Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2012.

Journalismipalkinnot 2012  3

En tiedä, miten tiedonvälityksen tai journalismin palkintoja jaetaan, mutta tähän kisaan, voi jokainen halutessaan heittää oman ehdokkaansa peliin.

Suurin journalismipalkinto vuonna 2012 menee....
Suurin journalismipalkinto vuonna 2012 menee....

Täältä kisaan voi osallistua: http://suurijournalistipalkinto.fi/fi/

Voisiko teatterikappale voittaa kaikki sarjat?

Itselleni vuoden kovin journalistinen juttu on ehdottamasti ollut Ryhmäteatterin Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmä. Sehän onnistui upeasti avatessaan Suomen todellista hallintamuotoa eli korporativismia.

Lähestyminen tapahtui työeläkejärjestelmään kytkeytyvien vallankäyttäjien verkoston kautta. Kuivasta ja vaikeasti avautuvasta aiheesta saatiin jännittävä ja hauska kokonaisuus. Nimin, kuvin ja erilaisin kytkentäkaavioin se kertoi, ketkä Suomessa todellista valtaa pitävät ja miten toimien.

Näytelmän vaikuttavuus on jäänyt toistaiseksi pieneksi, mutta pientä poreilua se on valtamedioissakin aiheuttanut. Heidän tekemätöntä työsarkaansa tässä sivuttiin. Hyvä vain, jos mahdollisimman iso määrä toimittajia, kuvaajia ja graafikoita pääsi sen näkemään.

- Dokumenttiteatteri valvomaan päättäjiä -

"Vallanpitäjiä hämmensi nähtävästi se, että dramaturgia avasi vaikean asian tavallisen suomalaisen tajuntaan satiirin keinoin.

Vallankäyttäjät eivät ehkä odottaneet, että hyvin tehty dokumenttiteatteri on myös journalismia: se on kerronnaltaan mahdollisimman perinpohjaista ja pyrkii mahdollisimman lähelle saatavissa olevaa totuutta." Lähde: HS 11.12.2012

Kirjoittaja Tuomo Pietiläinen on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa. Twitter: Valeproffa.

* * * *

Toivottavasti mahdollisimman paikkansa pitävän totuuden kertominen päättäjistämme ei jää vain teatterin lavalle. Silloin isoistakin asioista uutisoidaan Hesarissakin vain kulttuurin osan sivuilla. Vaikka kyse on isosti politiikan ja talouden toimitusten alueesta.

Vaikkakin korporativismi toimii perustuslain, parlamentarismin ja siten laillisuusvalvonnan ulkopuolella. Ei ole mikään pöllömpi systeemi. Niille, jotka ovat huipulla. Kuuluttihan näytelmässä Lauri Ihalaisen roolihahmo: "Meille kuuluu, kaikki paitsi ulkopolitiikka!"

Saattaa tuntua vitsiltä, mutta tutustukaa korporativismin saloihin pikku hiljaa ja seuratkaa minkälaisen kaavan mukaan nyt menossa olevat työmarkkinariidat luodaan, esitetään tiedotusvälineissä, lietsotaan täyteen raivoon ja miten sopiminen lopulta tapahtuu.

Tässä yksi näkökulma Suomen todellisen hallintamuodon ytimiin. Eri mieltäkin saa olla.

* * * *

- Korporativismi -
Julkaistu marraskuu 20, 2012
https://suomi2017.wordpress.com/2012/11/20/korporativismi/

"Ryhmäteatterin Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmässä esitellään onnistuneesti Suomen todellista hallintamuotoa korporativismia. Korporativismia/korporatismi ei pidä sekoittaman konsensukseen.

Nyt, jos koskaan kaivattaisiin kansallista konsensusta siitä, että ymmärtäisimme ainakin seuraavat julkista päätöksentekoa kuvaavat termit samalla tavalla:

* avoimuus
* läpinäkyvyys
* rehellisyys"

* * * *

Lisää myös netistä - nelikantainen toimintamalli


Minä, vakuutusetsivä  1

Aamun, jos ei toisenkin kirja.

“Tunnetun käsikirjoittajan Vepe Hännisen esikoiskirja Minä, vakuutusetsivä (WSOY) kertoo Reko Laulumaasta, joka Adolf Hitlerin tavoin sinnittelee yhdellä kiveksellä maailmassa, jossa olisi täysi työ selviytyä kahdellakin.”

Vepe Hännisen esikoisromaani
Vepe Hännisen esikoisromaani "Minä, vakuutusetsivä" Ylen Aamun kirjassa.

- Aamun kirja -
"Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana on Vepe Hänninen. Hänninen kirjoittaa yhden miehen sodasta vakuutusyhtiötä vastaan."

Mielenkiintoinen varttitunnin haastattelu osoitteessa:
http://areena.yle.fi/tv/1769064


Eduskunta II - dokumenttinäytelmä  16

Modernin teatteriryhmän ja tutkivan journalismin sekä katujournalismin riemuvoitto? Vuoden 2012 tiedonvälityspalkinto? Suurin journalismipalkinto 2012?

Suomen todellinen hallintamuoto eli korporativismi avautuu nimin ja kuvin. Eikä haittaa, jos et ennättänyt Ryhmäteatterin katsomoon. Facebookissaan Ryhmäteatteri nimittäin tiedottaa lohdullisesti näin:

“Hei, jos nyt tajuat, että Eduskunta II on jäänyt näkemättä, älä huoli: vaikka loput näytökset Helsinginkadulla ovatkin täpötäynnä, ensi viikolla 10.-15.12. Espoon kaupunginteatterissa on hurmaavat kuusi lisäesitystä!

Sama poppoo on lavalla Louhisalissa, soita (09) 439 33 88 ja varaa paikkasi!”
http://www.espoonteatteri.fi/?page=603

Menkää ihmeessä, jos haluatte tietää, ketkä Suomessa todellista valtaa käyttävät ja miten toimien?


Salaliitot ovat nykyisin avoliittoja  1

Poliitikot ihmettelevät alhaisia äänestysprosentteja eri vaaleissa. Ainakin virkansa puolesta. Tosin kasvaneissa äänestysprosenteissa piilee aina vallan menettämisen mahdollisuus.

Joten ei noista alhaisista äänestysprosenteissa kannata olla pitkäaikaisesti huolissaan. Varsinkin, jos itse kuuluu vankasti vallassa olevaan puoluepoppooseen. Tai sen ympärille kytkeytyneeseen ekosysteemiin. Niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti.

* * *

Vaan mitä tapahtuu, jos tällainen yksittäinen äänestäjäpoloinen kiinnostuu saamaan tietoa siitä, ketkä asioistamme päättävät?

Vanhasen lista on käänteineen uskomaton kertomus Suomessa vuonna 2010-luvulla vallitsevasta avoimuudesta valtionhallinnossa.

Mielestäni Vanhasen lista on myös ihmeellinen tarina siitä, että miksi ihmeessä tämä osallistujalista piti näin tiukasti salata?

Kho:n päätöksellä ns. Vanhasen lista on nyt julkinen!
Kho:n päätöksellä ns. Vanhasen lista on nyt julkinen!

Kho:n päätöksellä julkiseksi tulleen osallistujalista tunnistetiedot:
KHO:2012:88, Antopäivä 3.10.2012, Taltionumero 2622, Diaarinumero 2763/2/11

Keitä kaikkia Vanhasen listalta löytyy ja mihin kaikkeen tuo joukko mahdollisesti liittyy? Tässä lopun linkkauksessa pienimuotoista pohdintaa aiheen tiimoilta. Täysin eri mieltäkin saa olla.

Johtavana ajatuksena alla aukeavassa katsauksessa on se, että tämän päivän salaliitot ovat silmiemme edessä tapahtuvia avoliittoja. Jotka jatkuvat ja muuttavat muotoaan, elleivät viralliset mediat niistä meille koskaan kerro.

Tuntui kornilta maksaa tästä tiedosta 226 euroa valtiolle.

Vaan toivottavasti tämän tarinan ylöskirjaus auttaa jotakin Teistä, jossakin toisessa kohtaa, kun mahdollisesti kiinnostutte selvittämään yhteisten asioiden hoitamisen saloja.

Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää.

* * * *

Vanhasen lista 3
http://suomi2017.wordpress.com/2012/12/05/vanhasen-lista-3/
Julkaistu joulukuu 5, 2012

Nyt; korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti, julkaistava Vanhasen lista on osallistujaluettelo henkilöistä, jotka osallistuivat 2.2.2009 Finlandia-talolla Helsingissä järjestettyyn "Suomen EU-politiikan tahtotila 2010-luvulla" - seminaariin. Osallistujatiedot pyrittiin ensin agressiivisesti salaamaan!

Kuitenkin listalta löytyy; esimerkiksi, 21 tiedotusvälineiden päätoimittajaa!

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on erittäin merkittävä. Verovaroilla tai vastaavan kaltaisesti katsottavaksi kerätyillä yhteisillä varoilla järjestettyjen tilaisuuksien osallistujatiedot ovat Suomessa julkisia.

Tosin oma olettamani on se, että osallistujatietoja vastaavista tilaisuuksista; tuskin, annetaan kovinkaan helpolla.


Itsenäisyyden menetyksen muistelopäivä  1

Olisihan kliffaa kuulla prosenteissa, kuinka paljon itsemäärämisen oikeuden kannalta merkittävää toimivaltaa Suomella on enää jäljellä?

Kokoomuksen isänmaallisen edustajalta Jorma Jaakkolalta olisi hyvä saada ajantasaistettu yhteenveto.

Perustuslain tekstien vertailu...
Artikkelit | 16 Comments
Lukijat, linkit 23.2.2011
http://www.promerit.net/2011/02/vltiosaantouudistus/

Miksikö asia on akuutti?

Vihreät nuoret: EU:sta liittovaltio!
Keskiviikko 5.12.2012 klo 21.41
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012120516414913_uu.shtml
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO haluaa Euroopan unionista liittovaltion.

Kortit pöytään liittovaltiobluffissa!
23.11.2012 08:08 Sampo Terho 86 kommenttia
http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125231-kortit-poytaan-liittovaltiobluffissa

Analyysi - Taloussanomat - Jan Hurri
Näin se etenee - eurokraattien vallankaappaus
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/12/02/nain-se-etenee-eurokraattien-vallankaappaus/201243071/170

* * * *

Ja jos sinne EU-liittovaltioon halutaan Suomenkin osalta vaivihkaa hivuttamalla mennä, niin miksei se voi olla avointa iloista ja kaikkien tiedossa olevaa toimintaa?