Tuliko taas luvattua liikoja? – Uusi vuosi ja uusi minä on helpompi toteuttaa paremmalla itsetuntemuksella

Hyvä itsetuntemus vaatii työtä, mutta helpottaa myös lupauksissa pysymistä.

Tunnetko tyypin, joka tuijottaa peilistä takaisin?
Tunnetko tyypin, joka tuijottaa peilistä takaisin? Kuva: lenets_tan/Fotolia.com

Joko on vegaanihaaste, tipaton tammikuu sekä uusi salijäsenyys hallussa? Lopetitko tupakoinnin seinään uudenvuodenpäivänä ja vaihtuiko kahvinjuonti teehen? Uusi vuosi, uudet kujeet ja uusi minä.

Totuus on, että vuosi saattaa olla uusi, mutta peilistä tuijottaa yhä vanha sinä. Tuhannet ja taas tuhannet lupailevat elämän muuttuvan vuodenvaihteessa. Oli se sitten painonpudotus tai paheiden vähentäminen, onnistuneen elämänmuutoksen takaa hyvä itsetuntemus.

Sen sijaan, että lupaa jälleen kerran mahdottomia itselleen ja päätyy pettymykseen epäonnistuessaan, vuoden voi aloittaa myös syväluotaavalla itsetutkiskelulla. Mikä tekee minusta minut? Itsensä aito ilmaiseminen tuottaa onnellisuutta, kun ei tarvitse feikata.

Itsetuntemus tarkoittaa sitä, että tunnistat identiteettisi, persoonasi sekä olemuksesi eri osat. Tavoitteena ei ole kritisoida itseään vaan avoimesti tunnistaa kaikki puolet itsestään. Rehellisyys tutkiskelussa on kuitenkin ensisijaista, jotta voi kehittyä.

Omaan identiteettiin ja persoonaan voi päästä käsiksi kuuntelemalla omaa sisäistä ääntään sekä kirjoittamalla päiväkirjaa. Myös muiden ihmisten ajatukset ja mielipiteet ovat arvokkaita itsetuntemuksen tiellä, vaikka tarkoituksena ei ole määrittää itseään muiden sanomisten perusteella. 

Itseä arvioidessaan on myös tärkeää kiinnittää huomiota asioihin, jotka saavat tuntemaan olosi epämukavaksi. Jos et esimerkiksi nauti itsesi katsomisesta peilistä, kysy itseltäsi miksi.

Omien arvojen tunnistaminen vähentää sisäistä konfliktia. Kun itsensä tuntee läpikotaisin, myös päätöksenteko helpottuu ja nopeutuu valitset sitten paitaa kaupassa tai kumppania.

Paremman itsetuntemuksen kautta ymmärtää, mikä motivoi vastustamaan huonoja tapoja ja kehittämään hyviä. Itselle läheiset arvot ja tavoitteet aktivoivat voimakkaampaa tahdonvoimaa.

Kun omat mieltymykset ja arvot ovat hallussa, on myös helpompi vastustaa yhteiskunnan asettamia normeja ja niistä aiheutuvia paineita. Kieltäydyt helpommin asioista, joihin aiemmin tunsit pakottavaa tarvetta myöntyä.

Empatiakyky muita kohtaan kasvaa paremman itsetuntemuksen kautta. Ihmisiä ymmärtää ja suvaitsee enemmän, kun tietoisuus omista heikoista kohdista ja sisäisistä kamppailuista lisääntyy.

Todellisen minän toteuttaminen saa tuntemaan, että todella elää ja muokkaa kokemuksen elämästä rikkaammaksi, merkittävämmäksi ja jännittävämmäksi. Samalla hyvä vire ja mielihyvän tuntemus kasvavat.

Lähteet: Psychology Today: Know yourself? 6 Specific Ways to Know Yourself, Wikihow: How to Get to Know Yourself

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi