Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola on auki

From Waste to Tasten ravintolaan Lapinlahteen pääsee jo tänä viikonloppuna brunssille.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola aloittaa toimintansa perjantaina 17. kesäkuuta Michelin-kokki Markus Aremon alivuokralaisena entisen Lapinlahden sairaalan kulttuurihistoriallisessa miljöössä Helsingissä. Ravintolan toiminta alkaa lounas- ja brunssitarjoiluilla, ja myöhemmin ohjelmaan tulevat illalliset ja teemabrunssit. Ravintolan viralliset avajaiset ovat elokuussa. Tätä ennen ravintolalle valitaan myös uusi nimi keväällä järjestetyn nimikilpailun perusteella.

From Waste to Taste on hävikkiruokahanke, joka taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan. Noin 90 prosenttia ravintolan tarjoamasta ruoasta tehdään kauppojen ylijäämästä, rumista porkkanoista, liian käyristä kurkuista ja muista kasviksista, jotka eivät kuluttajille kelpaa, arvottomina pidetyistä pikkukaloista ja muista raaka-aineista, joita syystä tai toisesta uhkaa joutuminen ravintoketjun ulkopuolelle. Hanke ei tavoittele voittoa, vaan kaikki tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen ja työllistämiseen. Lisäksi suurin osa noudetusta ruoasta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Hanke sai alkunsa kauppiaan heitosta reilu vuosi sitten, kun nyt hankepäällikkönä toimiva Johanna Kohvakka oli organisoimassa yksittäistä hävikkiruokatapahtumaa Narinkkatorille. Eräs kauppias totesi hänelle: "Teidän pitäisi organisoitua vähän paremmin, juuri heitin parin lavallista ruokaa roskiin".

"Hankkeen eteen on tehty vuoden verran hommia, joten olemme iloisia, että tästä tulee viimein totta. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman kaikkia niitä yrityskumppaneita ja yksityishenkilöitä, jotka uskoivat hankkeeseen ja antoivat oman panoksensa, joten iso kiitos kuuluu heille. Mukaan hankkeeseen pääsee toki vielä, sillä hankkeella on paljon potentiaalia kasvaa ja kehittyä", Kohvakka sanoo.

Ravintolan toimintaympäristö on poikkeuksellinen. Ravintolatila sijaitsee entisen sairaalan meren puoleisessa siivessä. Kulku ravintolaan on käytäviä pitkin rakennuksen pääovien kautta tai meren puolelta sivuovesta. Ravintolan ikkunoista avautuu kaunis näkymä lahdelle. Rakennuksen etupihalle katetaan myöhemmin kesällä terassipöytiä.

Hävikkiruokaravintolassa on tarjolla lounasta ja brunssia. Arkisin kello 11 alkavaan lounaaseen sisältyy alkusalaatti, lounaslautanen ja jälkiruoka, ja tarjolla on aina liha ja kasvisvaihtoehto. Viikonloppuisin tarjolla olevaan brunssiin kuuluu runsas buffetpöytä, keittiöstä tilattava lämmin brunssilautanen sekä jälkiruoka. Kattausajat ovat kello 11 ja 13, ja brunssin hinta on aikuisilta 20 euroa ja lapsilta 1 e/ikävuosi. Ensimmäinen brunssi järjestetään jo tänä viikonloppuna 18. ja 19. kesäkuuta ja ne jatkuvat juhannuksen jälkeen heinäkuussa. Lisäksi From Waste to Taste tekee catering-keikkoja.

Ravintolan perustamista varten järjestettiin keväällä joukkorahoituskampanja, johon osallistui yli 700 tukijaa. Osana From Waste to Taste -ravintolahanketta tuetaan vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymismahdollisuuksia. Tukitoimintaa varten hanke on saanut Euroopan sosiaalirahastolta (ESR) avustuksen.

1 kommentti

Köyhä

19.6.2016 17:59

20euroa!!?? Haloo!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi