Vapaaehtoinen lapsettomuus – "Vuonna 2050 tarvitsisimme jo lähes kolme maapalloa, miksi ihmeessä minä tekisin tänne lisää ihmisiä?"

Henriikan lapsettomuudelle on monia syitä. Globaalin väestönkasvun lisäksi hän ei halua elää lapsiperhearkea.

“Olen aina tiennyt etten halua lapsia. Synnyttäminen tuntuu minusta kammottavalta ajatukselta”, Henriikka sanoo.

Lapsena Henriikka ei tuntenut yhtään pariskuntaa, jolla ei olisi jälkikasvua. Hän eli siinä ymmärryksessä, että lapsia on pakko hankkia. Siksi hän kertoi äidilleen adoptoivansa lapsen Afrikasta.

Pari vuosikymmentä takaperin vapaaehtoinen lapsettomuus on ollut ilmiönä vieraampi. Vuoden 2018 perhebarometrin mukaan noin 12 prosenttia vastanneista ilmoittaa, että ei halua lapsia. 

Oman tilan sekä ajan tarve ovat ensisijaisia Henriikalle. Introvertille tyypilliseen tapaan hän tarvitsee paljon aikaa latautuakseen sosiaalisista kohtaamisista ihmisten kanssa.

“Kartan luonnostani ihmisiä, jotka vaativat paljon huomiota, ovat vaativia ja äänekkäitä. Pienet lapset nyt vain ovat tällaisia”, Henriikka sanoo.

Kuten synnyttäminen myös äitiys kaikkeudessaan tuntuu Henriikalle vieraalta ajatukselta. Monet nuoret saattavat kuulla muilta biologisesta kellosta ilmaistessaan, että eivät ehkä koskaan halua perhettä perustaa.

Henriikka ei 34 ikävuoteen mennessä ole kellon tikityksiä tuntenut. Hän ei halua elää lapsiperhearkea vaan pyrkii elämään mahdollisimman stressivapaasti ja mukavasti. Spontaanit teot ovat Henriikalle tärkeitä.

“Äitiys on minulle aivan vieras identiteetti. Olen kuitenkin empaattinen ja huolehtivainen, mutta kohdistan sen muualle.”

Lapsi olisi Henriikalle valtava vastuu. Hän keskittyy mieluummin pitämään huolta itsestään ja elämään vastuullisesti.

“En jaksaisi elää niin, että joku on minusta riippuvainen ja minun täytyisi miettiä tekemiseni jonkun toisen ehdoilla.”

Lapsiperhearjen lisäksi Henriikkaa ahdistavat globaalista väestönkasvusta johtuvat ongelmat. Hän kokee, että vaikka haluaisikin aidosti lapsia, hän ei maapallon väestömäärän vuoksi hankkisi ainakaan biologista lasta.

“Vuonna 2050 tarvitsisimme jo lähes kolme maapalloa, miksi ihmeessä minä tekisin tänne lisää ihmisiä? Niille, jotka väittävät lapsettomuuteni olevan itsekästä, sanon, että minä tässä yritän säästää luonnonvaroja sinun lapsillesi. Lapsettomuus on paras ekoteko.”

Ihmettelyä Henriikka on joutunut kohtaamaan lähinnä sukulaisten taholta vuosia sitten. Omassa ystäväpiirissä ei juuri perheellisiä ole, vaikka moni on jo yli kolmenkymmenen. Yllätys on suurempi, mikäli joku päättää hankkia jälkikasvua.

“Yleinen harhaluulo on, että velat (vapaaehtoisesti lapsettomat) vihaavat lapsia. En minä vihaa lapsia, en vain halua omia.”

Vaikka Henriikka kokee, että vapaaehtoinen lapsettomuus ilmiönä on normalisoitumassa yhteiskunnassa, saavat naiset vielä miehiä enemmän negatiivista palautetta valinnastaan.

“On käsittämätöntä, että julkisuudessa asiasta puhuneet naiset saavat vihapostia”, Henriikka sanoo.

2 kommenttia

Zzz-Top

17.3.2019 19:24

Suomalaiset ympäristön tilan tiedostavat lapset voivat maailman parhaan koulujärjestelmän käytyään ratkaista asuinpallomme ympäristö-, vesi- ja energiaongelmat. Bemarin tai Bentleyn takapenkillä kuljetetut Harwardin tai Oxfordin kultalusikkasuut eivät ole kiinnostuneet kuin urastaan ja stastuksesta. Ne kamelin perässä kyntöauraa vääntävät taas eivät sieltä helpolla irti pääse. Harvassa ovat loppujen lopuksi ne maat, joissa jo teininä tiedostetaan ympäristön lisäksi demokratia ja vallan kolmijako-oppi. Ettei lääkejätteiden metsään kippaamisesta selviä vain, koska on poliitikon tai tuomarin kaveri.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VeLa 40v

13.5.2019 13:19

Kiitos tästä artikkelista ja Henriikan rohkeudesta puhua aiheesta avoimesti ja omalla nimellään. Surullista sen sijaan on se, että vielä vuonna 2019 ihminen, erityisesti nainen, joutuu puolustelemaan omia henkilökohtaisia valintojaan, sitä että haluaa ja yrittää tehdä elämästään omannäköisen.
Joillekin se vain tuntuu edelleen olevan mahdotonta sulattaa, että kaikki naiset eivät olekaan siitä samasta muotista, että kaikkia ei kiinnosta lapset ja niiden hoitaminen. Tai että naisten kohdut eivät ole mitään talkooharavia, joita voidaan velvoittaa käytettäväksi isänmaan hyväksi. Puhumattakaan siitä, että kai niiden lastenkin on parempi syntyä sellaisille vanhemmille, jotka oikeasti haluavat lapsia tehdä ja nimenomaan hoitaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi