designhirmu

Blogissa jaan omia kokemuksiani ja kerron parhaimmat vinkit sisustamiseen ja shoppailuun.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on kesämökki.

Kesämökin sisustus – Ideoita mökin sisustukseen ja ehostamiseen  8

Mökkeily on monelle meistä erittäin tärkeä osa kesää ja mökillä vietetään paljon vapaa-aikaa, etenkin kesälomilla. Mökillä tunnelma on aina kohdallaan, mutta mökin viihtyisyyttä ja yleisilmettä voi aina hieman raikastaa. Seuraavassa muutama vinkki siihen, miten kesämökin sisustus on helppo laittaa uuteen uskoon, uhraamatta siihen paljoa rahaa tai vapaa-aikaa.

Maalaa seinät ja katto

Monet vanhat mökit ovat tummia ja pimeitä, joten maalaaminen on helpoin tapa antaa mökille uusi raikas ilme. Valkoinen tai vaalea värisävy tekee mökistä huomattavasti valoisamman ja viihtyisämmän. Maalaaminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä se vie kohtuuttomasti aikaa tai rahaa. Maaleja valittaessa kannattaa kuitenkin kysyä ensin neuvoa alan ammattilaiselta, jotta kyseinen maali sopii varmasti maalattavalle pinnalle, ja lopputuloksesta tulee hyvä.

Hoida kesämökin sisustus tasapainoisesti
Kesämökin sisustuksessa kannattaa panostaa tasaisuuteen ja samansuuntaisiin väreihin. Useiden mökkien sisustus voi olla melkoista väriloistoa ja väriskaala voi vaihdella laidasta laitaan. Käytä mökin sisustuksessa siis mahdollisimman tasapainoisia värejä, jotka sopivat keskenään yhteen.

Sisusta luonnonmateriaaleilla

Suomalaisen kesämökin sisustus kannattaa toteuttaa luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, kivellä ja pellavalla. Lastulevypöydät kannattaa unohtaa ja luottaa puuhun materiaalina. Uudet kotimaiset puusta valmistetut designhuonekalut sopivat varmasti mökkiin kuin mökkiin. Kesämökkiin saa elävän ja pirteän ilmeen myös luonnonkukilla eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Uudista huonekalut

Mökkien huonekalut ovat usein vanhoja ja hieman kuluneita. Mikäli mökin huonekalut ovat muuten hyvässä kunnossa, niin helpoin tapa on antaa niille uusi ilme pienellä pintakäsittelyllä. Hio pöydistä ja tuoleista pois vanha maalipinta ja maalaa tai lakkaa ne uudelleen. Näin sinun ei tarvitse ostaa uusia huonekaluja, vaan voit helposti uudistaa kesämökin ilmettä vanhojen huonekalujen uudistamisella.

Uutta ilmettä valaisimilla

Monissa mökeissä valaisimet ovat vanhoja ja ulospäin melko ruman näköisiä. Kesällä valoa kyllä riittää yötä myöden, mutta syksyn saapuessa valaistuksen on oltava kunnossa.

Vanhat valaisimet kannattaakin vaihtaa uusiin, sillä ne kuluttavat vähemmän sähköä ja antavat paremman valotehon. Uusina valaisimina kannattaa suosia erityisesti himmennettävissä olevia LED-valaisimia, joilla tunnelman voi muuttaa tarvittaessa parilla napin painalluksella. Led spottivalot sopivat hyvin esimerkiksi hirsimökkeihin antamaan seiniin epäsuoraa valoa.

Heitä turhat tavarat pois

Mökeille usein kertyy kaikenlaista turhaa ja vanhaa tavaraa vuosien saatossa. Mikäli mökin seinällä on yhä se 80 -luvun elokuvajuliste, VHS-nauhuri, pino vanhoja seiskalehtiä tai tarpeettomia koriste esineitä, niin ne kannattaa heittää menemään.

Pidä kesämökin sisustus yksinkertaisena ja säilytä vain niitä tavaroita, joilla on sinulle tunnearvoa tai jos ne ovat oikeasti hyödyllisiä. Vanhat julisteet ja ajan haalistamat taulut kannattaa vaihtaa uusiin maalauksiin tai canvas-tauluihin, jotka sopivat mökin sisustukseen.