Kaupungin paras 2009

50 parasta mallista korisjoukkueeseen, jäkiruoasta pyöräramppiin. Kaupunki on ratsattu.

Malli, jolla on kasvuvaraa huipulle, sovituskoppi, jossa myyjän saa paikalle napinpainalluksella, Kakuntekijä, joka leipoo kakuksi vaikka laukun tai lakikirjan. Ja 47 muuta kaupungin parasta asiaa, ihmistä ja ilmiötä. Tutkivan kaupunkijournalismin pyhä kirja avaa.

Kaupungin paras -bileet

Ihmettele kaupungin parhaita Kaupungin paras -bileissä torstaina 8.10. kello 21 ravintola Apollossa. Esiintymässä Mayor of Rock -kisan voittaja Anchors&Planets ja Haloo Helsinki. Vapaa pääsy.
Live = kaupungin paras nousee lavalle

Kiitos lukijat!

Avullanne löysimme muun muassa kaupungin parhaan conciergen ja sängyn.

Sovituskoppi

Enää ei tarvitse lähteä rintsikoissa myymälän puolelle etsimään istuvampaa kokoa. Keskustan Sokoksen naisten kerroksen sovituskoppeihin on asennettu kutsunapit. Apu saapuu hetkessä nappia painamalla. Myyjät kertovat soittonappien olleen suosittuja (piip, kutsu käy taas). Kopeissa on myös pehmustetut penkit ja riittävästi ripustuskoukkuja.

Mikä on miesten nappitilanne? Vakoilun tulos: ei yhtään kutsunappia. Toisaalta, kuka tietää miestä, joka sovittaa kalsareita?
Sokos, Asema-aukio 2 C

Dippikastike

Makunautinto häviää kulhosta hujauksessa, kun nälkäinen seurue iskee kiinni Henry’s Pubin XXHOT -dippikastikkeeseen. Tulinen kastike koostuu cayennepippurin, etikan, valkosipulin, veden ja suolan taivaallisesta liitosta. ”Etikan ja cayennepippurin yhdistelmä tekee tulisuuden. Kastiketta ostetaan usein polttarisankareille”, kertoo vuoropäällikkö Topi Malm. Punaista kastiketta saa myös lievästi polttavana vaihtoehtona. Ja kotisohvalle, koska Henkan ruokia voi tilata myös kotiinkuljetuksena.
Henry’s Pub, Simonkatu 3

Malli (live)

Sariannen lempiruokia ovat sisäfilepihvi kermakastikkeella ja perunamuussi sekä spagetti Bolognese.
Sariannen lempiruokia ovat sisäfilepihvi kermakastikkeella ja perunamuussi sekä spagetti Bolognese.

Sarianne Hirvonen, sweet sixteen, peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo 8,9, ensimmäistä vuotta Munkkiniemen lukiossa, harrastaa viulunsoittoa, katsoo Serranon perhettä, lempiaineet historia ja psykologia. Isä yleislääkäri, äiti sairaanhoitaja ja tytär Paparazzi-mallitoimiston seuraava Löytö.

Kun Hirvonen ensi kertaa viime vuoden marraskuussa astui Fabianinkadulla sijaitsevan mallitoimiston ovesta sisään, kavereiden ilmoittamana (olivat kuulemma pyytäneet luvan), hän oli vielä 15 vuotta ja 175 senttimetriä. Nyt Paparazzin sohvalla viiden sentin platform-korot ja stretch-farkut (joo, en usko että tämä tyttö tarvitsee paljon stretchiä) jalassa istuvaa Sariannea on jo kolme senttiä enemmän (siis ylöspäin) ja hän uskoo lisää vielä tulevan. Maailman kärkikastiin pituus jo riittää.

Suvi Koposen kiinnittänyt Pariisin Women-mallitoimisto iski viime keväänä kyntensä Sarianneen. Viime kesänä tuolloin siis vielä 15-vuotias Sarianne joutui tekemään Pariisissa vain testejä, koska alle 16-vuotiaat eivät saa työskennellä Pariisissa mallina.

“Minulla on onneksi aikaa”, hän huokaisee.

Ja mikä siinä Nanson kampanjoissa ja Marimekon näytöksissä kasvaessa onkaan aikaa kuluttaa.
Sariannen voi buukata Paparazzista, www.paparazzi.fi

Kakuntekijä (live)

Se ei ole laukku, se on mestarileipurin kakku.
Se ei ole laukku, se on mestarileipurin kakku.

Jotkin Mari Joen kakuista tunnistaa syötäviksi vasta mausta. Matkalaukkukakku läksiäisiin, lakikirjakakku uudelle oikislaiselle ja palomiehen yläkroppa polttareihin näyttävät niin todellisilta, ettei melkein uskalla haukata. Ulkonäkö ei kuitenkaan ole pääasia, vai mitä sanotte vaikkapa Joen kehittelemästä mustikka-valkosuklaatäytteestä?

Joki seuraa kansainvälistä kakkumediaa netistä ja lehdistä. Hän opettelee uusia koristetekniikoita, lukee kakkukirjallisuutta ja tilaa koristemateriaaleja ulkomailta.
Luomukset syntyvät öisin. Päivisin Joki työskentelee vartijana ja hoitaa neljää lasta.
”Olisi mahtavaa leipoa työkseen. Etsin tiloja, joissa aloittaa täysmittainen kakkujen valmistus.”
http://www.flickr.com/photos/marijoki marijoki@gmail.com.

Ruokateko

Ruoka ei ole Helsingissä pitkään aikaan maistunut näin... no, ruualta. Ruokakulttuurihankkeen puuhaihmiset Aki Arjola ja Maria Hagman julistivat sodan lisäaineille ja haalivat Helsingin keskustaan oikeaa suomalaista ruokaa.

"Emme halunneet herkkukauppaa, vaan ruokakaupan, josta saa puhdasta ruokaa. Kaikki elintarvikkeemme ovat pientuottajilta, luomua ja lisäaineetonta”, kertoo Arjola.

Hän vinkkaa kokeilemaan kyyttö-metsälehmän lihaa, kirnuluomuvoita ja lokakuun erikoisuutta, karhua. Leipä on Eat&Joy:n suosituin tuote. Vaaleasta leivästä vastaa Lahteen emigroitunut yhdysvaltalaisleipuri, jonka juureen tehdyt leipäihanuudet kestävät oikein säilytettyinä päiväkausia. Vihanneksia kaupasta saa sesongin mukaan ja lokakuussa tarjolla on sieniä ja luomujuureksia. Arjolan oma suosikki on kyyttölehmän maidosta valmistettu, käsin vahattu gouda.
Lasipalatsi, Mannerheimintie 22–24

Lemmikkiblogi

Herra Joonas Wilbert Mäykynen on puolitoistavuotias bengali, jonka edesottamuksia on seurannut heinäkuusta 2008 lähtien noin

80 000 ihmistä. Lemmikkiblogit ovat joko ällösöpöjä (katsokaapas kuinka suloinen meidän Nappe on) tai asiantuntijaorientoituneita (kasvattajavertailuja, näyttelyhorinaa). Herra Mäykynen on hauska, ammattimaisen taitavasti kirjoitettu päiväkirja, jota höystävät valokuvat ansaitsisivat Vuoden luontokuva -palkinnon.

Huippublogin ovat huomanneet paitsi lukijat, myös kissa-alan firmat. Herra Mäykynen on saanut kissanruokayhtiöiltä näytekappaleita testattavaksi ja blogissa arvioitaviksi (Mäykynen ei ollut vakuuttunut sponsoripöperöistä).

Herra Mäykystä avittaa kirjoitusprosessissa hänen henkilökuntansa, Outi, 28, ja Ossi Koivistoinen, 29.
http://maykynen.blogspot.com

Kebabmesta

Muistatko miltä maistuivat pitsat ja kebabit, kun ne rantautuivat Suomeen? Tusinatuotteiden sijaan pala menneisyyttä löytyy Kurvista. Cityn työryhmä testasi kaupungin parhaiten varjellun salaisuuden, eli pizzeria Palmerin listan pitsa ja kebab -puolen lähes kokonaan läpi. Ähkyn lisäksi jokainen annos sai hymyn huulille. Myös uunipastat saivat erityiskiitosta. Ja kokoakin ruoissa riittää, perhepitsalla kun mahansa täyttää kevyesti kolme aikuista ja uunipastakin riittää kahdelle nälkäiselle. Eikä siinä kaikki, alkusalaatti tekee yksinkertaisuudessaan vaikutuksen paremmankin luokan kulinaristiin. Tsekkaa jos et usko.
Pizzeria Palmeri, Hämeentie 35

Concierge

Kun hotellivieras kaipaa kuumailmapallolentoa, yksityishelikopteria, hääpukua tai Venäjän viisumia, apuun hälytetään Kämpin concierge Erkki Kerttula. Kerttulaa pitävät parhaana sekä asiakkaat että kollegat. Hän pystyy täyttämään lähes kaikki asiakkaiden toiveet - myös Madonnan ja Rolling Stonesin -, mutta laittomuuksiin hän ei ryhdy.

”Seuralaisia en voi toimittaa, mutta ohjaan oikeaan ravintolaan tai vinkkaan seuralaislinjan puhelinnumeroa.” Kerttula kuuluu kansainväliseen Les Clefs d’Or -yhdistykseen, jonka muita jäseniä hän voi konsultoida.

”Arabiperhe halusi sukellusveneellä Helsingistä Tukholmaan. Saimme ruotsalaisen sukellusveneen, mutta laki kielsi sen tulon aluevesillemme.”

Sänky

Kaupungin makeimmat unet katsellaan GLO-hotellin huoneiden sängyissä. Unikulman erityisesti GLO:lle valmistamat Unikmatic-sängyt ovat nimittäin kaupungin mukavimmat.

Sängyistä annetaan positiivista palautetta joka päivä. Sängyn päällä lötköttelee tiikeri-unilelu ja uni-menusta voi tilata lisävarusteita sänkyyn, vaikkapa neljä erilaista tyynyä, tyynysuihkeen, lämpöpajan, hierontalaitteen, valoherättimen, ristiselän tuen tai pieniä unitarinoita.

Sähköpostikyselyjä sänkyjen ja tyynyjen hinnasta ja ostopaikasta saapuu kuukausittain ja eräs amerikkalaisnainen ihastui taannoin sänkyyn niin, että marssi kauppaan ja tilasi itselleen rahtina samanlaisen. Omakseen parisängyn saa Unikulmasta noin kuudella tonnilla.

Pesisjoukkue (live)

Tytöt ja homot pelaavat jälkipelit yleensä ravintola Urkissa.
Tytöt ja homot pelaavat jälkipelit yleensä ravintola Urkissa.

Täällä Finlandia-talon kenttä, tyttöjen ja homojen kuukausittaisen pesisottelun alku. Ilmassa on keskisuuren urheilujuhlan tuntua, kun joukkueet jaetaan tyttöihin ja homoihin. Koska homot ovat tänä iltana aliedustettuna, he saavat täydennystä tytöistä.

Kaksi vuotta sitten Subin tiedottaja Jonna Tapanainen naureskeli ystävineen tyttöjen kopitustaitoja. Alettiin miettiä pesisryhmää, ja kun tuli mieleen, että homotkin ovat ihan yhtä huonoja kopittajia, pesisryhmä homot ja tytöt sai alkunsa. No, ihan oikeasti idea on kerätä mahdollisimman moni koululiikuntaa vierastanut liikkumaan. Tosin homojen joukkueessa pelaa luokanopettaja.

Tunnin mittaisen ottelun päätyttyä, homojen joukkueessa kysytään: “Voitettiiks me vai hävittiinkö?”

Paremmin ei voisi peliä kuvata.
Tytöt ja homot ryhmä on Facebookissa

Katalogi

Helsinkiläisiä silmä mustana, tupakka suussa, purkkaa imitoiva ilmapallo somisteena. Suomalaismerkki Makia kuvasi syksyn ja kevään vaatteensa ihan oikeiden ihmisten päällä. Syksyn katalogissa on helsinkiläisiä. Kevään katalogissa liikutaan Keski-Euroopassa ja Makian vaatteet ovat eri brändien markkinointimiesten yllä. Yhdessä kuvassa t-paita on likainen. Se kun likaantui kuvauksissa.

Vaatteita niin kuin niitä tulisi käyttää.
Makiaa myy Maranello, Gallery, Beamhill, OneWay, Ponkes

Salaattipöytä

Lounasravintola Café Trocaderon kaupungin paras salaattipöytä ansaitsi palkintonsa laadullaan, ei koollaan.

Trocaderon omistaja Ali Mehnoune rantautui Suomeen Ranskasta. Vuonna 2006 avatun Trocaderon salaattipöydässä maistellaan sekä tuttuja salaatteja että omistajan kotimaan Algerian makuja. Kaikki tehdään alusta asti itse. Mehnoune saapuu kuudelta pilkkomaan vihanneksia viher-, feta- kaali- meloni-, burgul- ja välimerensalaatteihin, marinoimaan oliiveja ja papuja, valmistamaan salaattikastikkeita (resepti on sukusalaisuus!) sekä leipomaan leipää. Leipää leivotaan lisää päivän mittaan niin, että se on aina lämmintä. Seitsemän euron salaattipöydän antimista tulee varmasti täyteen, eikä missään salaatti maistu miehille yhtä hyvin kuin Café Trocaderossa.

”Yleensä syön aina lihavaihtoehdon. Trocadero on ainoa paikka, jonka salaatit vievät raavaalta mieheltä nälän”, kommentoi lounastaja.

Sen lisäksi, että salaattipöytä on kaupungin paras, on omistaja taatusti Helsingin mukavin.
Café Trocadero, Uudenmaankatu 2. Lounas klo 11–17.

Baarimikko

Joillain se on verissä. Kuten Karim Ramadanilla, 25. Nuori drinkintekijä ja tuore ravintoloitsija sanoo aloittaneensa kapakassa polvenkorkuisena, isän paikassa. Nyt sheikkeri heiluu kädessä luoden niin klassikkoja kuin omia keksintöjä. Matkan varrella palkkaa ovat maksaneet ja kokemusta tuoneet niin Sakke Järvenpää, Sedu Koskinen kuin HOK-Elanto.

Heinäkuussa ovensa avasi el Boogie, Tehtaankadun telakan päädyssä Eiran, Punavuoren ja Hernesaaren välimaastossa. Kesän viikot ovet ja terassi olivat avoimina viikon jokaisena iltana, nyt sunnuntaisin vedetään henkeä.

Aikaisemmin samalla paikalla sijainneen Poirotin mainetta vaalitaan suppealla mutta laadukkaalla olut-, siideri-, viini- ja väkevävalikoimalla, esimerkisi belgialaisella samppanjaoluella. Omimmillaan Karim on kuitenkin cocktaileissa.

Drinksuissa kelpaavat vain parhaat raaka-aineet viinaksineen, mehuineen ja tuoreine yrtteineen. Niistä syntyvät sekä erilaiset mojitot kuin omat oivallukset. Kannattaa maistaa. Tämä kaveri pääsee vielä pitkälle. Vaikka inhoaa kameraa.
el Boogie, Tehtaankatu 38

Juoksija

Elokuussa City-lehti ja Puolustusvoimat Helsingin kaupungin avustuksella järjestivät CITYCooper-juoksutapahtuman. Ex-tempore kisaan itseään vastaan osallistui myös 27-vuotias maantiedon opiskelija Mårten Boström. Kuusi maratonia juossut Mårten tempaisi Cooperin kaksi kertaa matkoinaan 3 900 ja 3 925 metriä.

“Harvemmin pääsee Rautatientorille juoksemaan. Olisin jaksanut kolmannenkin kerran, mutta seuraavana päivänä olisi voinut olla vähän vaikea päästä liikkeelle”, Mårten kertoo Arizonasta, jossa hän treenaa Chicagon maratonia varten. Aikaan 2.18 maratonin juossut Mårten pitää CITYCooperia hyvänä tapana mitata kuntonsa.

“Seuraavalla kerralla näkee, onko kunnon kohotus onnistunut.”

Teemakampaamo (live)

Burleski-innostus näkyy myös kaupungin parhaassa teemakampaamossa.
Burleski-innostus näkyy myös kaupungin parhaassa teemakampaamossa.

Kampaamo Pinkki Paplarin ikkunassa nököttää 1950-luvun jääkaappi. Sisällä hurisevat 1960-luvun kupukuivaimet ja raikaavat saman kymmenluvun tyttöbändit. Asiakas saa ylleen 1950-luvun kapan ja käteensä naistenlehden vuodelta 1959.

Fiftari-skene on löytänyt neljä vuotta pystyssä olleen kampaamon jo ajat sitten. Omistaja Anita Herukka leikkaa, kampaa ja meikkaa 1950-lukua monta kertaa viikossa.

”Polttareihin, teemabileisiin ja häihin voivat sonnustautua 1950-lukulaisesti sellaisetkin, jotka eivät normaalisti revittele. Usein tyyli miellyttää ja samaa henkeä halutaan hieman hillitymmin myös arkikampaukseen.”

Modernia kampaamossa ovat vain tuotteet. Peilit, lattiat ja sisustus ovat 40 vuotta sitten kampaamon perustaneen alkuperäisen omistajan jäljiltä. Nyt ensimmäinen omistaja tarkastelee kampaamon touhuja mehiläispesäkampauksessaan hyllyn päältä levyjen, vanhojen radioiden, lelujen ja hiusvesien lomasta.
Pinkki paplari, Stenbäckinkatu 10

Menu

Ravintola Soul Kitchenin menun Kallio-osastolta löytyy läskisoosia, jauhemaksapihvejä, siskonmakkarasoppaa ja kaalilaatikkoa. Ja aivan kuin Peran ja Reken äidin laittamina. Mitä muuta Kalliosta Harjun puolelle eksyvä kaduntallaaja voi enää vaatia.
Soul Kitchen, Fleminginkatu 26-28. www.soulkitchen.fi.

Autokoulunopettaja (live)

Nykyään ajokorttia tullaan hakemaan kuin R-kioskille tultaisiin. Kuvitellaan, että se nyt vaan sieltä tulee, eikä teoriassa tarvitse käydä, kertoo Jokke, jonka teoriatunneilla istuu mielellään vähän kauemminkin.
Nykyään ajokorttia tullaan hakemaan kuin R-kioskille tultaisiin. Kuvitellaan, että se nyt vaan sieltä tulee, eikä teoriassa tarvitse käydä, kertoo Jokke, jonka teoriatunneilla istuu mielellään vähän kauemminkin.

kun Jouko Kalliola sai ajokortin, hän oli samana iltana lepikossa. “Varoitan nuoria miehiä, ettei pidä olla liian itsevarma. Kerron omista hölmöyksistäni.”

Jokella on myös repertuaari anekdootteja…liikennemerkeistä!

Tiesittekö esimerkiksi, että ennen epätasainen tie -merkki oli kuoppia tiessä. Suomen kielen asiantuntija kolhi autonsa merkin vaikutusalueella, mutta koska tiessä olikin kohoumia eikä kuoppia, sai Suomen valtio maksaa auton korjauksen. Liikennemerkin nimikin vaihdettiin.

Ja mikä tietokanta varoittavia esimerkkejä! “Ajokortin menettämisennätys on 10 minuuttia kortin saamisesta.”

Tarinoita riittää niin, että tiedetäänpä oppilaan istuneen ylimääräisiäkin oppitunteja.
Jouko Kalliola opettaa Haagan autokoulussa

Tanssittaja (live)

Vallilan Tangon hittibiisi on Katupoikien laulu.
Vallilan Tangon hittibiisi on Katupoikien laulu.

Vallilan Tango kajautti ensitahtinsa pienissä pihatanssiaisissa vuonna 2005. Nyt se vetää tuhansia pari-kolmekymppisiä kaupunkilaisia vanhan iskelmän pariin vappu- ja syystanssiaisissa.

”Soitamme iskelmää niin kuin sitä alun perin soitettiin. Alkuperäistyyliseen soundimaailmaan kuuluvat mm. haitari, viulu, klarinetti, trumpetti ja tuuba”, kertoo klarinetisti Antti Alavuotunki.

Yhtyeen 90 kappaleen varasto kattaa suomalaista iskelmää 1920-luvulta 1950-luvulle. Bändiltä ja sen superkarismaattiselta, viehkosti suomea murtavalta solistilta Hans Wesselsiltä taipuvat lavatanssiklassikot haikeista tangoista jenkkoihin. Inarintien puistikon vapputanssien ja Lammassaaren lavatanssifestarin lisäksi kaihoa ja romantiikkaa on ihasteltu muuallakin Suomessa.

”Sodankylän filmifestareilla soitimme rotkosta virtaavan kosken reunalla. Letkajenkkaa taisi tanssia muun muassa Milos Forman.”
Syystanssit 7.11. ravintola Koskenrannassa.

Drinkki (live)

Kaupungin parhaan drinkin pyöräyttää Rosjan Salwathura.
Kaupungin parhaan drinkin pyöräyttää Rosjan Salwathura.

Helsingin ykkösdrinkki on tänä vuonna ravintola Farangin Lady Boi. Parhaiten aperitiivinä toimiva ihanuus sisältää giniä, thaimaalaista inkivääriä, minttua (ei suomalaista!), litsiluumua, limemehua, inkiväärisiirappia ja inkivääriolutta.
Farang, Ainonkatu 3

Lähiöterassi

Luulisi, että lähiöterassilla katselee betoniseinää ja haistelee naapurin tupakkaa. Ehei, ravintola Koskenrannan terassin soundtrack on vieressä laskeva koski. Vastarannalla voi nähdä onkijoita. Terassikin on koristeltu ongenvavoilla.
Ravintola Koskenranta, Katariina Saksilaisen katu 9

HeVi-osasto

EI yhtään pilaantunutta hedelmää tiskissä. Kaupungin suurin valikoima harvinaisia hedelmiä ja vihanneksia. Täydennykset aina tehty, uutta tavaraa saapuu myös viikonloppuisin. Töissä 20–30-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka eivät epäröi ottaa valikoimiin pomeloa, uglia tai annoonaa. Kaupungin paras hedelmä- ja vihannesosasto löytyy Kampin K-supermarketista.

Valikoimasta noin 20 prosenttia on luomua.

”Jos talvella vaihtoehtoina on ottaa valikoimiin ulkomainen Royal Gala tai luomu Royal Gala, otamme ilman muuta luomuversion”, kertoo kauppias Jouni Tuominen.
Osastolla kuunnellaan asiakkaiden ehdotuksia. Aasialaisten asiakkaiden pyynnöstä tarjolla on nyt esimerkiksi durio-hedelmiä. Erikoishedelmiä pidetään valikoimissa, vaikka niitä myydään tappiolla tai nollatuloksella.

HeVi-osastolta saa myös heviä. Grendelin rumpali työskenteli HeVi-osastolla ja kun bändi julkaisi uuden levyn, myytiin sitä banaanien ja kiivien vieressä.
K-Supermarket, Kamppi

Julkisivuremontti

Sitä kutsutaan morsiushunnuksi, jääpeitteeksi tai Dry Martiniksi jäillä

Nimittäin Opetushallituksen uutta “koristepeitettä”. 1970-luvun talohirviönä muistettu rakennus on nyt kuin uudestisyntynyt uudessa asussaan.

Vuonna 2006 aloitetun julkisivuremontin alkusanat arkkitehtitoimistolle kuuluivat näin: teette mitä hyvänsä, siitä tulee parempi.

Arkkitehtitoimisto Sarcin ja Senaatti-kiinteistöjen projektijohtaja, arkkitehti Kari Ristolaisen ansiosta Opetushallituksen talo on nyt energiatehokkaampi ja kaunis.
Opetushallitus, Hakaniemenranta 6

Pyöräilijä (live)

Malminkartanosta kotoisin olevan Kuopan isä on muusikko ja äiti siivooja.
Malminkartanosta kotoisin olevan Kuopan isä on muusikko ja äiti siivooja.

"Vihdoin", naurahtaa Suomen ainoa BMX freestyle flat land -ammattilaispyöräilijä Martti Kuoppa, 31, kuultuaan valinnastaan kaupungin parhaaksi.

20 vuotta pyörällä taituroinut Kuoppa on valmentanut muun muassa Thaimaassa ja kilpaillut tai esiintynyt 45 maassa, muun muassa Yhdysvalloissa ja Japanissa. Ammattilaisena hän on ollut 12 vuotta. Oma merkkikin on. Ja kaksi sponsoria: Red Bull ja Adidas.

Kuoppa osaa lähes 5 000 temppua. Temput lajissa kehitellään itse.

"Saatan tehdä tempun jopa 4 000 kertaa, ennen kuin se onnistuu."

Kilpailuissa Kuoppa esiintyy improvisaatiopohjalta. Koreografioihin kuulemma vain jumittuu turhaan. Kilpailutkin menevät nykyään rennosti.

"Nuorempana harjoittelin vielä kello 5 aamulla, jos lento lähti kello 8. Nykyään valmistaudun todella intensiivisesti pari kuukautta ennen kisaa ja kaksi kilpailua edeltävää viikkoa otan iisisti. Mitä vähemmän mietin kisaa, sen parempi."

Lajissa on mennyt kaksi kertaa rikki hampaat, huulet, kylkiluu. Lisäksi sääret ovat täynnä arpia ja Kuopalla on ollut kaksi aivotärähdystä. Kun ranne vammautui, se oli vuoden kipeä. Selkä kuulemma on aina kipeä.

"Tämä on kova laji. Olen urheilija, eikä tässä lajissa dopingit auta. Taitoa, kuntoa ja älliä tarvitaan."

Martti Kuoppa scouttaa uusia kykyjä ja opettaa temppuja osoitteessa www.ground-tactics.com

Pyöräramppi

Arkkitehtitoimisto Kai Wartiaisen suunnittelema pyöräramppi Ruoholahden High Tech Centeriin on kuin avaruusaluksen silta. Vyötärölle yltävät kaiteet ja rappuja kiemurteleva reitti takaavat, että pyörällä saapuminen HTC:hen on kokemus.
HTC, Tammasaarenkatu 5

Myyjä (live)

Kaupungin paras myyjä on työskennellyt Stockalla kaksi vuotta.
Kaupungin paras myyjä on työskennellyt Stockalla kaksi vuotta.

Kaupungin Paras myyjä odottaa sinua keskustan Stockmannin kaampaamotuoteosastolla. 24-vuotias Suvi Raivio saa positiivista palautetta joka päivä – eniten koko tavaratalossa. Asiakkaat kehuvat myyjän täydellistä omistautumista asiakaspalveluun, pirteyttä ja kaunista hymyä (TJEU!) . Kun Suvi palaa neljän viikon kesälomalta, kommentoivat asiakkaat ”ihanaa kun tulit takaisin”.

Kampaajan koulutuksen saanut Suvi osaa yleensä kertoa parissa sekunnissa, mikä tuote asiakkaan käy kuontalolle parhaiten. Tarvittaessa hän pyytää lupaa kokeilla tukan kuntoa. Omasta upeasta tukasta tulee myös paljon kehuja.

”Asiakkaat haluavat koskea hiuksiini. Toisinaan annan luvan.”

Kaupungin parhaan myyjän taitoihin kuuluu myös tyrmätä kohteliaasti asiakkaiden huonot ideat. Pitkää mustaa tukkaa ei kannata blondata.

“Ajattelen asiakkaan ulkonäköä – en sitä, miten saisin mahdollisimman paljon tavaraa myydyksi. Asiakkaat kiittävät jälkeenpäin sitä, että olen sanonut, kun värjäys ei kannata.”
Stockmann, Aleksanterinkatu 52

Kahvintuntija

Edessä on kahdeksan kuppia vaaleapaahtoista sekoitekahvia, tehtävänä löytää kahdeksassa minuutissa samanlaiset. No, Ulrika Hannula, 37 oli tehtävässä paras ja voitti Suomen paras kahvinmaistaja -tittelin. Maailmanmestaruuskisoissa Hannula oli kahdestoista. Kilpailijoita oli 35.

Kaffecentralenissa kahviasiantuntijana työskentelevä Hannula juo korkeintaan yhnden kupin kahvia päivässä, silloinkin espressoa.

“Suodatinkahvissa on enemmän kofeiinia, suodattaessa kahvin kofeiinipitoisuus säilyy 100-prosenttisesti, mutta kahviin suodattuvat kaikki kahvin hyvät ja huonot aineet. Sen sijaan espressoon kofeiinia suodattuu vain 40 prosenttia, mutta huonot aineet jäävät pois.”
Kaffecentralen, Pursimiehenkatu 23

Ilmanlaatu

Kalliossa on muutakin hyvää kuin Siltanen - nimittäin hengitysilma. YTV on seurannut pääkaupunkiseudun ilmanlaatua jo 26 vuoden ajan, ja seurantapisteitä pelkästään keskustan tuntumassa on peräti kuusi. Viime vuoden ilmanlaatukooste kertoo, että Kalliossa erittäin huonon ilmalaadun tunteja on ollut koko vuonna ainoastaan 17, ja luku on keskusta-alueen alhaisin. YTV:n ilmanlaatuasiantuntija Maria Myllynen selvittää, että ilmanlaatua tarkasteltaessa tutkimuksen kohteena ovat typpeä tuottavan pakokaasun lisäksi pienhiukkaset ja pöly.

Ennen kuin ihmismassat rynnivät muuttokuormineen kohti Viidettä linjaa ja parempaa ilmaa, kannatta vielä muistaa, että Kallio on ainoastaan pääkaupungin keskustan seurantapisteistä puhdasilmaisin.Tarkasteltaessa Etelä-Suomea, puhtainta ilmaa on alueilla, jotka sijaitsevat korkealla tai jotka ovat mahdollisimman kaukana liikenteestä. Espoon Luukki pesee siis kyllä Kallion, mutta sinne onkin jo astetta vaikeampi matkustaa sporalla.
Kotipaikkasi ilmanlaatu: http://www.ytv.fi/FIN/ilmanlaatu/etusivu.htm

Outlet-alue

Aika suuri osa kaupungin vaatteiden maahantuojista pitää päämajaansa Lauttasaaressa. Se tarkoittaa myös, että hullunhalpoja vaatteiden ystävämyyntejä ihmetellään Larussa usein. Cape Nordic ja Cape Universal myyvät muun muassa Killahia, Roxya, Airwalkia, Le Coq Sportifia, Conversea, Pepe Jeansia. Lacostelta saa Lacostea. Bestseller myy todella harvoille ja valituille Lauttasaaren varastostaan Vero Modaa, Onlya, Jack&Jonesia ja Selectedia. Myös Tommy Hilfigerin ystävämyynnit käydään Larun Vattuniemessä.

Ystävämyyntien lisäksi Lauttasaaressa on paljon outleteja ja tehtaanmyymälöitä: IC Companys (Jackpot, Cottonfield, Part Two, Matinique), Halti, Novita. Lisäksi muun muassa Lauttasaarentiellä on outlet, joka kauppaa Your Facea, Tara Jarmonia, Soaked in Luxurya, CCDK:ta ja Marc O´Poloa.
Lacoste, Melkonkatu 18 A (ilmoittaa usein lehdissä ystävämyynneistään) Cape Nordic ja Cape Universal, Vattuniemenkuja 5 F, ICCompanys Veneentekijäntie 8, Novita Vattuniemenkatu 20 B, Halti Vattuniemenkatu 23 A, Oxford Blue Heikkiläntie, Outlet Lauttasaarentie 6

Smoothiet

Hakaniemen Cafe Java avasi ovensa kolme ja puoli vuotta sitten, ja yhtä kauan se on tarjoillut myös smoothieita. Kummallista kyllä, kahvilan seinätaulu ei mainitse kuitenkaan mitään noista juomista ja listan saakin vain erikseen kysymällä.

Javassa on tarjolla kahdeksan erilaista hedelmin ja marjoin ryhditettyä juomaa. Tuore inkivääri, passionsiirappi, valkosulkaa, kookos ja erilaiset nestemäiset juomapohjat erottavat smoothiet toisistaan. Lisäksi henkilökunta kehittää ajoittain joitain kausimakuja, jotka eivät löydy varsinaiselta listalta.

Vaikka Hakaniemen lista ja juoman hinta (6 euroa) ovat samat kuin emokahvilassaan Lasipalatsissa, on valistuneen lipittelijän mukaan smoothieiden yhtäläisyys vain paperilla. Hakiksen magic touch tekee oman lisänsä.

Valokuvaamo (live)

Onyxei Haapala, Helmut Schweinstein ja Saga Schweinstein 1800-luvun tunnelmissa.
Onyxei Haapala, Helmut Schweinstein ja Saga Schweinstein 1800-luvun tunnelmissa.

Uusviktoriaaninen valokuvastudio O. Haapala on vuoden aikana pystyttänyt fotoaparaattinsa ja käsinmaalatun maisemataustansa 15 tapahtumassa, esimerkiksi Taiteiden yössä, burleskibileissä ja vintage-myyjäisissä. Kyseessä on valokuvaajien Saara Salmen ja Marco Melanderin taideprojekti, jossa on tähän mennessä kuvattu yli 700 henkilöä 1800-luvun tyylisiin kabinettivalokuviin. Kuvaajat itse esittävät vuosisadan vaihteesta karanneita roolihahmoja Onyxei Haapalaa ja Helmut Schweinsteinia asianmukaisiin vetimiin sonnustautuneina.

Parin euron maksua vastaan otettuihin kuviin saa tulla tavallisissa vaatteissa, mutta osa kuvattavista on hankkinut aidot vuosisadan vaihteen vermeet kuvaa varten. Projektissa syntyneet kuvat ovat esillä Valokuvataiteen museon 26.1.2010 avautuvassa näyttelyssä.
Atelieri O. Haapala seuraavan kerran Halloween Horror Carnivalissa ravintolalaiva Wäiskissä 31.10. ja Tennispalatsin taidemuseon teemapäivässä 28.11. www.ohaapala.com

Koripallojoukkue (live)

Hedelmäkorissa pelaavat muun muassa Aleksi Valavuori, Kim Herold, Tomi Metsäketo ja Tapio Liinoja.
Hedelmäkorissa pelaavat muun muassa Aleksi Valavuori, Kim Herold, Tomi Metsäketo ja Tapio Liinoja.

“Kun joukkue koostuu pääasiassa muusikoista ja näyttelijöistä, voi olla varma, että ilmaisu kentälläkin on melko originellia. Sitä voisi kutsua jopa runoudeksi”, nauraa muusikko Tidjan Ba ja viittaa koripallojoukkue Hedelmäkoriin. Tidjanin HeKo-historia alkoi koriskummi Ilkka Alangon suosituksilla, mutta joukkueen juuret ulottuvat kauemmaksi. Alun perin HeKo perustettiin ”täyttämään Corona Baarissa luuhanneiden ja duunanneiden taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan työntekijöiden koripallotarvetta” ja nyt oranssia palloa on viskottu jo seitsemäntoista vuoden ajan.

Joukkueen pelipaitaan ei valitettavasti sujahdeta aivan mutkitta. Kummin lisäksi uusi jäsen tarvitsee arvovaltaisen presidentin hyväksynnän, ja mikä vaikeinta, pelaajan on oltava Tidjanin sanoin ”hyvä ihminen”. Lieneekö tuo hyvyys osasyynä siihen, että HeKo on kysytty pelivastus myös rakkaassa etelänaapurissamme Virossa. Se, että kaikki pelaajat ovat palanneet korisreissulta hengissä kotiin, onkin Tidjanin mukaan joukkueen suurin saavutus. Tosin kerran eräs pelaaja ei muistanutkaan hypätä laivasta pois kotisatamassa, vaan havahtuminen tapahtui edestakaismatkan jälkeen Tallinnassa. Ilmeisesti reissu päättyi lopulta kuitenkin hyvin, vai onko joku nähnyt Siljalla seilaavaa väsynyttä donkkaajaa?

Deejii (live)

Sami Merinen eli deejii Mista S, 23, sai ensimmäiset soittokamansa 15-vuotiaana.

“Siitä lähtien olen soittanut aina, kun mahdollista. Aloitin koulun limudiskoista.”

Hip hopilla ja r’n’b:lla aloittanut Mista S soitti ensimmäisen keikkansa Club Oopperassa Kisahallin päädyssä 16-vuotiaana.

“Laitoin mix tapeni jakoon ja Oopperassa soittanut deejii innostui.”

Lukion jälkeen Sami erehtyi kuudeksi kuukaudeksi päivätöihin Andiamoon myymään kenkiä. Sen jälkeen hän on elänyt deejiin työllä.

“Olen harvoja suomalaisia niin sanottuja nimideejiitä, jotka elävät pelkällä deejiin työllä ja deejii-nimellä.”

Suomen lisäksi Sami on soittanut Virossa, Latviassa, Liettuassa. Pian myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

“Keikkojen saaminen ulkomailla on aika vaikeaa. Se vaatii hyviä kontakteja.”

Enää Sami ei harjoittele keikkoja varten.

“Soitan viisi iltaa viikossa. Uudet jutut tulevat keikoilla improvisaationa.”

Uudet biisit löydetään deejiiblogeista. Suomen radio on kuulemma puoli vuotta jäljessä.
DJ Mista S The Tigerissa 3.10., 7.10., 9.10. ja 10.10., Jenny Woossa 4.10. ja 11.10., Butterflyssa 6.10. ja 13.10.

Julkkis

Hyvä Esko Kiesi, tasa-arvokeskustelun avaaja, valtakunnan nyrkkeilysäkki, 15 minuutin julkkis,

Kiitos rajatulle joukolle tarkoitetussa aviisissa lausumistasi harkitsemattomuuksista pääsimme purkamaan palkkaepätasa-arvoa, raskausrasitetta ja sukupuolittunutta työnjakoa kohtaan tuntemamme vihan. Vähän myös sitä, että Sami puristi takamuksesta koulun diskossa ysiyks.

Eskoa muistelee lämmöllä myös suomalainen media. Etenkin Alma Media ja Sanoma-osakeyhtiö.

Sekä Audi, jolle Esko teki rahaa monta vuotta, ja joka keräsi tärkeät irtopisteet kohusta Eskon siirryttyä uusiin haasteisiin. Ehkä paidat ovat nyt sileät?

Aika hyvin autokauppiaalta, jota myös yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi väitettiin.

Suutari

Kaupungin parasta kengänkorjausta saa Jouko Kauppalalta Haagan suutarista. Kauppalan 34 suutarivuoden aikana kertyneet taidot ihastuttavat erityisesti opiskelija-asuntojen asujamistoa. Kauppala korjaa opiskelijoiden Converseja, laukkuja ja piikkikorkoja ja syksyisin suurentaa ja pienentää saappaanvarsia. Tarvittaessa Kauppala konsultoi kolmea veljeään, jotka myös työskentelevät Helsingissä suutareina.
Haagan Suutari, Oskelantie 1

Festariruoka

Luomulammaspastaa, tomaattikeittoa…

Ei uskoisi, että ollaan festareilla. Flow-festivaalien ruokateltassa istuttiin Aallon palleilla ja syötiin luomuruokaa. Ruokinnasta vastanneen Makutakuun Georg Simojoki kertoo, että nelipäivisillä festareilla meni viisi kiloa luomukaritsaa. Suosituin annos oli kymmenen euron luomukaritsapasta.
Vanha Viipurintie 15, Porvoo

Mangamekka

Astu sisään Pohjoismaiden ainoaan mangakahvilaan, osta mochi-leivos ja japanilaista limua (mukana käyttöohje), nappaa lukemistoksi mangaa tai astele peliautomaatille ( Nintendo Wii ja Bubble Bobble). Tarkastele asiakaskuntaa: cosplay-ihmisiä, japanilaisturisteja, ympäri Suomea pyhiinvaellukselle saapuneita manga- ja animefaneja. Jos olet sarjisummikko, pyydä kahvilan omistajalta, 23-vuotiaalta mangaharrastaja Milla Sainiolta, suosituksia. Sarjiksia saa lukea mielin määrin, ja pian puoli vuotta sitten avatusta kahvilasta saa doujinshi-fanzine-sarjakuvaa. Kotiinviemisiksi vielä japanilaisia karkkeja.
Manga Café, Kaisaniemenkatu 1 (sisäpiha)

Rocktyyli (live)

Ace Up The Sleeven Sonny Gunnin tyyli soi rock´n´rollia. Ei tyyli, eikä mies ole sataprosenttisesti made in Finland, Sonny on puoliksi palestiinalainen.

1980-luvulle kurkottava lookki on vintagen juhlaa. Tyylin tekijät löytyvät Uffista tai kirpputoreilta, osa vaatteista on faijan vanhoja 1980-luvulta. Rytmikitaristin kaapista löytyy kapeita housuja, pilkullisia paitoja, liituraitaa ja viininpunainen huivi. Glamouria edustaa kaverin äidin turkki. Suurimman osan vaatteistaan Sonny on hankkinut Helsingistä, mutta asuja on tarttunut mukaan myös Lontoon Camdenista. Keith Richardsin ja muun muassa Rhino Bucketin ja Kixin levyillä soittavan Brian Forsythen fanittaminen näkyvät Sonnyn ulkonäössä ja kuuluvat Ace Up the Sleeve musiikissa.

”Rock´n´roll merkitsee meidän musiikissa sitä, että rumpali soittaa kuin viimeistä päivää, basisti on tiukka, soolokitaristi on ulkoavaruudesta ja laulaja valloittaa kenet tahansa.”
Ace Up The Sleeve Arabian uudella nuorisotalolla 16.10.

Jälkiruoka

Jos luulet, että kaikki sushit maistuvat kaupungissa samalta, olet väärässä. Punavuoressa sijaitseva oman rahan fine dining -paikka Elviira tarjoaa pre-jälkkärinä sushia, joka vie makean ystäviltä kielen mennessään.

Annos näyttää tavalliselta tonnikala-nigiriltä, mutta kala onkin puolukkageelin pala ja riisi keitetty meheväksi vaniljassa. Tuoreista puolukoista keitetty liemi on tehty geelimäiseksi agar-agarilla (merilevällä, toim.huom.). Väri on hämmästyttävän samanlainen kuin tuoreessa tonnikalassa.

"Annoksen kehitti kollegani Patrick Lindström käydessään sushi-ravintolassa. Kiitos kuuluu myös äitini lahjoittamille puolukoille”, kertoo Elviiran Johannes Berlin.

Sushin kruunaa soijasiirappi ja palanen wasabi-hernettä.

“Annos ei ole listalla, mutta kyllä me sitä pyynnöstä voimme valmistaa.”
Ravintola Elviira, Punavuorenkatu 3

Stand up -koomikko (live)

“Kustantajat eivät innostuneet kirjoistani. Kirjoitin eroottisia novelleja…lapsille”, 38-vuotias valtion virkamies Robert Pettersson aloittaa.

Pettersson voitti syyskuun lopussa Circus-yökerhossa pidetyn vuoden stand up -tulokas -kisan. Yksimielinen (ei kaksimielinen, kuten tuomariston jäsen Ben Zyskowicz totesi) tuomaristo kiitteli erityisesti Petterssonin ajoitusta, komiikan kultaista sääntöä.

Vasta puolitoista vuotta sitten stand upin aloittanut Kansallisarkistossa työskentelevä Pettersson ei ole mielestään vapaa-ajalla hauska.

“Kaveri kävi stand up -kurssin ja pakotti minut sinne.”

Parisuhdeasioista ja julkkiksista pilkkaa tekevien koomikkojen joukossa Pettersson on raikas poikkeus, sillä hän ei sensuroi mitään.

“Joskus minua kauhistuttaa itseänikin juttujeni mauttomuus. Mutta mikä toiselle on mautonta, on toiselle hauskaa. Stand up -keikoilla ei ole lapsia, joten kaikki menevät omalla vastuullaan. Kuulijalla on oikeus tykätä tai olla tykkäämättä.”
Pettersson esiintyy Kaupungin paras -bileiden lisäksi Old Anchorissa 3.10.

Kitaristi

“Petteri on kuin yhden miehen bändi”, kehuu City-lehden pop-toimittaja Juhani Sirén.
Ja arvatkaas mistä se johtuu.

“Kun pitää saada aikaan rumpujen ääni, kolkuttelen kitaran kuorta, jos pitää saada aikaan bassoääni, säädän kieliä alemmas”, paljastaa Petteri Sariola, 25, yhden miehen orkesteri ja kaupungin paras kitaristi.

“Jouduin alkaa miettimään mitä eri ääniä kitaralla saa, kun emme nuorena saaneet koskaan koko bändiä kokoon. Toimin usein sekä basistina että kitaristina.”

Vaikka kaupungin paras kitaristi on suorittanut ammattimuusikon ammattikorkeakoulututkinnon, taito on veressä. Petteri kuuluu suureen suomalaiseen muusikkosukuun; äiti on Sibelius-Akatemian lehtori Eeva-Leena Pokela ja isä sellisti Raimo Sariola. Kolmesta sisaruksesta vain yksi ei toimi muusikkona: hän on vielä lukiossa.
Petteri Sariola: Phases ilmestyy 7.10.

Viinitietäjä (live)

Tuomas Meriluoto on toimitusjohtajana osittain omistamansa Winestate-yhtiössä. Kuuluisa espanjalainen viinintuottaja Miguel Torres omistaa Winestatesta viisi prosenttia.
Tuomas Meriluoto on toimitusjohtajana osittain omistamansa Winestate-yhtiössä. Kuuluisa espanjalainen viinintuottaja Miguel Torres omistaa Winestatesta viisi prosenttia.

Tempranillo ja Riesling.

Ne ovat Suomen toisen Master of Wine -tutkinnon suorittaneen Tuomas Meriluodon, 33, mukaan kaksi helpointa rypälettä.

No, toki arvostetun viinitutkinnon suorittanutta henkilöä ei saisi vaivata näin triviaaleilla kysymyksillä, mutta Meriluoto palvelee mielellään tavallista viininkuluttajaa. Toimitusjohtamisen lisäksi hän ylläpitää viinien maahantuontiyhtiönsä Winestaten Viinikassi.fi-palvelua, josta käyttäjä saa nopeasti tietoa esimerkiksi ruoan ja viinin yhdistämiseen. Pasta-asiasanakin riittää suositusten löytämiseksi. Tiesittekö muuten, että vuohenjuustosalaatti vaatii hapokkaan viinin?

“En ole viinikiihkoilija. Kiinnostuin viineistä vasta 21-vuotiaana toimiessani viinimaahantuojalla myyntiedustajana.”

Meriluodon mukaaan tavallisen ihmisen viinisivistykseen kuuluu tyypillisimpien rypälelajikkeiden tunnistaminen ja viinin ja ruoan yhteyden ymmärtäminen. Tärkeää on myös suurimpien viinialueiden erityispiirteiden hahmottaminen.

Liikunnanohjaaja

Aargh. Taas täynnä. Ai mitkä? Jukka Ruotsalaisen tunnit Motivus-saleilla.

Opetuslapset seuraavat Isä Aurinkoista siinä määrin, että Jukka Ruotsalaisen jooga- ja afro- tunneille on jatkuvaa tungosta. Vatsalihaksiin keskittyvät tunnit palavat myös jatkuvasti punaista.

Pilatesta, joogaa, erilaisia tanssi- ja lihaskuntolajeja, venyttelyä ja kehonhuoltoa opettavassa 32-vuotiaassa miehessä täytyy olla erityistä taikaa. Miten ihmeessä hän saa koottua 20 vuotiaista seitsemänkymppisiin ulottuvan luokkansa tanssimaan eläimenä afroa tai rääkkäämään hulluna vatsalihaksia.

“En tiedä. Ehkä se johtuu siitä, että pidän tosi paljon työstäni ja oppilaistani.”

Näyttelijän ja tanssinopettajan tausta nostavat Ruotsalaisen omaan luokkaansa. Heittäytymiseen uskaltautuva mies saa muutkin mukaansa. Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002 valmistunut freelance-näyttelijä on toiminut jo neljä vuotta päätoimisena liikunnanohjaajana. Sivutoimena eli silloin kun Jukka ei ole salilla hän syö, lepää ja nukkuu. Mies opiskelee myös intohimoisesti espanjaa.

Jukan liikuntafilosofia on yksinkertainen.

“Liikunta on ja tulisi olla parhaimmillaan hauskaa, terveellistä ja sopivalla tavalla haastavaa.
http://www.jukkaruotsalainen.com

Hiukset (live)

Nea Lindgrénin hiukset ovat Walter De Campin löytö.
Nea Lindgrénin hiukset ovat Walter De Campin löytö.

Vilkaiskaa netistä 1800-luvun lopulla Englannissa toimineen The Pre-Rafaelite Brotherhoodiin kuuluneen taidemaalari Dante Gabriel Rossettin maalaus Beata Beatrix ja käykää sitten Théhuoneessa (Eerikinkatu 12) katsomassa kyseisen teekaupan toista myyjää/omistajaa Nea Lindgréniä. Maalauksen nainen on ilmestynyt siihen kauppaan! Ainakin hiuksista päätellen.
Nea Lindgrénin hiukset ovat paksut, punasävyiset ja loputtoman pitkät, upeat.

“Olen käynyt vain kaksi kertaa elämäni aikana kampaajalla. Ehkä siinä on hiusteni salaisuus”, Nea Lindgren arvelee. “Lapsena minulla oli poikatukka ja näytin aivan pojalta. Taidekoulussa 18-vuotiaana laitoin hiukseni letille ja sitten leikkasin letin poikki. Sen jälkeen olen antanut hiusten kasvaa. Muut ihmettelevät aina tukkaani, itse en katso peiliin.”

Nea Lindgrenillä on ollut useita taidenäyttelyjä, ja äskettäin hän työskenteli kaksi kuukautta Italiassa Suomen Taiteilijaseuran työhuoneella vanhassa luostarissa Firenzen lähellä. Se oli täydellinen ympäristö hänen hiuksilleen.

Maistiaiset

Tummaa, vaaleaa, maustettua, kaunista, kiinteää, nestemäistä, jäistä, sulaa, himoittua suklaata. Suklaafestivaalit järjestetään tänä vuonna Wanhassa Satamassa 21.–22.11. Kolmekymmentä näytteilleasettajaa tuo suklaaherkkunsa kansan ihailtaviksi, suurin osa myös maistettaviksi. Viime vuonna maistaa sai esimerkiksi suklaakasvonaamiota. Festareilla järjestetään myös tasting-tilaisuuksia suklaasta sekä suklaan ja viinin, suklaan ja samppanjan ja suklaan ja konjakin liitoista.

Fuksiaisasu

Yht'äkkiä ohitse juoksee laumapellejä. Unohtakaa jätesäkit (TJEU: oikis) tai haalarit (TJEU: valtsikan, humanistisen laitokset), Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan fuksit ovat kuin naamiaisista. Tänä vuonna teemana oli sirkus ja luokanopettajissa voiton vei Friikkisirkus-niminen joukkue. Koko käyttäytymistieteellisen kuvan Cirque du So Lame.
Viime vuonna luokanopettajien hehkein oli legendat-teeman MM-lätkäjoukkue 1995.

Liikennemerkki

Kaivokselassa eläimetkin ohjataan oikeille kulkuradoille.
Kaivokselassa eläimetkin ohjataan oikeille kulkuradoille.

Mainos

Svenska Teaternin eteen parkkeerattiin PlayMe-musikaalin ensi-illan ajaksi upea valkoinen limusiini, joka kuului musikaalin pääpahikselle, ravintolamoguli Zettermannille.
Svenska Teaternin eteen parkkeerattiin PlayMe-musikaalin ensi-illan ajaksi upea valkoinen limusiini, joka kuului musikaalin pääpahikselle, ravintolamoguli Zettermannille.

4 kommenttia

senora

4.10.2009 22:14

Jukka on paras!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei oo vaan

9.10.2009 15:27

ei vaan pekka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tsirppis

11.10.2009 16:14

Jukka on aivan sietämätön ohjaaja ja täynnä itseään. Jutut tunnilla on niin ala-arvoisia, että hävettää ihan ko. ihmisen puolesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jullikka10

14.10.2009 11:10

Turun Nummen pyörässä ei ole kukaan tuttuni asioinut ilman valittamisen aihetta. Minun pyörässäni eivät osanneet säätää jarruja..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi