Suomi-opas 09

Oulu, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä, Vaasa, Pori, Lahti

Aknestik-naamat Vedenpaisumus­­-levyn (2001) kuvissa Kalajoella. Sielunmaisemanaan solisti Jukka Takalo pitää silti Haukiputaan Martinniemeä. Siellä on kuvattu useampi musiikkivideo, ja soolourallaan mies on julkaissut kylän nimeä kantavan kappaleen.
Aknestik-naamat Vedenpaisumus­­-levyn (2001) kuvissa Kalajoella. Sielunmaisemanaan solisti Jukka Takalo pitää silti Haukiputaan Martinniemeä. Siellä on kuvattu useampi musiikkivideo, ja soolourallaan mies on julkaissut kylän nimeä kantavan kappaleen.

Oulu

Zombit kartingradalla

Dark Floors: The Lordi Motion Picture (2008)

Scanfilin tehdashalliin lavastettiin kuvauksia varten 1700 neliömetriä sairaalamiljöötä. Nyt Suomen suurimmat lavasteet on purettu, zombit häipyneet ja tilalla sisäkartinghalli Oulu Sport & Karting Center.

Tapsitie 5

Pojat (1962)

Paavo Rintalan romaaniin perustuva elokuva sijoittuu sota-ajan Ouluun. 17-vuotias Vesa-Matti Loiri debytoi yhtenä pojista, jotka huvittelevat tirkistelemällä Ainolanpuistossa rakastelevia pareja. Kesäiltoina voi hyvinkin joutua elämään kohtauksen tahtomattaan uusiksi.

Ainolanpuisto, Hupisaaret

Rölli ja metsänhenki (2001)

Elokuvan avauskohtauksessa röllit rantautuvat veneineen Hailuodon Marjaniemeen. Perämeren suurin saari on lauttamatkan päässä, noin 50 kilometriä Oulusta. Parasta ovat hiekkadyynit, kalastajakylä ja hyvät aallot surffaukseen.

Hailuoto

Väärät juuret (2009)

Syksyllä ensi-iltansa saava elokuva sijoittuu Ouluun, jossa kuvattiin miljööt ja ulkokuvat viime talvena. “Iso, vanha kaupunki, jossa on talvella lunta”, kiteyttää ohjaaja-käsikirjoittaja Saara Saarela kuvauspaikan valintakriteerit. Tuiran uimarannan avantouintikohtausten kuvauksissa näyttelijä Milka Ahlroth lämmitteli hyisten pulahdusten välillä teekkareiden liikuteltavassa saunassa.

Koskitie 58

Hannu Väisänen: Toiset kengät (2007)

Romaanissa kuljetaan Tuiran siltoja edestakaisin. Keskustaa kohti kävellessä ehtii ihastella suihkulähteitä, Merikosken voimalaitosta ja Alvar Aallon suunnittelemia kerrostaloja. Sillan päässä Linnansaaressa sijaitsee Oulun linnan raunioille rakennettu vaaleanpunainen tähtitorni, joka on toiminut vuodesta 1912 kesäkahvilana.

Tähtitornin kahvila, Linnansaari

Kauko Röyhkä: Miss Farkku-Suomi (2003)

Röyhkä kuvaa romaanissaan punkin tuloa 1970-luvun Ouluun. Päähenkilön bändi pääsee esiintymään Kuusrockiin, joka järjestettiin Kuusisaaressa vuosina 1973–1991. Vuodesta 2003 alueella on järjestetty Qstock.

Kuusisaari

Joni Skiftesvik: Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983)

Kirjailija Joni Skiftesvik palaa teoksissaan toistuvasti kotikylälleen. Haukiputaan Martinniemeen sijoittuu novelli Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja, jonka pohjalta tehtiin palkittu lyhytelokuva vuonna 2002. Kylällä vaikuttavat myös Radiopuhelinten Jyrki Mäki ja muusikko Jukka Takalo.

Martinniemi

Aknestik: Suomirokkia (1998)

Taiteilijoiden ja käsityöläisten asuttama Pikisaari on Oulun boheemein kaupunginosa. Siellä sijaitsee Oulun seudun ammattiopiston kulttuuriyksikkö, jonka videoilmaisun linja on varsinainen rock and roll highschool. Saaren rannoilla on kuvattu lukemattomia musiikkivideoita ja lyhytelokuvia. Yksi niistä on Aknestikin Suomirokkia, jossa bändi ajelee Jukka Takalon vanhassa Skodassa oppilaitoksen pihalla.

Pikisaari

Sentenced: Ever-frost (2005)

Sentenced lopetti uransa The Funeral Albumiin. Bändin hautajaisia vietettiin lokakuussa 2005, ja synkissä tunnelmissa kuvattiin myös Ever-frost-musiikkivideo. Arkku laskettiin hautaan Heinäpään vanhan laskettelukeskuksen mäellä, josta hautapaikan voi paikantaa videossakin esiintyvän kiven avulla. Innokkaimmat fanit ovat tehneet paikalle pyhiinvaelluksia Italiasta asti. Arkun lopullinen sijoituspaikka on PSK Kaupunni -baarissa, osoitteessa Uusikatu 24.

Heinäpään mäki

YUP: Tavaroiden taikamaailma (1998)

Jarkko Martikainen opiskeli Pikisaaren käsi- ja taideteollisessa koulussa videolinjalla. Tavaroiden taikamaailmassa YUP soittaa kaupunginteatterin pyörivällä lavalla, jonka halkaisija on noin 12 metriä. Bändin rinnalla videossa pyörii nukkeja, jotka kuvattiin hieman eri mittakaavassa – studiossa lp-soittimen päällä.

Kaarlenväylä 2

Radiopuhelimet: Oulu on kaupungin nimi (2000)

Oulun ydin on kävelykatu Rotuaari. Asukaslukuun suhteutettuna keskusta on vaatimattoman kokoinen. Pienuus kiteytyy Radiopuhelimien biisissä säkeeseen “Turisti keskellä kaupunkia kysyy tietä keskustaan.” Pienuudessa on puolensa. Rotuaarin pallolta on joka paikkaan lyhyt matka.

Rotuaari, Kirkkokatu

Ei vanhene koskaan (1997)

Dokumenttisarja selvitteli Suomen tunnetuimpia murhia Bodomjärvestä Kyllikki Saareen. Jaksoissa vilahtavat vankilamiljööt tiilimuureineen kuvattiin Oulussa, koska kuvaaja oli kotoisin kaupungista. Vankilan myymälä on avoinna ma–to 9–15.50 ja pe 9–14.

Nahkatehtaankatu 5

Päivi Lehtomurto

Kirsti Hänninen ja Kuvakukon kauhujen Kuopio
Kirsti Hänninen ja Kuvakukon kauhujen Kuopio

Kuopio

Kuopio poppaa ja soi

Tarot: Undead Indeed (2007)

Kuopiolainen hevijärkäle Tarot soitti Työnkulmassa ensimmäisen keikkansa vuonna 1982. 25 vuotta myöhemmin bändi nauhoitti siellä ensimmäisen live-dvd:n täyden tuvan pauhatessa mukana. Tallenne nousi ilmestyessään Suomen virallisen dvd-listan ykköseksi.

Työnkulma, Maaherrankatu 25

Eki ja Pete Sitcom 3 (2006)

Kuopiolainen independent- tuotantoyhtiö Vesuri Productions on tehnyt vuodesta 2004 alkaen dokumentteja, komediaa ja kauhuelokuvia ympäri Kuopiota. Vesurin elokuvissa näyttelevät mm. Kirsti Hänninen, Pasi Martikainen, Antti Riuttanen ja Petteri Staven.

Kuvakukko, Vuorikatu 27

Jorma Ranivaara: Skeittaajan paluu (2004)

Riemukas romaani 12-vuotiaasta Teemusta, joka asuu Särkiniemessä ja haluaa oppia heel flipin ja muut hienot skeittitemput. Koulun pihaan rakenteilla olevaa skeittiramppia vastustavat mummot ja mustaviiksiset curbit ja Teemu oppii, että Jeesuskin oli skedemies.

Lohkaretie 15

Mamba: Kuopiossa (1987)

Kappale kertoo keikan jälkeisen aamun krapulasta peiton alla ja koti-ikävästä kullan kainaloon keikkaturneen jälkeen.

Hotelli Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16

Tehtävä Kuopio (2006)

Vuonna 2006 Kuopio päätti tehdä erilaisen kaupunkiesittely-dvd:n. Dokumentissa seurataan Kuopioon laskeutuneen viisihenkisen ufo-perheen seikkailuja Kuopion matkailukohteissa.

Kauppahalli, tori

Juice Leskinen: Kuopio tanssii ja soi (1974)

Juice kiteytti 40 vuotta jatkuneen tanssitapahtuman ja Kuopion kesän. Torin lisäksi kappaleessa seikkaillaan satamassa, viitostiellä ja rautatieasemalla. “Torilla on vilinää, torilla on kilinää, ja joku vielä lisää toi, oh boy, Kuopio tanssii ja soi.”

Kauppatori

Aapeli: Pikku Pietarin piha (1958)

Elämänmyönteinen kaupunkikuvaus kansalaissodan jälkeisestä puu-Kuopiosta Pietarin ja hänen kavereidensa silmin. Pikku-Pietarin torikujalla päivystää oikea Pikku-Pietari ritsoineen.

Pikku-Pietarin torikuja, Hatsalankatu 24

Ari Kesonen

Pitkä kuuma Unto Helo on helmi, ei sika.
Pitkä kuuma Unto Helo on helmi, ei sika.

Joensuu

Siat Karjalan kunnailla

Helmiä ja sikoja (2003)

Joensuulaiseen miljööhön – erityisesti Rantakylän kaupunginosaan – sijoittuvassa elokuvassa ei-toivottu sisarpuoli majoittuu paikallisten pikkurikollisten, Hirvosten veljesten, kotiin. Elokuva nosti Laura Birnin ja Mikko Leppilammen suuren yleisön tietoisuuteen. Todellisen Rantakylän meno jatkuu edelleen yhtä villinä kuin ennenkin.

Joensuun Rantakylä

Heikki Turunen: Joensuun Elli (1974)

Heikki Turusen toinen romaani esittelee Pielisen luonnonkauniit rannat juhannuksen yöttömässä yössä. Joensuun Elli Camping -leirintäalueella pohjoiskarjalaiset maalaiset ja maaseutumatkailua harjoittavat stadilaiset ottavat toisistaan mittaa.

Linnunlahdentie 1

Klaus Thunder & Ukkosmaine: Suudelmia Suvikadulla (2006)

Klaus Thunder & Ukkosmaine haikailee lukioaikaissta kotiseuturomantiikkaa Niinivaaralla. Romanssia koetaan muun muassa Tikkamäentiellä, Suvikadulla ja Niinivaarantiellä sekä vesitornin puistossa. Niinivaaralta löytyy lemmenleikkeihin soveltuvia puistoalueita.

Joensuun Niinivaara

Karjalan Kunnailla (2007-2008)

Markku Pölösen Pohjois-Karjalaan sijoittuvassa Karjalan kunnailla -televisiosarjassa taksikuski Keijo Sahioja (Ismo Apell) kokeilee kauppamiehen taitojaan Joensuun torilla älyvapaiden Tolkku-tuotteidensa avulla. Uudet Karjalan kunnailla -jaksot iskevät eetteriin kuluvan vuoden aikana.

Joensuun kauppatori

Hassisen kone

Hassisen kone on tunnetuin joensuulaisorkesteri. Yhtyeen nimi ei ole kuitenkaan tuulesta temmattu, vaan kyseessä on tosielämässä ompelukonekauppaa harjoittanut yritys. Valitettavasti keskustan idyllisessä puutalossa sijainnut firman toimipiste on purettu ja tilalle on noussut kerrostalo.

Niskakatu 10

Ismo Alanko Säätiö: Joensuu (2004)

Hassisen koneen keulahahmo Ismo Alanko on muistanut Joensuuta myös Säätiö-yhtyeensä tuotannossa. Minä ja pojat –albumilla olevan kappaleen sanoissa ei puhuta kaupungista mitään, mutta nimi on ytimekkäästi Joensuu. Laulussa haikaillaan menneitä aikoja taivaanrannan takaa sekä muistellaan kirkkaita päiviä ja väriseviä öitä.

Samu Heikinmatti

Kuvaaja Mika Orasmaa filmaa bändiä tunnelin suuaukolla.
Kuvaaja Mika Orasmaa filmaa bändiä tunnelin suuaukolla.

Jyväskylä

Matti ja Waltari

Matti (2006)

Jyväskylän hyppytornit kokivat nostalgisia tunnelmia, kun kamerat ikuistivat Matti Nykäsen nimikkomäen valkokankaalle. Kaikkiaan 108 metriin nouseva mäki toimi niin elokuvassa kuin tosielämässäkin talvikisailun lisäksi myös kesäharjoittelussa. Parhaimmat päivänsä jo nähneet tornit lukeutuvat Jyväskylän tunnetuimpiin maamerkkeihin.

Laajavuori

Waltari: In the Cradle –video (2008)

Vanha, jo käytöstä poistettu Pönttövuoren junatunneli loi satumaisen ympäristön Timo Puustisen ohjaamaan fantasiatyyliseen musiikkivideoon. Syksyllä 2007 kuvatussa videossa liikutaan myös Etelä-Jyväskylän metsiköissä ja video on samalla osa tänä vuonna valmistuvan Sanansaattaja-elokuvan markkinointia.

Jyväskylän ja Pieksämäen välinen rataosuus

Private Line: 1-800-Out-of-Nowhere -video (2004)

90-luvun puolella Jyväskylässä alkunsa saanut helsinkiläisyhtye Private Line valitsi toisen musiikkivideonsa setiksi Jyväskylän sataman läheisyydessä sijaitsevan Suuri Kompassi -taideteoksen. Vuonna 1991 betonista muotoiltu teos on Jyväsjärven ranta-alueen maamerkki, joka näyttää nimensä mukaan ilmansuunnat. 1-800-OUT-OF-NOWHERE -videossa käyskennellään myös Jyväskylän ydinkeskustassa Kauppakadulla.

Jyväskylän satama, Rantaväylän vierusta

Komedia Dynamo: Ensimmäinen painos (2006)

Legendaarisen Jyväskylän Ilokiven lavalla taltioitiin Komediadynamo-stand up ryhmän show vuonna 2006. Perinteisesti opiskelijaravintolana tunnetun Ilokiven stagella on vuosien varrella nähty monenmoista performanssia. Tälläkin hetkellä monitoimitilassa järjestetään klubi- ja bändi-iltoja ja siellä toimivat Kampus Kino sekä Jyväskylän ylioppilasteatteri.

Keskussairaalantie 2

Murha Paviljongissa ja muita juttuja kaupungin elämästä (2007)

Novelleja ja pienoisromaaneja sisältävä opus väläyttää lukijalle Jyväskylää paikallisten kirjailijoiden silmin. Kirjan tekovaiheessa kirjailijoita neuvottiin luomaan paperille, millaista on elää Jyväskylässä. Kirjan nimikkotarina sijoittuu Paviljonkiin, mutta kirjassa liikutaan myös yläkaupungilla, Kuokkalassa ja Kortepohjan Ylioppilaskylässä.

Saija Nironen

Paratiisi on Vaasassa.
Paratiisi on Vaasassa.

Vaasa

Isabella 7. taivaassa

NDA - Salassapito- sopimus (2005)

Suomalaisen kännykkäjätin lehdistösihteeri (Saija Lentonen) huomaa, että liikesalaisuuksien paljastaminen voi käydä paitsi kukkaron, myös hengen päälle. Vyyhtiä selvitellään mm. kirkon puistossa ja sanomalehti Pohjalaisen pääkonttorissa.

Hietasaarenkatu 19

Klamydia: Pienen pojan elämää (2005)

Mitä olisi Vaasa-opas ilman Klamydiaa? Tässä kotitekoisessa musiikkivideossa suomipunkkarit opettelevat skeittausta. Vaskiluodon parkki on sittemmin tyhjennetty rampeista ja palvelee mm. Rockperryn ja Wasalandian kävijöitä.

Sahakatu, Vaskiluoto

Isabella (2007)

Palosaaren kirkko ja vanhat puutalot näyttelivät konservatiivista pikkukaupunkia FST:n minisarjassa, jossa pappi (Irina Björklund) aiheuttaa skandaalin päätymällä pehkuihin ensirakkautensa (Peter Franzén) kanssa.

Kapteeninkatu 14-16

Häjyt (1999)

Lääninvankilan komeasta portista on kulkenut pohjalaisia häjyjä suuntaan jos toiseenkin sitten valmistumisvuoden 1863. Murikan (Samuli Edelmann) ja Karhun (Juha Veijonen) vapautumisesta käynnistyi tapahtumaketju, jonka näki elokuvateattereissa yli 330 000 katsojaa.

Rantakatu 23

Strömsö (2002)

FST:n suosituimman lifestyle-ohjelman idyllinen koti ei ole pahvikulissi, vaan ihka oikea kesähuvila kaupungin pohjoispuolella. Kesäisin Strömsön puistoa ja uimarantaa kansoittavat niin auringonpalvojat kuin ohjelmaa rakastavat pyhiinvaeltajatkin.

Strömsöntie, Västervik

7. Taivas: Mihin vain meen (7. taivaaseen) (1998)

Suomen kovimman poikabändin tittelistä XL5:n kanssa kilpaillut 7. Taivas kuvasi vuonna 1998 hittisinkkunsa musiikkivideon Vaasan lentoaseman pienkonehallissa. Facebookissa vaaditaan ryhmän comebackia, mutta toistaiseksi mitään ei ole paperilla.

Lentokentäntie 159

Markku Ikonen

Valmentaja Lauri antaa ohjeita, Carita ja Anna keskittyvät Porissa kuvatussa FC Venus -elokuvassa.
Valmentaja Lauri antaa ohjeita, Carita ja Anna keskittyvät Porissa kuvatussa FC Venus -elokuvassa.

Pori

Rock- ja leffatehdas

Veturimiehet heiluttaa (1992)

Kari Paljakan ohjaama Veturimiehet heiluttaa on kuvattu suurimmaksi osaksi Porissa. Elokuvan pääosissa olevien Santeri Kinnusen ja Samuli Edelmanin roolihahmot Hapa ja Vähy esittelevät Porin 1990-luvun ratapihaa ja keskustaa.

Eteläkauppatori

V2 – Jäätynyt enkeli (2007)

Ylä-Satakunnasta kotoisin olevan Reijo Mäen Jäätynyt enkeli -kirjan perusteella tehty Vares 2 -filmatisointi tekee porilaisia paikkoja tunnetuksi liukuhihnalta. Janoisimmat katsojat voivat bongata Porin Keskusaukiolla sijaitsevat Tullipubin terassin kuin myös ravintola Rattaanpyörän elokuvan aikana.

Keskusaukio

FC Venus (2005)

Nakkilassa sijaitseva Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus Villilä on tuonut Poriin monia kotimaisen elokuvan kärkipään kuvauksia. Yksi niistä on FC Venus, jonka jalkapallokohtauksia kuvattiin Porin Kartanon kaupunginosan kentällä. Kenttä on ollut jatkosodan aikana saksalaissotilaiden ampumarata.

Mäkipuistontie

Disco Ensemble: Video Vortex (2008)

Ulvilasta maailmankartalle ponkaissut Disco Ensemble ei ole unohtanut juuriaan. Yhtye puhuu haastatteluissa Ulvilasta ja Porista, ja onpa miesten tuotannossakin tuotu juuria esiin. Video Vortex -dvd:llä käydään läpi Disco Ensemblen menestyksekäs ura Porin kulttuuritalo Anniksen hikisiltä keikoilta aina eurooppalaisten festivaalien päälavoille.

Annankatu 6

Porirockin nousu ja tuho (1997)

Väitetään, että 1980-luvulla levytyssopimus oli itsestäänselvyys, jos huomasi lähettää demokasettinsa Porista. Dokumentissa käydään läpi Jussi Hakulisen (ex-Yö) ja Jarkko Even (ex-Dingo) haastattelujen kautta Pori- rockin historiaa ja nostetaan esiin Reposaaren VPK-talo Yö-yhtyeen syntypaikkana.

Kirkkokatu

SuomiAreena (2006-)

Porin kaupungin ja MTV3:n yhdessä järjestämän SuomiAreenan ansiosta Porin kaduilla voi tänäkin kesänä törmätä muun muassa Martti Ahtisaareen, Jorma Ollilaan tai vaikkapa Alexander Stubbiin. Neljättä kertaa järjestettävä suuri poliittinen keskustelutapahtuma tuo Porin kesäisen jokirantamaiseman television kautta olohuoneisiin.

Etelärannan alue

Iiro Lehtonen

Jasper, maailman paras mäkihyppääjä.
Jasper, maailman paras mäkihyppääjä.

Lahti

Matti ja veriura

Jupu Tolonen: Baarien nainen (2009)

Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä sarjakuva-albumi. Baarien naisen suosikkipaikkoja ovat historialliset kulttuurijuottolat Tirra ja Torvi sekä tuoreempi tulokas Rooster Pub, Loviisankatu 8 ja Rautatienkatu 1.

Jytinää Eestissä: Sleepy Sleepersien pitkä ja kivinen tie (1987)

Kansa taisteli, miehet kertovat. Kekkoslovakian häkellyttävimmän viihdeorkesterin tarina. Kakkakepposten pikkujättiläinen. Sleepy Sleepersin kohtuna voidaan pitää maineikasta Catacombi-diskoa, joka toimi Kansantalossa.

Aleksanterinkatu 26.

Matti (2006)

Fiktiivinen elämänkertaelokuva universumin kaikkien aikojen parhaasta mäkihyppääjästä. Keräsi ensi-iltaviikonloppunaan ennätykselliset 92 000 katsojaa. Aleksi Mäkelä ohjasi ja Jasper Pääkkönen esitti Mattia. Kamera kävi Lahden hiihtokeskuksessakin.

Tuuli Rannikko: Veriura (2006)

Ankaran kriittistä kaupunkikuvausta sisältävä jännäri: “Rakennus [oikeustalo] oli selvästi kahdeksankymmentäluvulta. Sen nurkalta alkoi Rautatienkadun lehmusrivi, muuten ympäristö oli yhtä ankea kuin itse rakennus: jokunen pikkukauppa ja pari väsyneen näköistä pikaruokapaikkaa.”

Lahden käräjäoikeus, Rautatienkatu 2.

Marcus Karppi: Lahdessa soi blues (2003)

Talviurheilun kehdossa on surmattu kaksi vanhaa miestä ja turpea etsivä Kurt Kopra saa taas töitä. Tapahtumapaikkoja ovat esimerkiksi Liipolan lähiö, urheilukeskus ja poliisiasema. Kauppatorilla juodaan kahvia ja syödään perunapiirakoita.

Liipola, bussit 21 ja 30.

Mikko Niskanen: Mona ja palavan rakkauden aika (1983)

Unohdettu kasarinuorisokuvaus. Pääosassa debytoi 17-vuotias Anna-Leena Härkönen, joka osallistui myös elokuvan käsikirjoittamiseen. Kuvauspaikkoja: Lotilan koulu, kauppatori, Kirkkopuisto, Kisapuisto, Mukkulan leirintäalue, Radiomäki, Vesijärvi...

Janne Urpunen

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi