Matkailu

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2010.

Nainen hermostuttaako, mies oletko kärsimätön?  4

Kiitos eilen lukemani tutkimuksen, tiedän nyt senkin faktan, että naiset suunnittelevat matkojaan enemmän kuin miehet ja noin viidennes pohjoismaalaisista naisista pakkaa viikkoa ennen matkaan lähtöä. Viikkoa? Olen itse viime hetken laukun täyttäjä: valitsen yleensä aamulennot (koska kuvittelen, että näin jäisi pidemmän aikaa itse kohteeseen, oikeasti nukahdan aina saavuttuani hotellihuoneeseen), joille ehdin juuri ja juuri, koska pakkaan edellisenä yönä.

Edellä mainitun tutkimuksen mukaan miehet jättävät pakkaamisen useammin lähtöpäivän aamuun. Kyselyn mukaan naiset kokevat myös miehiä enemmän pakkausahdistusta: kolmasosa pohjoismaisista naisista kertoo saavansa ahdistusta siitä lähdön vaiheesta, kun pitää valita mitä ottaa mukaan ja mitä jättää kotiin. Osuus on kaksi kertaa suurempi kuin miehillä. Tätä olen henkilökohtaisesti aina ihmetellyt: kun lähtee viikoksi Kanariansaarille, miten 1) Matkalaukku voi juuri ja juuri mahtua 20 kg painorajoihin ja 2) Miten kukaan voi kuvitella tarvitsevansa kymmenet vaihtobikinit seitsemän päivän matkalle.

Naisten perushuolia ovatkin mm. se, että laukusta tulee liian painava tai että kaikki tarvittava ei mahdu mukaan. Miesten suurin huoli on puolestaan kärsimättömyys; miehet ilmoittavat kaksi kertaa naisia useammin, että ikävintä on lähtöselvitys ja matkalaukkujen odottelu laukkuhihnalla. Lisäksi mietityttävät matkalaukkujen kantaminen, katoaminen tai niiden vaurioituminen käsittelyssä.

Koska olen ollut mm. todistamassa raivareiden määrää, kun miestuttavani matkalaukkuun oli kaatunut jotain epämääräistä nestettä Istanbulissa, voin uskoa jälkimmäisimmän väitteen todeksi. Toisaalta, olen itsekin ottanut muutamat miniraivarit lähtöselvityksessä, kun päätin viimeksi saapua Amsterdamin lennolle suoraan jatkoilta.

*Internetissä toteutettu tutkimus (SnabbaSvar.se/ Samsonite) Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa (n. 4000 vastaajaa).


Täydellinen nainen  3

Vuonna 2008 vierailin Wisteria Lanella. Se oli aikaa, kun Täydellisten naisten tuottajat myönsivät yhden pikkuseikan: kyllä, WL on Universalin takapihalle rakennettu mukava tienpätkä. Pikkuruudessaan se näytti tältä:

Wisteria Lanella
Wisteria Lanella

Keinotekoisuudesta pidettiin pientä ääntä, sillä Wisteria Lane kulkee Hollywood-piireissä nimellä Colonial Street. Kyseessä on yleiskatu, joka on esiintynyt eri elokuvissa ja sarjoissa jo alkaen vuoden 1946 So Goes My Lovesta, jossa lavasteena oli Solisien kotitalo (4349 Wisteria Lane). Kaikkiaan tien varrella on 16 rakennusta, joista 13 näkyy Täydellisissä naisissa. Esimerkiksi taloa numero 4351 (Betty Applewhiten kotitalo toisella kaudella) vältettiin koko ykkös-tuotantokauden ajan, sillä sen ajateltiin olevan liian helposti tunnistettavissa Me Hirviöt -sarjan lavasteeksi.

Jokaisen Täydellisten naisten kotiin haluavan kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät vierailijat pääse Wisteria Lanelle kävellen. Vierailu kadulla kuuluu Los Angelesin Universalin esittelykierrokseen, joka toteutetaan pienellä pyörillä kulkevalla junalla. Samaan kierrokseen kuuluvat muun muassa standardi-vuoristomaisemat (sininen kangas ja vuoristomaja) ja kauhulavasteita Muumiosta Tappajahaihin. Parasta lienee kokemuksellinen puoli; miltä tuntuu ajaa sisään metroasemalle, jonne tulee yhtäkkiä vedenpaisumus? Entä miten tehdä muutamassa sekunnissa kaupungin kasteleva Hollywood-sade?

Kierroksen kesto on 45 minuuttia, onnistuneimpia opastettuja reissujani Alcatrazin rinnalla. Jälkimmäinen toimii korvakuulokkeilla, ja sitä pidetään usein maailman parhaana kiertokävelynä.


Bikineissä lentokentällä  4

Kuinka moni on käynyt Helsinki-Vantaan lentokenttä kylpylässä Via Spassa? Tai kuinka moni edes tiesi sen olemassaolosta? Tuskinpa kovinkaan moni, sillä span päivittäiset vierailijamäärät pyörivät lähempänä kymmentä kuin sataa. Luin Anitra Brownin artikkelin
( http://spas.about.com/od/dayspas/a/airportspas.htm ), jossa hän kuvailee Jenkkien ja Kanadan kenttäkylpylöitä. Tyypillisiä palveluita ovat mm. happihengittelyt, manikyyrit ja hierontatuolit.

Helsinki-Vantaalla henki on hieman erilainen. ViaSpahan kuuluu neljä saunatilaa: havusauna Alpeilta, kivisauna, höyrysauna ja suomalainen sauna. Viimeisimmästä on näkymä mineraalivesialtaan yli lentokoneiden rullaustielle.

Helsinki-Vantaan lentokentän Via Spa -kylpylän havusauna
Helsinki-Vantaan lentokentän Via Spa -kylpylän havusauna

Erilaisten saunojen lisäksi kuudensadan neliön kylpylässä on mm. jokea ja sen pohjaa muistuttava viileä kahluuallas (tai no hyvin kylmä ilman lentorasitusta vilvoittelua kokeilleelle). Plussana kasvo- ja vartalohoitoja sekä taulut, joista näkyvät lentojen lähdöt, myöhästymiset ja peruutukset.

Kylpylässä kierrellessäni yritin pohdiskella, miksi paikka on jäänyt hieman katveeseen. Onko syynä melko hiljattaiset avajaiset (joulukuu 2009)? Onko konsepti liian uusi suomalaisille? Sisäänpääsy kustantaa 45 euroa, onko se liikaa? Spahan ovat tervetulleita kaikki non-schengen -matkustajat, suomalaiset mukaan lukien. Jäisitkö sinä notkumaan vaikka kymmenen tunnin Jenkit-Suomi lennon jälkeen mieluummin kentälle kuin matkaisit kotiin?

Ps. Span yhteydestä löytyy Via Lounge, jossa mm. kuusi yksityistä suihkuhuonetta, buffa, baari sekä rentoutumistiloja LED-telkuin. Alla hieman lounge-tunnelmia:

Via Lounge -tunnelmia Helsinki-Vantaalta
Via Lounge -tunnelmia Helsinki-Vantaalta

Ilosaari-räyhä, poliisi ja Pariisin Kevät  8

Otetaan lähtötilanne: taskustani löytyivät liput Ilosaareen ja Naamoille viime perjantaina. Koettuani ensin mainitun Suomi-matkailun helmen lauantain ja sunnuntain aikana, päätin luopua jälkimmäisistä lipuista. Kisakuntoni loppui siinä vaiheessa, kun Ilosaaren Ravileirinnässä känniläinen kaatui kolmatta kertaa teltan päälle. Parhaaksi anniksi festareista jäi käteen kaverin vanhemmilla nautittu aamupala. Voikin miettiä, onko 1) ikäni liian korkea konttaamaan festarikentillä tai vaihtoehtoisesti 2) kisakuntoni liian surkea tähän urheilumuotoon.

Sinänsä arvioni Ilosaaren räyhästä ei ole vain subjektiivinen, sillä Joensuun poliisin mukaan kaupungin vankiloiden tilat alkoivat loppua kesken. Perjantain ja sunnuntain välisenä yönä putkaan vietiin 90
henkilöä. Okei, poliisi toisaalta myös kommentoi, että putkaruuhkaan vaikutti se, että osa talutettavista oli siinä kunnossa, ettei heitä voinut laittaa samaan selliin muiden kanssa. Samaan hengenvetoon tulee kuvausta siitä, että tänä vuonna järjestyshäiriöihin on puututtu aiempia vuosia hanakammin. Yhden pikku yksityiskohdan tunnustaakseni joudun mainitsemaan, että poliisi sai häiriköintiä myös tuttuni suunnalta, joka ilmoitti kadonneeksi ”hävinneen poikaystävänsä”.

Ensi vuonna katson festarit panoramana mieluummin kuin paikan päällä:
http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/teemat_ilosaarirock_2010/teemat_ilosaarirock_2010_360gal/

Yle Pohjois-Karjalan sivut kannattaa tsekata jo siksi, että he ovat luovia paitsi luovia kuvateksteissä ”Jenni Vartiainen hurmasi Ilosaarirockin yleisön”, panorama-kuvasta näyttää, että tilanne todella olisi näin. Itsehän nukahdin keikalle kolmannen biisin kohdalla.

Ei-nukuttavinta festareilla oli tämä:

Pariisin kevät Ilosaaressa.
Pariisin kevät Ilosaaressa.

Eli Pariisin Kevään neitsytkeikka. Hesari näki bändissä PMMP-henkeä, omassa päässäni soi "Hei hei mutsi, mä en syönyt mun lääkkeitä." Nauttikaa koko keikka kohtuudella:

http://ylex.yle.fi/areenawidget/showplayer/video/1146926