Pasi KS

Blogissa kirjoittelen juttuja liittyen tietoturvaan, vpn-yhteyksiin ja yleisesti internetin käyttöön liittyen. Pyrin jakamaan hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla ihmiset voivat käyttää nettiä tehokkaammin ja turvallisemmin.

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2017.

Mikä on VPN-yhteys ja miksi SINÄ tarvitset sellaisen heti?  1

Oletko huolissasi yksityisyydestäsi verkossa? Haluaisitko uusimmat ulkomaalaiset Netflix sarjat ja elokuvat käyttöösi? Tässä kirjoituksessa perehdymme hieman muun muassa näihin ongelmiin ja kuinka ne ratkaistaan suojatulla nettiyhteydellä.

VPN (tai Virtual Private Network) on tehnyt tuloaan viime vuosien ajan myös kotikäyttöön. Yksi syy tähän on entistä vähäisempi yksityisyys verkossa ja ihmisten pelko hakkereiden tai valtion virastojen jatkuvista vakoiluyrityksistä. Muun muassa Edward Snowdenin tekemät NSA paljastukset saivat monet kansalaiset heräämään ja huolestumaan myös omasta tietoturvastaan verkossa.

Ilman suojattua VPN-yhteyttä internetin käyttäjä ei voi oikeastaan tietää, kuka häntä loppupeleissä seuraa. Henkilökohtaisia tietoja voi nykypäivänä päätyä helposti vääriin käsiin esimerkiksi julkisessa WiFi-verkossa asioidessa tai, kun verkkosivustolla ei ole HTTPS-suojausta. Pahimmassa tapauksessa salasanat, käyttäjätiedot ja monet muut henkilökohtaisiksi luokitellut asiat voivat eksyä aivan eri osoitteeseen kuin minne niiden olisi ollut tarkoitus mennä. Yhdysvaltain virastot, kuten NSA, pitävät lisäksi hallussaan hyvin edistyneitä vakoiluohjelmia, joiden avulla he voivat päästä käsiksi esimerkiksi puhelimen tai kannettavan tietokoneen webbikameraan tai paikantaa käyttäjän sijainnin muutaman metrin tarkkuudella. Nämä ja monet muut viimeaikaiset asiat ovat hyvä kannustin tietoturvaan panostamiselle ja omasta yksityisyydestä verkossa kannattaakin olla edes hieman huolissaan.

Mikä VPN-yhteys sitten on?

VPN, eli Virtual Private Network, on hyvin simppeli idea, joka käytännössä takaa yksityisyyden netissä. Sen idea perustuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen, että internetin käyttäjä muodostaa ensin yhteyden yhteen tai useampaan palvelimeen (tietokoneeseen) ja vasta sen jälkeen haluamaansa www-osoitteeseen. Käytännössä VPN:n avulla voit siis ottaa turvallisen yhteyden vaikkapa Saksassa sijaitsevaan palvelimeen ja vastan sen jälkeen kohdesivustoon. Näin ollen yhteyttä on lähes mahdoton jäljittää takaisin sinuun ja voit käyttää internettiä aivan samalla tavalla kuin muutkin saksalaiset.

vpn toiminta
vpn toiminta

VPN-yhteyden edut käytännössä:

1. Tietoturva – voit olla anonyymi verkossa asioidessa.
2. Lokaation vaihto – voit katsoa esimerkiksi paikallisia sarjoja sivustoilla, jotka sallivat käytön ainoastaan tietyistä maista.

Miten saan VPN-yhteyden käyttööni?

Nykyisin markkinoilla on sekä ilmaisia että maksullisia VPN-palveluita. Esimerkiksi Opera-selaimessa on nykyisin sisäänrakennettuna VPN, joka toimii internetin selailussa ihan hyvin. Kuten kaikissa muissakin asioissa, maksulliset vaihtoehdot usein ovat edistyneempiä, nopeampia ja niissä on enemmän mahdollisuuksia.

Jos haluat katsoa esimerkiksi ulkomaalaisia sarjoja tai elokuvia VPN:n välityksellä, niin tarvitset käytännössä aina jonkin maksullisen vaihtoehdon. Suurin syy maksullisen palvelun valintaan onkin lähes aina huomattavasti parempi nopeus (vähemmän käyttäjiä per palvelin) ja mahdollisuus valita käytettävän palvelimen maantieteellinen sijainti.

Markkinajohtajia VPN-palveluissa, ainakin Pohjoismaissa, ovat tällä hetkellä F-Secure Freedome ja NordVPN, joista molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Ennen palvelun valintaa kannattaa toki vertailla niiden käytännön eroja, joita on usein huomattavastikin esimerkiksi hinnassa ja ominaisuuksissa. Vertailua voit tehdä http://nettivertailut.com/ -sivustolla. Huomio valinnassa kannattaa kiinnittää kuukausihinnan lisäksi käytössä olevien palvelimien määrään ja sijaintien määrän. Myös käyttöoikeuksien / lisenssien määrässä voi olla eroja. Usein samaa VPN-palvelua on mukava käyttää kaikissa kotikoneissa ja vaikkapa puhelimessa.

Mitä mieltä sinä olet suojatun yhteyden merkityksestä? Onko sinulla omia vinkkejä tai kokemuksia VPN-palveluihin liittyen? Kommentoi alapuolelle ja kerro myös muille!