Musiikkia ja journalismia yhteisörahoituksella

Suurlähettiläistä tuttu Jussu keräsi uudelle levylleen rahoituksen ennen kuin sitä on edes äänitetty.

Jussu onnistui keräämään yhteisörahoituksen levylleen.
Jussu onnistui keräämään yhteisörahoituksen levylleen.

Crowdfunding eli yhteisörahoitus tarjoaa pienille toimijoille uuden tavan rahoittaa toimintaansa. Suomessa yhteisörahoituksen ensimmäisiä askeleita ottaa Mesenaatti-palvelu.

Mesenaatti.me on Suomen ensimmäinen puhtaasti yhteisörahoitukseen tarkoitettu palvelu. Kansainvälisesti crowdfunding alkaa vakiinnuttaa paikkaansa rahoitusmuotona, jossa ihmiset osallistuvat heille tärkeän hankkeen kuten palvelun, yhteisön, yrityksen tai tuotekehitysprojektin, rahoittamiseen.

Mesenaatti pyörittää parhaillaan kolmea yhteisörahoituksen pilottiprojektia. Yksi näistä on Suurlähettiläistä tutun Jussun uusi levy, jonka biisit ovat nauhoittamista vaille valmiina. Jussun Bel Vel -yhtyeen tavoitteena oli kerätä yhteisörahoituksella kasaan 3 000 euroa. Kun keräystä on viikko jäljellä, tavoite on ylittynyt reilusti ja kasassa on jo 5 140 euroa. Kaikki 123 projektiin sijoittanutta "mesenaattia" olisi saanut rahansa takaisin, jos tavoiteltua 3 000 euron summaa ei olisi saatu kasaan.

Mesenaatin kautta yhteisörahoitukseen mukaan lähtevät saavat vastiketta rahoilleen. Luvattu vastike on oleellinen seikka Mesenaatin toiminnassa, sillä sen avulla vältetään ongelmat Suomen tiukan rahankeräyslain suhteen. Räppäri Steen1 löysi kyllä levylleen rahoittajia, mutta joutui vetäytymään joukkorahoituksesta poliisin puututtua rahoitustapaan.

"Olin lukenut yhteisörahoituksesta ja osallistunut itsekin muutaman ulkomaisen projektin tukemiseen. Konsepti oli tuttu, mutta monen muun lailla luulin, ettei tämä onnistu Suomessa kovin helposti. Pähkäillessäni miten saisin rahoitettua tämän homman, Mesenaatti.me tarjoutui ystävällisesti ottamaan levyhankkeeni pilottiprojektiksi. Tämän pilotin toinen tarkoitus on, että osoitamme kaikki yhdessä, miten yhteisörahoitus on jo mahdollista Suomessa nykyisenkin lansäädännön puitteissa", Jussu kirjoittaa Mesenaatin sivuilla.

Jussun ja Bel Velin rahoituksessa erilaiset rahoitussummat saavat erilaista vastiketta. Pienimmällä, seitsemän euron summalla saat levyn latauskoodin ja suurimmalla, 1 000 euron rahoituksella Jussu tulee keikalle Oulun ja Lapin lääniin asti. Väliin mahtuu esimerkiksi 50 euron nuotti ja levy -paketti, jossa rahoittaja saa levyn lisäksi valita haluamansa kappaleen nuotit pdf-tiedostona tai 200 euron biisintekosessio ja levy -paketti, jossa rahoittaja pääsee pariksi tunniksi tekemään omaa biisiään Jussun avustuksella hänen työhuoneellaan Helsingissä.

"Tuottamalla levyni yhteisörahoituksella, voin tarjota yleisölle myös enemmän. Rahoittamalla levyni tuotantoa voit saada vaikkapa nimesi kiitoksiin kansilehteen, yksityisen laulutunnin tai vaikka privaattikeikan", Jussu kirjoittaa.

Mesenaatti asettaa artisteille haasteen ja pakottaa heidät olemaan luovia tuotteensa suhteen. Ennen artistit myivät vain levyjä ja keikkoja, mutta yhteisörahoituksen kautta he pääsevät (tai joutuvat) miettimään, mikä on se tuote, josta asiakkaat haluavat maksaa. Rahoitusmalli vaatii projekteilta avoimuutta ja 

Jussun ja Bel Velin ohella toinen Mesenaatin kautta rahoitusta hakeva musaprojekti on Juha Pekka Tapani Heikkisen ja niin edelleenin (ihana bändin nimi) Väkevää tahnaa -levy. JPTH JNE:n levyn rahoitus alkoi Mesenaatissa maanantaina ja nyt kasassa on jo 1200 euroa tavoitellusta 3 500 tuhannesta eurosta.

JPTH JNE tarjoaa myös luovia tuotteita rahoittajilleen. Tarjolla on etkoilua bändin kanssa, sauvakävelykierrosta Arabianrannassa ja katusoiton yksityistunteja. Rahoituksen lisäksi bändi ottaa vastaan "hillittömiä ideoita" toimintansa edistämiseksi.

Laatujournalismia yhteisön tuella

Kolmas Mesenaattia rahoituskanavanaan käyttävä projekti on ekologinen aikakauslehti Huili. Idea laatujournalismista, jota yleisö rahoittaa, on hyvä, ja se on saatu toimimaan muutamissa kansainvälisissä projekteissa.

Huilin tarjoamat tuotteet on nimetty lehtimaailman eri työtehtävien mukaan, harjoittelijasta päätoimittajan ja sijoittajan kautta mediamoguliin. Tuotteissa tarjotaan erilaisilla summilla eri mittaisia lehden tilauksia, joita on rikastutettu hieman oudoiltakin vaikuttavilla bonuksilla. Näitä ovat muun muassa tekstin oikoluetuttaminen, perehdytys vintageen ja kirpparilöytöjen maailmaan, puhelimen välityksellä annettu elämäntaitovalmennus tai tutustuminen toimitustyöhön.

Huilin hinnat vaikuttavat kovilta ja esimerkiksi 200 euron rahoituksella saatava sijoittaja-titteli vaikuttaa epämääräiseltä ja sen takia myös hintavalta: summalla saa yhden Ekoyhtiö Huilin osakkeen ja lupauksen siitä, että pääsee vaikuttamaan Huilin tekemiseen. Lisäksi "sijoittaja" luvataan kutsua lehden julkistamisbileisiin.

Vaikka tuotteet ovat hieman epämääräisiä, voi Huilin tapauksessa ajatella rahoittajien sijoittavan siksi, että he kannattavat teollaan ekologista elämäntapaa ja tekijöiden pyörittämän pienkustantamon toimintaa.

1 kommentti

Invesdor

5.12.2012 18:02

Hieno juttu että yhteisörahoitus on saatu toimimaan myös Suomessa. Nyt Suomalaisilla sijoittajilla on enemmän valinnan varaa: He voivat rahoittaa hankkeita Mesenaatin kautta tai sijoittaa suoraan kasvuyritysten osakkeisiin Invesdorin osakepohjaisen joukkorahoituspalvelun kautta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi