Toptaste

Tervetuloa ihmettelemään ruokatrendejä, tapaamaan mielenkiintoisia ravintola-alan ihmisiä, viihtymään ja nauttimaan herkullisista ruokakuvista. Tämä on Toptaste.fi blogi, joka asustaa nyt myös täällä Cityn ytimessä.

Seuraava

Skohan, tässäkö Suomen puhutuin yökerho?  1

Pöpsyt ottivat Skohanin VIP-avajaisissa selvää, millainen tunnelma on Cheekin kohutussa yökerhossa.

Perjantaina 31.3. juhlittiin Skohanin avajaisia Makkaratalossa. Olimme jo hyvissä ajoin klo 21.45 Skohanin edessä punaisella matolla odottamassa ovien aukeamista. Heti törmäsimme tuttuihin; Hunksien Juccihan se siinä! Portsari ihmetteli hetken aikaa, kun Pöpsyillä ei ollut asiaankuuluvia kutsuja mukana, mutta päästi meidät onneksi hymyillen peremmälle ja toivotti hauskaa iltaa.

Ylös saavuttuamme tunnelma olikin jo katossa ja pöydät oli täytetty kuplivilla juomilla ja erilaisilla drinkeillä. Baari täyttyi todella nopeasti bilekansasta ja mukaan oli kutsuttu paljon julkisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten Pete Parkkonen, Elastinen, Elias Kaskinen, Janni Hussi, Brädi, Jasper Pääkkönen ja Samu Haber.

Kuva: Julius Konttinen
Kuva: Julius Konttinen
Mukana menossa Hunksien Jucci. Kuva: Julius Konttinen
Mukana menossa Hunksien Jucci. Kuva: Julius Konttinen
Salkkareista tutuksi tullut Jasper Pääkkönen. Kuva: Julius Konttinen
Salkkareista tutuksi tullut Jasper Pääkkönen. Kuva: Julius Konttinen
Brädikin jaksaa hassutella. Kuva: Henri Juvonen
Brädikin jaksaa hassutella. Kuva: Henri Juvonen
Kuva: Julius Konttinen
Kuva: Julius Konttinen

Baarin sisustus oli yksinkertaisen tyylikäs ja huoliteltu. VIP-puoli oli yllättävän tilava ja täynnä kivoja pieniä yksityiskohtia. Vipissä oli myös Balmuirin erilaisia tuotteta, kuten tyynyjä, vilttejä, käsisaippuaa ja rasvoja, jotka loivat ylellisen tunnelman. Terassitilaa oli paljon ja se oli oikein tunnelmallinen ja Helsinkiläiset varmasti arvostavat näkymää suoraan Rautatieasemalle.

Kuva: Julius Konttinen
Kuva: Julius Konttinen

Ihmiset tuntuivat viihtyvän ja tunnelma kävi varsin tiiviiksi loppuyöstä. Suuresta väenpaljoudesta huolimatta henkilökunta jaksoi koko illan hymyillä ja olla hyvällä tuulella.

Kuva: Henri Juvonen
Kuva: Henri Juvonen
Kuva: Henri Juvonen
Kuva: Henri Juvonen

Helsinkiin ei ole avattu viiteen vuoteen uutta yökerhoa, joten Skohan on oikein raikas tuulahdus yöelämään. Kokemattomammat bilettäjät joutuvat vielä odottamaan muutaman vuoden sisäänpääsyä, sillä Skohanin ikäraja on 24. Tähän hulppeaan yökerhoprojektiin on käytetty noin kaksi miljoonaa euroa.

Kuva: Julius Konttinen
Kuva: Julius Konttinen
Kuva: Henri Juvonen
Kuva: Henri Juvonen

Jos mietit minne suunnata ensi viikonloppuna niin suosittelemme piipahtamaan Skohanissa.

Cheek toivottaa teidät tervetulleeksi Skohaniin! Kuva: Julius Konttinen
Cheek toivottaa teidät tervetulleeksi Skohaniin! Kuva: Julius Konttinen

Halauksin

Pöpsyt


Täältä tulee Pöpsyt!  1

Sinä kauniina syksyisenä päivänä vuonna 2004 yläasteen alkaessa Pöpsyt (=Tiia ja Emily) kohtasivat toisensa. Siitä alkoi tämä yhteinen taival.

Aamuinen teehetki Teneriffan auringon alla. Päivän tärkein ateria on aina ollut aamupala.
Aamuinen teehetki Teneriffan auringon alla. Päivän tärkein ateria on aina ollut aamupala.

Meitä yhdistää todella monet asiat, mutta yksi tärkeimmistä ja välttämättömimmistä on ehdottomasti ruoka. Olemme molemmat tottuneet jo pienestä pitäen syömään terveellistä ja monipuolista kotiruokaa. Olemme jo hyvin varhaisessa iässä olleet aktiivisia kotikokkeja. Vispilä on pysynyt kädessä niin kiisselin kuin lettujenkin valmistuksessa, jopa piparitaikina on tehty alusta asti itse. Kiinnostuksemme ruoan laittoon saattaa johtua myös siitä, että molempien kotitalouksissa piilee alan ammattilainen. Jopa Emilyn sukunimi Yli-Kokkila on saattanut luoda tietynlaisia paineita.

Yli-Kokkiloiden takapihalla on aina kasvanut vähintäänkin yksi omenapuu. Pikkuveljelle ja Bali-koiralle maistuu myös.
Yli-Kokkiloiden takapihalla on aina kasvanut vähintäänkin yksi omenapuu. Pikkuveljelle ja Bali-koiralle maistuu myös.

Liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat meille ykkösjuttu ja ehkäpä juuri siksi keittiössämme tuoksuukin usein herkulliset proteiinipannukakut. Kakenlaisten terveellisten herkkujen lisäksi välillä kokkailemme mitä erikoisempia ruokaluomuksia.

Sunnuntaiaamu, aurinko ja kookosöljyssä paistetut proteiiniletut<3
Sunnuntaiaamu, aurinko ja kookosöljyssä paistetut proteiiniletut<3

Emily on ammatiltaan kelloseppä ja valmistuu keväällä kultasepäksi. Tällä hetkellä hän työskentelee House of Elliottissa. Mallintöitä vuodesta 2007 ja promootiotöitä vuodesta 2010 toiminimellä on tehty eikä loppua näy. Tiia on Carunalla sähköinen palveluasiantuntija ja lisäksi Pöpsyt toimivat Herbalifen hyvinvointiohjaajina promo- ja mallihommien lisäksi.

Arkemme on melko kiireistä, joten päivittäin tulee nautittua ateriapirtelöitä, mitkä ovat toki herkullisia. Kun arjen kiireiltä ehdimme, käymme erilaisissa ravintoloissa, sillä rakastamme kokea uusia makuelämyksiä. Uusin tuttavuutemme ovat osterit ja kaviaari, jotka ovat sukeltaneet sydämiimme.

Pöpsyt toivottavat teidät tervetulleiksi seuraamaan makumatkaamme erilaisten ravintoloiden parissa, sekä kurkistamaan mitä hienoimpien tapahtumien kulisseihin.

Pöpsyt eli Tiia(vas) ja Emily (oik). Kuva: Matti Vaittinen, 2007
Pöpsyt eli Tiia(vas) ja Emily (oik). Kuva: Matti Vaittinen, 2007

Halauksin

Pöpsyt


Pärnun ravintolaviikko – laatua arvostavalle ruokamatkaajalle  1

Tallinnasta kahden tunnin bussimatkan päässä oleva Pärnu on suomalaisten keskuudessa tunnettu kauniista hiekkarannastaan. Mitä kovin moni ei tiedä on se, että Pärnun pienen keskustan alueelta löytyy kokoonsa nähden valtava määrä ravintoloita, vieläpä hyviä sellaisia. Ravintolavalikoima vaihtelee fine diningista pizzapaikkoihin. 25 näistä ravintoloista on mukana Pärnun ravintolaviikolla, joka käynnistyy tulevana lauantaina 1.4. Edullisesta ravintolalaskusta haaveilevan kannattaa miettiä muutaman päivän reissua tosissaan, sillä kaksi ruokalajia saa kympillä ja kolme ruokalajia hintaan 18€. Suomessa moisesta laskusta voi vain haaveilla.

Sain kutsun paikan päälle tutustumaan sekä kaupunkiin että sen ruokatarjontaan. On myönnettävä, että tykästyin molempiin. Näin kevätaikaan kaupunki on hiljainen, hotellihuoneita löytyy reiluun hintaan, rannalla ei ole tungosta, eikä ravintoihin useinkaan tarvitse varausta.

Pärnun keskusta
Pärnun keskusta

Tutustuimme kolmen päivän reissun aikana neljään eri ravintolaan: Lime Lounge, Villa Wesset, Raimond sekä Rannahotell. Jokaisen näiden ravintolan taakse kätkeytyi tarinoita ja intohimoinen keittiömestari.

Mielenkiintoinen kokki ja tarina löytyi muun muassa Rannahotellin ravintolasta. Herkki Ruubel johtaa keittiötä rautaisella kokemuksella. Kokemuksella, joka on saatu työskentelemällä Gordon Ramsayn Hell’s Kitchenissä ja maailman parhaaksi ravintolaksi tituleeratussa Nomassa. Maailmalta tuotiin tuliaisina ruokaoppien lisäksi show-elementtejä. Amuse bouche kätkeytyi savukuvun alle piiloon ja jäätelöön sekaan sujautettiin sieniä. Niille, jotka miettivät miltä sienijäätelö maistuu kerrottakoon: hyvälle, todella hyvälle.

Herkki Ruubel
Herkki Ruubel
Sienijäätelö
Sienijäätelö
Pitkään kypsytettyä lohta ja kampasimpukkaa
Pitkään kypsytettyä lohta ja kampasimpukkaa

Yksi omista suosikeistani oli ehdottomasti Villa Wesset. 27-vuotias kunnianhimoinen keittiömestari ja ravintolan osakas Mart Kukk on ehtinyt tehdä töitä keittiössä jo lähes kymmenen vuotta. Kymmenessä vuodessa ajatus ruoasta on ehtinyt muovautua monta kertaa. Nykyään painoarvoa saavat lähituoteutut puhtaat raaka-aineet. Asiakkaan kuuluu saada tietää mitä annoksessa on, joten ruokalista on hyvin selkeä. Kaiken pitää olla tunnistettavaa, mutta yllätyksellisyydelle pitää jättää aina hieman tilaa. Yllätyksellisyyttä löytyi, kuten Mart lupasi. Alkuruokaa syödessäni haarukkaan osui aina erilaisia makuyhdistelmiä, jotka menivät maaliin kerta toisensa jälkeen. Annokset olivat kertakaikkisen kauniita.

Villa Wesset
Villa Wesset
Ankeriasta ja sillinmätiä
Ankeriasta ja sillinmätiä
Villisikaa ja linssejä
Villisikaa ja linssejä
Tuorejuustokakku
Tuorejuustokakku

Juteltuani pärnulaisten kanssa muutamaan otteeseen, yksi nimi nousee jatkuvasti esiin. Lime Lounge. Kuulostaa perinteiselle aasialaiselle. Todellisuudessa kyseessä on 10 vuotta täyttävä tyylikäs parikymmenpaikkainen ravintola. Oveen on liimattu mainintoja lukuisista palkinnoista. Ruokalistalta löytyy annoksia savustetusta ankeriaasta ankanfileeseen. Ehkä juuri listan monipuolisuus on paikan salaisuus. Kaikki löytävät jotain itselleen sopivaa. Koko reissun upein jälkiruoka, lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö, löytyi myös Lime Loungesta.

Lime Loungen jälkkäri: Lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö
Lime Loungen jälkkäri: Lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö

Ravintola Raimond kätkeytyy kolme vuotta vanhaan Hedon Spa -boutique-hotelliin. Upean näköinen ravintola on jo itsessään kutsuvan oloinen. Fine dining -paikaksi Raimond on kuitenkin yllättävän rento. Näkymä avautuu terassineen yhdessä nuoren sisarravintolan, ravintola Akordin kanssa, suoraan Pärnun hiekkarannalle. Myös Raimondissa annetaan arvoa lähiruoalle. Kalat tulevat Pärnu Kalamajakasta ja hampun siemenet Tammejuure Talusta, mainitakseni muutaman. Ja kyllä, sanoin hamppu. Kuka olisi arvannut, että hampunsiemenet sopivat niin loistavasti kakkuihin. Auringonlaskua ihastellessa suuhun sujahtaa kannabiskakun ja liekitetyn kerman lisäksi miedosti suolattua savusiikaa ja hanhen rintafileetä. Savusiika oli hetkeen paras kala-annos, jonka olen syönyt. Vegaaneille myös tiedoksi: teitä varten löytyy Raimondista täysin oma menu.

Ravintola Raimond
Ravintola Raimond
Miedosti suolattua savusiikaa
Miedosti suolattua savusiikaa
Hanhen rintafileetä ja sokerihernepyreetä
Hanhen rintafileetä ja sokerihernepyreetä
Liekitettyä kermaa, hamppukakkua ja kurkkusorbettia
Liekitettyä kermaa, hamppukakkua ja kurkkusorbettia

Ravintolavisiittien lisäksi eniten reissullani nautin aamuista. Rakastan pitkiä aamupaloja. Pärnussa ne tarjoillaan usein kuohuvan kanssa. Näkymä aamiaiselta on suoraa rannalle. Otin kahtena aamuna kahvin mukaan ja kuljeskelin ihastellen rantamaisemaa. En muista milloin viimeksi kaikki olisi tuntunut niin rauhalliselta kuin silloin, vaikka kahden päivän suursyönti hieman painoikin vatsassa.

Hedon Span aamupala
Hedon Span aamupala
Pärnun ranta
Pärnun ranta

On todettava, ettei illoissakaan mitään vikaa ollut. Päinvastoin. Tämä kuva olkoon todisteena siitä.

Auringonlasku Pärnun hiekkarannalla
Auringonlasku Pärnun hiekkarannalla

-Reetta / Toptaste

*Toteututtu yhteistyössä Visit Estonian ja Pärnun ravintolaviikkojen kanssa.


Neljä syytä Friends & Brgrsin kiistattomaan suosioon  1

Friends & Brgrsin ovet ovat olleet avoinna 5 minuuttia, mutta jonoa on ehtinyt kertyä jo 25:n ihmisen verran. Ensimmäinen lounastaja upottaa hampaansa Aioli Burgeriin. Takaan, että hänen silmänsä ummistuivat hetkeksi tyytyväisyydestä samaan aikaan. Viereisestä pöydästä vilkuillaan kateellisena ja tuijotetaan pick up -luukkua, josta seuraava burgeri putkahtaa esiin hetkenä minä hyvänsä.

Jotta voisin syvästi ymmärtää ovesta sisään tunkevaa massaa, on syytä istahtaa alas Suomen maapäällikön Isakin ja Mikonkadun ravintolapäällikkö Michellen kanssa sekä tietysti muiden paikalle juuri saapuneiden vieraiden tapaan nauttia tuhti lounas.

Niille, joille Friends & Brgrsin tarina ei ole tuttu kerrottakoon: Friends & Brgrs on suomalainen burgerketju, joka sai alkunsa Pietarsaaressa, kun kuuden hengen kaveriporukka tajusi, ettei jenkkiläisen Shake Shackin kaltaisia rentoja ja tuoreuteen nojaavia burgeripaikkoja löydy vielä Suomesta. Ajatus muuttui ravintolaksi. Toinen ravintola avattiin Helsinkiin Aikataloon vuonna 2015. Näiden muutaman vuoden aikana on avattu yhteensä viisi ravintolaa ja jatkoa on luvassa noin 1-2 ravintolan vuositahdilla. Muun muassa Pasilan Mall of Triplassa maistellaan Friends & Brgrsin burgereita vuonna 2019. Suunnitelmissa on myös ravintolan avaaminen Kööpenhaminan lisäksi jonnekin muualle päin Eurooppaan, sillä kunnianhimoinen joukkorahoituskampanja toi hurjat miljoona euroa. Vauhti on niin kova, että heikompaa hirvittää.

Takaisin Mikonkadun perjantailounaalle, jossa lounasjono kasvaa. Muutaman minuutin juttelu Isakin ja Michellen kanssa paljastaa, että he ovat vähintään yhtä innoissaan Friends & Brgrsistä kuin taustalla mutustavat lounastajat. On pakko kysyä, miksi paikasta on tullut niin suosittu heidän mielestään.

Tuoreus tulee ensimmäisenä esiin. Tuoreus on tuotu kaikkien nähtäväksi. Lasin takaa voit katsella, kuinka kokit valmistavat ruoka-annoksia. Avokeittiössä ja tuoreudessa sinänsä ei ole mitään ihmeellistä, joten on pureuduttava syvemmälle. Tuoreus tarkoittaa heille parhaita raaka-aineita, jotka ovat 98% suomalaisia ja mahdollisimman paljon lähituotettua. Sämpylät leivotaan itse paikan päällä joka päivä. Suomalainen liha jauhetaan itse paikan päällä. Kastikkeet valmistetaan itse paikan päällä. Ranskalaiset - sama juttu. Esillä olevista perunapusseista voit tarkistaa perunan alkuperän. Suomalaista on. Ja kaikki on suurimmaksi osaksi lisäaineetonta. Pakko sanoa, että olen vakuuttunut, etenkin kun miettii annosten edullista hintaa.

Paikan nimen alkuosa paljastaa toisen syyn suosioon. Friends. Tunnelma ravintolassa on rento, kuten kavereiden kesken kuuluukin. Palvelu on aina ystävällistä, kaverillista. Asiakkaat otetaan kaverille kans -mentaliteetin mukaisesti mukaan Euroopan valloitukseen joukkorahoituskampanjan avulla. Asiakkaat puhuvat kavereilleen hyvistä burgereista ja kaverit tulevat myös maistamaan, jonka jälkeen heidän kaverinsa tulevat maistamaan. Kavereita on niin paljon, että lisäravintoloille on aidosti tarvetta.

Kolmantena syynä on mainittava reagointikyky ja jatkuva kehitys. Kun puhun valmiista tuotteesta, minua korjataan välittömästi: “burgeri on todella hyvä, mutta siinä on pari pikkujuttua, joita voisi kehittää eli se ei ole vieläkään täysin valmis.” Asenne josta tykkään. Jos ravintolan porukka toteaa, että majoneesi kaipaa ripauksen lisää suolaa, sitä on kaikissa heidän majoneeseissa heti huomenna. Kuinka voisikaan kehittyä, jos todetaan, että kaikki on jo riittävän hyvää?

Neljäs pointteri: maku. En lähde poikkeuksellisesti erittelemään jokaisen annoksen makua, mutta sanotaanko, että ymmärrän jo toista tuntia jatkuneen lounasryysiksen loistavasti. On tunnustettava, että myös minun silmäni ummistuivat (ihan vain hetkeksi) upottaessani hampaani omaan suosikkiini Veganiin.

Jätän nämä kuvat tähän loppuun. Toivottavasti ei ole nälkä ;)

-Reetta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Friends & Brgrs Helsinki

Mikonkatu 15

Facebook

Instagram


Toptaste.fi blogi nyt myös Cityssä!  1

Kiva kun löysit meidät! Tervetuloa ihmettelemään ruokatrendejä, tapaamaan mielenkiintoisia ravintola-alan ihmisiä, viihtymään ja nauttimaan herkullisista ruokakuvista. Tämä on Toptaste.fi blogi, joka asustaa nyt myös täällä Cityn ytimessä.

Ai mikä Toptaste? Toptaste.fi on tuore ravintola- ja ruokamedia, joka nostaa framille ravintolat, keittiömestarit, uutiset ja ilmiöt sekä ravintolamaailman taiteilijat. Ideamme on tuoda esille ravintoloita, jossa ruokaelämykset vastaavat asiakkaiden odotuksia.

Tällä hetkellä palvelusta löytyy ravintoloita mm. Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Kotkasta Tallinnasta, Tukholmasta, Göteborgista ja haemme lisää uusia tuttavuuksia palveluun koko Suomesta ja maailmalta. Jos tiedät ravintolan, joka mielestäsi kuuluu Toptaste-kategoriaan, ilmianna se meille osoitteessa toptaste.fi/ilmianna

Tarinat edellä

Ravintolamaailman tiskin takaa löytyy runsaasti mielenkiintoisia tarinoita ja siksi haluammekin esitellä ravintolat tarinat ja tekijät edellä. Tiesitkö, että James Bond 007 on yrittänyt olla huomaamaton ravintola Savoyssa, mutta kuinkas sitten kävikään? Minkä Tallinnan ravintolan asiakkaana on ollut itse presidentti Kekkonen? Mikä ravintola saa jopa Mick Jaggerin tyytyväiseksi?

Tutustu Reetan ravintola-arvosteluihin osoitteessa www.toptaste.fi/blogi
Tutustu Reetan ravintola-arvosteluihin osoitteessa www.toptaste.fi/blogi

Toptaste-blogissa on puolestaan tutustuttu ruokabloggaaja Reetta Kallion johdolla Helsingin ravintolatarjontaan, ihmetelty ruokatrendejä, maisteltu hurmaavia annoksia ja nautittu herkullisista ruokakuvista. Jatkossa bloggaajarintama laajenee, joten pysythän kuulolla!

Ja hei, jos törmäät milloin tai missä tahansa kivaan paikkaan, tyyppiin tai aiheeseen, josta haluaisit meidän kirjoittavan, lähetä ihmeessä viestiä mia@toptaste.fi, titti@toptaste.fi

Maukasta viikkoa kaikille - palataan pian!

Mia


Seuraava