Hello Strangerin menu syntyy rakkaudesta lähiruokaan ja sesonkiajatteluun – Helsingin huippuravintoloissa kouliintunut keittiömestari ammentaa lapsuutensa makumuistoista

Pohjois-Englannissa kasvanut keittiömestari Thomas “Tom” Hudson söi lapsena itse valmistamaansa possua joka torstai katsellen samalla Star Trekiä. Pian hän valmistaa lapsuudestaan tuttua annosta ravintola Hello Strangerin keittiömestarina.

Keittiömestari Thomas Hudsonin intohimoinen suhtautuminen lähiruokaan kumpuaa Pohjois-Englannin maaseudulla vietetystä lapsuudesta.
Keittiömestari Thomas Hudsonin intohimoinen suhtautuminen lähiruokaan kumpuaa Pohjois-Englannin maaseudulla vietetystä lapsuudesta. Kuva: Hello Stranger

Maaliskuun 23. päivänä Helsingin ytimeen avautuu Hello Stranger. Ravintola, jossa pop up -ravintola Säsongista tuttu keittiömestari Thomas Hudson luo makuelämyksiä taatusti sesonginmukaisista raaka-aineista, jotka hän tilaa suoraan tuottajilta ilman turhia välikäsiä.

Vilhonkadulle avautuva Hello Stranger panostaa ruoan ohella laadukkaisiin cocktaileihin, ja ravintolan yhteydessä olevan yökerhon puolella voi jatkaa iltaa halutessaan yömyöhään asti. Cocktaileista vastaa PRO2018-baarimestari Mari Seppälä.

“Hello Stranger tulee olemaan rento ravintola, josta saa todella herkullista ruokaa sekä cocktaileja, jotka nostattavat veden kielelle”, keittiömestari Thomas Hudson kuvailee.

Vaikka Hudsonilla on vankka kokemus pohjoismaisen fine diningin parissa, Hello Strangerissa ei hienostella. Hudson ei halua jumittua mihinkään yksittäiseen ruokakulttuuriin, vaan valmistaa ruokaa, joka heijastaa hänen persoonaansa. Hän ammentaa niin lapsuutensa makumuistoista kuin kokemuksistaan Helsingin huippuravintoloissa.

Joissain asioissa hän on kuitenkin ehdoton.

“Menu perustuu vahvasti kauden raaka-aineisiin, kuten kaikissa ravintoloissa pitäisi”, hän sanoo painokkaasti.

Pohjois-Englannin maaseudulta Michelin-keittiöihin

Hudsonin intohimoinen suhtautuminen sesonkiajatteluun ja lähiruokaan kumpuaa lapsuudesta. Hän varttui Pohjois-Englannin maaseudulla, jossa ruokaa ei haettu supermarketista, vaan se kasvatettiin itse.

“Isäni, äitini, setäni ja tätini olivat maanviljelijöitä. Kasvatimme kaikenlaista parsasta pihvikarjaan ja isoisäni työskenteli kalastuksen parissa. Lapsena kalastin ja keräsin hänen kanssaan simpukoita ja merikorallia. Sitten söimme niitä illalliseksi.”

Hello Strangerin avausmenulta löytyy pikkelöityjä ostereita, joissa maistuu piparjuuri, tilli ja tuore omena.
Hello Strangerin avausmenulta löytyy pikkelöityjä ostereita, joissa maistuu piparjuuri, tilli ja tuore omena. Kuva: Hello Stranger

Parikymppisenä Hudson muutti Suomeen, valmistui Perhon ravintolakoulusta ja alkoi kartuttaa työkokemusta Helsingin parhaissa ravintoloissa.

Hän aloitti harjoittelijana Savoyssa, jonka jälkeen hän on ehtinyt työskennellä muun muassa Farangissa sekä useammassakin Michelin-ravintolassa: Chez Dominiquessa, Olossa sekä Postresissa.

Hudson on kuluneen kymmenen vuoden aikana ehtinyt työskennellä myös Belgiassa ja muuttipa hän hetkeksi takaisin kotiseudulleenkin, mutta päätyi aina palaamaan Suomeen.

“Täällä on jotain, mikä kiehtoo ja mitä rakastan. Koen olevani osittain suomalainen”, hän sanoo.

"Makuero on tajunnanräjäyttävä"

Työskenneltyään vuosia fine diningin parissa, hän perusti yhdessä keittiömestari Markus Fogelholmin kanssa pop up -ravintola Säsongin, joka perustui puhtaasti lähiruokaan ja satokausiajatteluun. Siellä hän pääsi toteuttamaan kunnolla ymmärrystään siitä, että raaka-aineet ovat parhaimmillaan silloin, kun ne ovat sesongissa.

“Kokkina työskennellessäni huomasin, että fokus oli kääntynyt pois kausiajattelusta. Kaupoissa oli tomaatteja ja kurkkuja keskellä talvea, eikä kukaan ei tiennyt, keitä vihannesten viljelijät olivat. Tiesin paljon ravintoloita, joissa edes kana ei ollut kotimaista.”

Hudson pitää tätä käsittämättömänä.

“Ei-sesongissa oleva tuontitavara ja sesonginmukaiset lähituottajien raaka-aineet ovat kuin yö ja päivä, makuero on tajunnanräjäyttävä.”

Hello Stranger tekee tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa. Punajuuret tulevat Majvikin tilalta.
Hello Stranger tekee tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa. Punajuuret tulevat Majvikin tilalta. Kuva: Hello Stranger

Yksi Säsongin peruspilareista oli tiivis yhteistyö lähituottajien kanssa, ja samoja kontakteja Hudson hyödyntää myös Hello Strangerissa. Hän haluaa tietää, mistä raaka-aineet tulevat.

“Yhteistyömme lähituottajien kanssa on fantastista. Tunnen heidät henkilökohtaisesti”, hän kertoo.

“Meille ilmoitetaan, kun possu menee teuraalle, ja sitten käytämme koko eläimen. Me tiedämme sen alkuperän ja voimme luottaa siihen, että sitä on kohdeltu hyvin. Samalla voimme luottaa siihen, että liha on parasta laatua. Ja se näkyy myös asiakkaalle, sillä se maistuu uskomattoman hyvältä.”

Makumuistoja lapsuudesta

Hello Strangerin ensimmäisellä listalla oleva possuannos “Thursday” tulvii makumuistoja.

“Se on yksi ensimmäisiä reseptejä, mitä äitini opetti minulle. Se ei ravintolassa tietenkään ole täysin sama annos, mutta se on kokki-minäni tulkinta äitini reseptistä”, Hudson kertoo.

“Olin 11- tai 12-vuotias, kun sain tehtäväkseni valmistaa ruokaa aina torstaisin, joten meillä syötiin pitkään tätä samaa joka ainoa torstai, sillä en osannut valmistaa mitään muuta. Se oli samalla ainoa ilta, jolloin minulla oli lupa syödä illallista television ääressä, joten katsoin aina Star Trekiä ja söin torstaipossua.”

Ravintolaversio annoksesta pitää sisällään villasiaksikin kutsuttua mangalitza-possua sekä ulkoilevien kanojen munia.

“Tämä resepti ja siihen liittyvät muistot ovat edelleen hyvin lähellä sydäntäni. Kun kokkaa sitä, minkä tuntee, se on ruoanlaittoa rehellisimmillään.”

Rentoa syömistä ja jaettavia annoksia

Torstai oli poikkeuksellinen päivä, sillä muulloin lapsuudenkodissa syötiin illallinen yhdessä saman pöydän ääressä. Äiti valmisti erilaisia ruokia, asetti ne keskelle pöytää, josta kukin sai ottaa mitä halusi.

Samanlaista yhteisöllisyyttä voi kokea myös Hello Strangerissa, sillä kaikkia annoksia on mahdollista myös jakaa.

“Pidän siitä tyylistä, että on erilaisia asioita, joita voi maistella. Jotkut annokset ovat isompia kuin toiset, jotkut vähän pienempiä, ja niitä voi tilata juuri sen verran kuin haluaa.”

Tarjolla on myös keittiömestarin suositusmenu, joka sisältää ne annokset, jotka ovat Hudsonin mielestä kulloinkin listan parasta antia, ja niiden lomassa on luvassa myös pieniä yllätyksiä.

Rapeat ruusukaalit saavat ylleen ripauksen vikingsuolaa, tilliä ja hapankermaa.
Rapeat ruusukaalit saavat ylleen ripauksen vikingsuolaa, tilliä ja hapankermaa. Kuva: Hello Stranger

Monista muista ravintoloista poiketen, koko seurueen ei tarvitse ottaa samaa menukokonaisuutta, vaikka joku porukasta sen valitsisikin. Listan annoksista kukin voi valita omanlaisensa kokonaisuuden ja jakaa annoksia keskenään mielensä mukaan.

“Olemme siinäkin mielessä tosi rentoja. Haluamme, että asiakas saa päättää, minkä verran ja minkälaisia ruokia hän haluaa.”

Menu elää sesongin mukaan

Koska avajaisten aikaan takana on pitkä talvi, ensimmäisellä listalla on runsaasti kotimaisia juureksia, pientuottajien lihaa, ostereita sekä syvänmeren turskaa. Menu elää kevään edetessä, kun uusia, tuoreita raaka-aineita tulee saataville.

Hitaasti haudutetut porkkanat tarjoillaan cashewpähkinöiden ja vaahterasiirapin kera.
Hitaasti haudutetut porkkanat tarjoillaan cashewpähkinöiden ja vaahterasiirapin kera. Kuva: Hello Stranger

Jälkiruokapuolellakin ollaan vahvasti sesongissa kiinni. Näin talviaikaan tarjolla on muun muassa appelsiinijäätelöä, joka on tehty taatusti tuoreista appelsiineista.

“Me käytämme appelsiineja, jotka tilaamme Valenciasta suoraan viljelijöiltä. Viljelijä poimii hedelmät, kun ne ovat kypsiä, ja lähettää ne suoraan meille. Jopa sitrushedelmien kohdalla panostamme siihen, että ne tulevat meille mahdollisimman tuoreina ja kypsinä poimittuina.”

Hudson ei malta peitellä innostustaan Hello Strangerin, käyttämiensä raaka-aineiden ja työtapojensa suhteen.

“Olen tästä aivan innoissani. Suhtaudun todella intohimoisesti tähän ravintolaan, se tulee olemaan jotain edistyksellistä.”

Hello Stranger, Vilhonkatu 6

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi