Parhaat aarteet piilevät lähempänä kuin luuletkaan – 5 parasta villiyrttiä

Helsinki Wildfoodsin kirja Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta kannustaa luonnonläheisyyteen.

Ihana kevät tulee! Pian on rohtokasvi leskenlehteä tienpientareet täynnä.
Ihana kevät tulee! Pian on rohtokasvi leskenlehteä tienpientareet täynnä. Kuva: kahvikisu/Flickr.com

Pitkä talvi on pikkuhiljaa taputeltu ja pian luonto herää henkiin. Usein ensimmäisenä kevään merkkinä tummasta maasta pilkottelee leskenlehti. Tiesitkö, että myös leskenlehden lehtiä voi syödä pienissä määrin rohtona?

Lähiruokakulttuurin ollessa voimissaan ottavat myös villiyrtit vahvemmin sijaansa ruoanlaitossa ja mikäs sen mukavampaa kuin hortoilla metsässä tai lähipenkassa etsimässä syötäväksi kelpaavia yrttejä. Ongelma lienee siinä, että kaikkia rikkaruohoja ja heiniä ei välttämättä syötäväksi tunnista. Viime keväänä julkaistu Helsinki Wildfoodsin kirja Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta on jälleen ajankohtainen ja tuo apua tähän pulmaan.

Helsinki Wildfoods on kuuden kaupunkilaisnaisen pyörittämä yritys, joka pyrkii lisäämään suomalaisen luonnonvaraisen ruoan tuntemusta, luontoharrastuksia ja luontomatkailua. Yrityksen tiedottaja ja luonnollisen liikunnan edistäjä Pauliina Toivanen ja biologi ja villiyrttiworkshopien vetäjä Anna Nyman kannustavat ihmisiä samoilemaan lähimetsiin ja puistoihin.

Villiyrttejä löytyy niityiltä, metsäpolkujen varsilta, puistojen laidoilta tai vaikkapa omalta takapihalta. Kevään ensimmäiset villiyrtit kasvavat aurinkoisilla ja suojaisilla paikoilla. Laajat jokamiehenoikeutemme antavat meille luvan lähteä liikkeelle ilmaiseen hyvinvointikeitaaseemme silloin, kun se meille parhaiten sopii. Osa kasveista on myös rauhoitettuja ja myrkyllisiä, joten on tiedettävä varmuudella, mitä poimii. 

“Maalaisjärki kannattaa pitää mukana. Likaisen ojan vierestä ei kannata lähteä keräilemään mitään. Mikäli polun vierestä poimii yrttejä, on hyvä pitää koiranhihnan mittainen matka polusta”, Toivanen korostaa.

Keräyspaikaksi kannattaa valita alue, joka sijaitsee noin 200 metriä vilkasliikenteisestä tiestä ja on tarpeeksi kaukana tehtaista ja teollisuusalueista. Oman puutarhan rikkaruohoja ei kannata kitkeä vaan ottaa superruoaksi keittiöön. Naiset avaavat suosikkiyrttejään ja reseptejään.

“Tykkään todella paljon kirpeistä mauista, joten kuusenkerkät ovat aivan mainioita. Niitä voi vaikka dipata hunajaan tai niistä voi valmistaa jäätelöä”, Toivanen makustelee.

“Maitohorsman mehukas ja parsamainen maku on koukuttavan herkullinen. Versot valmistuvat kädenkäänteessä pannulla kuullottaen luomuvoissa tai öljyssä laadukkaan suolan kera”, suosittelee Nyman.

Toivanen ja Nyman valitsivat Cityn pyynnöstä listan kevään parhaista villiyrteistä. Näitä herkullisia yrttejä kannattaa silmäillä metsäpoluilla kevään korvalla.

Maitohorsma

“Maitohorsmaa maistanut saattaa jättää kevään parsat kauppaan. Rentun ruusunakin tunnetun maitohorsman maku on monen mielestä parsaakin parempi, joten tähän yrttiin kannattaa tutustua. Maun lisäksi maitohorsmaan kätkeytyy hyvä määrä C-vitamiinia, karoteenia, kuituja ja kivennäisaineita.” -Nyman

Maitohorsma.
Maitohorsma. Kuva: Jarmo Toivanen

Nokkonen

“Tämä on ehkä kaikille tutuin villiyritti. Nokkoset eivät varhaisessa kevään kasvuvaiheessa edes pistä, joten ne voi syödä aivan sellaisenaan tai käyttää pinaatin tapaan missä hyvänsä ruoanlaitossa. Pistävätkin nokkoset voi sitten ryöpätä tai kuivattaa.” -Toivanen

Nokkonen.
Nokkonen. Kuva: Aino Huotari

Litulaukka

“Erityisesti Etelä-Suomessa viihtyvä litulaukka on monen villiyrttikeräilijän suosikki, sillä sen valkosipulimainen maku ja tuoksu kutkuttaa makuhermoja. Jos valkosipulin makuun haluaa päästä, kannattaa litulaukkaa kerätä heti yrttikauden alussa, sillä maku heikkenee kasvin kasvun myötä. Litulaukka on tunnettu yhtenä maailman vanhimpana mausteena.” -Nyman

Litulaukka.
Litulaukka. Kuva: Aino Huotari

Kuusenkerkät

“Toukokuussa tulevat kuusen uudet silmut. Ne ovat jopa karkkimaisia. Niistä voi tehdä esimerkiksi sorbetteja ja niitä voi laittaa vaikkapa salaatteihin tai pakastaa.” -Toivanen

Kuusenkerkkä.
Kuusenkerkkä. Kuva: Pauliina Toivanen

Voikukka

“Voikukka on kevään paras detox-kasvi. Pitkän talven jälkeen keho kaipaa uudistumista ja puhdistautumista, joten voikukkaa kannattaa lisätä lautaselle heti, kun mahdollista. Voikukan sisältämät karvasaineet edistävät maksan toimintaa, lisäävät virtsan eritystä ja tehostavat koko ruuansulatusta.” -Nyman

Voikukka.
Voikukka. Kuva: Anna Nyman

Mikäli innostus villiyrtteihin heräsi, lisää vinkkejä on saatavilla Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta -kirjasta. Opus tarjoaa myös villiyrttitietoiskujen ja -reseptien lisäksi ajatuksia kaupungistumisesta sekä kehonpainotreeniohjeita ja rentoutumisvinkkejä.

1 kommentti

Villari

6.4.2018 21:20

Ihanaa, kevään vaalea virkistävä vihreys villiyrtteineen on tuota pikaa aistittavissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi