Olut vie kohti pienempää hävikkiä

Wasted-olut hyödyntää valmistuksessaan Vaasan Ruispaloja. Hävikkileipäolut on samalla paluu oluen alkulähteille.

Yhteistyössä Vaasan Oy.

Hävikkilukemat ovat hävyttömät lukemat katsoi niitä sitten maailmanlaajuisesti tai Suomen tasolla. Kuluttajien, tuottajien ja kaupan triangeli pyörii kovilla kierroksilla, vaatimukset ovat korkealla ja tehokkuusajattelu on pitkään ohjannut tekemistä. Onneksi hävikkiongelmaan on pikku hiljaa herätty.

Hävikkiin on tarttunut lähiaikoina useita kiinnostavia toimijoita. ResQ-palvelu kuljettaa ravintoloiden ruokaa ihmisille alennettuun hintaan, ennen kuin se joutuu hävikkiiin. Lapinlahden sairaalan rakennuksessa toimiva Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop puolestaan tarjoilee herkullista lounasta, joka on valmistettu kokonaan hävikistä.

Loopia ylläpitävä, hävikille omistautunut From Waste to Taste on myös hävikkileipäoluen takana. Wasted-hävikkileipäolut hyödyntää valmistuksessa muuten hävikkiin joutuvia Vaasan Ruispaloja. Wasted-oluen panemisesta vastaa Brewniversen olutasiantuntija Juha Sinisalo.

“Kiinnostavaa tässä on se, että ensimmäiset oluet ovat syntyneet 5 000 vuotta sitten, kun veteen on joutunut leipää ja se on lähtenyt spontaanisti käymään”, Sinisalo sanoo ja jatkaa.

“Minua kiinnostaa kauppatieteilijänä myös prosessin tehokkuuden parantaminen ja hävikin muuttaminen euroiksi. Kolmanneksi minua kiinnostaa vastuullisena kuluttajana jätteeksi menevän ruoan vähentäminen.”

Wasted-olut saa alkunsa Lapinlahden sairaalan alakerrassa. Maltaasta puolet korvataan ruisleivällä ja tuloksena saadaan herkullinen ykkösolut.

“Tästä tulee vaalea ja kevyt ykkösolut. Rukiista tulee siihen kiva pieni rapsakka aromi”, Sinisalo kuvailee.

Juha Sinisalo tietää, miten ruisleipää hyötykäytetään oluen valmistuksessa.
Juha Sinisalo tietää, miten ruisleipää hyötykäytetään oluen valmistuksessa.

Kolmen kauppa

Kun Wasted-olut haki keväällä joukkorahoitusta, Vaasan Oy kiinnostui aiheesta. Heille leipähävikki on läheinen asia, jonka torjuntaan etsitään jatkuvasti uusia keinoja.

“Me ollaan viimeisen vuoden aikana kiinnitetty siihen itse huomattavasti enemmän huomiota, ylileivonnan osalta, mutta myös kaupan kanssa on saatu pilotteja aikaiseksi, joissa hävikkiä saadaan pienennettyä. Lisäksi annamme kuluttajille neuvoja hävikin pienentämiseen”, leipävalmistaja Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins kertoo Vaasanin keinovalikoimasta taistella hävikkiä vastaan.

Kolmella asiaan kuuluvalla osapuolella, kaupalla, teolllisuudella ja kuluttajilla, on hävikin syntymisessä tasainen vaikutus.

“Arvoketjun kaikissa vaiheissa syntyy väistämättä hävikkiä. Meidän arvio on, että se jakautuu kolmen kesken tasan”, Cousins sanoo.

“Mun arvio on, että yhteistyö pelaa oikein hyvin. Alkuvaikeuksien jälkeen on löydetty yhteinen sävel. Kaupan kanssa käydään jatkuvasti keskusteluja siitä, mikä on oikea määrä tilata leipää. Saamme tiedon kaikista myymälöistä myydyistä leivistä ja vertaamalla sitä toimitettuun leipään, tiedämme hävikin määrän. Tämän pohjalta on aloitettu eri myymälöiden kanssa projektit, joilla ennustamista on parannettu ja ylitilaamista ja hävikkiä saadaan minimoitua.”

Vaasanin omassa päädyssä sallitaan ylileivontaa, jotta toimitusvarmuus säilyy. Ihmiset ovat tottuneet saamaan Ruispalansa tuoreina.

“Sitä lähtee omiin myymälöihin, joissa tehdään edullista kampanjaa suoraan kuluttajille. Leipää lähtee päivittäin tai viikottain myös noin 50 hyväntekeväisyysoperaattorille.”

Hävikkiin liittyvät teemat nousevat esiin syyskuussa, kun Helsingin Teurastamolla järjestetään Hävikkifestarit. Ne keräävät kasaan aiheesta kiinnostuneet ja tietävät tahot ja tarjoavat vinkkejä pienempään hävikkiin. Tarjolla on Kellohalliin katettu usean ruokalajin hävikki-menu, jonka tuotot lahjoitetaan Itämeren suojelutyöhön John Nurmisen säätiölle. Festareilla esitellään uusimmat tuotteet ja palvelumuotoiluinnovaatiot hävikin vähentämiseksi.

Vaasan Oy on paikalla yhdessä hävikkiruokaravintola Loopin kanssa ja tarjolla on luonnollisesti myös Wasted-olutta.


Hävikkifestarit – Ruokahävikki- ja kiertotalousfestarit, Teurastamolla 16. syyskuuta.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi