Ruokalista kertoo, mitä Suomessa on syöty ja se kertoo, miten meillä on mennyt

Menupedia-projekti kerää suomalaisten ravintoloiden historiaa ruokalistojen muodossa.

Ristorante Donatellon ruokalistatyylinäyte vuodelta 1989.
Ristorante Donatellon ruokalistatyylinäyte vuodelta 1989.

Rakastamme ravintoloita ja haluamme tietää niistä lisää. Yksi parhaita tapoja saada ymmärrystä ravintolakentästä on tutustua sen historiaan.

Restopedia on Hotelli- ja ravintolamuseon ja Heinon tukun yhteisprojekti, joka tallentaa ravintolamuistoja kaikkien käyttöön. Se on avoin tietopankki, jonne museo toivoo runsasta sisältöä vuosien varrelta, jotta Helsingin ja Suomen eläväinen ravintolamaailma tallentuu jälkipolville.

“Me halutaan viestiä ravintoloiden suuntaan, että huomisen historia tehdään nyt”, sanoo Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen.

“Tämän päivän arki on kiinnostavaa, kun sitä katsotaan huomenna. Me museona voidaan olla apuna tekemässä sen tallennusta.”

Restopedian sisältä löytyy erilaisia tiedonkeruuhankkeita, joista ajankohtaisimpana Menupedia. Siinä on tarkoitus tallentaa ravintoloiden historiaa keräämällä ruokalistojen avulla talteen laajan otoksen suomalaisten ravintoloiden tarjontaa vuonna 2017. Museon arkistoista löytyy entuudestaan kymmeniä tuhansia ruokalistoja.

“Ruokalistat kertoo monenlaisia asioita. Ne kertovat trendeistä ja ilmiöistä. Ne kertovat paljon siitä, mitä milloinkin on syöty.”

Cityssä julkaistiin vuonna 1989 liite, joka koostui pelkästään ravintoloiden ruokalistoista.
Cityssä julkaistiin vuonna 1989 liite, joka koostui pelkästään ravintoloiden ruokalistoista.
El Greco tarjoili muun muassa "välikyljys zimizurria".
El Greco tarjoili muun muassa "välikyljys zimizurria".

Menut kertovat muustakin kuin ruoasta ja ravintoloista.

“Ne kertovat arvomaailmasta, kun esimerkiksi kasvispainotteisuus lisääntyy ja vastuullisuus korostuu. Niissä voi nähdä noususuhdanteet taloudessa ja muita laajempia kehityskulkuja.”

Graafiselta suunnittelultaan ne ovat usein kiinnostavia ajankuvia. Museon näkökulmasta graafisen ilmeen tallentaminen vaatii sen, että menut saadaan talletettua visuaalisessa muodossa pelkän tekstin sijaan. Tämän vuoden kampanjassa ravintolat voivat lähettää vaikka valokuvan liitutaulustaan, jotta päivän tyyli tallentuu ja välittyy tuleville polville.

“Visuaaliset jutut voi olla tosi kiinnostavia. Ruokalista ilmentää ravintolan brändiä. Usein on myös mietitty tarkkaan minkälaista kieltä käytetään.”

Empiressa oli 1989 tarjolla laaja valikoima kalaa.
Empiressa oli 1989 tarjolla laaja valikoima kalaa.
Hullun Kukon "Business Lunch" osui hinnaltaan 40-90 markan haarukkaan.
Hullun Kukon "Business Lunch" osui hinnaltaan 40-90 markan haarukkaan.

Menupedia toivoo saavansa kerättyä kasaan hyvän läpileikkauksen suomalaisten ravintoloiden menuja. Yhteistyössä TableOnlinen kanssa projektille on saatu pesämuna yli 200 ravintolan listoista, mutta lisää kaivataan eri toten eri puolilta Suomea. Eli ravintoloitsija tai ravintolatyöntekijä, jos luet tämän, ota talteen pala historiaa ruokalistan muodossa ja toimita se Hotelli- ja ravintolamuseolle.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi