Sarjakuvittelija

Cityn kuvittaja Petteri Tikkanen blokkasi Sarjakuva-Finlandian.

“Kun aloin kutsua sukulaisiani Disney-hahmojen nimillä, neuvolan tädit kehottivat ottamaan sarjakuvat pois. Aloin piirtää käsitelläkseni traumaa”, kertoo Tikkanen uransa alkuvaiheista.
“Kun aloin kutsua sukulaisiani Disney-hahmojen nimillä, neuvolan tädit kehottivat ottamaan sarjakuvat pois. Aloin piirtää käsitelläkseni traumaa”, kertoo Tikkanen uransa alkuvaiheista.

Onnea! Voitit Eero-sarjakuvallasi Sarjakuva-Finlandian. Miten käytät kullan ja kunnian?

"Viisi tonnia sijoitan kesällä saapuvaan perheenlisäykseen. Kunnia, tai siis näkyvyys, tuo toivottavasti uusia lukijoita."

Olet 34-vuotias. Tunnetuimmat hahmosi Eero, Kanerva ja Mikrokosmoksen Hilja-Inkeri ovat lapsia. Mikä on henkinen ikäsi?

"25 vuotta. On kiehtovaa heijastella aikuisten maailmaa lasten kautta. Lapsuudesta on kulunut riittävän pitkä aika ja lapsuuden painolasti on muuttunut draaman aineksiksi. Äiti, sisko ja muut sukulaisnaiset ovat kasvattaneet minut, joten Kanerva ja Hilja-Inkeri ovat luontevia kertojia."

Miksi Eero-sarjakuvassa tissit ovat niin isossa osassa?

"Tarina käsittelee havahtumista aikuistumiseen. Eeron ystävä Kanerva on kasvanut naiseksi. Halusin selvän draamallisen ja graafisen elementin, joka osoittaa entisten ystävysten välille syntyneen eron. Tissit nyt sattumoisin ovat hyvin selvä graafinen elementti."

Kuvitat Cityn Sisäpiiri-palstaa. Mitä haluaisit kysyä Walter de Campilta?

"’Parahin Walter. Oletko koskaan runkannut Sisäpiiri-palstan kuvitusteni äärellä?’

Pidän Walterin asenteesta. Kysymyksen esittämiseen sisältyy aina vaaran elementti, Walter voi vetää maton kysyjän jalkojen alta. Muistan kysymyksen, jossa joku tiedusteli, mistä Helsingistä voi ostaa peilipallon moottorilla. Walter sanoi ostaneensa viimeisen ja työntäneensä perseeseensä."

Olet katusoiton SM-kolmonen vuodelta 2003 ja ilmakitaransoiton MM-kakkonen vuodelta 1999. Milloin vaihdat sarjakuvistin uran muusikkouteen?

"Aion jatkaa sarjakuvan saralla, mutta musiikki kulkee siinä rinnalla. Anssi 8000:n kanssa perustamassamme Hämärä no.5 -bändissä minä esiinnyin vapaapainija Black Peiderina ja Anssi ninjana. Black Peider on edelleen alter egoni, jonka kautta pääsen pois pöydän äärestä riehumaan. Nyt soitan brutaalia suomalaista rokkia Supo-yhtyeessä, jolta tulee levy vielä tänä vuonna."

Ainakin karvoituksesi on suomalaiselle rokkarille uskottava. Rock-karvojen top3?

"Lemmy on ykkönen, sen pulisonkisysteemi on niin uskottava. Kakkonen on Ville Pirinen, suomalaisen rock-genren erikoismies. Kolmosena Elvis Presley. Huomaan listani olevan pulisonkipainotteinen. Valitettavasti oma karvoitukseni pulisonkialueella on niin harva, että on kasvatettava karvaa koko päähän."

Uraputki

  • 1975 Syntyy Iisalmessa.
  • 9 v Piirtää ensimmäisen sarjakuvan. “Se käsitteli aavetta, joka  näytti kaikissa ruuduissa erilaiselta.”
  • 17 v Ensimmäinen omakustanne Kuolema kummina ilmestyy.
  • 19 v Lahden Lahden muotoiluinstituuttiin.
  • 22 v Ura Tehosekoittimen hovikuvittajana alkaa. Voittaa Kemin sarjakuvakilpailun toista kertaa peräkkäin.
  • 23 v Esiintyy ensimmäistä kertaa Black Peiderina.
  • 26 v Tapaa nykyisen vaimonsa.
  • 30 v Valmistuu TaiKista ja voittaa parhaan graafikon palkinnon.
  • 34 v Voittaa Sarjakuva-Finlandian.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi