Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2008.
Edellinen

Itä valtaa Suomea?  1

Näin tapahtuu, jos Suomessa ei tulla antamaan äänestysoikeutta 16-vuotta täyttäneille.

Itävallassa ainakin tapahtui. Mielenkiintoista on kuulla lähipäivinä varmistettua tietoa äänestysaktiivisuudesta ja ikäjakaumasta.

Annetaan nuorille reilusti mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnassa vaikuttamiseen.

Vai halutaanko sittenkin, että slaavilaisen apaattinen meno vaaleissa ja äänestyspaikoilla jatkuu?


Kiusaajatkin julkisuuteen!  1

Kiusaajat ovat onnistuneesti pysyneet historian sivu piilossa, kun on käyty keskustelua kiusattujen kohtalosta.

Päiväkodista aloitettuna yhden kiusaajan kohdalle osuu satoja kiusattavia, kunnes tahti viimeisen kerran vanhainkodin dementikko - osastolla taas kiihtyy.

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Kolme tapausta liikaa ainakin kohdalle osuneiden syyttömien osalta. Ja tässä ovat vasta tähän mennessä Suomessa karmeaksi kuolonkylvöksi lauenneet tapaukset. Ennen aseen piippu käännettiin itseä kohti, mutta nyt otetaan myös kavereita tai tuntemattomia mukaan.

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Mikä kaikki tapauksia ainakin yhdistää?

Tekijöinä nuoria miespuolisia aikuisia. Ensin alkuun uutisoinnissa on kerrottu, että he olivat ihan mukavia, joskin hiljaisen oloisia kavereita.

”Ei olisi ikinä siitä uskonut.” Sitten alkaa virrata lisää tietoa julkisuuteen vuosien varrelta…

Samalla kun viranomaisten toimesta profiloidaan, mikä hieno sana, mahdollisia uhkatekijöitä vastaavanlaisten tuhojen varalle, niin etsitäänkö noiden tapausten taustalla olevia kiusaajia koskaan tositarkoituksella kuultaviksi? Toki se voi olla täysin mahdotontakin.

Vai ovatko kiusaajat nyt sitten niitä, jotka ovat valtakunnassamme vallassa? Yksityisellä ja julkisella puolella.

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Eihän kukaan tietysti omalta kohdaltaan kiusaamista tunnusta, mutta se mikä toisesta on vain vitsi tai leikkiä, muuttuu kohteen sisällä pikku hiljaa mykistäväksi myrkyksi.

Vuosien saatossa. Satoja kertaa toistuessaan ja erilaisissa elämän nivelkohdissa jatkuessaan sekä muotoa muuttaessaan; tapahtuu pikku hiljaa jotain peruuttamatonta.

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Päiväkoti, ala-aste, yläaste, rippikoulu, ammattikoulu, lukio, armeija ja työpaikka kiusanteot keräävät käsittelemättöminä sellaisen möykyn kenen tahansa meistä sisälle, että joskushan se paskakin viemäriputkeen juuttuessaan pasahtaa.

Joillekin tukoksille riittää Kodin putkimies, mutta entä jos tarvitaan järeämpiä keinoja?

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Ehdotankin, että tiedotusvälineet selvittävät myös erilaisissa yhteisössä vaikuttavien kiusaajien profiileja ja heidän tunnistamistaan auttavia keinoja, koska jos nämä olettamukseni kiusaamisesta tullaan yhdistämään noihin kolmeen tapaukseen yhtenä erittäin surullisena selittävänä tekijänä, niin Suomessa pasahtaa vielä useita kertoja vastaavilla tavoilla.

Niin en toivo tapahtuvan, mutta rehellisesti sanottuna; pelkään sitä.

Myyrmanni. Jokela. Kauhajoki.

Vai olemmeko sittenkin vain eläimiä, joidenka tekoja ei voida järjellisesti selittää?


Suomi laittaa internetin jengoilleen  1

Nimimerkki KUISKAAJA kertoi Helsingin Sanomissa tänään, että You-To-Be on Haloselle tuttu.

Halonen oli vastannut KUISKAAJAN mukaan vaikutusvaltaisen yhdysvaltaisen uutiskanavan CNN-reportterin kysymykseen Kauhajoen tragedian syistä englannilla, josta ei ihan tarkkaan saanut selvää.

Ymmärretyksi kuitenkin tuli, että presidentin mielestä internet-asiat kuten "You-To-Be" tulee myös vanhemman väestön tuntea.

KUISKAAJAN mukaan CNN - kanava oli kertonut ennen kysymystään lähetyksessään, että Suomessa on kolmanneksi eniten aseita maailmassa per asukas, alkoholi on suurin tappaja aikuisväestön keskuudessa ja maassa tapahtuu eniten murhia eurooppalaisista maista.

- - - - - - - - - -

Sitten tulee loppuhuipennus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaatii internetin virtuaaliyhteisöiltä samoja moraalin ja etiikan määritelmiä ja hyvän ja pahan käsitteitä kuin todellisessa elämässä.

- On oikein, että kerron viranomaisille, jos kaverin käyttäytyminen huolestuttaa, Katainen sanoo.

Kataisen kertomat uutisoi YLE Uutiset tänään.

- - - - - - - - - -

Onhan kokoomuksessa luettu tarkkaan Seppo Konttisen kirjan ”Salainen pankkituki – Kuinka velallista kyykytettiin”?

Siinä piirtyy hyvin järkyttävä kuva suomalaisten päättäjien moraalin ja etiikan määritelmistä kuin hyvän ja pahan käsitteistä todellisessa elämässä. Etunenässä kokoomuksen valtiovarainministerit Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö.

Eikä ollut apua vaikka moni kertoi huolestuneen kavereiden härskeistä toimista viranomaisille ja suoraan itse presidentti Mauno Koivistolle.


Terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri  1

Tsadin Pravdassa (HS) kirjoitti STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee 17.9.08 seuraavalla tavalla:

”Eduskunnan käsittelyyn annettu lainmuutos koskee Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (Teo) ylläpitämää rekisteriä terveydenhuollon ammattihenkilöistä eli niin sanottua Terhikki-rekisteriä.

Lainmuutoksen jälkeen maksuton, internetissä toimiva palvelu sisältäisi osan Terhikki rekisterissä olevista tiedoista.

Näitä tietoja olisivat terveydenhuollon ammattihenkilön nimen ja rekisteröintinumeron lisäksi syntymävuosi ja ammattipätevyys, maininnat mahdollisista erikoislääkäri- tai erikoishammaslääkärioikeuksista sekä tiedot ammatinharjoittamisoikeuksien rajoituksista.

Nämä tiedot ovat nykyisinkin julkisia ja tiedusteltaessa saatavissa Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta. Rekisterissä ei olisi henkilöä koskevaa tietoa silloin, kun henkilön ammattioikeudet on poistettu.

Uudistuksen myötä terveydenhuollon ammattihenkilöä ja hänen kelpoisuuttaan koskevien tietojen saanti yksinkertaistuisi eikä olisi sidottu enää virka-aikaan.”

* *

Kuitenkin lakiesitykseen on taas kerran jäämässä pahoja aukkoja:

1. Potilaalle ei tule edelleenkään mahdolliseksi poistaa omalta kohdaltaan etukäteen sellainen merkittävä eturiista, ettei oma uusi lääkäri toimi samanaikaisesti niin hoitavan lääkärin kuin vakuutuslääkärin roolissa.

2. Potilaan oikeusturvan kannalta hyvin suuri epäkohta tulee edelleen olemaan siinä, että myös vakuutuslääkärinä toimivan lääkärin toimimista vakuutusyhtiön palkkalistoilla ei voi mitenkään muutenkaan potilaana etukäteen varmistaa.

3. Potilaan oikeusturvan kannalta erittäin tärkeää tietoa lääkärin statuksesta ei ole saatavissa edes julkisen tai yksityisen puolen ajanvarauksista tai niiden internet sivuilta. Kelan tai vakuutusyhtiöiden sivustoista puhumattakaan.

Jokainen voi halutessaan testata tuon asian, vaikka heti.

* *

Miten nuo puutteet tulevat näkyviin?

Vakuutuslääkärinä toimi lääkäri osaa varmatenkin hoitaa lääketieteellisen puolen hyvin.

Vaan se tieto, mitä hän suullisesti vastaanotollaan toteaa ja sitten kirjoittaa lääkärinlausuntoonsa poikkeavat toisistaan.

Miten puhutun ja kirjoitetun sanan poikkeamat vaikuttavat potilaan elämään?

Ellei potilas huomaa vakuutuslääkärin tekemässä lausunnossa puutteita ja vaadi niiden oikaisemista, niin se saattaa johtaa potilaan kohdalla 10 – 20 vuoden kyykytykseen.

Puutumaan jääneiden tietojen avulla vakuutusyhtiössä toimiva vakuutuslääkärikollega voi alkaa rakentamaan sairaasta tervettä ja sitä kautta edelleen täysin työkykyistä.

* *

Ongelmasta kirjoitti samassa lehdessä kuin alussa mainitsin 20.9.08 osuvasti valtiopäiväneuvos Esko Helle. Myös erikoishammaslääkäri. Joten näkökulmaa ja elämänperspektiiviä hänellä piisaa.

Liian moni lääkäri istuu kahdella pallilla – ”Johto-ongelmat ovat yksi iso syy terveydenhuollon vaikeuksiin. Toinen ja ehkä vielä suurempi syy on liian monen lääkärin istuminen kahdella pallilla.

Ostopalveluissa saattavat edut törmätä. Oikeuskanslerikin lienee asiaa selvitellyt. Minusta lääkärin ei tulisi voida toimia yhtä aikaa sekä yksityisenä että virkalääkärinä.”

Kuviohan on aivan sama hoitavana lääkärin ja vakuutuslääkärinä samanaikaisesti toimimisen suhteen! Vai mitä?

* *

Vakuutuslääkäreitä pitää ja saakin olla.

Järjestelmän vain pitää olla avoin ja niin läpinäkyvä, ettei potilaiden tarvitse pelätä loppuelämänsä suhteen.

* *

On hyvä, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastustaneet yhteisesti lakiesitystä ammattihenkilörekisteristä, koska siitä on ollut mielestäni taas kerran liikkeellä vajavaista tietoa.

Toisaalta heidän on hyvä tietää, että jos terveydenhuollon työpaikkana toimivassa rakennuksessa on home- ja kosteusvaurio, niin myös vakuutuslääkärinä toimiva hoitava lääkäri/työterveyslääkäri ei ole potilaan oikeusturvan toteutumisen kannalta paras vaihtoehto.


Euro devalvoidaan!  2

Seurasin mielenkiinnolla eilistä Suomen Pankin pääjöhtajan Erkki Liikasen kommentointia finanssimaailman myrskyistä A-plus ohjelmassa.

Toivottavasti ohjelma saa jatkoa. Mielestäni jokaiseen suomalaiseen kotiin olisi hyvä saada luettavaksi kirjallisuutta Suomen pankkikriisistä.

Yksi vahva ehdokas on seuraava.

Tulin juuri lukeneeksi Seppo Konttisen kirjan "Salainen pankkituki - Kuinka velallista kyykytettiin." Tuon kirjan tietojen valossa Suomen pankinjohtajan Erkki Liikasen voi sanoa , lievällä ilmaisulla ilmaistuna, puhuneen A-plus ohjelmassa aika lailla puppua.

Suomesta löytynee ainakin 299 999 muutakin samaa mieltä olevaa.

Suomen lähihistoria kaipaa muun muassa lisää valaistusta siitä, että kuinka paljon Sammon ja Pohjolan vakuutettujen rahoja loppujen lopuksi poltettiin SYP:n ja KOP:n finanssileirien osaketaisteluissa?

Keskeiset pankkikriisin hoitaneet henkilöt ovat vielä keskuudessaamme ja jos Seppo Konttisen kirjassa esitetty tieto pankkituen todellisesta hinnasta pitää paikkansa, niin sitä voimme veronmaksajina vaatiakin.

Vuoden 1999 lopussa eduskunnalle annetun hintatiedon mukaan pankkikriisin hoito oli maksanut jo 97 miljardia markkaa! Joten toivoa sopii, että Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen muistikuvia finanssimaailman myrskyistä kartoitetaan tarkemmin. Samoin kuin Mauno Koiviston, Björn Wahlroosin, Iiro Viinasen, Paavo Lipposen, Sauli Niinistön, Esko Ahon.

Eikä tässä kaikki.

Euroahan ei tulla devalvoimaan? Tärkeintä Suomessa ei ole koskaan pankkien ja vakuutusyhtiöiden pääomista huolehtiminen, vaikka ne ovat itse sössineet ne?

Tallettajat ja asuntovelalliset ovat taas pankkien asiakkaina kuninkaita.


Kauhajoen tapahtumista  1

Aseliike Jokelassa. Referenssinä jo mahdollisesti kaksi koulusurmissa myytyä asetta. Aseliikkeestä kieltäydytään uutistietojen mukaan kommentoimasta asiaa.

Tästä suoraan Ylen Areenalta löytyvään Ajankohtaisen Kakkosen ohjelmajaksoon 17.9., jossa kerrottiin muun muassa "Poliisien hämärät asebisnekset" --> http://areena.yle.fi/toista?id=1497678

Peruskysymys ohjelmassa oli se, että saako poliisi olla mukana aseliiketoiminnassa? Pitääkö asiasta olla sisäministeriössä rekisteri poliisien sivutoimiluvista.

Moni asia on pitkään vielä auki, mutta toivottavasti näiden kahden asian välillä ei löydy yhdistyviä tekijöitä, koska silloin on päättäjillä ja poliisilla todella paljon selitettävää. Transparency Internationalin tutkijoista puhumattakaan.


Onko nyky - Suomi kuinka paska maa?  1

Vastausta en tiedä, koska mielestäni aika surullinen ilouutinen kolahti postilaatikkooni.

Laitan sen tähän esille, koska jos Teillä on tuttuja, jotka ovat joutuneet vuosien taisteluun vakuutusyhtiönsä tai Kelan kanssa, niin tämä on erittäin ajankohtaista tietoa kaikille heille.

- - - - - - - - - - - - - -

Tiedoksesi hyvä vastaanottaja.

Virallisen tarkastuslaskennan jälkeen Oikeusturvan ajankuva - blogi on tehnyt uuden Suomen ennätyksen!

Tekstiksi ja A4-sivuiksi muunettuna blogikirjoitukset ovat rikkoneet tänään 18.9.08 jo avoimesti 1000 A4 - sivun rajan!

Surullista asiassa on tietysti se, että kirjoittamisen tarpeelle ei näy loppua.

Uusin Oikeusturvan ajankuvan blogikirjoitus lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvan alueelta on:

Elämästä ei saa uusintoja
http://ajankuva.blogspot.com/2008/09/elmst-ei-saa-uusintoja.html

Oikeusturvan VOLF-työryhmän puolesta tiedottaen
V.R. Räsänen


Kunnallisvaalit 2000 ja 2004  1

Kunnallisvaalien 2008 kolkutellessa ovella, niin olisi ensi arvoiseen tärkeää saada julkiseen vertailuun vanhat lupaukset. Ehdokkaiden asetteluhan loppuu 16. syyskuuta.

Tuntuu siltä, että samojen aiheiden tiimoilta jatketaan kuin ennenkin.

Mitä kaikkea puolueet sekä niiden ehdokkaat lupasivat kunnallisvaaleissa 2000 ja 2004? Mitkä annetuista lupauksista ovat toteutuneet ja mitkä taasen eivät?

Kunnallisvaaleissa 2000 ja 2004 valituilta olisi hyvä saada tietää syyt, mikseivät annetut lupaukset ole toteutuneet.

Sen jälkeen olisi helpompi ruveta fundeeraamaan, että saako tällä kertaa nukkuvien puolue ääneni vai löytyykö nuoremman sukupolven ehdokkaista todellisia uusien polkujen avaajia?


Pääministerin morsian  3

Susan Kurosen vaiko Susan Ruususen nimissä toimitettu kirja Pääministerin morsian odottaa lötkötteli kirjaston hyllyssä minua.

Lainasin sen ja lukaisin sen nopeasti.

Kohun laannuttua teoksen tiimoilta aina joksikin aikaa, niin suosittelen kirjan lukemmista muillekin. Pääministerin morsian-kirja edustaa hyvää ajankuvaa siitä, että kuinka pihalla päättäjät ovat ns. normaalin ihmisen elämän haasteista.

Kirjan sisällölliseen ligt-antiin liittyen toivoa sopii, että niin Susan Kuronen vaiko Susan Ruusunen ja pääministeri Matti Vanhanen pääsevät jatkossakin nauttimaan tahoillaan rakkauden hedelmistä. Omina itsenään ja sulassa sovussa julkisen sanan kanssa.


...vae mitenkäs se menikään..  1

Nukkuvien puolue on taas voittamassa kunnallisvaalit.

... vae mitenkäs se menikään...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Netissä liikkuessa tulee osuttua useasti oivallisiin kirjoituksiin. Vaan sen olen huomannut, että jos ei heti ota juttua talteen, niin eipä sitten enää juttua muistakaan. Muuta kuin sen, että olipa muistaakseni hyvä juttu, mutta missäpä se taas olikaan?

... ja mitenkäs se menikään...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Restentti Pentti kirjoitti osoitteessa vaalifoorumi.fi osuvasti, joka tukee gallupeissa julkistettuja ennusteita suomalaisten äänestysuuntaumisesta:

"Suomalaisen perimätiedon mukaan suomalaiset toimivat poliitiikkaan tyytymättöminä ollessaan seuraavilla ennustettavilla tavoilla.

UA. Jos suomalaiset ovat tyytymättömiä keskustan ja kokoomuksen politiikkaan, niin suomalaiset menevät ja äänestävät ainoana vaihtoehtona demareita.

...vae mitenkäs se menikään...

BEE. Jos suomalaiset ovat tyytymättömiä keskustan ja demareiden politiikkaan, niin suomalaiset menevät ja äänestävät ainoana vaihtoehtona kokoomusta.

...vae mitenkäs se menikään...

CEE. Jos suomalaiset ovat tyytymättömiä kokoomuksen ja demareiden politiikkaan, niin suomalaiset menevät ja äänestävät ainoana vaihtoehtona keskustaa.

...vae mitenkäs se menikään...

Ja mikäs se on sitten näiden vaihtoehtojen vaikutus? Ei mikään."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jännitettävää tulevissa kunnallisvaaleissa on varmasti.

Onko vaalien suurien puolue taas NuPu? Onko prosenttiosuus NuPu:lla kunnallisvaaleissa 30 vai 40 prosenttia?

Vai heräväätkö kansalaiset - medborgare kerrankin äänestämään oikein kunnolla?

Edellinen