Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2007.
Edellinen

Kunnon ruisleipee  1

Jo vuosien ajan on ollut ainakin täällä Etelä-Suomen kauppojen leipähyllyissä iso puute ja ongelma. Kalakukkomaiset kaarteet omaavaa taikinajuureen leivottua tuoretta savolaistyyppistä ruisleipää ei tahdo saada mistään. Maukkaista voirinkeleistä puhumattakaan. Ehtaa täytettä sisältävistä lihapiirakoista vihjaisemattakaan.

Kauppahalleista saattaa täällä etelässä kunnon ruisleipää satunnaisesti saada, jos osuu oikeaan aikaan oikean myymälän kohdalle. Menekki tuntuu olevan melkoinen. Varaamalla etukäteen tietysti saisi omansa varmuudella, mutta kauppahallien toiminta-ajat ja sijainnit eivät valitettavasti monesti sovi lapsiperheen arkipäivän logistisen toimintaketjun varrelle.

Lapsuudestani ja nuoruudestani muistan erityisesti nimeltä Pielaveden ja Hötin ruisleipien maun. Ne olivat aikansa ruisbrändejä. Vain ehtaa ravintorasvaa päälle ja avot, että maistui hyvälle. Tuoreena. Hyvin kuivahtaneena köpsykkänä ruisleivän kannikkaa jäkertäessä hampaatkin saivat tarpeellista jumppaa. Ja makuelämyskin oli edelleen rukiisen huikea.

Nykyiset massatuotantona tehtävät ruisleivät vaativat maistuakseen erilaisia lisukkeita. Muovipussissa muhiminen on yleensä tainnuttanut taikinajuuren hengen taikoman makuelämyksen, jos sitä nykyleivissä on ollut olemassakaan. Ellei satu pääsemään hengästyttävän tehokasta logistista toimintaketjua seilaavaan leipään kiinni tuoreeltaan.

Leivänpaahtimella voi toki yrittää virvoitella nuukahtanutta taikinajuurenhenkeä uudelleen käyntiin, mutta aina ei tuokaan elvytysyritys onnistu uusimmankaan tekniikan avulla.

Turussa oli aikanaan vaikea tottua siihen, että lätyskä ruisjauhoista leivottu leipä oli siellä SE oikea ruisleivän malli. Kalakukkomaiset kaarteet omaavaa ruisleipää nimitettiin Turussa jostain syystä rieskaksi. Olisiko tässä yhden kansalaisia yhdistävän kansallisen standardin luomisen paikka? Mikä on leipee ja rieskoo? Mikä merkitys on sanalla tuore?

Vaan on erinomaisen lohduttavaa, että tietotaitoa erilaisista ruoka-aineallergioista on jo olemassa. Laktoosi-intoleranssikin hyväksytään todelliseksi terveysongelmaksi. Vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet ovat jo pelastaneet monta ihmissuhdetta. Keliakiasta kärsivälle tuoreen leivän päivittäinen saatavuus pitäisi taata ainakin viikoittaiseksi vaihtoehdoksi. Pakastealtaasta saatavat gluteenittomat leipätuotteet ovat jo yllättävän hyviä, kiitos mm. savolaisen Moilasen leipomon panostuksen tuotekehittelyyn ja tuotantoon.

Vastaiskuna globaalille pikaruokatarjonnalle esittäisin vielä oman ruokaleipäperinteen rohkeaa kehittämistä. Karjalanpiirakan muotoon rypytetty, mutta taikinakannella varustettu malli voisi olla kova juttu. Piakkoin lienee saatavissa uusia täytevaihtoehtoja kuten mehevä nauris, letkeä lanttu, basilika & tomaatti & valkosipuli, pinaatti & guacamole ja aurajuusto & muikku & tilli. Täytteenä vaikka silli, mutta se on ajatuksena jo aika villi.

Laulun sanoin monet laevamiehet muistavat nuoruudestaan NE Rion kuumat yöt.

Itselläni ne taitavat ollakin lempeää lämpöään lykkivät leivinuunit. Siksi maukasta ja oivaa sekä iloisesti soivaa oli aikanaan tuore taikinajuureen tehty maalaisleipä. Uunipankolla aherruksen jälkeen otettuja terveysvaikutteisia tupsluureja unohtamatta.

Muuten. Se kuulu mainosten Reissumieskin vaihtaisi heti omat ufolätyskänsä, jos vain saisi maistaa kunnon taekinajuureen tehtyä ruisleipee.


Erilainen elokuu  1

Elokuu on Euroopassa jo ilmastollisista syistä kaikkein kiihkein lomakuukausi. Suomessa jo palaillaan töihin ja koulun penkeille. Moraalisesti hyväksyttävissä oleva hurvittelukausi hiipuu ja kunkin paikkakunnan virallinen tapahtumakalenteri alkaa näyttää tyhjää. Vaikka kesä jatkuu ja pilkettä silmäkulmissa piisaa.

Pitkäjänteisen työn tuloksena originellit tapahtumat kuten MM-tason suojalkapallo ja eukonkanto alkavat niittää ansaitsemaansa huomiota maailman turuilla ja toreilla.

Hahmottelen seuraavaksi mahdollisesti käyttökelpoista ideaa, jonka ympärille voitaisiin rakentaa Savossa koko kuukauden kestävä julkisuuskynnyksen ylittävä teema.

Lähtölaukaus teemaviikolle tapahtuisi aina 1.8. Tuolloin suoritettaisiin tasa-arvon ja hersyvän huumorin nimissä vedessä eukon ja ukon työntö & vetäisykisa.

Toteutuakseen tämä monista jo tunnetuista ideoista tehty fuusioideariihen tulos; vaatisi vain hiekkaperäisen ja tasapohjaisen järvenrantamaiseman. Jonka varteen myös tarvittavat yleisötoiminnat saataisiin helposti sijoitettua.

Sopivia paikkoja on Savo varmasti pullollaan. Esimerkiksi Nerkoon, Vehmersalmen ja Keiteleen suunnalta löytyy oivasti tilaa sekä tarvittavaa luovaa ennakkoluulottomuutta.

Vedettävällä olisi vapaavalintainen uimapuku ja uimarengas, jonka varassa hänen pitäisi todistettavasti pystyä kellumaan. Vetävällä myös vapaavalintainen uimapuku, paljaat jalat.

Tyylinä voisi olla esimerkiksi työnnössä vedettävän jalat olalla ja vetäisyssä vetäistävän jalat kainaloissa.

Veden maksimisyvyys 150 cm. Matka olisi yhteen suuntaan 50 metriä. Yhteensä 200 metriä. Tyylin vaihto 50 metrin jälkeen. Uimarenkaan ja roolien vaihto 100 metrin jälkeen. Parhaan yhteisajan saanut olisi voittaja.

- - -

Oheisohjelmasta.

Jorma Uotisen ehdottaman tanssipaikan puitteissa voitaisiin esittää veteen liittyvän erotiikan aluetta modernin tanssin keinoin.

Tai sitten jos tuo ehdotus menee paikkakuntakohtaisesti liian rohkealle alueelle, niin samaan yhteyteen voitaisiin levittää savolaiseen järvenrantamaisemaan sopivia beach - volleyn suloja.

- - -

Mikäli sitten elokuu Suomessa osoittautuu kelien suhteen ongelmalliseksi, niin tässä olisi yksi uusi hallihankeidea Suomeen lisää.


Ilopilleri haikunen  1

Edellä käveli kesäisen tyylikäs nainen, minihameessa ja korkkareissa.

Häneltä putosi jotain kadun pintaan, hän kumartui ja minua vihlasi rintaan. Meinasin saada näkymistä himon hien pintaan.

Voi ei.

Vaan juuri silloin daamin olkapäältä heilahti alas laukku ja häneltä pääsi yllättävän kova paukku.

Vieressä kulkevat koirat alkoivat duona esiintymisen ja kappaleena oli Hound Dogien Haukku.

* * * *

Sitten sama savoksi: Hups, tups, rups ja ups.


Häpy end – haikunen  1

Meillä on Suomessa 4 Dee, Pikku Gee ja Iso Dee.

Usein naisilta kysytään, että onko miehen sen Koolla väliä?

Eilisen 4 Deen nähtyäni; pohdin koko yön, pitäisikö sittenkin kysyä?

Löytääköhän Iso tai Pikku Koo juuri sille passelin välin?

Vai pitäisikö pohtia myös pelien kokosuhdetta parisuhteen kokonaisuuden kannalta?Avoimuuden aikakausi alkanut?  1

Toivottavasti myös lausunnon antaneiden lausunnot ovat julkisia, koska teknisestihän hommaa tehdään jo tarvittaessa ja nyt haetaan vain jälkikäteistä kuittausta sekä tarkennusta maan vakiintuneelle tavalle toimia....

Toimiikohan asian konsulttina eräs... oliko se nyt... R? Re? Relander?

* * * *

Ministeriö pyytää lausuntoja sähköpostitietojen tutkimisesta

Lainmuutos antaisi esimerkiksi työnantajalle oikeuden tutkia työntekijöiden sähköpostin käyttöä.

Tämä on ehtinyt herättää jo laajaa kritiikkiä.

Kaikki halukkaat voivat lausua mielipiteensä sähköisen viestinnän tietosuojalakiin kaavailluista muutoksista.

Eniten keskustelua on etukäteen herättänyt ehdotus työnantajien oikeudesta tutkia työntekijöiden sähköpostin käyttöä.

Toinen muutosehdotus koskee teleyrityksille suunniteltua teletunnistamistietojen tallennuspakkoa.

Kaikille avoimen lausuntomahdollisuuden ohella lausuntoja on pyydetty lähemmäksi pariltasadalta eri taholta. Näiden joukossa on tele- ja muiden yritysten lisäksi muun muassa etujärjestöjä ja yliopistoja.

Neuvotteleva virkamies Jussi Mäkinen liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo, ettei lausuntopyyntöjen suuressa määrässä ole mitään erityisen poikkeuksellista.

Hänen mukaansa asiaan ei ole vaikuttanut se, että etenkin työantajille kaavailtuja oikeuksia tutkia eräitä sähköpostin tietoja on kritisoitu.

- Tässä on kyseessä kaksi periaatteellisesti ihan merkittävää esitystä ja on ollut alusta asti selvää, että ne lähetetään laajoille lausuntokierroksille, Mäkinen toteaa.

Hänen mukaansa on ministeriön käytännön mukaista, että lausuntoasiassa noudatetaan avoimuutta.

Esitysluonnokset on saatavissa liikenne- ja viestintäministeriön verkkosivuilta.

Lausuntoja pyydetään 15. ja 31. elokuuta mennessä.

MTV3 - 21.06.2007 17:47

* * * *

Kellä voimia riittää, niin nyt on mahdollisuus ainakin lausua virallisesti asiasta.

* * * *

Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutokset lausunnoille:
http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1870&menuid=2&channelitemid=16230&channelid=56

Tietosuojalain muutos - Tunnistamistietojen tallentaminen:
http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=2601&menuid=607

Tietosuojalain muutos - Yrityssalaisuudet, tietoturva ja laskuerittely:
http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=2600&menuid=606


Yö- vai työsuhde haikunen?  1

Matti Merikukasta tykkää.

Merikukka Mattia rakkauden pauloihin entistä enemmän lykkää.

Paremmin jaksaa töissään molemmat varmasti ponnistaa, jos lemmentöissä turvallisessa suhteessa onnistaa.

Kun zuumaa tuoreissa lehtikuvissa jomman kumman naamaan, niin niiltä voi lukea, että kumpikin on ruvennut Amorin antimista saamaan.

Hip-hip-hei-hurraa! Onnen hormonit valtakunnan huipullakin surraa!


Aito Anderssonni?  1

Suomalaiseen juhannukseen on kuulunut kansainvälisesti tunnettuja tähtiä kautta vuosikymmenten.

Tähdillä tarkoitan nyt sellaisia tapauksia, jotka eivät ole olleet maassamme esiintymässä yhtyeensä kanssa, vaan vetämässä porukkaa johonkin tiettyyn maksulliseen juhannustapahtumaan. Tähden kommentit ovat rajoittuneet muutamaan lavalta lausuttuun kommenttiin ja VAIN tiettyihin lehtiin annettuihin lehtihaastatteluihin.

Itse muistan takavuosiltani ainakin Suomessa suuren kohun saattelemana vierailleen Virginialaisen, vaikkei itselläni ole enää muistikuvia, mihin tuo tähtihahmo oikein liittyi.

- - -

Pitkään piti odottaa, että jotain uutta ja innovatiivista tapahtuu. Ja Seduhan sen taas kerran keksi.

Miten yhdistää juhannus, festivaalit ja meissä kaikissa kaihertaen asuva tähtisyndrooma?

Tuodaan kokonaisten rockfestivaalien juontajaksi tähti, joka lukittuu jo nimenä monen miespuolisen verkkokalvoille. Huokailemaan sieltä hologrammin lailla seireenin kutsujaan festareille.

Pamela Anderson. Tulevan talven mittaan nähtäviltä Raumanmeren festareilta nähtävissä tv- koosteissa pääsemme kotikatsomoissa arvioimaan vielä monta kertaa, oletko upeasti muotoiltujen täytteidesi arvoinen myös livenä?

Ja mikäli kaikki menee hyvin nyt juhannuksena hyvin, niin ensi kesän festareiden suomalaiset sukujuuret omaavista tähtijuontajista alkanee hillitön kilpailu, koska itse festareiden pääasian eli bändiskaban suhteen tilanne on mennyt kuulemma jo tiukoille.

Kiitos Itä – Euroopan parantuneen taloudellisen tilanteen.

- - -

Ulkomaan apujen sijaan City - lehti voisi käynnistää kaikille 30 – 50-vuotiaille suomalaisille naisille kilpailun, jossa kansa saisi äänestää haluamansalaisen kuva- ja videonäytteen lähettäneistä luomunaisista oman suosikkinsa ensi kesän festarijuontajapankkiin.

Näin saisimme esille estradeille upeaa, luonnollisin täyttein ja monipuolisin kielitaidoin varustettua suomalaista naiskauneutta.

Olisiko sitten Sedulla vai Jonella viime käden veto-oikeus, onko joku kisaan kärkeen sijoittuneista luomua vai ei….?

- - -

Ai niin.

Katso povipommin suutariksi mennyt pikahaastattelu Vantaa-Helsinki lentoasemalla.

Marjo Nurmi - Uotila haastattelee hätäisesti Pamela Andersonia lentokentällä.

http://nettitv.mtv3.fi/uutiset/index.shtml/uutiset/uutiset/lisamateriaali?103137#103137

Linkin klikkaamisen jälkeen odottele rauhassa hetkinen – Povipommin ruudulle pullahtaminen kestää hetkisen…..


Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu  1

Paljon olen kuullut moitittavan savolaisia saamattomuudesta, kieroilusta ja jahkailusta.

Vaan tunnutaan sitä osaavan Helsingissäkin.

Varsinkin, jos isoissa asioissa päätäntävalta keskitetään harvojen ja valittujen käsiin.

Useita vuosia kestänyt Kuopion hallinto-oikeuden vaaralliseksi osoittautuneiden toimitilojen kanssa jahkailu osoittaneen oikeusministeriön syyllistyneen pitkäkestoiseen työsuojelurikkomukseen.

Tuntuu karmealta, että henkilökunnan terveydellä venkoillaan tällaista peliä.

* * * * *

Ajankohtaisessa kakkosessa 19.6.07 tuli muun muassa
nämä osat ulos, jotka kertovat, että jotain on pahasti
pielessä yhteiskunnassamme:

A.
Oikeustalo käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia
Kuopiossa, miten käy oikeusturvan, siis kansalaisten
että oikeusministeriön leivissä olevien
työntekijöiden?

B.
Työeläkepomojen selitysten verkko – Kenen hyväksi
lakeja tulkitaan? - Mikä mättää koko ajan sosiaali- ja
terveysministeriön vakuutusvalvonnassa?

- - - - - - - - - - - - -

Nämä kaksi juttua tulevat heti alussa, joten koko 48
minuutin ohjelmaa ei ole pakko katsoa.

- - - - - - - - - - - - -

Kesto: 00:48:00
Luokittelu: Ajankohtaisohjelmat, Ajankohtainen
kakkonen
Julkaistu Areenassa: 19.06.2007 klo 21:00
Esitetty: 19.06.2007 klo 21:00 TV2

Ohjelman suora osoite – Windows Media Player:
http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/232232.asx?bitrate=1000000

Linkin klikkaamisen jälkeen - Odota hetkinen –
Lataantuminen kestää hetkisen.

- - - - - - - - - - - - -

YLEN AREENA – AJANKOHTAISEN KAKKOSEN OMA SIVU
AREENALLA:

http://areena.yle.fi/hae?cid=164612&pid=166362


Edellinen