Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2023.

Jesp PK 1981 > Osa 5

Tässä osassa tuomme julkisuuteen Jespin perustamisvuoden asioita, kohta seuraavien virallisten asiakirjojen kautta. Aktiivinen ja virallinen jalkapallon harrastustoiminta Jespin nimissä loppui 1990-luvun alussa. Vaikka seurana Jespin aktiivinen toiminta-aika oli lyhyt, niin seuran/yhdistyksen viralliseen toimintaan liittyneet paperiarkistot (kuten kokousten pöytäkirjat, ottelujen kokoonpanoluettelot ja talouden pitoon liittyvät asiakirjat) olivat kadonneet 2020-luvulle tultaessa. Onneksi toimintavuosiin liittyvät mehevät tositarinat jatkavat kiertokulkuaan ja naurattavat jo uusia sukupolvia.

Sitten tämän viitososan aiheisiin.

Perjantaina 25.11.2022 JeSP PK r.y. vietti virallisen rekisteröitymisensä 41-vuotispäivää.

Jespin virallisten dokumenttien jäljitysdelegaatio kävi merkkipäivän kunniaksi tutustumassa Kansallisarkistossa, patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä siirtyneiden, Jespin historian virallisten perustamisasiakirjojen saloihin.

Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.
Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.

Jespin virallinen rekisteröitymispäivä yhdistykseksi oli asiapapereiden leiman mukaan 25.11.1981. Oikeusministeriön yhdistysrekisteriin Jespi hyväksyttiin vasta 28.4.1983. Joten toivottavasti prosessit ovat nykypäivänä nopeammat. Myös viranomaisten vaatimien ja heille tehtyjen korjausten käsittelyn suhteen. Lankapuhelimella (numerovalinnat raksuttavan reikäkiekon kautta) otetut kiirehtimisyritykset olivat ensikosketuksia suomalaiseen kafkamaisuuteen..

Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!
Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!

Patentti- ja rekisterihallituksesta saatujen tietojen valossa, Jespin ulosliputus yhdistysrekisteristä on merkitty tapahtuneeksi 11.2.2017. Yhdistyksen toiminta loppui jo 1990-luvun alussa.

Tuon viimevaiheen jälkeen yhdistyksen perustamiseen liittyvät asiakirjat löytyvät Kansallisarkistosta, Rauhankatu 17, Helsinki. Kiitos asiassa matkan varrella opastaneille henkilöille.

Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.
Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.

Netissä tehdyn ennakkotilauksen kautta, Jespin toiminnasta jäljellä olevat viralliset asiapaperit olivat luettavissa ja edelleen tallennettavissa kansallisarkistossa. Pientä rahallista korvausta vastaan. Kopiokortin avulla, joko paperille kopiokoneella kopioituina tai sitten sukkelasti sujauttaen edellisen kuvan jättiskannerin avulla, suoraan muistitikulle.

Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.
Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.

Aikanaan jespiläisten oli pakko rekisteröityä yhdistykseksi, koska muuten Suomen Palloliiton virallisiin sarjoihin ei voinut osallistua.

Jesp aiheisiin tietokilpailuihin liittyviä löytöjä seuraavaksi.
Ketkä olivat Jespin viralliset perustajat?
Vastaus: Jespin perustajajäseninä eli seuran perustamiseen vaadittavien paperitöiden tekijöinä toimivat: Mikko Reinikainen, Petri Salo, Pekka Kiuru ja Heikki Korhonen. Heistä Mikko on edesmennyt (R.W.B.).

Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.
Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.

Niin kuin kohta seuraavista säännöistä näkee, niin Palloliiton mallisäännöt eivät ihan heittämällä kelvanneet oikeusministeriön yhdistysrekisteriä hoitaneille virkamiehille. Joten niitä korjattiin virkamiesten ojentamina. Kynämerkinnät ovat patentti- ja rekisterihallituksen virkamiesten eli juristien tekemiä. Joten jonkin asteista byrokraattista viivyttelyä yhdistyksen rekisteröitymisessä tapahtui. Paperit sisään 11/1981 ja hyväksyntä 4/1983.

Onneksi kuitenkin yhdistysasioiden todistettavissa ollut vireillä olo, mahdollisti Jespin osallistumisen Palloliiton Itä-Savon piirin viitosdivisioonaan vuonna 1982.

Sitten Jespin ry:n sääntöihin, jotka on kirjoitettu kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperisetin kautta lyötyinä. 10 sormen tekniikalla, jossa kaksi sormea hakee oikeaa näppäintä ja vahvemman käden sormi lyö.

Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5

Perustamisasiakirjojen ja sääntöjen tekeminen vaati 1980-luvun alussa istumalihaksia ja hyviä hermoja. Ne kun piti kirjoittaa kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperin eli kalkeeripaperin turvin.

Kirjoituskoneella tehdyt lyöntivirheet olivat varmoja, mutta niiden korjaaminen helvetillisen hidasta. Joten virallisten perustamisasiapapereiden kirjoittamista ja läpisaamista voidaan pitää nykyisen tietotekniikan valossa erinomaisena saavutuksena.

Esimerkiksi virallisille lomakkeille tapahtunut kirjoittaminen kirjoituskoneella edellytti tarkkaa rivikohdistamista. Ja, kun piti käyttää hiilipaperin kautta tapahtuvaa kirjoituskoneen kopiointiominaisuutta, niin piti osata riittävän voimakas kirjoituskoneen näppäinten käyttö, että jäljentävän hiilipaperin kautta teksti kopioitui selvästi myös alempiin paperikappaleisiin.

Jatkoa Jespin tietokilpailukysymyksille.
Ketkä muodostivat Jespin ensimmäisen hallituksen?

Vastaus: Puheenjohtaja Mikko Reinikainen, varapuheenjohtaja Petri Salo, johtokunnan jäsen Paavo Juntunen, johtokunnan jäsen Osmo Laurikainen, johtokunnan jäsen Pekka Rautiainen.

Keillä oli ensimmäiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet:
Vastaus: Mikko Reinikainen puheenjohtaja, Petri Salo varapuheenjohtaja, Pekka Kiuru sihteeri.

Lähteenä edellisille tiedoille ilmoitus yhdistysrekisteriin 25.11.1981.

Entä keillä oli viimeiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet?
Vastaus: Jouni Tiihonen puheenjohtaja, Matti Koivisto varapuheenjohtaja, Kari Timonen sihteeri, Heikki Korhonen taloudenhoitaja.

Lähteenä edelliselle muutosilmoitus yhdistysrekisteriin 3.4.1987.

Joten päätämme kansallisarkistossa löytyneiden Jespin virallisten asiakirjojen kommentoinnin tähän.

Isot kiitokset kaikille seuran toimintaan ja hallinnointiin osallistuneille. Sekä isot kiitokset seuran toimintaa tukeneille yrityksille ja uskollisille kannattajille. Jalkapallo lajina yhdistää aina.

Ehken paras oppi jalkapalloseuran perustamisessa ja pyörittämisessä on ollut se, että hyvällä yhteistyöllä kaikki on mahdollista. Ja hyvä porukkahenki kantaa oli vuosikymmenten. Myös yli paikkakunta - ja seurarajojen.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

JeSP PK 1981 > Osa 3
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+3/137058

JeSP PK 1981 > osa 4
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+4/137086

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Esimerkiksi Osa ykkösessä ja Osa nelosessa on esitelty joukkuekuviin liittyvän jespityksen idea, joka on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Ihan niin kuin jalkapallossa käytettävä taidokas keskitys. Keskitystä ja jespitystä voi ajan kanssa tapahtuvan harjoittelun ja ideoinnin kautta muuttaa paremmin toimivammaksi.

”Just jesp it” – hengessä.

Sen verran vinkkiä yhdistystoiminnassa mukana oleville tai olleille.

Jos olet yhdistysrekisteriin merkityn yhdistyksen vastuuhenkilö, etkä ole enää toiminnassa mukana, niin pyydä puheenjohtajaa poistamaan tietosi yhdistysrekisteristä. Jos puheenjohtaja ei ennätä asiaa yhdistyksen puolesta hoitamaan, niin tee tuo ilmoitus itse. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin virkamiehet neuvovat Sinua tarvittaessa tässä asiassa.

Vain näin toimimalla voit vapautua vastuusta, jos yhdistyksen, vanhat tai uudet johtohenkilöt päättävät käyttää uinuvaa tai toimivaa yhdistystä omiin tarkoitusperiinsä.


Maksaako vai ei?

Tällainen ilmoitus pompsahti Fasessa eli nykyisessä Metassa eteen. Koska heiltä voi kyllä kysyä, mutta Suomi ja me suomalaiset taidamme olla niin pieni osa Metan megahyperuniversumia, että he eivät koskaan kerkeä vastaamaan. Ainakaan ruohonjuuritason käyttäjille. Eikä varsinkaan suomeksi.

Joten parit kysymykset eetteriin.

Jos tilauksesta maksaa, niin häviävätkö mainokset?
Jos tilauksesta maksaa, niin häviävätkö mainokset?

Voiko, jostain klikkaamalla helposti nähdä suomeksi, mihin kaikkeen ja ketkä omia tietoja ovat käyttäneet "ilmaisessa" versiossa?

Onnistuuko oman tilin sisällön siirto, kuten pankissa?
Onnistuuko oman tilin sisällön siirto, kuten pankissa?

Pystyykö somen ilmaisessa tai maksullisessa käytössä estämään varmuudella oman älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin mikrofonin käytön mainosten kohdistamiseen?

On tapahtunut usemman kerran kuin kerran niin, että on juteltu jostain tuotteesta tai palvelusta porukan kesken. Kukaan ei kuukkeloinut ko. juttua, mutta kaikkien somevirtaan alkoi ilmestyä keskustelun aihetta koskevia mainoksia!

Eikä tässä mitään.

Toivottavasti tietosuojavaltuutettu tutkii tätä aihetta tarkemmin ja kertoo siitä meille. Muillakin somealustoilla on tulossa uutistietojen mukaan samanlaisia "tarjouksia".

Ja kuitenkin somekanavat ovat pitkälti täynnä kanavien osalta henkilö- ja tuotebrändäystä eli mainontaa, joten suodattaako maksullinen versio myös ne pois omasta somevirrasta? Tai tiheällä tahdilla tarjotusta "Sinulle ehdotettua" sisällöstä.

Eikä tuossa kaikki.

Entä, jos ottaa maksullisen version käyttöön eli maksaa noin 120 egee vuodessa käytöstä, niin onko edes maksullisessa versiossa mahdollisuus tulevaisuudessa siirtää oma sisällöntuotanto johonkin uuteen ja paremmin omiin tarkoituksiin soveltuviin somepalveluun?

Vähän niin kuin pankkitilin siirrossa varojen siirto uuden pankin tilille.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Käsittääkseni kansanedustajista tämän aiheen tuntee parhaiten, Aura Salla. Hänhän toimi aikaisemmin muun muassa Metan päälobbarina EU-tasolla Brysselissä.

* * * *

Päivitys 11.11.2023

Yhteenvetona seuraavaa.

1. Hintatiedot tarkentuvat.Nyt ex-fasen eli "mainoksettamattoman" metan kuukausimaksu onkin jo 12,99 €/kk. Ja lisänä mukana seuraavasta instatilistä veloitetaan 8 €/kk. Eli 20,99 €/kk. Eli 258,88 €/vuosi.

Metalle suomenkielinen asiakaspalvelu?
Metalle suomenkielinen asiakaspalvelu?

2. Jos tuon "mainoksettoman" maksun haluaa, niin onko mahdollista saada pientä (alle 5 €/lasku) korvausta vastaan paperilasku tai digilasku? Eli maksun mahdollisuus pankin kautta. Luottokorttitietojen varastamisessa saattaa piillä seuraavan globaalin somekastatrofin paikka. Niin Metan maineelle kuin pienen ihmisen taloudelle.

3. Miten parantuu Metan asiakaspalvelussa asioinnin helppous suomeksi, jos ja kun huomaa, että omat vanhemmat tai vanhemmat sukulaiset ovat jumiutuneet "mainoksettoman" version ikuiseen laskutusluuppiin?

Tämän avoimen päivittelyn lopuksi.

Ihan uteliaisuuttani kysyn vielä, että tarkastaako Metan sivuilla olevia käännöksiä ketkään suomenkielen taitoiset henkilöt? Vai ovatko nämä kaikki tekstit, joita luemme Metan käyttöohjeista - ja ehdoista jo konekielistä tekoälyn tekemää suomea?


Figaros bröllop

Monet kulttuuriin ja urheiluun liittyvät asiat ovat parhaita paikan päällä nähtyinä ja koettuina.

Kerrankin voin myöntää, että olen Hesarin toimittajan kanssa samaa mieltä. Täysin samaa mieltä. Vaikken osaa ruotsia muuta kuin savolaisittain.

Tätä Lilla Teaternissa tarjolla olevaa Figaros bröllop-näytelmää voin lämpimästi suositella kaikille liikunnan ja huumorin saloista nauttiville.

Sopiva aikuisten pikkujoulun ohjelmaksi.
Sopiva aikuisten pikkujoulun ohjelmaksi.

Taisto meidän kaikkien vapaa-ajasta käy kovana. Joten toivottavasti nuoremmatkin sukupolvet oppivat käymään teattereissa. Sieltä löytyvät monet elämän tunnetiloista ja haasteista. Suomesta ja maailmalta.

Yli erilaisten keinotekoisten raja-aitojen.

Tästä Figaros bröllopin kotivulle:
https://hkt.fi/esitykset/figaros-brollop/
Linkki luettu 3.11.2023