Mitä hävikkisovellusta aiot käyttää jatkossa? ResQ Clubin ex-toimitusjohtaja sai tuomion Lunchien yrityssalaisuuksien varastamisesta

Ikävää, että upean tuotteen takaa löytyy epämääräistä suhmurointia.

Kuva: wathanakull / Fotolia

Suomalaiset ravintoloiden hävikkiruokaan keskittyneet sovellukset ovat perusperiaatteeltaan erittäin toimivia. Edullista, hävikkiin joutuvaa safkaa tarjoavia sovelluksia on markkinoilla kaksi: Lunchie ja ResQ Club. Käyttäjän näkökulmasta on käytännössä se ja sama kumpaa käyttää, jos valikoima on kohdallaan ja homma toimii sujuvasti. Kyseisten palveluiden taustalta löytyy kuitenkin ikävä tarina siitä, miksi ne ovat niin samanlaisia.

ResQ Club Oy:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja tuomittiin juuri ehdolliseen vankeusrangaistukseen yrityssalaisuuksia koskevassa oikeudenkäynnissä. Helsingin käräjäoikeus langetti perjantaina tuomion pitkän riitelyn päätteeksi Tuure Parkkiselle, joka toimi aiemmin Bytebuffet Oy:n toimitusjohtajana, josta hän siirtyi perustamaan vastaavalla konseptilla toimivan ResQ Club Oy:n. Bytebuffet Oy on nykyisin nimeltään Lunchie Oy.

Tuomiossa todetaan, että vuonna 2015 Bytebuffet Oy:stä irtisanottu Parkkinen on ottanut mukaansa kaikki olennaiset Lunchie-palvelukonseptia koskevat liikesalaisuudet. Parkkinen on oikeudettomasti käyttänyt yrityssalaisuudeksi luokiteltavaa palvelukonseptia ja liiketoimintasuunnitelmaa kokonaisuudessaan kopioidessaan koko salassa pidetyn ja ainutlaatuisen konseptin.

“Juttu on ollut vireillä jo vuodesta 2016, joten olemme tyytyväisiä, että asiassa on nyt saatu päätös. Lunchie voitti ja vastaaja sai tuomion. Tutustumme nyt päätösasiakirjaan huolella ja muodostamme lopullisen mielipiteemme myöhemmin”, Lunchie Oy:n toimitusjohtaja Janne Klix sanoo.

Parkkinen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen yrityssalaisuuden rikkomisesta ja hänen maksettavakseen tulee Bytebuffet Oy:n oikeudenkäyntikulut. Rikostuomion lisäksi yksityiset vahingonkorvausvaatimukset käsitellään myöhemmin.

Kirill Shevchenko kirjoittaa Facebookissa kuuluneensa alkuperäiseen Lunchie-tiimiin, ja kuinka tapahtumat veivät häneltä motivaation työhön ja uskoa ihmisyyteen. Näin hän kirjoittaa tapahtumista Parkkisen erottamisen jälkeen:

“Jatkoimme tuotteen kehittämistä ja noin reilun puolen vuoden jälkeen vuokrasimme mökin, jotta voisimme siellä saattaa tuotteen loppuun. Mökille saavuttuamme saimme karmivan soiton meidän neuvonantajalta. "Mikä tää ResQ Club oikein on?" Avasimme heidän verkkosivut ja tilanteen jäätävä kauheus alkoi pikkuhiljaa selvitä meille... Meidän visioima slogan "almost a free lunch" oli röyhkeästi heidän etusivullaan kopioitu "almost a free dinner", mikä tuntui olevan kuin isku kasvoille. Koko meidän liiketoimintamalli ja tuotteen ydin oli kopioitu ja hirveässä kiireessä julkaistu... ENNEN MEITÄ!”

“Kamalinta oli nähdä miten ihmiset rakastivat meidän ideaa, mutta kunnia siitä meni ihmiselle joka oli kavaltanut meidät.”

ResQ Club ryntäsi markkinoille 2016 ennen kuin Lunchie ehti julkaista oman sovelluksensa. ResQ Club on kerännyt suosiota ja edennyt startup-kentällä. Tuure Parkkinen jäi pois ResQ Clubista vuoden 2017 aikana. Syksyllä ResQ Clubin toimitusjohtajaksi valittiin Sauli Böhm ja yritys kertoi samalla uudesta rahoituskierroksesta, yhteistyöstä kansainvälisen ruoankuljetusjätin Delivery Heron kanssa ja Euroopan valloitussuunnitelmistaan.

Parkkinen avautui tilanteesta omasta näkökulmastaan tammikuussa 2016 Uuden Suomen blogissaan. Blogin kautta piirtyy varsin erilainen tarina, jonka ytimessä on pointti: liikeideaan ei voi omistaa yksinoikeutta.

Ylioppilaslehti huomioi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan varallisuutta hoitavan HYY Yhtymän 6 prosentin osakkuuden ResQ Clubissa. HYY Yhtymän toimitusjohtaja Antti Kerppola painottaa Ylioppilaslehdelle, että yhtiön nykyisiä työntekijöitä ei ole tutkittu tai syytetä mistään lain vastaisesta.

Kerppola, joka toimii myös ResQ Clubin hallituksen puheenjohtajana, sanoo, ettei yrityssalaisuuden rikkominen vastaa HYY Yhtymän tai ResQ:n käsitystä vastuullisesta yritystoiminnasta. Ylioppilaslehti kuitenkin huomauttaa, että HYY Yhtymä lähti osakkaaksi ResQ Clubiin kesällä 2016, kun Parkkisen ja hänen entisen työnantajan riidat olivat jo julkisuudessa.

4 kommenttia

EJ Seppä

20.2.2018 14:36

Fiksua panna ylioppilaiden rahaa yhtiöön, jonka liiketoiminta perustuu sijoitushetken mediatiedon mukaan toisten liikesalaisuuksien käyttöön. Yhtiö vastaa vahingoista siinä missä tekijä, eli firmalla kohta kuppi nurin. Sama ku laittas rahaa laivaan mistä kapteeni irrotti satamassa keulaportin. Voit päästä Tallinnaan mutta todennäkösemmin kalanruuaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

samapa tuo?

22.2.2018 09:54

onhan se synkkää, että idea on ollut jollakin toisella myös.. mutta eikös facebookilla ollut samankaltainen historia? hyvähän se on, että alalla on kilpailua, joka tukee koko markkinan kasvua... aion käyttää varmaan molempia palveluita (tai se kumpi nyt toimii paremmin) - kunhan nyt vaan keskityttäisiin siihen oikeaan ongelmaan eli ruokahävikkiin ja maapalleromme synkän tilanteen parantamiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joku roti

22.2.2018 16:42

Ei tässä nyt ollut kyse ihan pelkästä idean varastamisesta. Niitähän voi jokainen päivittäin heitellä ilmaan. Tää Parkkinen vei mukanaan valmiin konseptin, business planit, asiakastiedot, kustannuslakelmat jne. Niiden pohjalta on nopea teettää mobiili apsi... Suurin osa duunista jo tehty.

Surullista luettavaa alkuperäisen tiimin kannalta, sympatiat sinne.

Ja miten Antti Kerppola HYY:lta selittää ettei ollut tietoinen casesta keväällä 2016 kun siitä oli mediassa juttua vaikka kuinka paljon? Jos olisin HYY:n hallituksessa, niin pyytäisin herralta asiasta selvityksen ja äänestyttäisin luottamuksesta.

Päätöksestä: "The judgment states that Parkkinen, who was fired from Bytebuffet Oy in 2015, brought along all essential business secrets related to Lunchie service concept. Parkkinen has unlawfully used Lunchie service concept and business plan in its entirety when copying a whole concealed and unique concept, product development data and plans in particular, and utilizing them in his own business through ResQ Club Oy."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tarjakkis

25.9.2018 18:38

Hyvä sovellus toi RESQ... Koodilla UPO-481 saa -50% ensimmäisestä tilaukseta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi