden henkilöiden tarpeita unohtamatta.


Digiajan hetki lyö - takaisin  1

Aika ketkua tai sitten ihan epistä.

Digihärdelin pystyttäneiden anonyymien päättäjien pitäisi saada jo kerran pari kepistä. Elleivät ole sitten himo SM-harrastajia, jolloin tuokin kuvitteellinen uhka vääntyy valmiiksi nautinnon puolelle.

Tekstitysasiaa ruvetaan samaan pikku hiljaa kuntoon. Siis ainakin suullisten lupausten mukaan.

- - - - -

Vaan aika käy eikä ongelmien lopulle pistettä näy.

Mielenkiintoinen episodi on se, että jos laitat digiajan kelloajan näkyviin ruudullesi, niin eipä tule sitten tekstitystä samanaikaisesti ruudulle ollenkaan.

Kuitenkin mainosrahoitteisissa kanavissa (Kolmonen, Nelonen, Subi, Jimi) tuo kelloajan ja tekstityksen yhdistelmä toimii.

Vanhaan aikaan tämäkin juttu toimi aivan hyvin. Ylenkin kanavilla.

- - - - -

Pääministeri Vanhasen mukaan valtiota ei voi kiristää, mutta valtio voi kyllä ilman seuraamuksia kusettaa. Kerta kerran jälkeen. Digitaalisestikin. Vaan mikä ja ketkä ovat juridisesti valtio; esimerkiksi tämän digihärdelin takana?

Vaan monenlaista on telkkareista digiboksin kautta fuskaavaa kaistaa, mutta tsaarin aikaisia perinteitä kunnioittaen anonyymit suomalaiset päättäjät vastuistaan laistaa.

Digiverkon ylläpitohan on kaukoviisaasti ulkoistettu.

- - - - -

Kuvaongelmia Ylen tv-kanavilla
2.9.2007 15:38 Helsingin Sanomat

Digitaalisessa lähetysverkossa on häiriö, joka ilmenee joissakin vastaanottimissa kuvan nykimisenä Yleisradion televisiokanavilla.

Lähetysverkkoyhtiö Digita selvittää ongelman syytä yhdessä laitevalmistajien kanssa, tiedottaa DigiTV Info internetsivuillaan. Tiedotteen mukaan häiriö pyritään korjaamaan alkavalla viikolla.

Häiriö koskee niin kutsuttua kanavanippu A:ta, johon kuuluvat kanavat TV1, TV2, Yle Extra, Yle Teema sekä FST5.

Edellinen