Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2023.

Persut ja konteksti

2010-luvun alun molemmin puolin näytti siltä, että silloiset persut uskalsivat puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Tällä tarkoitan lakisääteisiin vakuutuksiin ja sosiaaliturvaan kytkeytyviä kafka- ja mafiamaisuuksia.

Nykyisistä persuista aiheen tuntevat erittäin hyvin työmies Matti Putkonen, Riikka Purran valtiosihteerinä toimivat Riikka Slunga-Poutsalo, kansanedustajat Arja Juvonen, Toimi Kankaanniemi ja Jari Ronkainen.

Mielestäni tämä Anssi Joutsenlahden vuoden 2010 kirjoitus vakuutusmafiasta on persujen toimintahistorian rehellisin koskaan kirjoitettu! Varsinkin, kun otetaan huomioon Anssi Joutsenlahden pitkäaikainen kokemus suomalaisessa politiikassa ja kristillisissä verkostoissa..

Noin miljoonan suomalaisen kannalta surullista oli se, että Vakuutusmafia vallitsee Suomessa - kirjoitus ei koskaan ylittänyt suomalaista uutis- ja kauhistelukynnystä. Vaikka faktat olivat mitä kovimmat ja paikkansa pitävimmät.

Parhaillaan julkisuuden pöyhinnässä ovat nuoremman sukupolven persut omine arvo- ja kirjoitusvalintoineen politiikan tekemisessä, joten pidän tämän lainaukseni ja esillenoston tiukasti kiinni kokonaiskontekstissaan.

"Vakuutusmafia vallitsee Suomessa" - Anssi Joutsenlahti blogissaan.
"Vakuutusmafia vallitsee Suomessa" - Anssi Joutsenlahti blogissaan.

Tuolloin 2010-luvun alkupuolella persut olivat Timo Soinin johdolla kalibroimassa itseään hallituspuolueen standardeihin sopivaksi. Tämän suuntaiset kirjoitukset jäivätkin persuilta tähän yhteen. Samoin Timo Soinin mukana olot aiheesta tehtyihin kirjallisiin kysymyksiin hallitukselle pariin ja jo ennen 2010-luvun alkamista..

Niin kuin nyt tiedetään persut ovat onnistuneet kaksi kertaa nousemaan hallituspuolueeksi. Vieläpä kahden hyvin erilaisen puheenjohtajan vetäminä ja isojen eduskuntavaaleissa saatujen äänimäärien ansiosta.

Pääministeri Orvon hallituksessa, persuilla on toisen kerran vakuutusmafian suitsimiseen tarvittavat ministeripaikat hallussaan. Nyt Kaisa Juuso sosiaali- ja terveysministerinä ja Leena Meri oikeusministerinä. Ja plussaa on hallitusohjelman sivulta 74 löytyvät aihetta koskevat kirjaukset.

Noh. Tuskin tälläkään kertaa mitään vakuutusmafian suitsimisia tulee tapahtumaan, koska reilun 13 vuoden aikana persuista on tullut kaksi kertaa hallituskelpoinen, mutta he ovat jo myös mukana vakuutusmafian hallintorakenteissa.

Jos aiheen iso kuva kiinnostaa Sinua, niin tästä "Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelmasta" - artikkelista saat lisätietoa.

Mutta minulle on selvää tämä kokonaiskontekstissaan olevan asiakokonaisuuden suhteen se, ettei Suomessa ole vielä sellaista puoluetta, joka onnistuisi nuo vakuutusmafiamaisuudet parlamentaarisin keinoin suitsimaan. Ja nimenomaisesti lakisääteisesti vakuutettujen suomalaisten kannalta katsottuna.

Sen verran isoista rahoista on kyse, että persutkin vaikenevat tosiasioiden kertomisesta ja esillä pitämisestä. Tasavallan presidenteistä puhumattakaan.


Jesp PK 1981 > Osa 4

Tässä osassa tuomme julkisuuteen Jespin viimeisen virallisen toimintavuoden, oheisen joukkuekuvan kautta. Ennen siitä puuttuvien avaintietojen jespittämistä ja sarjataulukon yhdistämistä mobiiliflaijeriksi.

Tallennettu näytöltä napatusta heikkolaatuisesta kuvasta.
Tallennettu näytöltä napatusta heikkolaatuisesta kuvasta.

Jespin hiljalleen edenneen lopettamisen syynä oli pitkälti se, että vuonna 1990 perustajajäseniä ei ollut enää mukana kuin muutama. Seuran toiminnan pyörittämiseen oli monenlaisia ideoita ja rahallisia vaatimuksia paljon, mutta jo tuolloin oli nähtävissä, että vapaa-aikaa vievien tehtävien hoitamiseen tarvittavia tekijöitä oli lopulta vähän. Myös iän karttuessa työt, opiskelut ja perheet veivät jespiläisten ajasta osansa. Ja jespiläisten piti tehdä sitten niitä arvovalintoja. Mukana III-divaritasolla vai jossain vähemmän vapaa-aikaa vievässä jalkapalloilevassa vutisporukassa?

Vuonna 1990 myös pelaajien karanteenipolitiikka oli modernisoitunut niin, että jos jokin aloituskokoonpano pelaaja treenasi Jespissä talven hyvin ja sitten ensimmäisten pelien lähestyessä hänen peräänsä kyseltiin, niin taitava jespiläinen olikin saanut paremman ”diilin” esimerkiksi johonkin muuhun kuopiolaiseen seuraan. Eikä tuossa mitään, näinhän jalkapallo pitkälti toimiikin. Vapaata pelaajien liikkumista ja yrittämistä yli erilaisten sarjarajojen. Kunhan kommunikointi toimii molempien suuntiin, niin pelaajien ja seurajohdon sekä valmentajien kesken hyvin.

Sitten kohti Jespin viimeisen toimintavuoden 1990 joukkuekuvaa ja lopullista sarjatilannetta sekä niistä tehtyyn kokonaiskuvaan. Eli isoon mobiiliflaijeriin. Vuoden 1990 sarjakauden päätteeksi Jespi tippui monen III-divisioona vuoden jälkeen IV-divisioonaan.

Joukkuekuvan osalta kyseessä on tuo alussa oleva kuvaruutukopio, mutta jos Sinulta löytyy alkuperäinen kuvakopio paperilla, niin skannaa se, esimerkiksi 200 dpi tarkkuuden värikuvana sähköiseen muotoon ja toimita jollekin jespiläiselle. Kiitos.

Kaikkien kuvassa olevien jespiläisten nimet löytyivät erittäin hitaasti, mutta varmasti. Ainoastaan yksi nimi jäi varmistamatta. Hän esiintyy siksi mobiiliflaijerissa taitelijanimellä. Tosin muutamien muiden joukkueessa tuolloin varmuudella pelanneiden ja kuvasta poissa olijoiden nimiä muistellaan edelleen. Jespin historian viimeisessä joukkueessa oli tuolloin noin 25 pelaajaa nimilistalla ja vain pariin henkilöön huvenneet taustajoukot.

Sitä ei kukaan enää muistanut, minä päivänä ja kuka kuvan otti sekä kenen (laina)kameralla)? Eikä myöskään muistettu, kuka osti (laina)kameraan filmiin? Saatikka sitä, kuka maksoi filmin kehityksen ja paperikopiot? Joten sekään ei selvinnyt, kenellä mahdollinen kuvanega eli alkuperäinen on? Onneksi nykyisin on ainakin kuvanottamisten ja kuvien välittämisen suhteen toisin. Ainakin isommissa seura- ja maajoukkueissa.

Sitten joukkuekuvien jespityksestä. Ensin varmistettujen tietojen pohjalta luotiin jespiläisten ideoima ja kehittämä mobiiliflaijeri, josta löytyvät tarvittavat Jespin viimeisen virallisen pelikauden joukkuekuvassa olevien nimitiedot, kuvauspaikka ja netistä löytynyt Jespin III divisioonan lopullinen sarjatilanne.

Tämä menetelmä tunnetaan nimellä joukkuekuvien jespitys. Englanniksi ”Just jesp it”. Näin somessa ilman tarkentavia paikka-/aika- ja pelaajatietoja sisältävät joukkuekuvat voidaan jespittämällä pelastaa myös tulevien kannattajasukupolvien ihailtaviksi. Kuin myös pelaajien ja taustajoukkojen omien ystävien, tuttavien ja sukulaisten tietoon. Jokaisen pelaajan ja taustajoukoissa toimineen jakaessa Jespin historiaa tiedoksi kaikille kiinnostuneille; omien kokemusten, muistojen ja niihin liittyvien tarinoiden kautta peilaten.

Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva.
Jespin viimeisen virallisen sarjakauden lopputilanne.
Jespin viimeisen virallisen sarjakauden lopputilanne.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva yhdistettynä pelikauden sarjataulukkoon.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva yhdistettynä pelikauden sarjataulukkoon.

Eikä tuossa kaikki.

Viidakkoradion tietojen mukaan Jespi kuuluu virallisen toimintansa lopettamisen suhteen harvinaisiin kuopiolaisiin jalkapallojoukkueisiin. Ensinnäkin se myönsi vapaat siirtopaperit kaikille Jespistä poislähteneille ja se tärkein, maksoi kaikki avoinna olleet laskunsa, ennen kuin kilpailutoiminta virallisesti Suomen Palloliiton silloisessa Itä-Suomen piirissä yhteisellä päätöksellä lopetettiin. Tuohon aikaa harvinaisella puhelinkonferenssilla Jespin tuolloisten vastuuhenkilöiden kesken.

Vuonna 2023 toiminta jatkuu erilaisten vapaamuotoisten tapaamisten, kuten Jespin Kesä-Kihhaus, Jespin Syys-Suhhaus, Jespin Talvi-Tuijjaus, Jespin Kevät-Killaatus merkeissä.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

JeSP PK 1981 > Osa 3
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+3/137058

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Joukkuekuviin liittyvä jespityksen idea on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Ihan niin kuin jalkapallossa käytettävä keskitys. Keskitystä ja jespitystä voi ajan kanssa tapahtuvan harjoittelun ja ideoinnin kautta muuttaa paremmin toimivammaksi.

”Just jesp it” – hengessä.