Burgereiden suosio ei ota laantuakseen – Hampurilaisfestivaali kokoaa alan huiput Kamppiin kesäkuussa

Burger Lovers Festival -tapahtumassa on mukana 12 tasokasta hampurilaisravintolaa.

Burger Lovers Finland -yhteisön aktiivit Mikko Väisänen ja Antti Suikkari ovat järjestämässä Suomen ensimmäistä hampurilaisfestivaalia.
Burger Lovers Finland -yhteisön aktiivit Mikko Väisänen ja Antti Suikkari ovat järjestämässä Suomen ensimmäistä hampurilaisfestivaalia. Kuva: Timo Korhonen / Seiska

Suomea jo useamman vuoden verran villinnyt hampurilaisbuumi elää ja voi hyvin. Burgereiden arvostus on kohonnut samalla, kun niiden laatu on noussut pikaruokaloiden perusmätöstä premium-tasolle ja laadukkaita burgereita on alkanut löytyä muualtakin kuin suurimmista kaupungeista.

Hampurilaisten kohonneesta statuksesta kertoo myös Facebookissa toimivan Burger Lovers Finland -ryhmän suosio. Burgereille omistautunut yhteisö on kasvanut yli 5300-jäseniseksi, ja keskustelu burgereiden laadusta käy kuumana.

Ryhmän jäsenet jakavat toisilleen aktiivisesti tietoa, innostuksen aiheita, reseptiikkaa sekä mielipiteitään ja arvioitaan ravintoloissa ja kotona nautituista hampurilaisista.

Suomen ensimmäiset hampurilaisfestivaalit

Tänä kesänä ryhmä järjestää ensimmäistä kertaa Burger Lovers -festivaalin, joka kokoaa alan parhaimmiston Kampin Narinkkatorille 14.–16. kesäkuuta.

Mukaan on valittu kaikkiaan 12 hampurilaisiin erikoistunutta ravintolaa, jotka tarjoavat annoksiaan maistelukoossa ja maisteluhintaan. Tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy.

Mukana festivaaleilla on helsinkiläisille jo tuttuja nimiä, kuten Bites, Social Burgerjoint, Roslund ja Bun2Bun, mutta festarit tarjoavat maistiaisia myös muualta Suomesta. Kaukaisin vieras on Rukan RUOK Burger, mutta tulijoita on myös Kuopiosta (Bowl D1ner), Salosta (JJ’s BBQ) ja Heinolasta (Kusmiku Street Food & Bar).

Festareilla esittäytyy myös vantaalainen Deluxe Burger & Pizza, jonka listalta löytyy erikoisuutena karhu- ja sirkkaburgereita.

“Suomessa on jo kansainvälisestikin erittäin kovatasoisia hampurilaisiin erikoistuneita ravintoloita, ja on upeaa saada heidät yhteen esittämään näkemyksiään parhaasta burgerista”, sanoo Antti Suikkari Burger Lovers Finland -yhteisöstä.

Vegeburgerit rynnivät markkinoille

Hampurilaiskulttuuri elää eräänlaista murroskautta, sillä kasvis- ja vegaanihampurilaisten kysyntä ja saatavuus ovat hyvässä kasvussa. Lyhyen ajan sisällä markkinoille on tullut runsaasti erilaisia kasvisvaihtoehtoja, joiden joukossa Suomeenkin on saatu kansainväliseen suosioon nousseita lihaa imitoivia vegaanisia burgerpihvejä.

Muun muassa Bun2Bunin, Classic American Dinersin ja Scandic-hotellien ravintoloiden vegeburgereiden välistä löytyy yhdysvaltalainen Beyond Burger -pihvi, Social Burgerjointissa on saatavilla brittiläinen Moving Mountains -pihvi.

Social Burgerjointin perustaja Pikkis Tuomola kertoo videolla, miksi valitsi Moving Mountains -pihvin:

Bun2Bun luottaa kasvisruoan suosioon siinä määrin, että muutti joulukuussa kaikkien ravintoloidensa tarjonnan täysin vegaaniseksi. Pian tämän jälkeen yhtiö ilmoitti myyntinsä kasvaneen 400 prosenttia verrattuna aiempaan.

Viime viikolla ensimmäiset Beyond Burgerit saatiin jo kauppojen hyllyille, kun Lauttasaaren K-Supermarketin kauppias ilmoitti hankkineensa erän pihvejä valikoimiinsa. Kyseessä oli toistaiseksi yksittäisen kauppiaan kokeilu, mutta K-ryhmän ostomyyntijohtaja Janne Vuorinen vihjasi City:lle, että tuote saattaa jollain aikajänteellä tulla myös laajemminkin K-kauppojen valikoimiin, mikäli kysyntää riittää.

Uuden aallon vegepihvejä pääsee maistamaan myös Burger Lovers -festivaaleilla. Tarjolla on myös gluteenittomia hampurilaisia sekä laadukkaita hodareita lapsille. Ohjelmassa on myös burgerkoulu, jossa yleisö pääsee itse valmistamaan hampurilaisia keittiömestarin opastuksella.

”Festivaaliin osallistuvat ravintolat ovat lunastaneet asemansa laaturavintoloina, mutta jokaisella on myös oma, persoonallinen näkemyksensä hyvästä burgerista. Haluammekin nyt ensimmäistä kertaa tarjota suomalaisille kulinaristeille ja tavallisille hyvän ruoan ystäville mahdollisuuden tutustua laajaan kattaukseen maamme parhaita ja laadukkaimpia burgereita. Mestarien taidonnäytteistä saa inspiraatiota myös kesälomakokkailuihin”, sanoo festivaalin järjestäjiin kuuluva hampurilaisharrastaja Mikko Väisänen.

Naughty BRGR:n perustaja Akseli Herlevi kertoo videolla, mitä tarvitaan hyvään burgeriin:

Burger Lovers Festival -tapahtumaan osallistuvat ravintolat:

 • Bites (Helsinki)
 • Bowl D1ner (Kuopio)
 • Bun2Bun (Helsinki)
 • Deluxe Burger (Vantaa)
 • Friends & Brgrs (Turku, Vaasa, Pietarsaari, Helsinki, Tampere, Hampuri, Kööpenhamina, Oulu)
 • JJ’s BBQ (Salo)
 • Kusmiku Street Food & Bar (Heinola)
 • Naughty BRGR (Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Espoo)
 • Roslund (Helsinki)
 • RUOK Burger (Ruka)
 • Social Burger Joint (Helsinki, Kerava)
 • TreffiPub & Bistro (Helsinki)

Burger Lovers -Festival 14.–16. Kesäkuuta, Kampin Narinkkatori 

City listasi vuosi sitten Helsingin parhaat hampurilaiset. Näistä neljä on mukana Burger Lovers -festivaaleilla.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi