Suomi Go-Go

City listaa 10 kesäkaupungin tapahtumat ja ne nähtävyydet, joita on turha etsiä matkailubrosyyreistä.

Helsinki | Turku | Tampere | Oulu | Lahti | Jyväskylä | Joensuu | Vaasa | Pori | Kuopio | Muu Suomi

Elvis Costelloa nähdään ja kuullaan Porissa.
Elvis Costelloa nähdään ja kuullaan Porissa.
HELSINKI

Kaksi kertaa Alvar Aalto
Kansallisarkkitehti Alvar Aaltoa esitellään kesällä kahden näyttelyn voimin. Rakennustaiteen museossa teemana on Aallon toteutumattomat suunnitelmat, eli pienoismalleja, originaalipiirroksia sekä piirroksien pohjalta tehtyjä virtuaalimallinnuksia, joita katsomalla saa käsityksen, mitä suunnitelmista olisi saattanut tulla. Design Forumissa on esillä Maija Holman Alvar Aalto -valokuvanäyttely, joka käväisi viimeksi Latinalaisessa Amerikassa.
Hiekkaan piirretty - Alvar Aallon toteutumattomia visioita 13.6.–28.8. Suomen rakennustaiteen museossa. Liput 5/2,50 euroa. Alvar Aalto – Elämälle herkempi rakenne 15.6.–19.8. Design Forumissa.

Olympialaiset 50 vuotta
Helsingissä juhlitaan vuoden 1952 olympialaisia. Stadionille saapuu juhlasoihtu lähes samaa reittiä kuin puoli vuosisataa sitten. Puheita pitävät Helsingin ylipormestari Eva-Riitta Siitonen ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge. Muisteluosuuden ja harvoin kuullun kisojen juhlahymnin jälkeen lavalle astelee musiikkinimiä olympialaisten ajasta tähän päivään. Esiintymässä ovat ainakin Lasse Liemola, Annikki Tähti, Arja Koriseva ja Jari Sillanpää.
Helsingin vuoden 1952 olympiakisojen 50-vuotisjuhla 19.7. Olympiastadionilla klo 18.30. Juhlaan on vapaa pääsy.

Myrsky Suomenlinnassa
Tänä vuonna on Ryhmäteatterin vuoro isännöidä Suomenlinnan kesäteatteria. Näytelmänä on kynäniekka
William Shakespearen Myrsky. Seikkailu alkaa, kun vallanpitäjät palvelijoineen haaksirikkoutuvat mystisen taikuri Prosperon saarelle. Taikurin roolissa on charmantti Ismo Kallio, muina näyttelijöinä Jari Salmi, Juha Kukkonen ja Elena Leeve. Tarina on kesäisille suomalaisille ajankohtainen, sillä se kertoo rakkaudesta, vallanhalusta – ja kohtuuttomasta juopottelusta.
Myrsky 17.6.–17.8. Suomenlinnan kesäteatterissa Ryhmäteatterin esittämänä. Liput 20 euroa Lippupalvelusta.

Ankkarock Korsossa
Pääkaupunkiseudun rockfestari-imagoa pitää pystyssä Vantaan Korsossa järjestettävä Ankkarock. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna uinuva lähiöalue muuttuu kymmenien tuhansien ihmisten mukana rokin ja roskien täyttämäksi festivaalialueeksi. Ankkarock on toiminut lähes aina kotimaisin voimin, ja niin tehdään tänäkin vuonna. Korson lavalle nousevat Hanoi Rocks, Don Huonot, Maija Vilkkumaa, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja Apulanta.
Ankkarock 3.–4.8. Vantaalla.
Liput 20 euroa/päivä.

Koneisto Hietsussa ja Kaapelilla
Turusta Helsinkiin muuttanut Pohjoismaiden ensimmäinen elektronisen musiikin festivaali Koneisto valtaa heinäkuun lopussa Kaapelitehtaan ja Hietaniemen uimarannan. Kolmatta kertaa järjestettävillä kolmepäiväisillä konefestareilla kuulee reilusti toista sataa artistia. Ulkomaisista huipuista Koneistoon saapuu brittiläinen elektronisen musiikin pioneeriyhtye The Orb sekä nosteessa oleva ranskalainen Telepopmusik. Muita esiintyjiä ovat Kemopetrol, Kapteeni Ä-ni, Rinneradio, Accu, SlowHill, Giant Robot sekä lukuisat deejiit. Rahattomankin onnistaa haistella konemusiikkikulttuuria, sillä Hietsun päiväkonsertit ovat ilmaisia.
Koneisto Kaapelitehtaalla ja Hietarannassa 26.–28.7. Liput ennakkoon 32 euroa/päivä ja 55 euroa / kaksi päivää Lippupalvelusta, Tiketistä, Street Beatista ja Free Record Shopeista.

Rituaali-tanssia Savoyssa
Australian aboriginaalit valtaavat Savoy-teatterin. The White Cockatoo Performing Group esittää aboriginaalien rituaalitansseja. Säestys hoituu Australian perinnesoittimella didjeriduulla, joka on ontosta puusta tehty puolitoistametrinen puhallinsoitin. Heimotunnuksissa esiintyvät tanssijat ovat maalanneet itsensä vaalealla okranvärillä. Ryhmästä tosin puuttuu yksi perustajajäsenistä, 72-vuotias didjeriduu-virtuoosi David Blanasi, joka katosi mystisesti kotikylästään viime vuonna.
The White Cockatoo Performing Group 16.7. Savoy-teatterissa. Liput 10 euroa.

The Wailers Vanhalla
Nyt rastat päähän, sillä legendaarisen reggae-artisti Bob Marleyn yhtye The Wailers saapuu Euroopan kiertueellaan Vanhalle Ylioppilastalolle. Bob Marley & The Wailers on myynyt yli 250 miljoonaa levyä. Nostalgiaa on ilmassa, sillä Suomeen saapuvan kokoonpanon jäsenistä jokainen on soittanut tai levyttänyt edesmenneen Marleyn kanssa. Musiikkitarjonnasta vastaa myös Lion Head Sound System.
The Wailers 29.7. Vanhalla. Liput 29 euroa Tiketistä.

URB 02 Kiasmassa
Katufestivaali URB 02 tuo näyttämölle katutanssin huippuja Pohjoismaista, Ranskasta ja Britanniasta. Suurimmat odotukset kohdistuvat kotimaisten ryhmien ohella englantilaisen Benji Reidin ja ranskalaisen Cie Olympic Starzin taidokkaisiin tanssiesityksiin. Uutta festivaaleilla on urbaanin sanataiteen muodot. On slangia, performanssirunoutta sekä tekstiviestirunokilpailu. Ulkomaisista runon sanansaattajista nimekkäin on Renaissance One -runokollektiivin Roger Robinson, joka on tällä hetkellä yksi Lontoon runomaailman kuumimpia nimiä. Runokokoelmien lisäksi Robinson on tehnyt musiikillista yhteistyötä Run DMC:n ja De La Soulin kanssa.
URB 02 -festivaali 29.7.–11.8. Kiasmassa ja kulttuurikeskus Stoassa. Liput 5–10 euroa Kiasman infopisteestä.

Grease-musikaali Lintsillä
Vuonna 1978 Broadway-musikaalin pohjalta tehty John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin tähdittämä Grease-elokuva on edelleen maailman menestynein musiikkileffa. Helsingin kaupunginteatteri on lämmittänyt musikaalin uudelleen Linnanmäen Peacock-teatteriin Marco Bjurströmin ohjaamana. Dannyna häärää Salatut Elämät -tähti Sami Uotila, ja Sandyna hurmaa Eeva Vilkkumaa. Rydell High’n menossa ovat mukana myös Ville Pusa, Jarkko Tamminen, Kaisu Kurki ja Pete Lattu.
Grease-musikaali Linnanmäen Peacockissa 6.8.–14.9.
Liput 36 euroa Lippupalvelusta.

Tuska jatkuu Kaisaniemessä
Toista kesää Kaisaniemen puistossa pidettävä Pohjoismaiden suurin metallifestivaali Tuska Open Air Metal Festival lataa täydeltä laidalta. Tarjolla on kaikkea Immortalin norjalaisen black metalin ja Iron Maiden -ikoni Bruce Dickinsonin sankarihevin väliltä. Kovalla kädellä soittaa myös jenkeistä asti saapuva Machine Head. Kotimaisesta poljennosta vastaavat Nightwish, Sentenced, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja Sara.
Tuska Open Air Festival Kaisaniemen puistossa 12.–14.7.
Liput 26 euroa/päivä, festaripassi 55 euroa Tiketistä ja Lippupalvelusta.

Näe nämä
1. Spårakoff. Raitiovaunu, jossa voi nauttia baarin antimista keskustan kiertoajelun lomassa. Kyytiin pääsee Oopperalta, Mikonkadulta tai Kauppatorilta. Tunnistaa punaisesta väristä. Aikataulut osoitteesta www.hel.fi/hkl
2. Kino Engel (Sofiankatu). Kaupungin legendaarinen ulkoilmaelokuvateatteri jugendtyylisellä sisäpihalla. Katsojille peitteitä ja baaripalvelua.
3. Sushirobotti (Ravintola Eatz). Eatzin "oikeassa" sushibaarissa poimitaan sushipaloja liukuhihnalta, joita on Pohjoismaissa vain kaksi. Lautasen väri määrittelee annoksen hinnan.
4. Poliisimurhapaikka (Tehtaankatu 9). Vietä hiljainen hetki korruptoimattoman Suomen poliisivoimien kunniaksi paikalla, jossa psykopaatti Steen Christensen ampui kaksi poliisia lokakuussa 1997.
5. Näköala-wc (Tornin Ateljee Bar). 14. kerroksessa sijaitsevan Tornin Ateljee Barista on mahtavat näkymät kaupungin yli jopa Tallinnaan asti. Näköalavessat nähtävyys sinänsä.

TURKU

Piukat paikat Samppa-linnassa
Työttömät muusikot Joe ja Jerry pakoilevat gangstereita, tekeytyvät naisiksi ja lyöttäytyvät tyttöorkesteriin. Siinäpä aihetta farssille. Piukat paikat -elokuvassa viihdyttivät Marilyn Monroe, Jack Lemmon ja Tony Curtis, Samppalinnassa roolit hoitavat Sonja Lumme, Risto Kaskilahti ja Mika Nuojua. Helle tai sade ei esitystä haittaa, sillä teatterin katsomo on pyörivä ja katettu. Paikat kannattaa varata ajoissa, sillä viime kesänä esitetyn Kulkurin valssin näki 55 000 katsojaa ja lipuista sai taistella.
Piukat Paikat 20.6.–12.8. Samppalinnan Kesäteatterissa. Liput 24/20/12 euroa.

Turun musiikkijuhlat
Entisen pääkaupungin musiikkijuhlilla soivat klassinen musiikki, virsisovitukset sekä jazz. Konsertit järjestetään Tuomiokirkossa, museoissa, linnassa sekä Vanhassa Turbiinihallissa.
Esiintyjäkaarti on mittava: Salzburgin kamarisolistit, Red Priest, Monica Groop, Matti Salminen, Bo Skovhus. Viime vuonna Jaakko Salovaaran (kyllä, JS16) suunnittelema konserttisarja oli loppuunmyyty. Tänä vuonna Salovaara-sarjan avaa hanuristi Kimmo Pohjonen. Myös Severi Pyysalo on saanut oman nimikkosarjansa.
Turun musiikkijuhlat 9.–18.8.
Liput 10–35 euroa.

Historialliset laivat Aurajoella
Aurajoen rannalle merikeskus Forum Marinumiin ankkuroituu 40 Tukholman 750-vuotisjuhlilta seilannutta perinnepurtta, purjevenettä sekä höyry- ja moottorialusta juhlimaan Suomen Joutsen -fregatin satavuotissynttäreitä. Historical Ships -perinnelaivatapahtumassa laivoihin voi käydä tutustumassa tai tilauksesta tehdä purjehduksen. Sailoreiden tanssitaito mitataan Kruununmakasiinin vintin merimiestansseissa.
Historical Ships 25.–28.7. Forum Marinumissa.

Siiderifestarit Vaakahuoneella
Ravintola Vaakahuoneessa tapahtuu läpi kesän. Ravintolassa kuullaan 120 ilmaista jazz- ja swing-keikkaa, esimerkiksi Claes Anderssonin soittamana, sekä Siiderifestivaalit. Vaakahuoneen siideribaarissa on normaalisti 40 erilaista siideriä, mutta festivaalien kunniaksi on hankittu muutamia mielenkiintoisia ulkomaisia 22 litran tonkissa kuljetettavia eläviä siidereitä. Ohjelmassa on maistiaiskilpailu, jonka voittaja saa siideriaiheisia palkintoja ja ilmaiset juomat. Viime vuonna kahdeksaa kotimaista siideriä maistettiin sokkona. Voittaja tiesi – tai arvasi – kuusi oikein.
Siiderifestivaalit 8.–11.8. Vaakahuoneella.

Näe nämä
1. Jokirannan paalutukset. Aurajoen ja Kauppatorin välisen rantakaistaleen kivitalot on rakennettu saven päälle puupaaluille. Ne vajoavat hitaasti pohjamutiin. Uppoamista voi hidastaa vain lyömällä lisää paaluja talojen alle paalutuskoneilla.
2. Lenin-talo. Tsaarin joukkoja paossa ollut V. I. Lenin suunnitteli sipulikupolikattoisessa talossa lokakuun vallankumousta Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun kulmauksessa. Nykyään talon alakerrassa on juottola ja vastapäätä Turun suurin erotiikkaravintola.
3. Yo-kylän länsipuoli. Ghettoromantiikan ja kylmän sodan aikaisen itäarkkitehtuurin ystävien mekka. Harmaiden betoniyksiöiden vieressä sijaitseva riemunkirjava kylpylähotelli Caribia luo palmuineen ja Posankkoineen puistattavan paradoksaalisen tunnelman.

TAMPERE

Viinikylä siirtyi rantaan
Tampereen kukkaisviikkojen aikaan järjestettävä Viinikylä siirtyy täksi vuodeksi Tammerkosken äärelle Verkarantaan. Teemana on Välimeri. Eteläisten ruokaherkkujen ohella maistellaan viinejä Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Viininhuuruisessa kylässä musiikki on jazzia, lattaria tai 60-lukua. Viinikylän pääsylippu oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn Hotelli Ilveksen yökerhoon.
Viinikylä 26.7.–4.8. Verkarannassa. Liput 7 euroa. Kukkaisviikot 26.7.-4.8.

Tammerfest kaupungissa
Yli 70 000 ihmisen kaupunkikarnevaali, Tammerfest, jatkaa tutuilla kuvioilla. Konsertteja ja ohjelmaa järjestetään ympäri kaupunkia. Ratinanniemen perjantain ulkoilmakonsertissa esiintyvät HIM, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja The 69 Eyes. Lauantaina niemellä on letkeämpi tunnelma Kemopetrolin, Neljän Ruusun, Yön ja Killerin säestämänä. Yleisön pyynnöstä Vuolteentorin Coverteltta jatkaa tänäkin vuonna, kuulla voi Popedaa, ZZ Topia tai Robbie Williamsia. Konemusiikin ystäville on Trancefest-tapahtuma. Tampereen oma poika Juice Leskinen esiintyy myös karnevaaleilla.
Tammerfest 17.–21.7. Tampereella. Liput 0–25 euroa Lippupalvelusta. Ohjelmatiedot www.tammerfest.net.

Berlin Alexanderplatz Teatterikesässä
Tampereen Teatterikesä esittelee kotimaisen teatterin parhaat palat sekä ulkomaisia kuriositeetteja. Q-teatterin esittämä Berlin Alexanderplatz, Viirus-teatterin Nej Ei ja Tampereen Työväen Teatterin Elviksen keittiössä ovat mukana kesässä. Ulkomaisista vierailijoista nimekkäimpiä ovat Tallinna Linnateater Rikos ja rangaistus -näytelmällään ja liettualainen Oskaras Korsunovas Teater Mestari ja Margarita -esityksellään. Off Tampere -sarjan kotiteatteriesityksiä voi tarkkailla kaduilla ja toreilla ilmaiseksi.
Tampereen Teatterikesä 6.–11.8. Liput 10-28 euroa.

Flamencotähtiä Pakkahuoneella
Tampereen kahdeksansille Flamencoviikoille saapuu kovatasoisia vieraita. Pääkonsertissa esiintyy alkuperäisessä Riverdancessa flamenco-osuudet tanssinut María Pagés. Tämän hetken suosituin flamencokitaristi Chicuelo soittaa yhtyeineen sekä säestää Pakkahuoneen lavalle nousevaa Miguel Povedaa, joka näytteli myös Bigas Lunan elokuvassa Tissi ja kuu. Chicueloa ja Povedaa voi ihastella lähempää osallistumalla flamencoviikon laulu- ja kitarakurssille.
Tampereen VIII Flamencoviikot 29.7.–3.8. Liput 20-30 euroa levyliike Plattasta ja Lippupalvelusta.

Näe nämä
1. Kalevankankaan hautausmaa. Vuoden 1918 taistelujen verisimpiä kenttiä. Portinpielessä kirjailija Väinö Linnan pienen pieni hautakivi, jossa lukee vain "äiti".
2. Keskustori. Narkomaanien oleskelupaikka. Siniset vetovalot kattavat koko torin ja ovat aina päällä. Paikkaa nimitetään myös valaiden solariumiksi.
3. Lenin-museo. Maailman harvoja Lenin-museoita. Museokaupasta voi ostaa Leninin kuvalla varustettuja heijastimia, t-paitoja tai kyniä.

OULU

Vampyyreja valkosipuli-yössä
Oulun must-juhla, Valkosipuliyö, järjestetään pahaenteisesti 13. kertaa. Rotuaarilla ja Kauppatorilla järjestettävä juhla houkuttelee jälleen tuhansia yökyöpeleitä liikkeelle. Yö jatkaa perinteisellä linjalla. Teinit juopottelevat rannan tuntumassa ja kävelykadun varrella on tarjolla valkosipulia joka muodossa. Paras ja innovatiivisin valkosipuliherkku palkitaan. Keskiyöllä Christopher Lee -kloonit miehittävät Kauppatorin, kun kaamein vampyyriasu palkitaan.
13. Valkosipuliyö 19.–20.7. Rotuaarilla ja Kauppatorilla. Maistiaiset 1-2 euroa.

Kotimaiset rock-huiput keikalla
Rotuaari Piknik -kaupunkijuhlissa ydinkeskustaan kyhätyllä festivaalialueella on tuhansia piknikkaajia sekä kojua jos jonkinmoista. Kolmatta kertaa järjestettävillä juhlilla soittaa kotimaisen musiikin kärkikatras. Perjantai on omistettu miesyhtyeille. Lavalla ovat Disco, Don Huonot ja Neljä Ruusua. Lauantaina nähdään naisenergiaa ja -kauneutta I’Deesilta, Maija Vilkkumaalta ja Nylon Beatilta.
Rotuaari Piknik 10.–13.7. Oulun pääkadulla. Liput keikoille 20/15 euroa.

Sirkus kesä-kiertueella
Maailman suurimmaksi suomalaiseksi sirkukseksi itseään mainostava Sirkus Finlandia pystyttää telttansa Oulunsuun koulun pallokentälle. Huhtikuusta marraskuuhun kiertävän sirkuksen ohjelmistossa on esimerkiksi koirasirkusta, vertikaalikangasnumero, venäläiset tasapainotaiturit Duo Dvoretski ja belgialainen trampoliinikoheltaja Max Weldy unohtamatta puoliaikapelle Bluffo-klovnia. Sirkuksen kioskista voi lähtiessä mukaansa ostaa mukin, rannekellon, valohuiskun tai välkkytikun.
Sirkus Finlandia 1.–4.8. Oulunsuun koulun pallokentällä. Liput 16-20 euroa.

Jazzit Kuusisaaressa
Blues- ja jazzmuusikot virittelevät soittimiaan elokuun alussa Elojazz&Blues-tapahtumassa. Kuusisaaren lavalle astuvat ainakin Bill Sims Jr. New Yorkista, Nina van Horn & Midnight Wolf Band Pariisista sekä kotimainen SF-Blues, jonka jäsenistö koostuu Pepe Ahlqvistin, Dave Lindholmin ja Heikki Silvennoisen tasoisista muusikoista. Mielenkiintoinen ilmestys on Sami Saari & Stockholm/Helsinki Funk All Stars, jossa soittaa Roxettessa ja Tityossa vaikuttaneita muusikkoja.
Elojazz&Blues 2.–4.8. Kuusisaaressa.
Liput 12–30 euroa.

Näe nämä
1. Kärkkäinen (Alasintie 12). Suuressa hallissa myydään kaikkea aseista ja veneistä traktoreihin ja kosmetiikkaan. TV:itä tai kondomeja ei kuitenkaan myydä.
2. Sokerijussin Kievari (Pikisaari). Paras paikka nauttia Oulun perinneruokaa rössypossua.
3. Winger (Kauppurienkatu). Legendaarinen krapularuokapaikka. Kaupungin suurimmat ja edullisimmat ranskalaiset. Noin 400 gramman annos maksaa 2,30 euroa.

LAHTI

30 vuotta urkujuhlaa
Lahden Urkuviikko täyttää kolmekymmentä vuotta. Juhlavuonna teemoina on kuoro ja urut. Vieraina ovat Christ Church Cathedral Choir -poikakuoro Oxfordista sekä Tapiolan ja Turun linnan kamarikuorot. Urkujen soittoa demonstroi englantilainen David Briggs, jota on luonnehdittu urkumaailman seitsemänneksi ihmeeksi. Viikoilla järjestetään halukkaille kirkkomuusikoiden kurssi. Luvassa on myös Bachia sähköisesti sekä ilotulituskonsertti.
Lahden Urkuviikko 29.7.–4.8. Lahden kirkoissa. Liput 10–32 euroa. Kirkkomuusikoiden kurssimaksu 55 euroa.

Jazzit torilla
Lahden torille kohoaa jälleen jazzteltta. 14. kerran järjestettävällä Jazztorilla on tarjolla kolmen erilaisen jazzmenun lisäksi musiikkia Trio Töykeiltä, Jukka Perko & Hurmio -orkesterilta sekä Kirka Babitzin Bandilta. Tanssikenkien toimivuutta voi koettaa pääsääntöisesti Helsingissä toimivan Club Wahoo!n dancefloorjazzin tahdissa. Jos musiikki alkaa puuduttaa, on Jazzien ympärille kehitetty kaiken maailman oheisohjelmaa. On jazzristeilyjä, Pelicansien isännöimä jääkiekon Jazzturnaus sekä Jazztori Open -golfkilpailu.
Lahden Jazztori 9.–17.8. Lahden torilla. Liput 10-20 euroa, jazzmenut 25-28 euroa.

Yhdentoista tunnin Runomaraton
Lahden Runomaratonilla riimitellään tänä kesänä yhteensoittoon yksitoista tuntia. Kotimaisista runosieluista paikalla on Tommy Tabermann, Tomi Kontio ja Risto Ahti. Äänijänteitään venyttelevät myös Helsingin kaupunginteatterin johtaja enAsko Sarkola, Oskari Katajisto ja Mari Mörö. Maratonin teemana on vapaus ja suojelijana pääministeri Paavo Lipponen, joka saattaa runoilla tapahtumassa.
Lahden Runomaraton 13.7. Mukkulassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Näe tämä
Ravintola Tirra (Loviisankatu). 40 vuotta toiminut merimiesaiheinen ravintola rautatieaseman vieressä. Asiakkaina paikallisia taiteilijoita ja muusikoita.

JYVÄSKYLÄ

Yöelokuvia Italiasta
Osa Jyväskylän poikkitaiteellista kaupunkifestivaalia on Night Visions -elokuvamaraton, joka tänä vuonna keskittyy 1960-1980-luvun italialaisiin elokuviin. Viiden elokuvan putki alkaa klo 19 ja jatkuu aina pikkutunneille asti. Sodankylän elokuvafestivaaleilla ihastuttaneen Sergio Solliman Blood on the Streets on elokuvista nimekkäin. Muut esitettävät elokuvat ovat kulttisuosiota nauttiva Violent Naples, Kiss the Girls and Make Them Die sekä Suomen ensi-iltansa saava Pupi Avantin Zeder. Viimeinen elokuva on yllätys. Ei suositella säikyille, sillä lähes kaikki elokuvat ovat K-18. Jottei jano pääse leffojen aikana yllättämään, on elokuvateatterin baari auki läpi yön.
Night Visions 13.7. Kampus Kinossa. Liput 6 euroa/filmi, maratonlippu 20 euroa.

Betonirock
Laukaantien varressa vanhan betonitehtaan pihalla toista kertaa järjestettävä Betonirock on kerännyt kokoon vertailua kestävän esiintyjäkaartin. Harvoin keikkaileva Kari Peitsamo, Kauko Röyhkä, Tehosekoitin, Maj Karman Kauniit Kuvat, Apulanta, The Flaming Sideburns ja Sara kipuavat päälavalle 8 000 vieraan ihmeteltäväksi. Jos pelkkä rock-musiikki ei kiinnosta, voi viereisessä Taideteltassa kuunnella elektro-musiikkia, ihailla performanssiryhmä Perunakirjan esitystä tai Tulikansan tulishowta.
Betonirock 19.–20.7. Jyväskylässä. Liput 20 euroa/pv ja 30 euroa/2 pv ennakkoon Tiketistä, portilta 5 euroa kalliimmat.

Rallihuiput radalla
Jyväskylässä ajetaan rallia jo 52. kerran. Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen ja Marcus Grönholmin suorituksia liukkailla sorateillä voi seurata pikataipaleiden varrella tai Jyväskylä Paviljongilla. Kisojen avaus ajetaan kahden kilometrin mittaisella Killerillä. Täksi vuodeksi vauhdikkaammaksi muutettua tunneleiden, siltojen ja hyppyreiden värittämää pikataivalta ajaa kaksi autoa samanaikaisesti.
Neste Rally 8.–11.8. Rallipassi 42 euroa, EK-liput 10 euroa ja Killerin super-EK 15 euroa.

Näe tämä
Shell Veturi. Keskustan ainoa yökuppila kerää väsyneet juhlijat lauantai- ja sunnuntaiaamuisin, kun viimeinenkin ravintola on suljettu.

JOENSUU

Ilosaaressa brittirockin kerma
Ilosaarirock järjestetään tänä vuonna 31. kerran. Festarin pääesiintyjäkaarti on nimekäs: Brett Anderssonin luotsaaman Suede, falsettirock-poppoo Muse ja metalliyhtye Machine Head. Laulurinteellä ja sen kupeessa metelöivät myös HIM, Nightwish, Zen Cafe, Apulanta ja 22-Pistepirkko. Alun perin indie- ja punkmeininkiin keskittynyt Töminä-klubi pauhaa kymmenettä kesää festivaalien avauspäivänä muun muassa Timo Rautiaisen johdolla. Festarilippu kannattaa jälleen ostaa etukäteen, sillä portilta lippuja ei ole saanut neljään vuoteen.
Ilosaarirock 12.–14.7. Ilosaaressa. Liput 40 euroa / kaksi päivää Tiketistä.

Kalevan Kisat
Manninen, Tiisanoja, Parviainen. Kaikki kotimaisen yleisurheilun huiput näkee tänä vuonna Joensuussa järjestettävissä Kalevan Kisoissa. Nelipäiväisille urheilujuhlille odotetaan 20 000:ta kisavierasta. Liput on parasta hankkia hyvissä ajoin, sillä lähes kaikki katsomopaikat myydään ennakkoon. Joensuun Kalevan Kisojen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Viimeksi Joensuu toimi Kalevan Kisojen isäntänä 30 vuotta sitten, jolloin tämänkin vuotisen päätöslajin voitti Lasse Viren. Silloin urheilijat taistelivat Münchenin olympiakisaedustuksista Joensuussa, tänä vuonna paikoista Münchenin EM-kisakoneessa. Sattumaako?
Kalevan Kisat 18.–21.7. Joensuussa. Liput 6–25 euroa/päivä, neljän päivän kisalippu 28–68 euroa.

IloVaarirockissa The Tremeloes
Vanhemman rokin ystäville suunnattu IloVaarirock soi jo seitsemännen kerran Ilosaaren Laulurinteellä. 1960- ja 70-lukujen nostagiakimaran pääesiintyjäksi on kiinnitetty The Tremeloes. Lavalle astuu myös Magyar ja Amadeus. Kolmannen kerran peräkkäin tapahtuma on myyty loppuun, joten sisäänpääsystä saa valmistautua pulittamaan ekstraa. Kaikki 4 500 lippua myytiin loppuun päivässä.
IloVaarirock 12.7. Ilosaaressa. Liput 10 euroa.

VAASA

Wasa Water Carnival
Vaasassa juhlitaan jälleen yksi päivä ja kaksi yötä. Hietasaareen rakennetaan kahdeksan lavaa, joilla soi kaikki diskosta karaokeen. Vanhemmalle väelle vetonaulana on Kirka ja ensimmäistä kertaa järjestettävä 2 000 euron rahakaraoke. Viime vuonna 13 000 ihmisen vesikernevaaleilla on tietysti vesibanaaneja, vetovarjoja ja vesiskoottereita. Rannalla voi pelata beachvolleyta tai -jalkapalloa. Hietikolla pidetään myös jättimäinen danceparty.
Wasa Water Carnival 9.–10.8.
Liput 7–9 euroa.

Taidetta yössä
Kadut ovat taas täynnä vaasalaisia taiteentuntijoita, kun Taiteiden yö järjestetään kaupungissa jo yhdettätoista kertaa. Vaasan kadut ja kojut täyttyvät musiikista, teatterista, tanssista ja käsitöistä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Vanhan Vaasan tuhonneesta kaupunkipalosta, joten yön teemana onkin tuli ja tuhkasta nouseminen, joita taiteilijoiden odotetaan tulkitsevan teoksissaan. Musiikista vastaavat kävelykadun viereiset kaksi jazzklubia sekä taidehallin pop- ja rock-keikat. Lähes kaikki yön tapahtumat ovat ilmaisia.
Taiteiden yö 8.8. Vaasan keskustassa.

Vaasan palon 150-vuotisjuhla
Vanhassa Vaasassa järjestetään suuri kansanjuhla Vaasan palon 150-vuotispäivänä. Vuonna 1852 lähes koko Vaasan tuhonnut palohan sai alkunsa käymässä olleen markkinamiehen piipusta. Juhla-alue täyttyy perinneruuista, kansantanssi- ja musiikkiesityksistä. Luvassa on tuliaiheisia ohjelmanumeroita: Vaasan palokunnan sammutusnäytöksiä, Vanhan Vaasan raunioilla nähtävä Tulikoe-tuliteos sekä Vaasan kaupunginteatterin Tuuli toi kipinän -esityksen ensi-ilta.
Vaasan Palo 150 vuotta -kansanjuhla 3.–4.8. Vanhassa Vaasassa.

Näe tämä
Jannen saluuna (Kuusisaari). Saaressa sijaitseva kesäravintola, jonne pääsee omalla veneellä tai kaksi kertaa päivässä kulkevalla saaristoristeilijällä. Monille vaasalaisille tekosyy lähteä veneilemään.

PORI

Rauma Bluesissa soulin kuningas
Vuonna 1986 ensimmäisessä Rauma Bluesissa esiintyivät nosteessa ollut J. Karjalainen ja Mustat Lasit, Kapteeni Nemo ja Sonja Lumme. Pääkonsertti järjestettiin Rauman kauppaoppilaitoksen juhlasalissa. Kuudessatoista vuodessa pienen blues-diggarin tapahtuma on kasvanut voimakkaasti. Tänä vuonna päätapahtuma järjestetään Äijänsuon Jaffa-hallissa ja esiintymässä on 40 vuoden keikkatauolta palannut sähkökitarapioneeri Jody Williams sekä itseään soulin kuninkaaksi tituleeraava Solomon Burke. Perjantaina on ilmaiskonsertti Kauppatorilla.
Rauma Blues 26.–27.7. Liput 38–45 euroa Lippupalvelusta.

Kamarimusiikin helmiä Raumalla
Rauman FESTIVO on ollut lähes kaksikymmentä vuotta kamarimusiikin harrastajan loppukesän kohokohta. Kuusipäiväinen musiikkijuhla alkaa jazzin merkeissä ja päättyy jylhästi Bach-konserttiin. Kamarimusiikkia esittävät muun muassa Salzburg Chamber Solists, mezzosopraano Margareta Haverinen sekä musiikkipäivien taiteellisena johtajana toimiva Mark Gothoni.
FESTIVO-musiikkipäivät 6.–11.8. Raumalla. Liput 5–17 euroa.

Pori jazzaa
Jokavuotiset jazzit levittyvät jokirannan liepeille yhdeksäksi päiväksi. Kirjurinluodolla esiintyy tänä vuonna poikkeuksellisen monta nimekästä artistia: Paul Simon, Joe Cocker, Angie Stone, Elvis Costello, Chaka Khan, hiphopin veteraanikolmikko De La Soul ja ruotsalainen Bo Kaspers Orkester. Vuonna 1966 Kirjurinluodon pääkonsertissa oli 600 jazzin himoharrastajaa, nykyään Kirjurinluodon konserttipuistoon mahtuu 40 000 ihmistä, ja ne 600 jazzdiggaria.
Pori Jazz 13.–21.7.
Liput 0–60 euroa Lippupalvelusta.

Näe tämä
Munakari. Yyterin nudistirannan edessä oleva saari. Kun vesi on alhaalla, sinne pääsee kahlaamalla. Nudistirannan isä, edesmennyt kunnallisneuvos Ilmari Holmlund ehdotti itseään esittävää näköispatsasta Munakariin. Hanke ei toteutunut.

KUOPIO

Vaahteramäen Eemeli piha-teatterissa
Astrid Lindgrenin luoma Vaahteramäen Eemeli seikkailee Tellus-teatterin kesänäytelmässä. Koko perheelle suunnatussa esityksessä on tiedossa kommelluksia sekä musiikkia. Hyväntahtoisena Eemelinä puussa koheltaa Janne Nyyssönen. Ohjauksesta vastaa Varkauden teatterista vierailulla oleva Kurt-Henrik Putkonen. Estradina toimii Tellus-teatterin toimitilojen piha-alue.
Vaahteramäen Eemeli 20.6.–11.8. Tellus-teatterin pihalla. Liput 14/9 euroa.

Kierrätys-taidetta kaupungilla
Kuopion taidemuseossa ja kaupunkiympäristössä on esillä paperi-, pahvi- ja muista kierrätysmateriaaleista tehtyjä installaatioita ja veistoksia. In&Out-näyttelyn on koonnut ympäristötaiteilija Kaarina Kaikkonen. Tapahtumaan hän on kutsunut Ranskasta Vincent Gontierin, Gisèle Jacqiementin ja Bernard Murigneux’n sekä Puolasta Tomasz Brejdakin. Taitelijat ovat tehneet teoksiaan Kuopiossa. Murigneux’n teos kököttääkin jo Anttilan tavaratalon ulkoseinässä.
In&Out-näyttely 13.6.–1.9. Kuopion taidemuseossa ja ympäri kaupunkia. Taidemuseoon liput 2,50 euroa.

Matka maailman-pyörässä
Kesä tarjoaa yli satavuotista tivolinostalgiaa. Suomen Tivoli vierailee kesäkiertueellaan Kuopion Maljalahdessa. Sariolan perheyrityksen tivolialueelle on vapaa pääsy. Laitelippujen määrästä ei tarvitse kantaa huolta, sillä jokaiseen laitteeseen pääsee yhdellä lipulla. Mahan saa sekaisin Trombissa, Twisterissä tai Gravitronissa, joiden jälkeen voi kokeilla hattaraa tai ottaa tasoittavan kierroksen maailmanpyörässä. Kesän uutuuslaite on vinhasti pyörivä Musik Express 20.
Suomen Tivoli 7.–12.8. Maljalahdessa. Auki arkisin 15–21, viikonloppuisin 12–21. Laitelippu 2,40 euroa ja sarjalippu (10 kpl) 20 euroa.

Näe tämä
Ravintola Sampo (Kauppakatu 13). Vuonna 1931 perustettu muikkuherkuistaan kuuluisa ravintola. Sesonkiaikana muikkuja valmistetaan hiillostettuna, paistettuna ja savustettuna 80 kiloa päivässä.

MUU SUOMI

Hiphop-juhlat Vuokatissa
Kesän suurin hiphop-tapahtuma järjestetään Vuokatissa. Pipefestiin rakennetaan kaksi esiintymislavaa, joilla pauhaa Bomfunk MC’s sekä maan ykkösriimittelijät, Fintelligens, Ritarikunta, Ezkimo ja Paleface. Aktiviteetteja tapahtumasta ei puutu, sillä alueella on vieraiden käytössä halfpipe, skeittialue sekä koripallokenttä.
Pipefest 9.–10.8. Vuokatissa. Liput 25 euroa/pv ja 40 euroa/2 pv.

Popfestari Maarianhaminassa
Viidessä vuodessa 40 000 ihmisen festivaaliksi kasvanut, yhdeksänpäiväiseksi venynyt Rockoff on Ahvenanmaan suurin yleisötapahtuma. Suomalais-ruotsalaisen yleisön eteen Maarianhaminan puistoalueelle astelevat tänä vuonna saksalainen Sash, Bomfunk MC’s sekä ruotsalaiset E-type, Eskobar, The Motorhomes, raptähti Petter sekä kymmenet muut bändit.
Rockoff 19.–27.7. Maarianhaminassa. Liput 20 euroa/pv, 50 euroa/3 pv ja 70 euroa/9 pv.

Aitoon kirkastusjuhlat
Luopioisissa juhlitaan Aitoon kirkastusjuhlien 120-vuotista taivalta kolmen vuorokauden ajan. Juhlamarssi ja markkinat ovat tietysti. Rock-lavalla näkee kotimaiset listakärjet: Yö, Kemopetrol, Klamydia, Anssi Kela, Tik Tak, Apulanta sekä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Maanantaina on perinteiset päivätanssit ja viimevuotista olutteltta-aluetta on suurennettu.
Aitoon kirkastusjuhlat 13.–15.7. Luopioisissa. Liput 5 euroa/pv, 35 euroa/3 pv.

Oopperaa Savonlinnassa
Olavinlinnassa kuullaan Jorma Hynnisen läksiäiskonsertti sekä Suomen ensi-ilta Richard Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde. Muita oopperoita ovat Gounod’n Faust, Verdin Rigoletto sekä Aarre Merikannon uutuusteos Juha. Savonlinnassa vierailee myös Deutsche Oper am Rhein teoksilla Nürnbergin mestarilaulajat sekä Ruusuritari. Viltti ja istuinpehmuste kannattaa varata mukaan.
Oopperajuhlat 5.7.–4.8. Savonlinnassa.
Liput 14-173 euroa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi