Vaihtoehto Itä-Helsingistä: Kruunuvuoren hylätyt huvilat

  • Laura Santanen

Vaihtoehtoista päiväretkikohdetta Helsingistä etsivien kannattaa ehdottomasti suunnata Itä-Helsingissä sijaitsevalle Laajasalon saarelle ja vielä tarkemmin Kruunuvuoreen. Kruunuvuoresta tulee monelle mieleen vain lähitulevaisuudessa rakennettava asuinalue, mutta ennen tuota muutosta sieltä löytyy yksi Helsingin kiinnostavimmista ja mystisimmistä paikoista. Metsän uumenissa, kallioden ympäröimänä, meren rannalla, sijaitsee joukko entisaikojen eliitin kesänviettopaikkoja, Kruunuvuoren hylätyt huvilat.

Osa kartanoista on ilmeisesti peräisin jopa 1800-luvulta ja tarina kertoo, että jo 1960-luvun lopulla alueelle olisi haluttu rakentaa uusi lähiö, mutta tätä suunnitelmaa ei koskaan hyväksytty ja alue on tuolloin määrätty rakennuskieltoon. Tämän seurauksena paikan omistaja päätti päästää alueen kartanoineen rapistumaan. Sama rapistuminen on jatkunut tähän päivään asti. Osa ennen niin upeista huviloista on poltettu lähes maan tasalle ja osa on täysin lahonneita, mutta pari paremmin säilynyttä huvilaa on kunnostettu ja otettu käyttöön.

On kiinnostavaa nähdä tuo muutos ja vain kuvitella, minkälaista elämää huviloissa on useita kymmeniä vuosia sitten vietetty. On ollut juhlia ja muita huveja. Nyt kaikki tuo on vain historiaa ja aivan lähivuosina suuri osa näistä ihmeellisistä, lahonneista kesänviettopaikoista saa väistyä uuden asuinalueen alta viimein pois. Nyt on siis hyvä hetki suunnata tutkimaan Kruunuvuoren hylättyjä ja lahonneita huviloita.

Lähden matkaan Helsingin päärautatieasemalta, Steissiltä. Kumpi vain itäänpäin suuntaavista metroista käy, sillä ensimäinen etappini on Herttoniemi. Metro saapuu kolmen minuutin kuluttua ja matka-aika Rautatientorilta Herttoniemeen on kymmenen minuuttia. Minulla on käytössä HSL:n päivälippu, joka on loistava valinta päiväretkeläisille, koska sillä sää huristella päivän aikana aivan rajattomasti. Matka alkakoon.

Saavun Herttoniemeen. Suuntaan rullaportaat ylös ja etsin bussiaikataulunäytön. Tarvitsen bussin, joka kantaa numeroa 88 ja jonka pääteasema on Kaitalahti. Löytyi. Näytöstä selviää pian, että bussi lähtee kahdeksan minuutin kuluttua. Aurinko paistaa, joten pieni odottelu ei todellakaan ole ongelma. Muutkin odottelijat näyttävät nauttivan olostaan, vaikkei Herttoniemen metroasema olekaan se kaikkein viihtyisin odottelupaikka.

Istun bussissa. Matkan pitäisi kestää noin 16 minuuttia. Linja-autossa on tällä kertaa todellakin tunnelmaa. Aurinkoinen sää on tainnut vaikuttaa kuljettajaankin, sillä hän kuuntelee tyytyväisen oloisena hiljaisena kuuluvaa Suomi-iskelmää. Paula Koivuniemen "Tummat silmät, ruskea tukka" soi radiossa ja mieleeni muistuu Aasian matkojeni bussimatkat. Tuollapäin maailmaa musiikki tuntuu olevan oleellinen osa bussikulttuuria ja busseissa saattaa olla hattuhyllyillä valtavat kaiuttimet tai bussin etuosassa televisio, jossa näytetään musiikkivideoita. Silloin tällöin linja-autoihin saattaa jopa astua kitaraa tai haitaria soittava, ruokarahaansa keräävä muusikko. Mielenkiintoisia kulttuurieroja.

Bussin ajellessa Laajasalon läpi katselen Herttoniemen teollisuusalueen jälkeen vehreäksi muuttunutta maisemaa. Ikkunasta näkyy kimmeltävä meri. Ikkunasta näkyy myös paljon kerrostaloja ja toisaalta luontoa. Pian maisema muuttuu todella luontopainotteiseksi. Kyltit tienvieressä kertovat "Tullisaari" ja "Aino Acktén- huvila". Tiedän jo entuudestaan, että Tullisaaren alue on kaunis ja laaja ulkoilualue, joka on myös loistava retkikohde ulkoilusta ja meren läheisyydestä nauttiville Helsingin matkaajille. Jos aikaa olisi paljon, Tullisaaren voisi todella helposti yhdistää samaan retkipäivään Kruunuvuoren alueen kanssa. Itse suuntaan nyt kuitenkin tällä kertaa vain hylättyjä huviloita tutkimaan ja kallioille rentoutumaan. Bussi kaartaa päätepysäkille ja hyppään pois. Tästä eteenpäin matka jatkuu jalan, bussi ei tämän lähemmäksi metsää juurikaan enää pääsisi.

Jatkan siis matkaa kävellen. Bussi takaisin lähtee luonnollisesti samalta pysäkiltä ja yritän painaa reitin mieleeni. Kävelen pitkin loivasti vasemmalle kaartavaa tietä muutaman minuutin ja pian tie lopppu. Alue vaikuttaa yksityisalueelta, mutta sitä se ei ole. Jatkan matkaa pienen portin ohi, josta alkaa metsä. Havupuita, lehtipuita ja lintujen laulua. Kävelen pitkin metsäpolkua ja haistelen ilmaa. Mikä ihana rauha metsässä onkaan. Tänne ei kuulu liikenteen melu.

Metsäkävely jatkuu ehkä pari sataa metriä, jonka jälkeen vasemmalle, merta kohti vievät pitkospuut näyttävät lupaavilta. Huviloiden on pakko olla lähellä. Pian näen ensimmäisen ränsistyneen talon ja olen vaikuttunut. Taustalla loistaa meri ja kallioinen merenranta. Tutkin huvila-alueen läpikotoisin, jonka jälkeen asetan vilttini rantakallioille. Kallioihin on kirjoitettu rakkausrunoja ja aurinko paistaa. Tässä voi rentoutua vaikka koko päivän ennen kotimatkaa.

Kotimatkalla päätän hypätä bussista pois Herttoniemen rannassa. Rannassa on ravintoloita ja minulla on nälkä. Herttoniemenranta on yksi Helsingin uudemmista, suurista asuinalueista, jossa on mukava vain käppäillä pitkin rantabulevardia. Meri on läsnä kaikkialla. Ruokailun jälkeen bussi 81 tulee juuri sopivasti läheiselle pysäkille ja sillä pääsenkin takasin Herttoniemeen, josta hyppään taas metroon ja kohti Helsingin keskustaa.

Mielenkiintoinen päivä. Suosittelen retkeä Kruunuvuoren rantaan lämpimästi muillekin!

22 kommenttia

Epaiste

26.6.2013 21:59

Ne eivät ole kartanoita vaan huviloita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kesätyä

27.6.2013 02:38

Retkikohteena erinomainen, jos vain on halua ja tarvetta tunkeututa jonkun omistamalle yksityisalueelle.Lisäksi kirjoittaja olisi voinut ottaa hieman selvää alueen historiasta, josta mm. seuraavassa pieni pinta raapaisu:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kruunuvuorenranta
http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunginmuseo/Artikkeli?urile=hki:path:/Museo/fi/ajankohtaista/uutisia+ja+tapahtumia/kruunuvuoren+unohdettujen+huviloiden+tarina&current=true
Tsempii Laura thewriter, kesätyäpaikka on siun

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

27.6.2013 12:00

Olen ottanut asiasta selvää ja paikalle saa jokamiehen oikeudella jokainen meistä mennä, jos ei aiheuta tuhoja/ongelmia. Asuttujen huviloiden pihalle ei luonnosesti saa mennä. Sen pitäisi olla kaikille selvää. Historiaan en halunnut tämän enempää syventyä tai siitä kertoa, sillä se ei ole artikkelin pointti. Katsoin juurikin noilta samaisilta sivulta ja muualtakin tiivistetysti tuota historiaa, josta halusin kertoa vain pintaraapaisun.

Tämä ei varmasti ole kaikille se järkevin tai kiinnostavin päiväretkikohde ja tuskin huviloille yleisöryntäystä tulee, mutta tarkoitus onkin esitellä sekä niitä tavallisempia että vaihtoehtoisempia paikkoja pääkaupunkiseudulla.

Kinttupolulla

27.6.2013 11:41

Mahtava paikka! Juuri vietin Juhannukseni Kruunuvuoressa tutkaillen hylättyjä huviloita ja istuskellen rantakallioilla auringonpaisteessa :) Kirjoittelin blogiini jo aiemmin toukokuussa Kruunuvuoresta, Tullisaaresta ja Killingholman pikkuisesta saaresta.Toukokuussa tuo pihakeinu oli vielä ehjä ja siinä saattoi istua. Juhannuksena bongattiin tuo kallioon kaiverrettu vanha kirjoitus.....
http://kinttupolulla.blogspot.fi/2013/06/kaupunkijuhannus-meren-aarella-koska.html

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

27.6.2013 13:02

Joo, aivan ihana paikka on! Toivottavasti se säilyisikin jonkinlaisessa virkistyskäytössä!

paikallinen

27.6.2013 15:58

Alueella olevat huvilat ja talot ovat olleet tiettyjen perheiden käytössä erityisluvalla jo vuosikymmeniä. Valitettavasti vuosituhannen vaihteessa myös nuoriso löysi paikan ja alkoi tehdä tuhojaan bilettämällä vain osan vuodesta käytössä olevista rakennuksissa. Rakennuksien ikkunoita, kalusteita ja rakenteita tuhottiin ja ikävä kyllä myös osa taloista on sytytetty tahallaan palamaan. Vain muutama kaunis rakennus on säästynyt täydelliseltä ilkivallalta... toki myös aika on tehnyt tehtävänsä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

28.6.2013 00:08

Harmi, että noinkin upeaa paikkaa halutaan pilata ilkivallalla! Toivonkin, että jatkossa alueella vierailevat kunnioittaisivat paikkaa enemmän. Ehkäpä joskus joku näistä säilyneistä huviloista saataisiin yleiseen käyttöön kahvilana tai jotenkin muuten!

Suviqqi_

27.6.2013 17:21

Ihana paikka! Oltiin myös juhannuksena kruunuvuoressa ja kovasti koitettiin löytää tuo kalliion tehty muistokirjoitus, muttei löydetty :( Näköjään rapistunut niistä kuvista mitä kirjoista olen nähnyt, joten etsittiin vissiin vähän hienompaa raapustusta. Pakko mennä uudestaan metsästämään :))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

28.6.2013 00:10

Sieltä se löytyy! Hieman on tosi haalistunut. Todellakin, ihana paikka, jonka toivoisin säilyvän!

Anitaa

27.6.2013 21:10

Kiitos paljon kartasta! Mietin jo viime kesänä, miten tuonne pääsee, mutta olin liian laiska selvittämään. Tänä vuonna siis ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jokamies

28.6.2013 11:28

Olen ikäväkseni huomannut, että kaikilla kaupunkilaisilla tuo yksityisyyden, koti- ja julkisrauhan, noudattaminen ei ole oikein hallussa ja pihoihin mennään joko tietämyyttään - tai vääristä "omista oikeuksista" kiinni pitäen. Lisäksi osalla näyttää olevan jokin etuoikeus tuhota kaikille yhteistä hyvää ja kaunista. Helsingissä on hienoja kohteita ja luontoa nautittavaksi, kunhan vain kunnioitetaan muiden oikeuksia sekä tilaa, ja myös jätetään muille mahdollisuus nauttia. Me olemme yhteisessä hyvässä toistemme vieraina.
Hieno paikka silti tuo Kruunuvuori. Yksityisille ja vielä kunnossa oleville huviloille voisi laittaa kyltitystä yksityisyydestä. Nyt asian oivaltaminen (ainakin tällä vähällä omakohtaisella kokemuksella alueesta) on hiukan vaikeaa. Huvilat kun kun ovat enimmäkseen tuhoutuneita tai tuhottuja. Tosin, eipä se kyltitys toki kaikkia estä, mutta itse kyllä kyltitystä kunnioitan ja pihoihin jätän menemättä, jos koen ne yksityisiksi (huvila- ja mökkipihat aina).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

28.6.2013 12:37

Aivan totta ja hyvä pointti! Yhteisen omaisuuden ja luonnon kunnioittaminen pitäisi olla itsestäänselvä asia. Ikävä kyllä näin ei tosi ole. Kaikkia voisivatkin hieman tsempata tässä asiassa. Jos kaikki kunnioittaisivat yhteistä ympäristöämme, saisimme entistäkin mukavamman maan ja kaupungin elää!

Bussikuski80

28.6.2013 20:18

Muuten hyvä mutta 88 päätepysäkki on nimeltään Kaitalahti ja joskus meni öljysatamaan linja 87 ;) mutta muuten oli kyllä mielenkiintoista historiaa. E

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viirael

17.7.2013 16:21

Kesä 2013 on ehkä viimeinen kesä kun Kruunuvuoren huviloille pääsee ennen kuin paikalle rakennetaan uusi 10 000 asukkaan asuinalue. Onneksi lampi jää virkistyskäyttöön ja pari hyväkuntoista huvilaa :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laura Santanen

29.12.2013 23:42

Juu, erittäin harmi, että näin upea paikka katoaa kartalta! Onneksi itse olen päässyt nauttimaan huviloiden alueesta useaan otteeseen! Kyllä jään niitä myös kaipaamaan!

jonesyyy

10.4.2015 00:11

Sellanen update, että mesta on edelleen rakentamatta, mutta tuhoja tehty enemmän. Paraskuntoisimmankin huvilan kuisti tuhottu ja ikkunat rikottu. Nyt joka luukku vaneroitu. Sauna tuhottu ja sotkettu. Makki-koiran hautakivi revitty pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mallalahtinen

23.5.2015 19:48

Onkohan. Siellä mahdollista kayda vielä elokuussa, kun tullaan sillon Suomeen lomalle ja lasten kanssa tahdottais nähdä tämä ainutlaatuinen paikka. Asuin Helsingissä 1982-1995 mutten koskaan silloun kuullut paikasta, merkillistä

Jeddis

17.4.2015 21:38

Ollaan menossa ihan lähipäivinä käymään, että on vielä mahis nähdä paikka ennenkö viimein puretaan... surkea kohtalo! Kyllä pistää vihaksi että täytyy tuhota ja sotkea. Olisi voitu pitää kunnossa vaikka kaikkien yhteiseksi iloksi. Ihmettelen miksi ihmisten on saatava aina rikkoa kaikki... mitä iloa ne siitä mahtaa saada >: (

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Urbanex Ninja

9.6.2015 20:46

Mielenkiintoinen paikka, joka tarjoaa jokaisella käyntikerralla jotain uutta. Viime vuosina tuhoamisvimma on valitettavasti vain yltynyt eikä yksikään huvilarakennus ole säätynyt ilkivallalta. Täältä saa lisätietoa paikassa rapistuvista huviloista:
http://urbanex.ninja/kohde/kruunuvuoren-hylatyt-huvilat/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pirkko / Meriharakka

9.9.2015 08:34

Huvilat senkun rapistuvat entisestään - jos haluat nähdä ne, niin mene nyt. <a href="http://meriharakka.net/2015/09/08/kruunuvuoren-hylatyt-huvilat/">Kohta niitä ei todellakaan enää ole.</a>

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi