Kulutusluotto on parempi ratkaisu

  • Taloussankari

Niin, jos pikalainaan verrataan ja tätä itse asiassa tämä kirjoitus koskee. Pikalainat olivat kalliita ennen korkokattomuutosta ja ne ovat edelleen kalliita, vaikka edullisempia kuin silloin.

Myös kulutusluotto voi tulla kalliiksi, otit sen mistä vaan, erityisesti pikavippifirmalta. Jos maksat 50 % korkoa muutaman tonnin kulutusluotosta, sitten päälle lyödään satasien avauskulu ja tilinhoitolisä, joka veloitetaan sekin kk-laskussa, voit joutua maksamaan todellista vuosikorkoa tästäkin "pienestä" lainasta yli 60 %. Vertailu kuitenkin osoittaa, että edes pikalainankin voi saada pienellä korolla, jos se valikoidaan oikein. Mutta vielä parempaa on luvassa, sillä sääntelyä ollaan luultavasti tiukentamassa mahdollisesti jo 2019 vuonna. Sama pätee vastaavasti kulutusluottoon, joka sekin voi tulla edulliseksi, kun et säntää ensimmäisen pikavippimainoksen perään rahan kiilto silmissä. Tämä on ensimmäinen suuri virhe, jonka moni tekee - ihmiset eivät katso ympärilleen, eivätkä osaa vieläkään kilpailuttaa tuotteita, kuten kuuluu ja taloudenhallintaa koskevat asiat ovat pahasti pielessä.

Lakien sääntelyllä hommaa voidaan saada parempaan suuntaan, vaikka nuorilla alkaa olla jotain talouden peruselementtejä kohdillaan, joka on erittäin positiivinen asia
Lakien sääntelyllä hommaa voidaan saada parempaan suuntaan, vaikka nuorilla alkaa olla jotain talouden peruselementtejä kohdillaan, joka on erittäin positiivinen asia

Nuorien osalta tässä tilanne näyttää kuitenkin valoisammalta ja yhä useampi on oivaltanut sijoittamisen, josta pääkiitos menee Nordnetille. Tässä saattaa olla taustalla tutkimus, josta käy ilmi nuorien olevan pääsääntöisesti huolestuneita tulevaisuudestaan, mitä tulee palkkaan ja työpaikkaan. Tämä voi olla tuulesta temmattua, mutta näillä asioilla voi olla yhteyttä tai sitten ei. Suurempi osa "syytä" on kuitenkin sijoittamisen helppous netissä ja fakta, että kaikki tapahtuu netissä. Ylivelkaantumisessa on silti ongelmansa ja mitään konkreettista muutosta ei ainakaan julkisissa tilastoissa vielä ole, mutta sano ei ylivelkaantumiselle näillä vinkeillä tai älä ainakaan lainatilanteessa unohda hyödyntää näitä. Vinkit pätevät teoriassa mihin tahansa lainatyyppiin, yksityishenkilöille suunnattuja lainoja on monen eri tyyppistä. Me kannatamme kulutusluottoja, pankin lainoja ja luottokorttia, mutta pikalaina ei ole paha, jos sen saa ilmaiseksi. Niin kuin vielä toistaiseksi saa joidenkin paikkojen toimesta. "Tämä markkinointikikka on fiksun kuluttajan onni", sanotaan. Fiksulla kuluttajalla tässä vedotaan siihen, että laina myös maksetaan pois ennen kuin se lähtee kasvamaan korkoa. Kyseessä on vanha kunnon pikavippi, mutta siinä ei ole ollenkaan korkoa.

Mitä merkitystä on lainan nimellä, kun niitä markkinoidaan ristiin rastiin kaikilla nimillä?

Tätä kysymystä pohtiessa voi sanoa hyvinkin, että ei mitään. Asia on niin kauan ok, kun pikavippifirmat lähtevät myymään pikalainojaan pankkilaina -nimikkeellä, sillä tässä ylitetään hyvän maun rajat jo melkoisen raskaalla kädellä.

Kulutusluotto voi olla periaatteessa mitä vaan, se voi olla nopea, summaltaan pieni (500 euron lainojakin nimitetään kulutusluotoiksi) ja sen ei tarvitse olla edes kiinteä summa, joka maksetaan tilille, ei ainakaan, jos tarkastellaan joitakin nimeltä mainitsemattomia tämän hetken lainayrityksiä. Niitä yhdistää kuitenkin aina:

- Vakuudettomuus
- Ei takaajia - voitte hakea lainaa yksin
- Alkaen yli 1 v. maksuaika (kattona 15 vuotta)
- Korko käsitellään riskin mukaan eli sinun antamien tietojen
- Mitään kulutusluottoa tai edes pikalainaa ei myönnetä luottotiedottomille

Tulevaisuuden lakisääntely toivottavasti parantaa tilannetta asteen verran
Tällä hetkellä maksuhäiriömerkintätilastot ovat huolestuttavia, mutta työpaikkojen määrä näyttää olevan nousussa ja koska nuoret ovat löytäneet sijoittamisen, ovat raiteen kiskot asetettu ihan toiseen suuntaan, kun verrataan aikaisempiin aikoihin. Tämä on uusi Suomi ja muutos on positiivinen, sillä talousasioista ja sijoittamisesta pitäisi puhua jo peruskoulussa - ja tiedä häntä, vaikka puhuttaisiinkin jo 5 vuoden sisällä.

Suomi on menossa parempaan suuntaan. Ylivelkantuuminen ja kalliit kulutusluotot kuriin sekä enemmän säästämiseen sekä sijoittamiseen painottuvaa opetusta jo pienestä pitäen saattaa olla "se avain", joka kääntää kaiken.
Suomi on menossa parempaan suuntaan. Ylivelkantuuminen ja kalliit kulutusluotot kuriin sekä enemmän säästämiseen sekä sijoittamiseen painottuvaa opetusta jo pienestä pitäen saattaa olla "se avain", joka kääntää kaiken.

Vain tällä tavalla ja pienillä fiksauksilla lakeihin sekä sääntelyihin saadaan asetettua Suomi parempaan kuntoon sekä suomalaisten talous plussan puolelle. Matkaa on vielä, mutta asioita tehdään oikein, vielä kun Markka otettaisiin takaisin, niin meillä olisi uusi Norja taskussa. Tosin, ilman öljyä, mutta sen tilalle voi keksiä jotain uutta, kun se loppuu kuitenkin joskus vuosikymmenten päästä. Vuonna 2100 muistellaan vaan, että mikä öljy ja sitten joku 100-vuotias muistaa, että "niin, sellaista oli joskus käytössä ja joku sillä vaurastuikin, mutta toista se on nyt..

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus