Matkailu

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2010.

Puhe mistä puute

Olen 30. päivää tipattomalla. Ja koska luonnollisesti siitä puhe mistä puute, kirjoitan alkoholista. Se sopiikin hyvin matkailuun, koska keskimäärin olen vetänyt kannat kattoon hauskimmin ja nauttinut muutamat lasilliset railakkaimmin nimenomaan ulkomailla. Ja tiettyihin maihin assosioituvat terävimmin tietyt juomat. Siis esimerkiksi näin: join ensimmäisen kokonaisen tuoppini olutta Tsekeissä vuonna 2004, mursin varpaani Caipirinha-bileiden jälkeen Brasseissa jouluna 2008 ja join ensimmäiset calimochoni ukrainalaisissa junabileissä madridilaisten kanssa kesällä 2009. No niin, minkä juoman sinä, arvoisa matkaaja, muistat parhaiten reissuiltasi? Missä vietit ne ikimuistoisimmat bileet?

Oma top kakkoseni, hyvässä ja lähinnä huonommassa, lienee tämä:
- Ilha Grande: Edellä mainittu Brassi-ilta, johon sisältyi muutama caipirinha (joista saan muuten kamalan nuhan, joten inhoan niitä siksikin) ja joka johti uima-altaaseen, huikeaan teiniaikojen voimistelutaitojen etsintään ja murtuneeseen varpaaseen. En sinänsä suosittele reppumatkaajille, koska seuraavien päivien Havaianas-kipsuttelu kilometritolkulla saa aikaan lieviä väristyksiä ja kiputiloja.
- Barcelona: uusi vuosi, sangriaa, varastettu lompakko ja kännykkä. Jäin kuitenkin kakkoseksi reissuporukkani suomalaistytölle, joka menetti koko laukkunsa sisällön ja toisen saappaan. Tähänkin muuten liittyy uiminen: tämä nimettömänä pysyttelevä matkaaja jätti saappaansa odottelemaan rannalle Välimeren aaltojen lämpötilaa testaillessa.

Mieleen painuneita, kevyesti alkoholisävytteisiä tapahtumia ovat myös Prahan bissetestit, Moskovan neljä rommikolaa yhden hinnalla -teiniyökerhobileet ja Sevastopolin auringonnousun katselut chili-hunajavodkan voimin. Alla muuten muisto Moskovan juhlilta.

Maanantai-bileet toukokuussa 2009.
Maanantai-bileet toukokuussa 2009.

Ostoslista matkamessuille 2010

Saavuin matkamessuille tänä aamuna klo 9.50. Olin valmis lähtemään 1,5 h myöhemmin. Syy: messukeskus oli viime vuosien tapaan reissujen tavaratalo. Tässä ostoslista.

1) Omenahotelli Kööpenhamina
Eka ulkosuomalainen Omppu Strögetin ja Tivolin kulmalla Colbjørnsensgadella. Avaus 1.6, majoituskapasiteetti 920 henkilöä. Punaisella hedelmällä neuvottelut käynnissä myös avauksista Ruotsiin ja Norjaan.
Hinta: 39 e yö/huone.

2) Kansainvälinen hostellikortti
19 kk 12 kk:n hinnalla. Lisätietoa eduista: http://www.hostellit.fi/hostellikortti.aspx
Hinta: 17 e

3) Aava Resort & Spa Nadan Beach Khanom, Thaimaa
Suomalaisen pariskunnan joulukuussa avaama skandi-thai bungalow (*28) Nadan Beachilla.
Hinta: Alkaen 40 e yö/ huone.

Aava Resort & Spa Nadan Beach Khanom, Thaimaa
Aava Resort & Spa Nadan Beach Khanom, Thaimaa

4) Flamingo Weekend Partypack
Majoitus Holiday Innissä, aamupala, sisäänpääsy Flamingo Spahan ja Onnela Vantaalle. Myöhäinen check out eli klo 14. Miksi muuten tarjota aamupala klo 10, jos ulos huoneesta heitetään vasta kahdelta? Koska on niin mukavaa herätä Vantaalla suoritetun yökerhoilun jälkeen kymmeneltä huomatakseen olevansa huonovointinen, jotta voi herätä uudelleen kahdelta nälkäisenä ja huomata ettei ruokaa enää saa?
Hinta: 45 e yö/ hlö

5) Blue 1 Eurooppa-lennot
Split 110 e pisti silmään. Matkustaa saa, kun kesä alkaa (30.4-31.5).
Hinta: Alkaen 65 e/ hlö (Berliini)

Mitä olet shoppaillut matkamessuilta? Mikä on oma tärppisi tälle vuodelle, kerro myös, jos jotain tarttuu käteen.


Unelmien leposija Tampereelle

Tampereella unelmien leposijoille on havaintojeni mukaan tarvetta. Vietin nimittäin muutaman yön Tampereella hostelli Uimahallin majassa kolme kesää taaksepäin. Hostelli nimessä oli imartelua, kyse oli hotellista, jossa kokolattiamatot olivat muuttuneet vihreistä ruskeiksi. Nykyään sitäkään ei enää ole. Tampereella on jäljellä enää yksi, NMKY:n omistama, Sofiaksi nimetty halvempi luukku. (Jonka perustaja oli muuten muinoin aktiivisesti mukana myös Tampereen raittiushotellin perustamisessa.)

Näitä, ja viimeisiä öitäni Tampereella Scandicissa, Cumuluksessa ja Ompussa pohdiskellessani kuulin huutooni vastauksen. Huhtikuussa avataan Dream hostel, johon on kuulemma otettu mallia maailman makuupaikoista. Varovaisen innostuksen vallassa soitin hostellin perustajalle, Villelle. Ja jep, innostus konseptiin on saatu hyvistä oivalluksista maailmalta, mm. Sydneystä ja San Franciscosta. On perus 24/7 respa, w-lan, dormi vain tytöille, joka on tietysti koristeltu juuri naisten makuun (ja jossa on oma suihku sekä vessa ”naisten erityistarpeita huomioiden”) plus sijainti keskustassa ja alkaen hinnat 18 eetä yö.

Silti seuraavat kaksi sykähdyttivät eniten:
1) Huoneissa esillä nuorten taiteilijoiden töitä mm. katutaidetta ja tietokonegrafiikkaa. Neljän hengen huoneissa sängyt ovat toisella laidalla ja spotilla valaistut teokset toisella laidalla.
2) Sänkyjen edessä verhot plus lukulamput, jokaiselle asujalle oma lukollinen säilytyslaatikko.

Maassa maan tavalla. Pietarissa vieraillessani kävin hostellissa, jossa jokainen huone oli maalattu eriväriseksi. Kahdelle eri sukupuolta olevalle reissaajalle ne esiteltiin seuraavasti: ”Jos haluatte private discussion roomin, menkää vaaleanpunaiseen, muussa tapauksessa ottakaa vihreä tai sininen”. Viime vierailullani hostelliin kaikki seinät oli maalattu valkoiseksi.

Tee muuten omat johtopäätöksesi Tampereen versiosta: http://dreamhostel.fi/ ja jaathan myös ajatuksesi tänne. Kuvia hostellin tämänhetkisestä tilanteesta on Facebookissa:
http://fi-fi.facebook.com/pages/Dream-Hostel/126872138244

Dream hostel, Åkerlundinkatu 2, 58 sänkypaikkaa, avataan 1.4.2010.


Picassoja repulla ja ilman  4

Kävin tänään katsomassa Picassot (vihdoin). Seurasin turistien otteita museossa. Näky oli hämmästyttävä: myös turret kulkivat taululta taululle, pysähtyen jokaisen eteen. Tätä olen harvoin nähnyt maailman museoissa; Louvreissa ja Eremitaaseissa käyttäydytään kuin ostoskeskuksissa. Louvressa kaava on suunnilleen tämä: vaelletaan maanisesti Mona Lisan eteen ja sen jälkeen velttoillaan käytävien keskellä samein silmin näkemättä yhtään teosta. Voi sitten kirjoittaa Eiffelin Torni postikorttiin, että tuli sekin lafka nähtyä.

No joka tapauksessa, tämä oli vasta johdattelua siihen, mitä oikeasti ihmettelen. Oikea ihmettely liittyy vastakkainasetteluun reppureissaus-turismi. Pallontallaajat.netiä lueskellessa luulisi, että turismi on pahakin sairaus ”Moi oon poika vuosimallia 92, aikaisemmat reissuni ovat olleet perheen kanssa Kanarialle. Nyt haen seuraa reissuun, olen bäkpäkkääjä tyyppiä”. Uu jes, mistäköhän senkin voit etukäteen tietää?

Mitä tämä paljon ihailtu reppureissaus edes oikeastaan on? Rinkan käyttämistä Samsoniten sijaan, 15 hengen dormi vs. viiden tähden hotelli ja ainakin vähän liikkumista. Eli ei siis paketoitua lento kohteeseen, samasta paikasta pois -toimintaa. Onko reppureissaaja kateellinen wannabe-turisti, jolla ei silloisessa elämäntilanteessa ole varaa olla oikea turisti? Tai turisti wannabe-reppureissaaja, jolla ei ole työelämän tai muiden sitoumusten vuoksi ole mahdollista rymytä pitkän kaavan mukaan maailmalla?

Niin, ja kummat katsovat Picassoja, repulliset vai reputtomat? Itse teen muuten lomallani aika samoja asioita, olin siinä viiden tähden hotellissa tai 15 hengen dormissa. Ja jos reissussa joku nimittää turistiksi, se ei syö matkailuitsetuntoani.

Lisähuomio: Paitsi pre-uudenvuoden rentoutuslomalla olin suolasaunomassa ja tuoksusaunassa naapurimaassa täällä: http://www.meritonhotels.com/Meriton+Grand+Conference++Spa/id/161/. Sitä en tee yleensä. Suosittelen kuitenkin.