Matkailu

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2010.

Matkailuko epäekologista?

Ystäväni lähtivät maailmanympärimatkalle kuukausi sitten. Joka ikinen tuttu ja puolituttu tiedusteli, miten heillä on rahaa matkustaa. Rahantuhlaus sekä matkailun ympäristövaikutukset nousivat esiin myös edellistä blogimerkintääni kohtaan osoitetussa kritiikissä. Ensimmäiseen ystäväni vastasivat, etteivät juo 7 euron tuoppeja baarissa tai aja omalla autolla päivittäin Länsiväylää edestakaisin. Toiseen liittyen toteaisin, että matkailusta huolimatta reissuporukkamme hiilijalanjälki on suomalaista keskitasoa. Olen keksinyt viisi syytä siihen, miksi näin.

- Reissujen jälkeen ei ole varaa asua isosti. Pienin ratkaisu, jonka olen saanut toimimaan, oli 9 neliön huone, jonka jaoin vuoden kämppikseni kanssa.

- Ei autoa, ei juurikaan julkisia kulkuneuvoja. Asunto niin läheltä keskustaa/ työpaikkaa/ yliopistoa tms., että paikalle pääsee kävellen tai pyörällä. Keskustan kalleudesta puhuttaessa viittaan edellä mainittuun pienten asuntojen suosimiseen.

- Vähän tavaraa. Ullakot, varastot tms. turhat neliöt ovat itselleni täysin käsittämätön määre. Jos tavara on niin tarpeetonta, että se pitää tunkea pois silmien alta, se joutaa kiertoon. Monet ekspaattituttuni ovat onnistuneet minimoinnissa parhaiten eläen yhden rinkan kanssa.

- Kasvispainotteinen ruokavalio. Syy nyt on kertomattakin selvä.

- Matkailu ajan kanssa, juna mieluummin kuin lentokone. (No niin, aika kulahtanutta sanahelinää.)

Kaikki edellä mainitut kohdat ovat muuten melko opiskelijakeskeisiä. Erityisesti viimeinen: matkani Amsterdamista Istanbuliin junalla vei kuukauden ja paljon jäi näkemättä. Mieleeni ei juolahda tuttavapiiristäni kovinkaan montaa perheellistä työssäkäyvää, joka haluaisi käyttää ainoan kesälomakuukautensa näin.


1828 euroa. Mitä sitten?  8

1828 euroa, eli 2150 litraa Valion maitoa, 2437 Ingmania. Ja Kilroyn perus maailmanympäripaketti. Olisitko valmis käyttämään lähes pari tonnia matkustamiseen? Siis pelkkiin lentoihin.

Kirjoitan tätä Kööpenhaminasta. Tänne ja maanantaina takaisin kotiin kustansi 150 euroa. Eli yksi maailmaympärimatka on yhtä kuin 14 x Hki-Kph-Hki. Mutta toisaalta, olen 150 eurolla saanut myös mm. Soaked in Luxurya ja by Malene Birgeria noin kolme kassillista. Käytän siksi esimerkkinä vaatteita, koska ne ovat selkeästi kohtuullisemman hintaisia kuin ruoka, johon yleensä mielelläni vertaan kaikkea. Tänään elämäni säälittävin kana-kerma-kaikkeasekalaista voileipä maksoi 10 euroa, joten en mielelläni muistele sitä. Joka nyt kuitenkin on vain 1/182 maailmanympärimatkaa.

Olisinko itse valmis käyttämään keskiverto suomalaisen kuukausipalkan verran rahaa lentoihin? Olisin, mutta en nyt. Koska aion valmistua joskus, suosin tällä hetkellä lyhyitä reissuja usein vs. pidemmät reissut harvoin. Täällä on muuten siitä huolimatta hauska suunnitella mahdollisia tulevia maailmanympärireissuja: http://www.staralliance.com/en/booking/book-and-fly/# .

Reissaajia ei muuten tunnu lama vaivaavan: suomalaiset Facebook-ystäväni ovat tällä viikolla päivittäneet statuksiaan ainakin Kathmandusta, Kiovasta, Montrealista, Århusista ja Kööpenhaminasta.


Saisinko matkavinkkisi?

Varasin eilen lennot Kööpenhaminan muotiviikoille. Lasken tunteja reissuun samalla pohdiskellen seuraavia asioita:

1) Miksi lennot ovat 50 e halvemmat ebookers.comissa kuin ebookers.fissä?
2) Miksi vertaa.fi ei tarjoa ollenkaan suoria lentoja Kööpenhaminaan vaan vain airbalticeja Riikan kautta vaikka Finskillä on niin hyvin tilaa?
3) Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: oletko käynyt Kööpenhaminassa? Jos olet, kerrothan suosituksesi? Hotellit ja hostellit? Ruoat? Juhlat? Shoppailut? Kulttuurin? Ne, jotka olet itse hyväksi havainnut.

Olen muuten itsekin ollut Kööpenhaminassa. Viime kesänä kaksi päivää valvottuani sitä ennen viisi päivää Roskildessa. Köpis-kokemukseni on siis maanista sahaamista pitkin Strögetia ja ruoka Hard Rock Cafesta. Ei siis varmaan ole vaikea havaita, että suositukset tulevat tarpeeseen.

Hypin tällä hetkellä kattoon ex tempore lento-ostokseni johdosta, matkakuumetta ollut ilmassa viimeisen kuukauden. Saat mielellään lietsoa kuumettani muillakin kuin Kööpenhaminan matkasuunnitelmilla. Minne menet seuraavaksi?