Kanada laillisti kannabiksen – 30 gramman hallussapito ja pienimuotoinen kotikasvatus on jatkossa sallittua, kauppa käy vain luvan kanssa

Ensimmäiset kannabiskaupat avasivat ovensa Kanadassa.

Kuva: Wesley Gibbs / Unsplash

Kanadasta tuli vasta toinen maa maailmassa, joka laillisti kannabiksen kaiken käytön. Ensimmäiset kannabiskaupat avasivat vuorokauden vaihduttua. Uuden lain mukaan aikuiset saavat pitää hallussaan enimmillään 30 grammaa laillisesti ostettua kannabista. Laki sallii myös kannabiksen kasvattamisen kotona.

Homma etenee Kanadassa hieman toisin päin kuin Yhdysvalloissa, jossa on myös lähdetty laillistamisen tielle. Kun Yhdysvalloissa liittovaltio vielä kieltää kannabiksen, ovat liberaalimmat osavaltiot ehtineet laillistamaan aineen. Kanadassa puolestaan provinsseilla ja territorioilla on mahdollista tiukentaa lainsäädäntöä nostamalla 18 vuoden ikärajaa, jonka liittovaltio asetti.

Alueet hoitavat myös myynnin järjestämisen eli antavat luvat kauppiaille. Tähän mennessä luvat ovat vain 120 toimijalla. BBC huomauttaa, että laillisia myyntitiloja on vähän ja että poliisien voi olla vaikea vetää rajoja entisten, laitonta kauppaa käyneiden liikkeiden sallimisessa. 

”Emme laillista kannabista, koska ajattelisimme sen olevan terveydellemme hyväksi. Teemme sen, koska tiedämme, ettei kannabis ole hyväksi lapsillemme”, pääministeri Justin Trudeau sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 70 prosenttia kanadalaisista kannattaa laillista kannabista. Tutkimustiedon valossa Kanadassa ollaan kannabiksen käytön kärjessä maailmanlaajuisesti, kun yli 15-vuotiaista kanadalaisista peräti 14 prosenttia kertoo käyttäneensä ainetta viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi