DJ Orkidea: "Luvassa sykähdyttävä ja universaali kokemus" – Classical Trancelations valtaa Hartwall Arenan

Viime tipassa julkistetut tähtisolistit meinasivat saada herneen puristien nenään.

Classical Trancelations sai Musiikkitalon näyttämään ja kuulostamaan upealta vuoden 2016 Helsingin Juhlaviikoilla.
Classical Trancelations sai Musiikkitalon näyttämään ja kuulostamaan upealta vuoden 2016 Helsingin Juhlaviikoilla. Kuva: Fredrik Lindblad

Hartwall Arenalla nähdään lauantaina kahden musiikkityylin eeppinen kohtaaminen, kun Classical Trancelations ottaa 150 muusikon voimin käsittelyyn elektronisen musiikin isot biisit. Konsertin tarkoituksena on kietoa klassinen ja elektroninen musiikki yhteen upeaksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi. Konsertissa kuullaan Helsingin kaupunginorkesterille sovitettuja tanssimusiikin klassikkoteoksia legendoilta kuten Daft Punk, Moby, Faithless, Tiesto, Pendulum, Fatboy Slim ja Darude.

Lauantain konsertti on uusinta kahden vuoden takaisesta, loistavat arvostelut saaneesta Musiikkitalon keikasta. Konsertin sovituksista vastaavat Petri “Lowland” Alanko ja Pessi Levanto ja luvassa on myös lisäyksiä parin vuoden takaiseen biisivalikoimaan. Kuraattorina toimii Tapio Hakanen eli DJ Orkidea ja tuottajina Helsingissä yli 20 vuotta tapahtumia järjestäneet Misc Managementin Oded ja Asaf Peled.

"Luvassa on niin sykähdyttävä ja universaali kokemus, että se kiinnostaa klubbaajasukupolvia missä tahansa. Neuvottelemme parhaillaan konseptin viemisestä kolmelle eri mantereelle ja konserttiin on tulossa vieraita useista eri maista. Tarkoituksena on näyttää, miten kokonaisvaltaisen vaikuttava elämys Suomessa osataan järjestää ja tarjota mahdollisuus kokea sama myös muualla", Tapio Hakanen kertoo.

Parikymmentä vuotta sitten pienten konemusabileiden flyereiden jakamisella aloittaneet järjestäjät pääsivät tänä vuonna todistamaan trance-kulttuuria kunnioittavan tapahtuman kymmenien metrien julisteen komistavan Hartwallin seinää. Edelliskerran menestys toi tekijöille luottamusta tavoitella jäähalliyleisöä, mutta hallin täyttäminen ei ole helppoa.

Valtava työmäärä

Ensinnäkin se tarkoittaa valtavaa määrää työtä. Sinfoniaorkesterin ja jäähallin yhdistäminen hienoihin visuaaleihin on valtava logistinen ponnistus ja musiikillinen rima on erittäin korkealla. Tapahtuman rakentumiseen voi tutustua taustatunnelmiin sukeltavassa lyhytdokumentissa.

Liput konserttiin tulivat myyntiin jo keväällä ja iso joukko parin vuoden takaiset keikan todistaneista ihmisistä halusi mukaan. Tähän porukkaan kuuluu elektronisen musiikin skenen alkuperäistä, vanhoja hyviä aikoja orkesteritulkintojen kautta uudelleen elävää väkeä. Osalle heistä oli yllätys, kun tapahtumalle julkaistiin tähtisolistit vain kuukausi ennen h-hetkeä.

Kun Kasmirin, Reino Nordinin, Palefacen ja Saara Aallon kuvat ilmestyivät some-feedin, osa tunsi itsensä petetyksi. He eivät olleet ostaneet lippua pop-tähtien keikalle, vaan skeneä kunnioittavaan tilaisuuteen, jossa tärkeintä ei ole tähtisolistit, vaan eeppinen yhteisöllisyyden tunne vanhojen klassikoiden äärellä.

Facebook-keskustelussa tapahtuman seinällä ilmeni mielipiteitä puolesta ja vastaan. Purismi nosti päätään esimerkiksi siten, että Paleface ympättiin julkistuksen myötä samaan pop-tähtien kyseenalaiseen porukkaan, vaikka hän oli mukana jo pari vuotta sitten ja silloin samat tyypit pitivät hänen osuudestaan konsertissa. Kriitikot eivät halunneet antaa lähtökohtaisesti mahdollisuutta julkistetuille solisteille.

Tavallaan huolen voi ymmärtää, mutta samalla voi kysyä, kuinka paljon Suomessa on huippuluokan laulajia, jotka pärjäävät jäähallin lavalla? Saara Aalto ja Kasmir saattavat jakaa mielipiteitään omalla musiikillaan, mutta ainakin heidän äänensä ovat rautaisia ja Reino Nordinkin tottunut ison yleisön eteen. Luulisi sekä sovitusten tekijöiltä että artisteilta itseltään löytyvän myös ymmärrystä siihen, ettei heidän tehtävänsä ole tulla lavalle varastamaan show´ta, vaan kunnioittamaan kulttuuria omassa rajatussa roolissa. Ainakin sovituksista vastaavan Petri Alangon kommentit saavat uskomaan, että tähtisolistit ovat mukana tarkkaan suunnitellun kokonaisuuden ehdoilla.

"Homman nimi on se, että ne biisit, joita tuonne on valmisteltu, vaativat kukin tietynlaisen solistin, äänialan ja soundin. Kyllä tässä tuli kuunneltua aika montaa tallennetta ja muuta klippiä, mutta koska vokalistikattaus haluttiin pitää kotimaisena, päädyttiin todella ekstensiivisen jumppaamisen tuloksena tuohon kattaukseen", Alanko kirjoittaa.

Vaikka tähtiartistit todennäköisesti sopivat ohjelmaan erittäin hyvin, on myös selvää että heidät tuotiin mukaan loppumetreillä lippumyynnin vauhdittamiseksi.

Toissavuotisesta konsertista ovat mukana myös solistit Marianna, Jukka Perko, Tapani Rinne ja näyttelijä Sami Uotinen. “Salkkareiden Akina” tunnettu Uotinen sai paljon kiitosta edelliskerran puheroolistaan ja hän myös aktiivinen osallinen Helsingin konemusaskenessä. Mukana on myös mahtipontisuutta tuova Ahjo Ensemble -kuoro. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina toimii Eero Lehtimäki.

Konserttiin on edelleen lippuja jäljellä ja vaikket pääsisi paikalle, pääset fiilistelemään tunnelmaa Yle Areenan suoran lähetyksen kautta ja myöhemmin konsertti näytetään TV2:lla. Jatkobileet juhlitaan Ääniwallissa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi